» »

Življenski stroški

Življenski stroški

Tody ::

Ker v kratkem začenjam svojo pot kot samostojna oseba v samostojnem stanovanju z samostojnimi stroški, me zanima če ma kdo ali pa ve za kak program ki bi mi pomagal vodit te stroške in celotni "družinski" proračun ?

Kako ste se vi lotili tega tisti ki ste se že ?
  • spremenil: Tody ()

Phoebus ::

Pusti računalnik in poslušaj moj nasvet: it's fscking expencive!>:D

kuglvinkl ::

Za beleženje odlivov uporabljam Excel. 1× sem poskušal z MS Money, pa se mi ni dalo zdržat vel kot pol ure. Se motim?
Your focus determines your reallity

Tody ::

Phoebus a ti boš do konca svojega živlenja se držal mami za krilo ?

kuglvinkl ::

Easy!
Your focus determines your reallity

Phoebus ::

Tody: ne, ne držim se mame za krilo, samo pravim, da je fscking drago. A sem reku da ne it? ;)

Dejstvo je, da kakorkoli boš računal, ti številke ne bodo všeč >:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Phoebus ()

ABX ::

Dovolj da pogledam letne prelive na kartici in me je že slabo.

Najlažje bi bilo plačevat vse večje stroške z kartico, nato konec leta zadevo exportirat v en file in malo sortirat.

Scary!
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Ziga Dolhar ::

MS Money uporabljam zdaj točno 16 mesecev. Je precej kul.
https://dolhar.si/

Tody ::

Eh smotan si :) itak da mi ne bodo všeč sej približno že vem kao in kaj samo dobro bi bilo imet to nekje digitalizirano da nebi lih kakih velikh spisov jest pisal pa potem tudi za davčno napoved lažje ane ?

BigWhale ::

GNUCash, je free in podpira ze dvostavno knjigovodstvo... Jaz ga ze precej casa uporabljam...

Redkvica ::

Položnice vse plačujem preko klika, gotovino dobim z dvigom na bankomatu, uporabljam jo pa še največ za plačilo kosila v službi. Vse nakupe opravim z visa kartico.

In kje je zdaj evidenca: Vse pomembnejše račune mečem v eno škatlo od čevljev, pa not mečem tudi vse listke od plačil s kartico. V eno kuverto pa zlagam tiste račune, ki pridejo v poštev kot olajšava pri dohodninski napovedi. Shranjujem si vse položnice (na vsako si gor napišem šifro plačila s klika), in vse bančne izpiske. In to je meni dovolj. Če želim kaj najti, si lahko poiščem. Včasih sem imela ideje o vodenju stroškov v exelu, pa se mi je to zdelo prevelika potrata časa za nič koristi. Itak sproti premislim, kaj kupiti in česa ne. Tako da konec leta ponavadi vse račune iz one škatle samo stran vržem:) Izjema so računi za stvari, ki so v garanciji - te seveda hranim. Ne čutim pa nobene potrebe po izvajanju kake hude analitike svojih stroškov.

cryptozaver ::

Ne mors verjet kaj vse rabis ko gres na svoje. Dokler se drzis mame za krilo kot pravi nekdo mal visje, je vse tam kjer rabis. Pol pa nic vec. So pa druge prednosti. :D Ne glede na to za katero orodje se bos odlocil, vodenje financnega stanja je koristno, ker mas pregled. Ko ga nimas vec je pa hudic... Prav tako kot kartice.
A ni cist drugac dvignt kes z bankomata za nakup cevljev kot placat s kartico? Plastika te (vsaj mene) pusti ravnodusnega, kes pa ne. Vcasih si celo premislim...

barbarpapa1 ::

Jutro....

Sam vodim zadevo za celo familijo v excelu zadnjih 7 let. Stvar ni tako zgrešena, sploh če imaš v planu kakšne večje naložbe, potem lahko s pomočjo podatkov iz prejšnjih let zlahka dobiš občutek, kako daleč se lahko spustiš...

Zadevo imam podprto tudi z Outlookom, da me opomni, kdaj je bila plačana kakšna stvar s trajnika in pa v primeru, da imam kaj na obročno odplačevanje.

Drugače z gotovino zelo malo šarim naokoli (samo v primeru, če ima kakšna večja stvar, ki jo kupujem, znaten gotovinski popust in pa za kakšne malenkosti), v glavnem vse zadeve rešujem(o) s kartico. Sem pa toliko zagrižen, da si na tisti mali kartonček, ki se uporablja drugače za vodenje evidence o izdanih čekih, zapišem vsako transakcijo, izvedeno s plačilno kartico. Potem pa, ko pridejo izpiski, zadevo še enkrat v celoti prekontroliram (odkljukam vsak zavedeni izdatek). Je denar namreč preveč resna zadeva, da bi kontrolo nad njim povsem prepustil banki >:D .

Časovno stvar ni preveč zahtevna. Če delam sproti, potem zahteva cca 5min/dan. Malo več časa gre za kontrolo izpiskov (kakšno uro na mesec).

Pa čim manj stresen korak v samostojno življenje želim....

LP

Jože

Spajky ::

Jest mam že leta in leta neke vrste enostavno knjigovodstvo v navadnem A5 zvezku, 1 stran za en mesec; stanje salda dnarja v začetku meseca, vsi plusi (prihodki) in vsi minusi (sortirano trgovina-food, stanovanjski-položnice ipd. in ostali stroški-razno ter potrošnja nespecificirana). Vse račune in računčiče mečem v eno škatlo in na koncu meseca naredim obračun za prejšnji mesec; na koncu leta pa za prejšnje leto in si naredim tudi analizo, da vidim kje mi "uhaja" dnar in mam lahko nekaj kontrole nad tem in vpogled v finančno situacijo.

Začel sem pa s tem pred 20 leti z vodenjem, ko nisem več bil s starši in sem takrat šel v profi-muzičare. Če želim si lahko za npr. stvari pred 10 leti pogledam /za referenco imam tujo valuto z upoštevanjem njene inflacije/, koliko so me stale ali koliko sem zaslužil realno. Treba je samo nekaj zelo malega samodiscipline z zbiranjem računov in vpisom v zvezek, pa je! Urica na mesec in 2-3 na koncu leta vsega skupaj pa res ni taka stvar, da se to ne bi dalo! Pretiravat glih ni treba z preveliko natančnostjo (jest pred leti sem)! Račune, ki jih ni treba nekaj časa hranit pa seveda sproti mečeš v smeti.

Mislim, da je tako bolje vodit evidenco dolgoročno, kot pa zadeve na kompu; sem videl že precej primerov, ko si je folk vodil lastne ali družinske finance na kompu, pa jih je slej ali prej minilo ali se jim sfižilo. Nekatere stvari je pač bolje vodit na hard_copy=papirju in arhivirat ali pa če se dela na kompu vsaj mesečno sprintat in vržt v en tanek fascikel ... Vse je v minimalni disciplini vodenja in vpisovanja. Ščasoma lahko prideš do zanimivih ugotovitev v zvezi s financami! 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Gandalfar ::

barbarpapa1: in so se ze kdaj zmotili?

ABX ::

Redkvica:
Obstaja e-banka na kateri lahko pregledaš vse prelive.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

barbarpapa1 ::

Jutro....

Gandalfar, so se zmotili in to kar precej. Če ne bi sam izvajal nadzora nad prometom, potem bi se verjetno samo čudil, zakaj mi manjka denar. Od dogodka je že kar nekaj let, takrat so se čeki bistveno bolj uporabljali kot danes. Tako sem na izpisku opazil par serijskih številk čekov, ki niso bili nikoli v moji lasti, so pa bremenili moj TR. Jasno, da sem opozoril bančnike na napako in oni so zadevo takoj raziskali ter ugotovili, da je prišlo do napake pri ročni obdelavi čekov. So se mi opravičili in zahvalili za opozorilo, na naslednjem izpisku pa so bili prej omenjeni čeki stornirani.

Drugi primer pa je izpred dveh let, ki pa ni toliko problematičen (ali pa je celo bolj zaskrbljujoč; Kaj vem?). Še zdaj se mi valja okoli en slip od plačilne kartice, ki pa se nikoli ni pojavil na izpisku prometa s plačilno kartico. Najbolj zanimivo pa je to, da je zadeva bila plačana na POS terminalu, torej izvedena povsem elektronsko.

Pa pazite na svoj denar....

LP

Jože


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Visa Electron (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
330113201 (32051) Vetrpiha
»

Odprtje bančnega računa v tujini (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Loža
388138565 (84065) BlaY0
»

Samo en bančni račun za sp-je (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15640500 (30287) mojca
»

Prepoved plačila preko 50 EUR z gotovino (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
10122120 (18168) St235
»

Dvig gotovine bo za komitente NLB po novem stal 80 SIT (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10511472 (9201) CaqKa

Več podobnih tem