» »

Sony pokopal Aiba

Sony pokopal Aiba

golem.de - Najbrž se vsi spominjate prijaznega robotskega psička, ki ga je Sony lansiral na tržišče leta 1999 pod imenom Aibo in ga zatem še nekajkrat posodobil. No, nadaljnjih reinkarnacij ne bo, Sony se je ob četrtletnem pregledu poslovnih rezultatov odločil za milostno uspavanje. Predvidevam, da je to posledica vojn, ki jih ima koncern pred sabo (HD-DVD vs. Blu-ray, Xbox360 vs. PS3, DRM afera itd.), saj sicer Japonci naravnost ljubijo robote. Pri endgadget so (kruto, a resnično) zapisali, da nas neprimerno bolj žalosti ukinitev Aiba, kot to, da bodo pri Sonyu odpustili 10'000 ljudi.
Zadevica ni bila samo nadomestilo za domačega ljubljenčka, temveč tudi uporaben subjekt za raziskave, nogometne tekme in učenje. Hkrati je prišlo obvestilo, da se bo ustavil tudi razvoj humanodne verzije QRIO, ki dlje od prototipa ni prišla.

Domačim robotom je bila napovedana bleščeča prihodnost. Tudi prva psihiatrinja za robote je tu. Aibo je bil vedno nekje na spisku stvari, ki bi jih moral kupiti. Ravno pred dnevi sem bral, da so elektornski domači ljubljenčki enako dobri pri spravljanju ljudi v dobro voljo kot pravi, s tem, da ne puščajo baterij naokoli, kot je lepo povedal že Woody Allen v filmu Sleeper.

32 komentarjev

Jux ::

tega Aiba sem imel doma, še kar zabavna reč... zanimivo kako znamo ljudje pripisati eni popolnoma umetni stvari življenske karakteristike, takoj ko se zna obnašat življensko. Aibo je bil prov car :D
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

G-man ::

Ah, Sonyeve produkte bojkotiram odkar so zDRMali svoje cedeje skupaj z rootkitom.

teoo ::

Upajmo, da je to samo zamrznitev, ne pa dokončno skenslanje projekta. Aibo je odlična podlaga za nadaljni študij AI in podobnega.
defying gravity

Jst ::

AIBO je bil na moji wishlisti že od leta 1999 odkar je prišel ven.

Smeagol ::

Koliko pa stane ta Aibo?

Kolk vzdrljiva pa je ta zadeva na razne padce, udarce,...?


Skoda, ce bojo res ukinili. Mogoce bojo samo prodali tenhologijo. Pomoje je tukaj se veliko denarja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Smeagol ()

Jst ::

1999 je AIBO stal 2500$. 500$ pa programska oprema za PC, ki ni obvezna.

AIBO se je približno pol leta učil - socializiral. Tako, da je po šestih mesecih vsak AIBO bil drugačen (drugače se je obnašal). Prepoznal je lastnika, lahko si mu dal bilokakšno ime, na katerega se je navadil. Če se mu je približal tujec, človek, katerega nikoli ni videl, je bil previden, ni šel k njemu. Lahko si se igral z njim. Imel je tudi "čut" za lakoto. To pomeni, da ko mu je začelo primanjkovati baterije, je sam odšel k polnilcu. Ljudje, ki so imeli AIBA več kot en dan za Review, so pisali, da se obnaša kot pravi, živ pes.

S PC-Kit-om pa si ga lahko uporabljal recimo za psa čuvaja, ki je varoval kakšen objekt. Sem bral, da je človek kupil 2 AIBA, ki sta mu varovala industrijski kompleks. Kot pravi varnostnik, sta delala obhode na določen interval in iskala kakšne nepravilnosti, ki se ne bi smele zgoditi. Ko so mulci enkrat preplezali ograjo in prišli v varovano območje, je en AIBO to opazil in sprožil alarm.

Enako si ga lahko uporabljal za varovanje lastne hiše, ker se je sposoben samostojno sprehajati povsod po hiši.

Z zadnjo revizijo je dobil še več "pameti". Pokazal si mu ovitek glasbenega cdja in AIBO se je wireless povezal z računalnikom in začel predvajati ta cd, seveda, če je bil predhodno shranjen. Brezžično se je povezoval s fotoaparati in kamerami, ki so to podpirali. Znal je tudi sam slikati ter snemati filmčke.

...


Prav žalosten sem, da so ukinili razvoj. *smrk*smrk*

Jst ::

Nekdo je vprašal za ceno. Kolikor je meni znano, je sedaj pol cenejši, kot je bil leta 1999.

zee ::

a ni pri nas nekih 400k?
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Roadkill ::

Lih v četrtek sem frendu razlagal od tega, kako fascinantni so tile robotki (aibo, qrio..), potem pa pridem zvečer domov in na /. preberem, da so jih ukinili... :S
Ü

Smeagol ::

400k? Pri taki ceni ni cudno, da so morali zakljuciti z razvojem, ceprav bi si ga pa full zelel. Verjetno bi morala cena pasti pod kaksno "psiholosko" mejo, npr pod 1000 usd. Pod 100k sit pa bi tudi v sloveniji nasel kar nekaj skrbnikov.

zee ::

zdi se mi, da so imeli takšno ceno
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zee ()

Nejc Pintar ::

Čeprav je ta robot že na pol poti do moravčeve meje:D
Lahko je biti prvi, če si edini!

B-D_ ::

Proizvodna cena: 10 jurjev, prodajna cena: 10 jurjev + 4000% marža. Proizvodna cena cdjke: 100 sit, prodajna cena: ... naravnost smešna

Ker idiot bo to kupu? Logično da je zadeva propadla. :\ In vedno tudi bo, če bodo pohlepne 3,14zde še naprej nabijali nesmiselne marže.

zee ::

se podpišem pod B-D_ post.

Glede CDjev bi samo še dodal, da se količina glasbe, ki je na posameznem CDju, zmanjšuje. Pred leti je bilo na CDjih cca 70-79 minut glasbe, zdaj je pa manj kot 60 minut.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Dr_M ::

B-D_: teb se pa vid, da o nekaterih stvareh nimas pojma. zelo lepo bi blo, ce bi take gluposti zadrzu zase.

po tvojem nardijo en avto za 50 jurjev in potem ga prodajo za 5mio?? dej no, grow a brain.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

zee ::

pri CDjih to zagotovo velja.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Dr_M ::

ja tm ze, ampak ti tm ne kupis cdja ampak glasbo.
se pa strinjam, da so predragi.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

flipflop ::

Sej niso sam proizvodni stroški, je še razvoj zraven in vse. Al so to kr najdl v eni votlini načrte pa začel sestavljat.|O

Stepni Volk ::

Jep. Aibo niso CDji. Nekaj kar se štanca že četrt stoletja plus.

AIBO pomeni Artifitial Inteligence roBOt, kratica hkrati v japonščini pomeni "tovariš", seveda ne v komunističnem pomenu besede :)

Aibov je veliko vrst. Nekaj jih imajo še na zalogi v Veliki Britaniji
in Švici

Aibo ERS-7M3 W. Mind 3 stane v VB 1449,- £
ali 3265,- CHF kar je v obeh primerih cca 510'000 SIT.

K sreči bojkotiram Sonyeve proizvode. Drugače bi ga moral naravnost kupiti :)

B-D_ ::

Normalna tipkovnica stane 1500 sit. Bullshit "extended" hype-crap tipkovnica stane zaradi petih koščkov plastike in senzorjev (identičnih preko stotim že obstoječim v normalni) 5 jurjev in več.

Navadna tipkovnica je lep primer dokazan v praksi kolikšna je realna proizvodna cena določene tehnologije, ko se marže in ostal bullshit eliminira in je zadeva samo še hype-less uporaben proizvod.


O cdjkah je pa itaq nesmisel govort... moraš biti res butelj da za 40 minutk glasbe zaradi fancy nalepkice in škatle plačaš toliko kot dobiš medijev kapacitete na katero po svojem okusu lahko spraviš 1,000 minut "navadne CD" glasbe ali preko 10,000 minut MP3-cd glasbe (za mp3 discmana). :\

para! ::

Jah, B-D_, pa dej mal bolj odprto glej na svet, nekateri radi gledajo tiste ovitke od CDjev, nekateri se radi igrajo z Aibom (majo tud dnar zato), pa kaj pol? Zarad tega nihče ni butl, ti pa tud nis nč prikrajšan zarad tega...

lp
Death before dishonor!

Stepni Volk ::

Novica govori o robotih, ne CDjih. Nadljna tovrsta debata bo romala v izbris.

para! ::

Ja čeu romala pol pa dobr ane, bo vsaj mela kej od tega...

Drgač pa res, če bi tale Aibo bil cenejši - dostopen širši množici - bi po mojem danes vidl že precej Aibotov okoli nas. Kar bi znal bit precej zanimivo. Tko pa niti ne vem, če se je na Japonskem prijel.

lp
Death before dishonor!

OwcA ::

Mislim, da se je. Japonci imajo radi robote in precej visok standard, tako da si ga lahako večina privošči.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Nejc Pintar ::

glede na to da za računalnik damo okrog 200k, za malo boljšo programsko opremo še malo več je cena AIBO-ta povsem primerna. Kaj bi dal da bi ga imel:)

(morali bi narest še AIBO hairy-edition)
Lahko je biti prvi, če si edini!

antonija ::

Kaj bi dal da bi ga imel


Denar?:\
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

BigWhale ::

Skoda denarja, mar bi kaj resnega raje razvili. Ne pa igrace....

BluPhenix ::

B-D_: škoda da ne razumeš osnovnih pojmov izdelovanja.

Vsekakor izdelovanje AIBO-ja ne stane 10k, s toliko nedarja ne pokriješ niti 1/4 senzorjev in čipov, ki jih vsebuje. Med drugim ti očitno ni jasno, da je zadevo treba razviti, da tak razvoj traja ogromno časa in se porabi ogromo denarja, ki ga je treba dobiti nazaj. Tako se dela povsod, ko pa enkrat naračunaš, da si pokril osnovne stroške pa ceno malo spustiš.

Med drugim gre tudi za ekonomske prijeme, na začetku dvigneš ceno, da pride do tim. pobiranja smetane. Z visoko ceno umetno ustvariš ekskluzivnost (čeprav AIBO tega ne potrebuje, ker je že sam po sebi ekskluziva).

Zato bi bilo res fino, da se takih komentarjev zadržiš, ker so v vsaki temi isti, ne glede o čem se govori prideš ti do takega razmišljanja. Kaj za kruh ki ga kupuješ v trgovini tudi tako misliš, al imaš samo pri tehnologiji neko svojo varjanto koliko bi morale stati stvari, čeprav sploh nimaš pojma o stroških razvoja/proizvodnje/trženja ... pač pri izdelku ne pokrivaš le cene kosov, no to delajo le kitajci.

Za AIBO-ja ta r.i.p. Sicer upam da ga bodo še kdaj oživeli, ker je bil lepo gonilo razvoja in je predvsem visoko tehnologijo približal ljudem bolj kot kakšna druga naprava. Končno so ljude videli, da je lahko tudi zabavna in ne le da je en kos plastike in vezij, ki je samoumeven za normalno življenje.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

lunamit ::

Sicer se čisto strinjam s tabo ampak kruh je pa za potrditev tvoje izjave najslabši možen primer.
Kruh je idealen primer za B-D_ jevo trditev, ker 1Kg pšenice stane 22 SIT. Nekaj (zagotovo več kot 22 SIT) vzameta še mlinar in pa pek in to pride do cca 200 SIT vse kar je čez, navadno je Kg gruha med 450-800 SIT, je pa marža trgovca.

Tako da na žalost ima v nekaterih primerih tudi B-D_ prav.
(Mišljeno da obstajajo stvari, da nas nategujejo)

Drgače pa škoda ker so ukinili robotka. Pa že prav lepo je kazalo da bo AI spet moderen tako kot je bil v 70 in 80 ih.
There are 10 types of people. Those who understand binary and those who don't.

antonija ::

Pri kruhu ni razvoja, so pa se vedno stroski z:
- pekarno (prostor, vsi prispevki, energija za peci, delavci, cistilka, birokracija,....)
- dostavo (kamijoni(registracija, bencin, voznik,...), skladiscniki, skladisca,....)
- prodajo (trgovina(ogrevanje, elektrika,...), prodajalci,....)
- marže

Osebno se men zdi da s kruhom ne mores ravno bajno bogat postat, ker so stroski prilicno visoki (osebna ocena, ni preverjeno) in marze ne_ravno_tako_velike.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

BluPhenix ::

Em, da se ne bo zdej vnel ultra flejm. "Moj kruh" ni bil primerjava z ostalim razmišljanjem, je bilo bolj to: kaj ko kupiš kruh v trgovini tudi težiš zakaj ga moraš toliko plačati, če veš da dobijo kg pšenice po 22 SIT, ali pač mirno plačaš in odideš s trgovine. :D

lunamit: vidiš tudi ti ne razmišljaš čisto pravino, antonija je pa podal pravo sliko.

Pa tudi marsikateri kruh ni več le s pšenice, tisti za 500SIT sigurno ne. Pri nas v prodajajo v eni trgovini bele štručke 250g po 62 SIT. Dvomim, da je kakšna ultra marža tukaj.

Pa seveda ne pozabit, da je v teh 500SIT vštet tudi davek. Ljudje to vse prepogosto pozabljajo.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Zgodovina sprememb…

Looooooka ::

hmm znanje je treba tud placat.
ce bi blo vse v delih pa proizvodji pol bi se mi vsi vozil okol v mercedezih.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sony-eva kriza identitete

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
173839 (3134) Matevžk
»

Novi DARPA Challenge in ostali utrinki robotike

Oddelek: Novice / Android
183312 (2714) Izi
»

Alpha - iz pepela vstala Konica-Minolta

Oddelek: Novice / Ostale najave
113551 (3001) antonija
»

Sony pokopal Aiba

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
324853 (4060) Looooooka
»

Novi Honda Asimo

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
123982 (3306) MrM

Več podobnih tem