»

Zaradi odprte kode ob službo

Slo-Tech - Kot je poročal The Moscow Times, se je Vladimir Sorokin, učitelj na moskovski šoli št.572, zaradi zavzemanja za uporabo Linuxa znašel pod pritiski šolskih funkcionarjev. Sorokin je namreč napisal pismo predsedniku Dimitriju Medvedjevu, v njem pa potožil, da kljub vladnemu dekretu iz leta 2007, ki v šolah zapoveduje uvajanje na Linuxu temelječih aplikacij, nek nov učni pripomoček zahteva namestitev paketa Microsoft Office. Moskovske šole svoje učence s tem pripomočkom od začetka letošnjega šolskega leta pripravljajo na maturo.

Sorokin je pismo poslal 5. oktobra, minulo soboto pa ga je k sebi poklicala ravnateljica Tatjana Koljadenkova in mu povedala, da je v šoli nezaželen, ker se je obrnil proti ljudem, ki njemu in šoli režejo kruh. Nato je moral podpisati prostovoljno odpoved delovnega razmerja. Sorokin je pojasnil, da je ravnateljica imela v mislih Moskovski inštitut za odprto šolo, ki je tudi avtor aplikacije in ki letos financira dva eksperimentalna šolska programa na njegovi...

202 komentarja

Ruski učitelji se bodo učili uporabe odprtokodnega programja

Ubuntu.si - Kot poročajo na Profy.com, je rusko ministrstvo za šolstvo objavilo razpis za izobraževanje učiteljev za delo z odprtokodnim programjem. V okviru razpisa v vrednosti 4 milijone USD, naj bi okrog 60.000 ruskih učiteljev naučili nameščati in uporabljati odprtokodno programsko opremo, izobrazili pa bodo tudi tutorje, ki bodo šolam pomagali reševati težave pri prehodu. Ob koncu izobraževanja bodo učitelji morali opraviti tudi izpit.

Po načrtih ruskega ministrstva za šolstvo, naj bi ruske šole na odprto kodo prešle že leta 2010, vsem šolam pa so tudi že razdelili namestitvene CD-je z Linuxom.

Vprašanje sicer, če bo šel prehod tako gladko, kot načrtujejo, vsekakor pa gre za korak v pravo smer. Slovensko ministrstvo za šolstvo pa se vsaj zaenkrat s takšnimi "malenkostmi" ne ubada...

36 komentarjev

Šole v Veliki Britaniji ne bodo dobile Viste

Ars Technica - Britanska agencija za šolstvo je sporočila, da na računalnikih v angleških šolah ne bodo uporabljali Viste in Officea 2007. Razlog za tako odločitev je predvsem previsoka cena. Po poročanju Becte je le 22 odstotkov računalnikov v šolah dovolj zmogljivih, da bi lahko normalno poganjali Visto, 66 odstotkov pa jih ne ustreza strojnim zahtevam, ki jih predpisuje Microsoft. Tako bi za vsak računalnik v osnovni šoli porabili 125, v srednji pa 75 funtov, kar bi skupno zneslo kar 175 milijonov funtov.

Poročilo Becte in izvorna novica na Ars Technici.

75 komentarjev

Projekt GNOME praznuje 10. obletnico

vir: OSNews
OSNews - Leta 1997 je Miguel De Icaza na GTK poštnem seznamu najavil, da bo kot odgovor na KDE, ki uporablja lastniško Qt knjižnico, GTK uporabil v novem namiznem okolju. Ustanovljena je bila fundacija GNOME.

Ravno danes mineva od tega 10 let, GNOME pa je prehodil že kar lepo pot. Po dveh letih od ustanovitve so izdali prvo izdajo, ki je bila še precej podobna KDE in Windows.

Leta 2002 so z različico 2.0 prešli na GTK 2 in izdali smernice za uporabniški vmesnik. GTK 2 je omogočil glajene pisave.



Z izdajo 2.4 pa so najavili, da bodo nove različice izdajali vsakih 6 mesecev, kar je všeč predvsem izdelovalcem distribucij. Od takrat je GNOME privzeto namizje (ali pa so...

59 komentarjev

Pogovor z Miguelom de Icazo

OSNews - Eugenia Loli-Queru iz OSNews se je pogovarjala z Miguelom de Icazo o trenutno aktualnih temah, povezanih z Linuxom in Novellom, njegovim novim delodajalcem. Govorila sta o patentih in problemih, ki jih prinašajo, o "novostih" Longorna, ki so, tako de Icaza, v precejšnji meri že del okolja Gnome in drugih izdelkov, in še čem.

Miguel je napovedal, da se bo Linux najprej razširil v revnih državah, nato v Evropi in nazadnje ga bodo morale sprejeti še ZDA. Poudaril je še, da je potrebno čim več odprtokodnega in prostega programja ponuditi tudi v okolju Windows, kot zanimivost pa je povedal, da bo Quark odslej v okolju Mac OS X uporabljal "de Icazin" Mono. Klik!

3 komentarji

Linux v šolah

več strani - V večini naših (in tujih) šol lahko najdemo več ali manj licencirane M$ produkte. V Mehiki so ugotovili, da ko zmnožiš toliko in toliko šol s toliko in toliko računalniki dobiš OGROMNO cifro, ki jo je treba plačati kakšnemu zajedalcu, zato so se odločili, da bodo za osnovo na vseh šolah uporabili kar Linux z GNOME (prste pri tem je imel seveda tudi Miguel de Icaza, idejni oče GNOMEa).
Možna uporaba Linuxa v šolah pa nekaterim ni pustila spati, zato so se odločili izelati posebno diskless distribucijo Linuxa, ki vsebuje vsa orodja primerna za šole. Gre za server/client sistem, temelječ na RH 7.1, GNOME in StarOffice.
Mogoče se bodo tudi v našem šolskem sistemu kaj zdramili in ugotovili koliko denarja gre po nepotrebnem za licence.
Mimogrede, tudi v Sloveniji se dela na Linuxu v šolstvu - projekt LISA, katerega namen je narediti preprosto zamenjavo za NT strežnike v srednjih in osnovnih šolah. Gre za to, da se po specifikacijah, ki jih je izdalo ministrstvo za šolstvo naredi...

20 komentarjev

Gnumeric 0.65, Dia 0.88.1

Gnome news - Groovie. Izšli sta novi različici programov Gnumeric 0.65 in Dia 0.88.1. No za tiste, ki ne uporabljate Linuxov: Gnumeric je program za preglednice ala Excel, podpira uvoz in izvoz excel datotek in praktično vse njegove funkcije. To je sploh en najbolj uprobnih in zrelih programov za GNOME (njegov ata je pa Miguel de Icaza). Manjka mu le grafični prikaz, ki ga obljubljajo že najmanj leto dni in bo narejen preko Bonoba (komponentne tehnologije). Dia je program za risanje diagramov vseh vrst, od organizacijskih do električnih vezij, tokov in svega in svašta. Aja, pa preveden je v našo preljubo slovenščino.
Če tejle druščini dodamo še AbiWord, potem sploh ne rabite več ... saj veste česa.

3 komentarji