» »

Je vesolje končno ali neskončno?

Je vesolje končno ali neskončno?

1
2
»

ThePlayer ::

Ja sej to nekako poskušam razumet. Ampak tista dva miselna poskusa se mi ne skladata.

V prvem se vozimo na sredini podolgovate ladje z 0.9c in posvetimo na oba konca -> svetloba do obeh pride istočasno. V drugem so pogoji enaki, le da se na obeh koncih prižge luč -> in mi vidimo eno prej kot drugo. A ni to nelogično?

Thomas ::

Ne, ni nelogično! Nelogično ni, je pa mind blowing, to pa vsekakor.

Način, ki ga Einstein (Minkowski) predlaga, da to razumeš, je ta, da dojemaš prostorčas kot 4D prostor, v katerem obstajajo in 1 časovna in 3 prostorske razdalje kot enakopravne! Metrika se potem tako (4D) računa, matematično se vse sklada, kako pa to nasprotuje človeški naučenosti pa ni relevantno. Rezultati eksperimentov kažejo, da vsi enako izmerijo hitrost svetlobe. Potem vse logično sledi iz tega.

Pozabi na vse intuitivne predsodke, potem boš lažje razumu. Čeprav GR NI edina logična razlaga.

ThePlayer ::

Ja OK. Ampak zakaj jaz vidim svetlobo iz ene luči prej kot svetlobo iz druge, če obe glede name mirujeta in sem enako oddaljen od obeh? (To namreč sledi iz miselnega eksperimenta #2)

To je razloženo s tem, da se v času, ko svetloba s prednje luči potuje proti nam tudi mi premaknemo (smo v ladji z 0.9c) proti mestu, kjer je zasvetila (in ima svetloba s te luči do nas tako krajšo pot -> jo prej zagledamo).

Ampak če tako razmišljamo tudi pri eksperimentu št.1, bi se morala tudi zadnja vrata (za nas!) odpret prej kot prva, saj se v času, ko svetloba potuje od nas do vrat tudi vrata bližajo mestu, od koder smo posvetili. Ampak zaključek eksperimenta je, da se vrata (sprednja in zadnja) za nas odprejo istočasno. Kje je napaka?

bili_39 ::

Pri 1. eksperimentu si očitno spregledal na koncu stavka: za Tino. Si sedaj opazil?
Za tebe oz kogarkoli drugega bi se odprla pač takrat, ko bi svetloba pripotovala do tebe. Če bi potovala na različni razdalji (bi ti bil bliže enim vratom kot drugim), se bi ti zdelo, da so se ena odprla prej.

ThePlayer ::

Ja saj v tem je poanta, da se vrata odprejo istočasno za Tino. To razumem, da se vrata na drugega opazovalca, recimo nate, ne odprejo istočasno, vendar je zamik posledica gibanja Tine in njene ladje glede nate (in ne različne oddaljenosti vrat, ki naj bi bile enake).

Očitno nisi dobro razumel kje jaz vidim konflikt med prvim in drugim eksperimentom. Če povem še enkrat: pri prvem se vrata za Tino odprejo istočasno, v drugem pa svetloba od vrat do Tine ne pride istočasno (prav tako gledano za Tino). Najrajš bi slišal da je za to kriv tiskarski škrat:D

bili_39 ::

Ni tiskarski škrat, ampak spet nisi dobro prebral.
Še enkrat preberi Thomasov odgovor takoj pod tvojim vprašanjem.

ThePlayer ::

Oprosti, še nihče ni odgovoril konkretno glede tistih dveh eksperimentov, jaz pa samo to že ves čas sprašujem.

bili_39 ::

Kako da ne :) .
Za taprvega si dobil dober odgovor in si ga tudi razumel - tako si vsaj napisal.

Za drugega ti je že bil dan odgovor:

Citiram Thomasa: Pojem "istočasno" je smiselen samo za dva opazovalca, ki se NE gibljeta eden glede na drugega.

Drugi eksperiment bi se lahko še bolj zapletel, če bi se medtem ladja premaknila še dalje. Tako čez prst bi ocenil, da se lahk ozgodi, da bi se enemu zdelo, da najprej zasveti zelena in nato rdeča, drugemu pa bi se zdelo obratno...

Kje je bistvena razlika glede na prvi eksperiment? Tina opazuje odblesk svetlobe na zrcalih, ki se gibljejo z drugo hitrostjo..(zdaj pa poglej zgornji citat).

ThePlayer ::

Čakaj, kakšna zrcala? Tole mi je že vse skupaj malo smešno, ampak mi ne da miru, tko da bom še enkrat prilepil celotni eksperiment:

Miselni poskus 8a: Tina se ti približuje v novi dolgi vesoljski ladji. Sedi natanko na sredini ladje v kateri je tema. V trenutku, ko je Tina točno ob tebi, na obeh koncih Tinine ladje posvetita svetilki. Po nekaj trenutkih te oba svetlobna žarka s svetilk dosežeta hkrati: zeleni žarek iz začetka Tinine ladje in redči žarek iz konca. Tinina ladja pa se v kratkem času, ko žarka potujeta proti Tininem sedežu, premakne proti točki, kjer si videl, da se je posvetila zelena luč in stran od točke, kjer je posvetila rdeča luč. Zelena svetloba bo dosegla Tino torej pred rdečo, ker je prepotovala krajšo pot. Tino boš tako videl najprej, kako jo osvetli zelena svetloba in nato še rdeča. Tudi sama Tina najprej vidi zeleno luč in šele nato rdečo in se s tabo povsem strinja, da se zanjo zelena luč pojavi pred rdečo. To kar smo povedali do sedaj ni še nič presenetljivega. Vendar se spomnimo, da Tina verjame, da se nahaja točno v središču svoje mirujoče vesoljske ladje. V njenem opazovalnem sistemu potujeta svetlobna žarka iz obeh koncev ladje do nje z enako svetlobno hitrostjo in oba žarka morata prepotovati enako pot. Zato, ker jo zeleni žarek od spredaj doseže pred rdečim od zadaj, mora nujno sklepati, da se je najprej sprožil zeleni blisk in šele nato rdeči nekaj trenutkov kasneje. Tina se s teboj, ko trdiš, da sta se oba bliska sprožila sočasno, ne bi strinjala. Tina upravičeno trdi, da se je zanjo zeleni blisk dogodil pred rdečim.

Tu niso omenjena nikakršna zrcala. Poglej, saj razumem da pri tem eksperimentu zgoraj nek opazovalec, na keterega se Tina giblje, vidi da Tino zelena luč osvetli pred rdečo.

Ampak ne gre mi skupaj, kako lahko sama Tina, na katero OBE luči MIRUJETA in od katerih je ENAKO oddaljena, vidi eno luč pred drugo. Še posebej zato, ker je bila v predhodnem eksperimentu (v tem članku) popolnoma enaka situacija, le da je svetloba potovala v drugo smer (od Tine do obeh koncev ladje) - in je porabila ENAKO časa (seveda za Tino).

Thomas ::

Lej ThePlayer, paradoxa tukaj ni. Vsaj ne ŠE tukaj. Samo nasprotje med intuitivnim (napačnim) razumevanjem prostora, časa in (svetlobne) hitrosti - in med njihovimi dejanskimi odvisnostmi in lastnostmi.

Če rečeš - kaj me briga, kaj meni pravi prostorsko časovna predstava - briga me samo pure logic, boš PA dobil opisano situacijo.

Nenavadna se zdi naši intuiciji. Screw the intuition! Take naked logic instead.

Potem je vse OK. Nagonsko se nam še vedno zdi čudno, ampak logično pa vse klapa. Kot v primeru okrogle Zemlja. Ali v primeru treh sob, če hočeš.

bili_39 ::

Hja, moja napaka :8)
Tokrat sem si sam zakompliciral življenje - površno sem prebral primer in nisem preveril na linku!
V prvem primeru se razlike v poti odštejejo (svetloba mora prepotovati pot do vrat in nazaj - enkrat je ena pot daljša od druge in obratno..), v drugem primeru pa ne - je pot samo v eno smer.
Zakaj sem si ustvaril svojo sliko o problemu - pojma nimam, včasih nas domišlija zapelje, he.

Thomas ::

U glavnem - vsaka matematična (fizikalna) teorija je kot pravila za karte ali šah. Hitro lahko pride do nasprotja v samih pravilih, kar je katastrofalno. Igra ni zanimiva in sploh se je ne da igrati. Vesolje pa po takih pravilih ne more laufat, torej so pravila fouš.

Vendar v tem primeru ni nič narobe. Pravili sta dve, po katerih se igra Einsteinova Relativnost:

- za vse nepospešene opazovalceveljajo isti zakoni

- svetlobna hitrost je neodvisna od hitrosti svetila

Pride lahko do paradoxa?

No, tukaj še ni prišlo, čeprav nam zdrava pamet pravi, da je. Ampak zdrava pamet je zevoluirala optimalno za lovsko nabiralniško družbo, kjer ni mnogo blizusvetlobnih raket, kjer še okroglost Zemlje ne pride v poštev.

Zato je zdravo biti skeptičen do "klica zdravega razuma". Ni več adekvaten.

Logika seveda, pa je. Ta ni zevoluirala, ta je atraktor evoluciji.

Marjan ::

Ja, iz teh dveh postulatov je Einstein izpeljal posebno teorijo relativnosti.

> Pride lahko do paradoxa?

Do paradoksa znotraj logičnega sistema ne. Nadgradnja v realnem sistemu pa je potrebna -> GR.

Edino ne razumem kaj si mislil s tem:

> ta je atraktor evoluciji

ThePlayer ::

Ja saj jaz močno verjamem v pravilnost teorije, podvomil sem le malo v pravilnost zapisanega na kvarkadabri.

Ampak kot kaže je napaka pri meni. Še vedno ne vem kje. Kaj pa če rečem takole:

Stojim točno na sredini sobe, v roki imam dve svetilki. Z obema v istem trenutku posvetim na nasprotna konca sobe (ki sta popolnoma enako oddaljena od mene). Svetloba iz obeh svetilk pride v istem času do obeh koncev, na katerih pa zagledam še dve svetilki - ena je rdeča, na nasprotnem koncu sobe pa zelena. Ti dve sta programirani tako, da v istem trenutku zasvetita - ko se to zgodi, katero zagledam prej? Če zaupam zaključkom tistih dveh eksperimentov (natančneje drugega), me najprej obsije zelena svetloba, šele nekaj časa za tem pa še rdeča (ali obratno - torej ne obedve hkrati).

Vprašanje sedaj je, s čim teorija relativnosti predvideva različen čas potovanja svetlobe za isto pot - in istega opazovalca v istem (za opazovalca mirujočem) opazovalnem sistemu?

Zgodovina sprememb…

Thomas ::

Zaenkrat samo tole:

> ta je atraktor evoluciji

Šimpanzi nekako štejejo sadje. Sicer se ne zavedajo točno, kaj pomeni 16 sadežev in kaj pomeni 17 sadežev. Kakšna razlika bi to mogla bit, če sploh kakšna.

Vendar njihovo dojemanje aritmetike nekako konvergira k pravilnemu razumevanju. Evolucija ga tišči tja.

Podobno kot je z našo logiko.

Brat šimpanz slabo računa, mi pa nismo tako dobri v zapletenih logičnih vprašanjih.

To.

Kar se tiče relativnosti - later.

Thomas ::

Zdej later je, zdej pa še konkretno k stvari.

Bob stoji ob progi Alice pa na vratih vagona, ki s skoraj svetlobno hitrostjo brzi mimo.

Ko se srečata, se Bob in Alice na hitro poljubita. Recimo, da ravno takrat Alice s kotički očes opazi rdečo luč na svoji desni (sprednji konec vlaka) in zeleno na svoji levi (zadnji konec vlaka), kako sta se prižgali.

Kaj vidi Bob, razen Alicinega obraza?

Zeleno luč na svoji desni, ki že nekaj časa gori, pa rdečo na svoji levi, ki bo še kar nekaj časa ugasnjena. Prižgala se bo šele, ko bo Alice že daleč.

Tko "čuden" je naš svet, to kažejo eksperimenti.

Podvprašanje: Kaj če Alice med poljubljanjem preda sliko svojega vidnega polja Bobu?

Jah nič, Bob bo videl, kar se vidi skozi Alicine oči. Tako kot bi si stala nasproti v kuhinji. On bi videl pult, ona pa nebo skozi okno.

Ni paradoxa. Še.

Jst ::

Relativity: The Special and General Theory

Albert Einstein


Na strani 16 pravi:

I would ask the reader not to proceed farther
until he is fully convinced on this point.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

ThePlayer ::

Thomas, potem če Alice vidi kako se luči prižgeta naenkrat, vendarle tako velja tudi za Tino. Torej so tam (kvarkadabra) narobe zapisali?

Thomas ::

Recva Bob, ne Tina! Nimajo pri Kvarkadabri nobene druge napake, kot da dajejo brezvezna imena natopajočim. V teh miselnih eksperimentih se je nekako uveljavilo: Alice, Bob, Carole, David ... po abecedi pač, Karkadabra pa tega zgleda ne ve, pol pa težijo s Tino.

Sicer imajo pa prav. Premikajoča Alice vidi kako se istočasno prižgeta obe luči, mirujoči Bob pa vidi kako se NISTA prižgali istočasno. Ena vidi da že od prej gori, ena pa po poljubu z Alice, stoječo na vratih drvečega vagona. Alice najbrž misli, da jo je Bob tko dobr cmoknu, da sta se zato ravno takrat prižgali obe luči.


Hočem pa reči tole. Nič to ni bolj čudno, kot da če postaviš Alice ob morje, s hrbtom obrnjeno proti daljnemu morskemu horizontu. Tega mau vidiš, ko jo cmokneš, ona pa vidi gore, ker gleda od morja proč. Vsak drugače vidi. Odvisno kako je obrnjen ali kako hitro gre glede na nek izvor svetlobe.

Samo Alice obrnjene s hrbtom proti morju in Bobi ki gledajo na morje, so nam izkustveno bližje, kot Bobi na peronu in Alice na vratih Einsteinovskih vlakov.

But a kiss is just a kiss.

SasoS ::

Hmm...poglej...ko berem drugo stran tega threada se mi zdi...da ne vem, al vsi kar neki bluzite al sem pa jaz čuden. Zakaj namesto da nekaj filozofirate kaj folk vse ne šteka ne razložite Playerju tistega kar je vprašal. Saj ni vprašal zakaj v ladji sedi Tina namesto Alice...prazaprav se mi zdi da v tem primeru njega (in tudi vse ostalo) to prav nič ne zanima! Vprašanje je čisto enostavno...če Tina (al pa Alice če vam je ljubše) sedi sredi svoje lastne ladje katera ima 2 lučki - 1 na začetku in 1 na koncu - in se obe prižgeta hkrati ko se pelje mimo Boba (al pa Franceljna zaradi mene) in ko taisti Franci vidi da se 1 luč prižge prej kot druga (kar dojamem tudi jaz s svojim "neznanjem" relatovnostne teorije) vidi isto tudi Tina. In zakaj, Thomas, se mi zdi da si ti to ravno zanikal v prejšnjem postu...če citiram:

Alice najbrž misli, da jo je Bob tko dobr cmoknu, da sta se zato ravno takrat prižgali obe luči.

napram temu kar playerja zanima že celo večnost (in je tudi meni težava brat ves ta flanc)

Tudi sama Tina najprej vidi zeleno luč in šele nato rdečo in se s tabo povsem strinja, da se zanjo zelena luč pojavi pred rdečo.

Thomas ::

Čist tko bom povedal:

Alice se NE giblje glede na obe lučki. Prvo in zadnjo. VIDI kako se prižgeta obe istočasno. Recimo, da je naštelano ravno tako, da se prižgeta med poljubom z Bobom.

Bob pa, stoječ na peronu, gibajoč se proti lučkam, vidi lučko na zadnjem koncu vagona prižgati se pred poljubom, lučko na prvem koncu vagona pa ko je že nehal poljubljati Alice. Ki je med lučkama odbrzela mimo.



Tako vidita Alice in Bob vsak s svoje perspektive, vsak malo drugače. Kot tudi vidita vsak drugačen obraz med poljubljanjem. No big deal ne zaradi tega, ne zaradi onega.

Amen.

Upam, da kdo šteka.

Thomas ::

Če imajo na Kvarkadabri napisano v tem smislu, prav. Če nimajo, pa nimajo prav.

Brat ne grem.

ThePlayer ::

Ja SasoS, prvi si ki je dejansko se osredotočil na to kar sem skoz lajnal. Nekaj časa je trajalo in priznam da je vse skupi že mal presedal:D

No ampak Thomas je pa sicer odgovoril na vprašanje (posredno). Moraš priznat, da če so kje nadležne (tiskarske) napake so pa pri zadevah kot je relativnost. No zdaj ko vem da tam ni prav napisano mi je lažje:))

Thomas ::

Ne, a nimajo pol tkole?

Sej, bral nisem, sem mislil da majo prav napisano.

To je, da mirujoči na lučke vidi istočasno kako se prižgejo, gibajoči pa ne. Pa čeprav se srečata v isti točki! The kissing point.

Če bi bile pa še luči v isti točki, potem bi bilo pa za oba istočasno. To se potem imenuje princip splošne kovariance.
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zakaj naj se ne bi bilo možno gibati hitreje od svetlobne hitrosti? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
25950491 (41645) jype
»

Prihodnost-konec vesolja (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
13222708 (18669) imagodei
»

Splošna teorija relativnosti - puzzled (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
1028602 (7054) gani-med
»

Konec vesolja (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
12012207 (10216) CaqKa
»

relativnostna teorija (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14510426 (8741) bobby

Več podobnih tem