» »

Linux v šolah

Linux v šolah

več strani - V večini naših (in tujih) šol lahko najdemo več ali manj licencirane M$ produkte. V Mehiki so ugotovili, da ko zmnožiš toliko in toliko šol s toliko in toliko računalniki dobiš OGROMNO cifro, ki jo je treba plačati kakšnemu zajedalcu, zato so se odločili, da bodo za osnovo na vseh šolah uporabili kar Linux z GNOME (prste pri tem je imel seveda tudi Miguel de Icaza, idejni oče GNOMEa).
Možna uporaba Linuxa v šolah pa nekaterim ni pustila spati, zato so se odločili izelati posebno diskless distribucijo Linuxa, ki vsebuje vsa orodja primerna za šole. Gre za server/client sistem, temelječ na RH 7.1, GNOME in StarOffice.
Mogoče se bodo tudi v našem šolskem sistemu kaj zdramili in ugotovili koliko denarja gre po nepotrebnem za licence.
Mimogrede, tudi v Sloveniji se dela na Linuxu v šolstvu - projekt LISA, katerega namen je narediti preprosto zamenjavo za NT strežnike v srednjih in osnovnih šolah. Gre za to, da se po specifikacijah, ki jih je izdalo ministrstvo za šolstvo naredi out-of-the box namestitev lokalnega strežnika za pošto, ftp, web itd... Mogoče pa koga zanima to poskusit na njegovi šoli. Prve različice naj bi bile prikazane v okviru letošnjega INFOS-a, za testiranje pa se je možno javiti že prej.

20 komentarjev

undefined ::

Bogi študentje, men se kar smiljo. >:D

dr.J ::

Lepo bi bilo, da bi šolam sledili tudi drugi, n.pr. državna uprava. Mehičani znajo zaenkrat očitno bolje računati od nas... V nekaterih naših računalniških revijah pa vidiš M$ oglase, da je vsak PC brez M$ programov nelegalen...

undefined ::

Kje si pa ti tak oglas zasledil? Jaz še slišal nisem ničesar o tem, lahko malo bolj pojasniš: kera revija, kaj je točno pisalo, etc.?

undefined ::

Drugač pa mislim, da bo večina študentom delal Linux samo glavobol, razen tistim 5% ultra-geekom, ki to turajo 24/7.

element ::

Micro$oft rulz pravm jest. Sam mal drago je vse skup... :))

undefined ::

Za tiste, ki se znajdemo, je vse zastonj. :D

dr.J ::

"Postanite legalni" na začetku pravi oglas, in govori v nadaljevanju o 'golih PCjih'. V en koš meče uporabnike piratskih kopij in čisto legalne linux entuziaste. IceMan, malo polistaj po revijah, pa boš videl. Če že rabiš 'second hand edition' robo, se ti vsaj iz legalnežev ni treba briti norcev. Isto velja seveda za vse ostale 2nd hand userje.




Mehikanci pa medtem veselo računajo... Pa Kitajci jim tudi sledijo...

undefined ::

Ok, to se strinjam, da je napačno metat linux v isti koš kot piratsko robo. Ostajam pa še vedno pri trditvi, da bo ~95% študentom Linux delal samo večji glavobol, ne pa uslug. Edino šole bodo veliko profitirale, ker jim ne bo treba plačati NIČ, medtem ko bi za MS robo mogli odšteti kar nekaj zelencev.

nemesis ::

mislim, da bi se studentje v zelo kratkem roku navadili na linux (tudi jaz bi se, ce bi ga moral zaceti uporabljati) --> problem je ta, da bi ministrstvo prihranilo OGROMNO denarja z nakupom licenc, vendar ga ne bi dejansko nic prihranilo, ker bi ga porabilo za svoje place --> nas uboge studente pa se vedno maltretirali

undefined ::

Jaz se spomnim šolskih dni, ko jih nekaj niti ni vedelo kako se pravilno vtakne disketo v FDD in iz nje prebrat podatke v Winsih. Zdaj pa pričakuješ, da bo večina kar enostavno znala delat v Linuxu? Saj niso vsi tako v to pogreznjeni kot nekateri, mogoče vse skup 5 odstotkov. ;)

Highlag ::

Hm a ni potrebno za kake distribucie Linuxa firmam tud plačat? Mislim, da so distribucije ponavadi za domačo rabo zastonj ostalo pa je treba plačat. Tud Star-Office

Lahko se pa seveda tuddi motim:D

dr.J ::

Ravno v dolarjih $™ je poanta. Pa seveda v nadzoru nad uporabniki.

Linux je legalen in povsem zastonj, saj je pod GPL licenco, na katero se je v zadnjem času spravil M$. Plačaš pa le podporo, če jo seveda hočeš imeti.

Staroffice: => http://www.openoffice.org build 632.

Jeebs ::

Mislm, da če se je večina navadila na M$ programe (Windows and other shit) nebi bil problem prehod na UNIX al pa ker drug sistem. Sicer pa, kera je najbolj pocen varijanta za server?>:D

zlickon ::

medn tud

undefined ::

Meni osebno je Win2k cenejša varianta. Zakaj? Zato, ker zgubim z Win2k veliko man cajta, kot pa z Linuxom. Pride me pa Win2k prav tako zastonj kot Linux, torej je razlika edino v potrati časa. Kot pa že sami veste: Čas je denar! Any questions? :D

yjj ::

SAj vsi vemo da so windowsi naj naj. Ne trosit bednih novic o linuxu

norvalk ::

iceman, precej ocitno izhajas iz predpostavke, da bodo morali "bogi studentje" skrbeti/administrirati gnu/linux sisteme, ki se jih bo uvedlo na omenjenih solah - in tu se hudo motis. studentje bodo le nj. uporabniki z najverjetneje precej omejenim manevrskim prostorom (root dostopa se pac niti na sistemih win ne dodeljuje vsakomur - razen v win9x in winme seveda :|), pri cemer fama o neprijaznosti linux namizij ze dolgo ne velja vec - pravzaprav bi si upal trditi, da po funkcionalni plati tako gnome kot kde prekasata win graf. okolje.

poleg tega, na osnovi tvojih izjav, sklepam da sploh se nikoli nisi uporabljal linuxa in dejansko "lapas" v tri dni... tako za spas, a ne!? >:D

norvalk ::

na tvojo raven (ne)profesionalnosti dodatno kaze tudi tvoje veselo havlisanje o tem kako da si spreten ker si si uspel dobiti "brezplacno" kopijo win sistema... ce bi bil v resnem poslu si taksne neresnosti pac ne bi mogel/smel privosciti...

illegal sux in tisti, ki se s tem hvalijo, se toliko bolj! :P

undefined ::

1. Linux sem testiral pred meseci nazaj, in ugotovil da sux... predvsem GUI-ji kot so KDE in Gnome tečejo ogromno počasneje kot pri Winsih (primer: dir listing). Kot drugo, pa sploh niso uporabni za igre, razen tistih ~10 OpenGL komadov. Tretjič, aplikacije so v Winsih mnogo prijaznejše z gfx vmesniki in uporabnostjo. Za primer vzemimo StarOffice ali K-Office vs. MS Office, any questions? I think not.




2. Jaz se nič ne "hvalim", da sem l33t ker lahko dobim robo brezplačno, samo povem, da je to čisto enostavno, in jo lahko dobi prav vsak. Softwarske firme niti ne zanima toliko glede domačih neprofitnih uporabnikih piratskih kopij softwera, zato ker od tega itak ničesar ne zaslužijo, in kot sem rekel: so 'neprofitni'. Problem nastane le pri firmah, ki služijo keš na račun tega softwera, pri njih se iskaže tista nepoštenost ko hočejo zaslužiti denar na 'tuj račun', po domače rečeno. Pa tudi pri prodajalcih piratskega softwera seveda, ker ti tudi nelegalno služijo denar. Ti pa če si slučajno dobiš Office, pa ga rukneš gor, pa ga bolj tko uporabljaš za hobi pa malo za šolo, pa to pomoje ni noben resen kriminal. (Ravno to nam je pred nekaj leti na predavanju povedal računalniški profesor, tako da te izjave niso moje, se pa z njimi kar strinjam. )

kockish ::

Se strinjam z IceManom.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Kdaj bodo v šolah nehali uporabljat MS ekosistem? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Šola
28847674 (41568) Aston_11
»

Nemške ambasade gredo na Linux (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
749670 (6748) Matevžk
»

Ubuntu na 9000 računalnikih v švicarskih šolah (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
18634082 (30322) MrStein
»

Šole v Veliki Britaniji ne bodo dobile Viste (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
758077 (5287) kopernik

Več podobnih tem