» »

Zero Point Energy, kaj pravite na to?

Zero Point Energy, kaj pravite na to?

«
1
2

Tito ::

Po besedah ZPower corporacije bi naj s pomočjo "zero point energy" tehnologije v prihodnosti pridobivali neomejene količine energije, ki bi tako postala skoraj brezplačna.

Nobelev nagrajenec Richard Feynman in John Wheeler sta izračunala, da je v prostoru velikosti skodelice kave, dovol energije za ishlapitev vseh oceanov na zemlji.

Kaj pravite na to? Kaka so vaša mnenja in morda nekaj podrobnosti kako tehnologija bi naj delovala. Glede na to, da se o tem na slo techu še ni govorilo, vsaj ne da bi bilo meni znano ...

Povezavi:
ZPower corporation
Wiki - Zero Point Energy
  • spremenil: Tito ()

Thomas ::

Dvomim hudo.

Tito ::

Morda kak argument :D ...

ThePlayer ::

zdajle nimam časa da bi vse prebral, samo a naj ne bi bila "energija vakuuma" zlo nizka?

Tito ::

Glej tole:

"The special characteristics of ZPE are that it has a virtually infinite energy density and that it is ubiquitous (even present in outer space), which make it very desirable as an energy source.":\

Tito ::

SasoS ::

Problem ZPE je da je vprašanje če se da to sploh izkoriščat. Namreč, vsa energija ki jo merimo je nekako razlika do neke točke ki jo smatramo za nič (podobno kot potencialno energijo meriš recimo z razliko do morske gladine). ZPE je razlika od te ničle do dejanske absolutne ničle (če sploh obstaja?). Samo...kaj s tem sploh pridobiš - če skoplješ ogromno luknjo (z dnom pod višino morske gladine) zato da dobiš večji padec vode (za HE recimo), potem ti kasneje voda ne bo tekla navzgor do morske gladine...S tem si ustvaril neko točko z nižjo energijo kot okolica in se naekrat vse podre nate :D

Brane2 ::

Meni zgleda skrajno sumljivo. Saj efekti so že dolgo časa znani in dokazani, samo še nihče se še ni prikazal s praktično uporabno napravo.
Poleg tega, majhne firme, ki iščejoo investitiorje in posel ponavadi povedo s katero tehnologijo se mislijo lotiti problema.

Tu pa ni tehničnih pojasnil. Samo sanjarjenje o tem, kaj bi naredili, če bi imeli tehnologijo.
On the journey of life, I chose the psycho path.

barbarpapa1 ::

Brane2

Teh naprav je kao kolikor hočeš! Sem nekako njega dni zasurfal na ene tovrstne strani in našel vse živo na to temo. Najdejo se tudi navodila za samogradnjo :D (Zakaj me nekako ne mika, da bi sam poskusil). Skratka, sami perpetuum mobile-i >:D . No tu imaš en primer!

Zdaj pa resno. Nisem imel časa, da bi se poglabljal v delovanje tovsrtnih stvari, tako, da so mi zadeve (zaenkrat) nerazumljive.....

Kot zanimivost pa naj povem, da se pri tovrstnih straneh elo pogosto naleti na ime Nikole Tesle in pa na njegove poskuse z visokofrekvenčnimi visokonapetostnimi transformatorji ter brezzičnim prenosom energije na daljavo...

Pa lepo se enrgizirajte...

LP

Jože

Grey ::

Hehe glih na tej internetni strani sm biu jst zadnjč. Zadeva je zelo zanimiva in mislim, da bojo neke bolj kredibilne rezultate dobil čez 15 let. Fora je v tem, da si nobeden ne zna predstavljat, kakšne vrste energija naj bi bla to. Kako se potem vrne nazaj v okolico itd.

Glih včeri sm razmišlju o tem. Recmo hipotetično, da mamo neko tako napravo ala Zero Point Module. Priključimo na Warp pogon in zaženemo stvar. Super, recmo, da deluje. Kako pa je potem s to energijo, ki jo porabiš za delovanje motorja? Kako pride nazaj v okolico, če pride? A bi lahko pršlo do kolapsa časa-prostora, če bi preveč energije porabu(če bi to blo slučajno one-way)? Drgač pa ne dvomim, da obstaja taka naprava. Nekakšna kvantna energija obstaja okol nas, vendar se je še ne zavedamo dobr.

Druga fora so pa naftna podjetja in ameriška vlada. Tile bi bli najbolj proti takšni napravi. To bi v bistvu prneslo zastonj energijo za ceu svet. To so sicer neke "teorije zarot", ampak js mislm, da so kr resnične. Taka tehnologija obstaja že od druge svetovne vojne in jo skrivajo.

Barbapapa1:
Taka naprava deluje na principu spužve oz. nekakšne antene, ki sprejema to energijo in jo naprej pretvarja.

Tukile je ena malo bolj fizikalno usmerjena stran, ki ima nekaj smisla v sebi Zero Point Energy


(Mal se bo tole zdel nekaterim prismojeno, ampak ta občutek, intuicijo, da obstaja neka energija okoli nas, ki se jo da izkoristit sm js dubu pri približn 7ih letih in si nekak to predstavlju. Celo neka slika nekakšne naprave se mi je od takrat naprej začela pojavljat v glavi. Nimam pojma kaj naj bi predstavljala...)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Grey ()

Luka Percic ::

"ampak js mislm, da so kr resnične"

Slabo misliš. Enostavno ni logike, da bi nam skrivali. Saj če bi oni razvili neko hugibugi tehnologijo, bi edini lahko prodajali generatorje za pridobivanje le te in s tem bi bajno zaslužili. Dosti več kot zaslužijo z nafto. Če bi pa skrivali pa obstaja nevarnost, da bi jo kdo drugi tudi odkril in posledično oni nebi imeli več monopola na tem področju. Kar se jim nebi splačalo!
Zato se tega ne dela.
Skriva tehnologije namreč.
Čimprej ven, da bodo konkurenti rabli čim več časa, da bodo odkrili kaj se je zgodilo!

Grey ::

V ozadju ni samo nafta, ampak še veliko drugih stvari.

Thomas ::

> Saj če bi oni razvili neko hugibugi tehnologijo, bi edini lahko prodajali generatorje za pridobivanje le te in s tem bi bajno zaslužili.

Bravo Luka. Teli miti, da bi skrivali tehnologijo, dokler ne bi skurili vse nafte - so res samo miti.

To se lepo vidi pri mobitelih. Nokia nič ne skriva. Če ima kaj novega, je prisiljena dati ven, če ne - krepne. Briga jo, če pa zaradi tega crkne Erikson s Simensom in pogine Samsung. In vice versa.

Isto pri folksvagnu. Oni bi takoj dali ven motor na šoferjevo sapo, če bi lahko. Za bemflnom in pižojem ne bi potočili niti solze.

Bodmo trezni, ja! Ne kako je nekdo nekje iznašel motor na ptičji ščebet, vendar so hudobne korporacije zazidale izumitelja z izumom vred v steber mostu. To ni resno.

Thomas ::

Sicer pa jest mislim da je tko, da energije je čez glavo dost. Prej prehitro se spreminjajo atomi v fotone, kot prepočasi. Večina energije vnemar steče v nepovrat. Od razkošnega sevanja ljubega Sonca, ki sveti brez veze na vse strani, da volčjih krdel, ki rabijo po četrt Slovenije da preživijo. Na takem območju lepo preživi milijon ljudi, v nasprotju s samo deset volkovi. Pa tudi ljudje zafrnažijo večino resourceov ...

Da bi pa zdej še dodatno entropijo ustvarjali z nekim ZPE, pa mi ne blo všeč.

Vzemi lepo Ni63 baterije - pa I!

Grey ::

Velka razlika je med odkrivanjem eksotične tehnologije in novostmi v mobilni tehnologji. Medtem, ko lahko skoraj zastonj energija škodi gospodarstvu ga mobilna tehnologija krepi. V tem je razlika. Hipotetično ZPM sploh ne obstaja nikjer na trgu in zato se jim nikamor ne mudi z izdajo te tehnologije. Če dosti služijo na račun nafte, zakaj potem ne bi to vlekli, dokler je ne zmanjka? Nič jih ne ovira pri tem. Z iznajdbo take naprave, bi se morala politika gospodarstva nujno mal spremenit.

Da bi pa zdej še dodatno entropijo ustvarjali z nekim ZPE, pa mi ne blo všeč.

Zakaj ti to ne bi blo všeč? Energije bi meu več k zadost za vse nore poskuse, ki bi si jih zmislu.

Thomas ::

> ko lahko skoraj zastonj energija škodi gospodarstvu

Ja šur! Od kod ti ta podatek. Škodi samo delu gospodarstva, ostalemu se bistveno znižajo stroški.


> Energije bi meu več k zadost za vse nore poskuse, ki bi si jih zmislu.

Sej to je tisto! Nori poskusi je edino, kar bi pridobili.

Grey ::

Ja no sej, nori poskusi so tisto kar rabimo zdej. Tisto kar prej nisi mogu narest brez jedrske elektrarne lahko to zdej nardiš z močjo neprimerljivo večjo kokr jo ma Sonce samo. Faster than light speed travel, time machine?, teleport, invisibility, inertia dampener,particle accelerators, car engines...

Veliko je aplikacij, kjer bi se ta energija lahko uporabila. In če je res kar so na tisti strani od inštituta napisal, da je energije 110x več kokr jo je v Soncu in da lahko s samo za šalico veliko energije upariš vse oceane, pol ne vem zakaj tega ne bi izoriščal.

Zdi se mi zelo logično in smiselno kar so napisal na tisti strani. Kvantna fizika to zadevo dopušča, ne vem zakaj tega ne bi dopušču človeški um?

OwcA ::

@Grey: daj od časa do časa kritično prebrati svoje prispevke. So trenutki, ko človek misli, da bere scenarij za StarTrek.
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: OwcA ()

Grey ::

Sori, ampak Star Trek bo postal resničnost(seveda ne v dobesednem smislu). Vprašanje je le, če ti to hočeš sprejet ali ne. Ammm in zakaj tako misliš?

Grey ::

Še nekaj zanimivh linkov s stališča fizikov:

Zanimivo...

Thomas ::

Grey, posluši OwcAo in prihranjena ti bo mnogotera zabloda.

Kaj misliš s temi linki? Bluzijo nekateri fantje, drugi so skeptični, tretji govore hipotetično. ZPE je ena teoretična možnost, da bi pa kdo kakšno praktično tehnologijo na tej osnovi imel, je pa zelo malo verjetno.

svit ::

Res zanimivo.... ko nekdo (Thomas) govori o podobno verjetnih zadevah (o Protokolu in tehnološki singularnosti), pa je očitno vse vredu. Ko Thomas in njegovi klatijo neumnosti o uploadanju pa posnemanju (skeniranju) možganov, ter superračunalnihi, ki bodo požirali kar cela vesolja, takrat pa mu nobeden ne ugovarja in govori, da je bedak, ter da bi lahko prihranil čas, ki ga je porabil za pisanje.
Ni ideje

Thomas ::

Vse kar ne nasprotuje fizikalnim zakonom je možno, vse kar nasprotuje - ni možno.

Upload, tehnološka Singularnost - to ni nič nemogočega s strani naravnih zakonov. PROTOKOL so pa itak samo ena predlagana pravila igre za po TS.


Ko pa nekdo bluzi o avtu na vodo - E! - to že ni v skladu s fizikalnimi zakoni.

Pure & simple.

Grey ::

svit: Sej ti dam prav, sam ne bi se zdej spuščali na osebni nivo. Naj ostane tema korektna, please.

Thomas: Avto na vodo? A to misliš tista orgonska neki neki zadeva? Tist se zdi tud men čudn, sam rad bi prej vidu z mojimi očmi to stvar. Bi blo pa zanimiv videt, da deluje, to pa sigurn. Fizikalni zakoni, ki sedaj veljajo nam služijo kot vodilo za odkritje novih. Eni se odkrijejo preko starih, že znanih. Eni pa čist po naključju.

Kar se pa tiče teh stvari bom reku neki: "Slepo zaupati "pravim" zakonom je neumnost."...beri: preveč je še stvari, ki jih ne poznamo.

Crimson_Shadow ::

Vse kar ne nasprotuje fizikalnim zakonom je možno, vse kar nasprotuje - ni možno.


In od kje tebi, da to nasprotuje fizikalnim zakonom? Tiste fizikalne zakone, ki poznamo, niso absolutni (da ne omenim, da je ničkoliko teh "fizikalnih zakonov" le približek našega zavedanja in dane realnosti) in tudi niso vsi.
We create worlds

Thomas ::

Tudi če naravni zakoni kot jih poznamo padejo, ne bodo nadomeščeni s Star Treks pravili iz epizode 27 ali 34.

Sicer so pa naravni zakoni tukaj vsaj večinoma za vedno. Zemlja je približno okrogla in noben napredek znanosti je ne bo naredil za ploščo za nazaj. Za naprej, seveda ni ovir.

Ne bo se tudi zgodilo, da bi Darwin postal izven mode ali pa da bi voda začela goreti v motorjih z notranjim izgorevanjem.

[BeN] ::

Thomas: fizikalni zakoni pa to...

Ka ne pravjo naši preljubi ''znastveniki'', da kao ČMRLJ ne more leteti glede na svojo težo v primerjavi z njegovimi majhnimi krili?! Vendar leti, ali ne!?

Tako da ni vse v fiziki...
--- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- ---

Thomas ::

Čmrlj definitivno leti po fizikalnih zakonih. Včasih so bili ljudje prebutasti, da bi njegov let znali zračunat, čeprav so taprave zakone aerodinamike in mehanike na splošno že poznali.

Zdej ni več tako. Isti zakoni in čmrljev let sta usklajena, naloga rešena. Nič več in nič manj.

Nekoliko podobno debato imava z Owcom na PROTOKOLU. Naš problem, če ne znamo nečesa efektivno izračunati. Pretupčkani! Tudi za čmrlja in njegovo letenje to velja.

Thomas ::

> Tako da ni vse v fiziki...

Vse je v fiziki. Morda naše znanje fizike ne zadošča. Ampak ponavadi le ne znamo narediti vaje. Predavanje je bilo OK.

No, ponavadi znamo oboje. Kontraprimerov je vsak ljubi dan manj.

BlackHole ::

Da malo zmotim. Zadnjič sem bral v Večerovem Raziskovalcu (menda), da nekje pridobivajo antimaterijo. Sicer zelo počasi in da bi čez nekaj let naj skup nakrampali 1 ali nekaj gramov (ne spomnim se), kar bi zadoščalo za neko razdaljo do najbližje zvezde (ali nekaj takega). No tega nisem razumel. Kaj bi lahko počeli s to antimaterijo?
LP Marko

sinko999 ::

Blackhole pa so napisali v čem jo hranijo ker po definiciji materija+antimaterija je ogromna sprostitev energije. Kolikor jaz vem so prišli do antimaterije edino tako da so pospešili 1 proton na skoraj svetlobno hitrost potem pa ga trčili v miskropsko tarčo. Antimaterija je obstajala zelo kratek čas in se je seveda sprostila velika količina energije.
Ni? ni ve?no !

Exilian ::

Thomas fizik si, zgodovinar pa vsekakor ne.... To kar je za nas sedaj (majka pametnosti) relativnostna teorija, teorija velike poka, darwinova teorija... bo mogoče za prihodne rodove posmeh!! Če so računi dandanes bolj zapleteni še ne pomeni da so pravilnejši... če je postavka napačna bodo tudi vsi računi iz nje napačni pa naj zgledajo še tako pravilni in premeteni (teorija stringov)... kot praviš pretupčkani smo (bili/bomo).
kot dokaz: newton ki je vladal z svojimi zmotnimi zakoni fizika 200 let. itd. itd...
It's not the opensource i hate.
It's the fanclub I cannot stand.

Thomas ::

Newtonove teorije niso nič zmotne. Zelo dober približek so. Einsteinova SR je še boljši, njegova GR še boljši, relativistična kvantna mehanika še boljši ... dokler pač ne pridemo do končne teorije - recimo ji Kvantna Gravitacija - ki je tako dober približek, kot se sploh da.

Če je tam napaka 0 ali če je nekaj večja od 0, se bo pač pokazalo. Meni se oboje zdi možno.

Da bi se pa kdaj smejali Darwinizmu, se mi pa zdi podobno pričakovanju, da se bomo kdaj smejali govoreč:

"Hohoho, kako so bili ljudi včasih neumni! So mislili, da so edini kontinenti na zemlji tile: Evroazija, Afrika, Ameriki, Australija, Antarktika! HOHOHOHO!"


Ne pričakuj tega scenarija, ta je smešen.

Exilian ::

Zelo dober približek so
sm mislu da maš približek le če poznaš končni rezultat(ki ga nikoli ne boš).. .. in newtnov gravitaciski zakon je zmoten saj ne da pravilnega odgovora (mogoče je pa einstainov napačen???).

ne pravim da je darwinizem napačen.. vendar vsako teorijo vzamem z rezervo..., sploh pa take za katere nikoli ne bomo vedeli odgovorov.... za tebe je teorija velike poka dejstvo, zame pa je večerna pravljica, ki je brez predmetna.

nadaljevanje debate v tej smeri je brezveze saj imava vsaksvoje prepričanje.. ti si pač fizik svojega časa....


nazaj na temo: ne razumem kaj bi lahko bilo narobe z neomejene količine energije, mogoče bi imelo kratkoročne negativne posledice (propad dela gospodarstva), vendar bi pognalo človeški razvoj na nasledno raven... ne pravim da bo ta prihodnost ZPE, vendar se bo neomejena količina energije vsekakor morala uresničite, če bo človeštvo hotelo na naslednjo stopničko.
It's not the opensource i hate.
It's the fanclub I cannot stand.

SasoS ::

sinko999: Antimaterijo se da hranit v magnetnem polju, tako da ne pride v stik z materijo. Če ne pa, če se ne motim, je produkcija antimaterije nekje 10^10 delcev na mesec (tolk trenutno zmoremo, če bi vsi pospeševalniki proizvajali antimaterijo). Problem je ker je izkoristek pri proizvajanju zelo majhen, nekje 2% ali pa še manj. Tudi v najboljšem primeru pri proizvajanju antimaterije vedno dobiš enako količino delcev materije in antimaterije (torej je maximalni teoretični izkoristek 50%). Energijo ki se sprosti je enostavno zračunat po enačbi E=mc^2 (tukaj se vsa masa materije in antimaterije pretvori v čisto energijo), še vedno je pa problem da rabiš uporaben motor. Mislim da se večino te energije kaže kot gama delci, torej bi rabil napravo ki bi ti to pretvorila v uporabno (recimo za pospeševanje) energijo.

BlackHole ::

No in zakaj pridobivamo to antimaterijo, kaj lahko počnemo z njo, oz. kaj nameravamo početi z njo?
LP Marko

BigWhale ::

It's a lot of fun? ;)

Tako kot prvi smodnik in ogenj recimo :P

SasoS ::

nisi nikoli gledal star trek? :D Na kaj pa misliš da tista velika ladja s polno lučkami frči po svemirju? Bencin, uran?? :D

Eschelon ::

Glede antimaterije ( Slashdot 4.10.2004):
mlmitton writes "The San Francisco Chronicle is reporting that the Air Force is [0] actively pursuing antimatter weapons. Such weapons would easy eclipse nuclear weapons in power, e.g., 1 gram of antimatter would equal 23 space shuttle fuel tanks of energy. Perhaps more interesting, after an initial inquiry by the Chronicle in the summer, the Air Force issued a gag order that prohibits any Air Force employee from discussing antimatter research or funding.
Vedeti, razumeti, znati.

rasta ::

> sm mislu da maš približek le če poznaš končni rezultat(ki ga nikoli ne boš)..
Ti pa nimaš kaj veliko pojma o tehniki in naravoslovju nasploh?
Točen rezultat imaš samo pri teoretični matematiki.

> .. in newtnov gravitaciski zakon je zmoten saj ne da pravilnega odgovora (mogoče je pa einstainov napačen???).
Danes v tehniki ne znamo zračunati in izmeriti niti ene številke, ki bi bila popolnoma točka. Vedno govorimo o približku. Vendar dokler je približek dovolj dober za pravilno interpretacijo, je vse v redu.

> za tebe je teorija velike poka dejstvo, zame pa je večerna pravljica, ki je brez predmetna.
Danes v to verjame (na podlagi dokazov) večina najpametnejših ljudi po svetu.
So pa tudi taki, ki se jim zdi kul, da ne verjamejo, čeprav se jim o zadevi ne sanja prav dosti (oziroma to utemeljijo z neko "kmečko" logiko v zraku).

Exilian ::

Točen rezultat imaš samo pri teoretični matematiki.
mater, točen to sam jaz povedu samo da je bilo malo bolj ironično, zato pravim da ne moreš niti ene stvari na svetu dokazati, tudi če je vidiš s vojimi lastnimi očni, saj te lahko tudi oči varajo. no evidentno je da je to en ekstremen primer.

Danes v to verjame (na podlagi dokazov) večina najpametnejših ljudi po svetu.
ptolomej,galileo, michelangelo,ipd. so bili vsi NAJpametnejši ljudje svojega časa, sedaj pa se otroci v osnovni šoli rugajo njihovim teorijam o vesolju (zemlja je center osončja in vesolja). glede dokazov pa je vse skupi en pile of shit, saj imajo tudi pripadniki teorije stringov matematične dokaze za njihove niti (thomas pa njihove teorije ne mara, če se pravilno spomnim neke debate na forumu). dokazi za veliki pok bi lahko pripisali tudi kakšnemu drugemu pojavu (mogoče tudi takemu ki ga mi nepoznamo).

v kakšne fizikalne zakone me pa ne boš zvleku, saj sem bolj filozof in zgodovinar kot pa matematik ali fizik.

po kmečki logiki pa tole vprašanje: kako veš da svet okoli tebe sploh obstaja?
It's not the opensource i hate.
It's the fanclub I cannot stand.

ovdje kokoš ::

fantje kokr js vem je tist "motor na vodo" v bistvu elektricn motor ki ga poganjajo gorivne celice, tam se dogaja proces obraten elektrolizi (sej je logicn, ce za elektrolico rabs strom, se pr obratnem procesu strom sprosca)

se opravicujem k sm se oddaljil temi

kar se pa ZPE tice, js misl da je napredek neizogiben, neglede na to kaksna tehnologija se razvija, bo pa zanimiv, ce bom js to dozivu, ker se bo svet spremenu v trenutku
jebi ga

|-_-| ::

Najprej eno pravilo: nic denarja = nic znanosti. Kdor ima toselj diktira kaj bo znanstveno dejstvo in kaj ne. Na zalost. Kdaj pa kdaj stvari uidejo v eter, in je prepozno. En primer: Ponds & Fleishman in njun 'Cold fusion in a bottle,' ce se ga se kdo spominja. Reprodukcija je drugim dejansko uspevala, a je na sceno stopila ameriska oblast in poskrbela, da sta od tedaj naprej njuni imeni sopomenki besedi - hoax.

Ups:)) : http://www.newstarget.com/000961.html

Thomas je rekel:
Isto pri folksvagnu. Oni bi takoj dali ven motor na šoferjevo sapo, če bi lahko. Za bemflnom in pižojem ne bi potočili niti solze.

Em... kaj pa ce motorja na sapo ne bi mogli dati ven, ker... bi jim bilo na tak ali drugacen nacin prepreceno? Seveda ne na prevec ociten nacin. Denimo tako, da korporacije po diktatu investirajo le v izboljsavo obstojecih tehnologij, ki ne grozijo podobi svetovne ekonomske slike [nasprotno od tega ze sodi v kategorijo ogrozanja drzavne varnosti prenekatere zahodne sile!]? Kateri zakon fizike preprecuje tale slucaj, prosim?

Em... kaj pa, ce ravno zaradi tega povecini obskurne ZPE naprave uspevajo edinole cudakom privatnikom? Seveda je vse se v povojih, nikomur ni jasno, kako stvari pravzaprav delujejo [reprodukcija je tezavna] - a delujejo.
Priporocam branje knjige nobelovca Ilye Progogina: Order out of Chaos.

Thomas ::

Kapital ni tako mogočen. Še za jutrišnje obresti ne ve, niti za pisanje v jutrišnjem rumenem tisku ne, katero pa zna lepo zmanjšati kakšen profit.

Tukaj ni nobenih mogočnikov, ki bi diktirali svoje. Mogočna je recimo narava, ki ZPEja enostavno ne dovoli, najbrž.

Kapitalisti, znanstveniki in delavci, so pa vsi samo ljudje. They only struggle for survival. Zato, če res najdejo kakšno sočno kost - recimo postrani vrtanje za nafto, namesto navpičnega - potem to uporabljajo. Ne glede, kaj pravi konkurenca. Če izboljšajo izkoristek motorja za 1% - potem ga probajo prodajat muhastim kupcem.

Če bi iznašli kakšen ZPE, potem bo v nekaj letih vsa dosedanja naftna industrija v muzeju. Jokal ne bo pa nihče. Oziroma tudi bo, pa kaj? Objokani poštarji, ki ne nosijo tistega, kar zdaj prinese email, nikogar ne zanimajo. Telekom ki se počasi sesuva pod pritiskom mobilnih operaterjev, tudi ne. Kmalu ne bodo nikogar več zanimali niti objokani Vodafoni, ko se bodo cene na tem področju zaradi tehnološkega napredka sesule.

Take reči zanimajo edinole socialiste (na oblasti). Oni bi to "popravili".

Kapitalisti pa nimajo politbiroja. Odločanja niti ni, samo nuja je. Nuje so.

ThePlayer ::

Ja, kapitalizem je dost tak "naraven" sistem. Moderna dzungla:)

WarpedGone ::

Leto 1800, ena konferenca, en govornik: We used to think ..., but now we know....
Leto 1900, druga konferenca, drug govornik: We used to think ..., but now we know....
Leto 2000, tretja konferenca, tretji govornik: We used to think ..., but now we know....
Leto 2100, četrta konferenca, četrt govornik: We used to think ..., but now we know....
...

Narava v absolutnem smislu matematično ni opisljiva. Teorije se zato v absolutnem smislu vedno napačne. So pa lahko poljubno natančne, oz. od resnice odstopajo poljubno malo.

Zgodovina vseh teorij je zelo podobna, nekaj navdušencev pride z novo hudo alternativno teorijo, ki lepo pojasnjuje par zadev, ki jih stare teorije zelo švoh oz. jih sploh ne. Mainstream se temu smeji in noče nič slišat. Skozi leta teorija pridobiva privržence in postaja nov mainstream. Nova resnica ™. Stara teorija pa oddide v zgodovino kot še ena zabloda. Dokler se ne pojavi naslednja oh in sploh pregrešna, ki pokaže prejšnjo v drugačni luči. In stvar se ponovi, in zopet in zopet. Vzorec je jasen.

Vsaka naslednja teorija je 'popolnejša', natančnejša in v starejši jasno pokaže njene luknje. In ni nobenega razloga da se bi to kdaj končalo. 'Absolutna resnica' oz. dokončna teorija poenotenja, ki bo pojesnjevala vse do zadnje možne nianse ne bo nikoli v človeški lasti.

Največja zabloda je katerokoli teorijo jemat kot zadnje dejanje. Tudi einstain in kvantna teorija imasta omejen rok trajanja. Še kakih 200, 300 let in bosta le še dober približek v nekaterih primerih. Isto kot je sedaj newton. V kakih obsukrnih primerih pa bojo uporabne druge, ki se verjetno še niti rodile niso.

Glede ZPE je treba bit previden. Ljudje so dobival že nobele na to temo. Kakšno trobezlanje o perpetuum mobilih nima smisla. Kdor res pozna stvari je raje tiho in ne klati nekaj po občutku in emocijah. Ker ZPE je neraziskano področje. Karkoli rečeš je veliko večja verjetnost da se motiš, kot pa da imaš prav. Ogromno ljudi bo še delalo na tej temi, ogromno ljudi bo še obubožalo ko bo poskušalo izdelati 'vedno' delujoče primerke. Še mnogim bo njihova profesionalna in akademska kariera propadla, ker bodo malo preveč pogumni in alternativni. Na koncu pa lahko komu celo uspe.

A je bilo z elektriko v času ognja kaj drugače?
Zbogom in hvala za vse ribe

Thomas ::

Tole Penrosistično razgrabljanje nima osnove. Znotraj poljubne sfere je kvečjemu toliko bitov informacije, kot je kvadratnih dvojnih Planckovih dolžin velika ta površina. Kvečjemu, ali manj. Vedno kadar ta sfera ni površina črne luknje je manj, če ne pa enako.

Zato govorance o "asimptotičnem približevanju nikoli dosegljivi resnici" nimajo nobenega smisla.

Ker če bi imeli neskončno kompleksen svet, potem bi Beckensteinova omejitev ne veljala.

Zdej, al ma prav Beckenstein (in mnogi njegovi somišljeniki) ali pa ima prav tale ponarodela viža o "večni nedosegljivosti resnice", ki so jo izumili neki stari modreci, ki so vedeli precej manj.

Thomas ::

> Narava v absolutnem smislu matematično ni opisljiva.

Od kod tebi ta gotovost, me zanima?

Phil ::

Največja zabloda je katerokoli teorijo jemat kot zadnje dejanje.
WarpedOne a opaziš paradoks v tem stavku?

SIcer pa memi kot so:
- prostor in čas sta zvezna => narave se na da opisati
- nobena teorija ni dokončna (sledi iz prvega)
- motorji na vodo (ZPE), ...

se neverjetno hitro primejo. Veliko hitreje kot kakšni memi podprti z znanostjo. Zanimivo, ni kaj.
LP

WarpedGone ::

Thomas: kako naj vem, da vse vem?

Cman: Ja, opazim. In v tem svetu je ogromno paradoksov. S katerimi ima dosedanja fizika ogromne probleme.
Zbogom in hvala za vse ribe
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Brezčasnost? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
1238572 (6382) antonija
»

Potovanje-svetlobna hitrost (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
988819 (6257) SavoKovac
»

Energija iz nič. (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
12117576 (11934) jest10
»

antimaterija (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
929675 (7790) Saladin
»

Alternativni pogon, namesto bencinskih in dieselskih motorjev (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
708007 (6202) BigWhale

Več podobnih tem