» »

Ne()umosti

Ne()umosti

motorc ::

Pozdravljeni!

S tem, ko sem pravkar prebral novico o "dodatnem davku" mi je pa kapnal cez rob. V tej nasi drzavi je tolk velik enih neumnosti, da me kr glava boli. Tile nasi politiki so pa slepi in gluhi. Tut ce bi jih zdele vprasal (pred volitvami pa to) bi vsaka stranka neki po svoje vlekla in na veliko obljubljala potem pa nic (cez 4 leta pa spet interpelacija, hehe). Vsi se neki kregajo brezveze, pomojem sam iz principa. Drug drugemu nasprotujejo samo zato ker se tega niso oni spomnal. (Mislim ... fak ej. Se pisat ne morm normalno tko sem razfukan).
Neki casa sem resno razmislu, da bi ustanovil stranko sam zato da bi te neumnosti in bedarije odstranil. Pa bi bla recimo predvolilna kampanja neki v stilu "prijavo neumost". Bi folk pisu kaj vse se jim zdi bedno. To bi blo dela. Za dva mandata.

Pa dejmo tule zacet pisat kaj vse je narobe v nasi drzavi (aja, pa dejsmo oštevilčit, tko za štos. Me zanima kolk mestna cifra bo.).

1. moti me tale "dodaten davek" na medije. Naj raje pocenijo glasbene cdje (da bo folk original kupval), omejijo zasluzek zalozb in povecajo delez, ki ga dobijo avtorji.

2. motijo me zapori. Moral bi imet dve vrsti zaporov. Taksne kot so zdej (fitnes, tv, ... skoraj kot hotel) in taksne orenk, "maximum security" zapore kot iz filmov. Ker to da nekoga, ki posili in pretepe eno žensko (in jo pusti da lezi tam napol mrtva) in gre potem kamot še v diskača (bilo je v Kopru, mislim) in nekoga, ki recimo pride domov in najde ženo v postli z drugim in pac zgubi nadzor, poslejo v isti zapor, po mojem mnenju, ni prav. Onga ta prvega bi mogl poslat v zapor, da obcuti kaj je to posilstvo. Al pa ce ze tko sodelujemo z ZDA, dajmo se zapornike k njim poslijat (taksne ki si to zasluzijo).

3. moti me nesodelovanje podjetij med seboj in podobne oslarije. Recimo ... v Celju so zdej koncal en prikljucek avtoceste in so na avtocesti v smeri iz Celja proti Žalcu nardil ta nov izhod za lopato tako, da ne mores it na petrol in potem dol z avtoceste. Ali eno ali drugo. Za tistih par milijonov. Dolgorocno gledano je to, po mojem, ziher izguba (gledano na drzavnem nivoju).

4. moti me, da policija ne more v primeru da se na petrolu recimo zgodi zločin (nekdo nekoga ustreli med tankanjem, recimo) uporabit proti zločincu posnetek kamere kot dokaz. In potem se to vlači po sodiščih par let na koncu je pa oproščen zaradi pomanjkanja dokazov. In potem bo obtozeni se npr. tozil drzavo zaradi .. nevemcesa pac (Kamenik naprimer).

5. V birokracijo se sploh ne mislim spuščat, ker nimam ne volje ne živcev ne časa. Mogl bi jo spravit na minimum. Sploh za "navadnega državljana". Če hoče npr. dobit neko dovoljenje (gradbeno recimo) more met 110 papirjev in skakat iz urada na urad. Pa še to te jebejo v glavo 3 leta preden se sploh kej premakne. Pa pocenit zadeve. Kok si nej npr. en mlad par ustvari dom, ce se zapufa se preden polozi temelje?

6. (Financno, od drzave) neodvisne medije. Dovolj povedanega.

7. Malo tršo roko tistih, ki so na oblasti. Glede aviona recimo. Naj ga kupijo in pika. Ne pa da potem pod pritiskom neki mučkajo in tko naprej.
Isto s čolnom. Pa neke oslarije z razpisom in (birokratskimi) napakami v zvezi s tem. Pa naj se policija sama odloči (menda bo pa ja vedla) kater čoln se jim zdi primeren in pokličejo podjetje, ki ta čoln izdeluje in se zmenijo za posel. Ni treba nobenih razpisov. Če se pa ktero podjetje pritoži, češ zakaj niso njihov čolnov zbral ... jah, jebeš - pač ne ustrezajo policiji.

8. Plača glede na efektivnost. Predvsem na višjih položajih.

9. Davke glede na dohodek.


Dost bo zaenkrat. Se mi ne da vec. Sem prevec razburjen. Se fajn, da grem jutr na morje, se mal skuliram. Lepo dopolnjujte seznam.

P.S.: Ce sem kje kako mim useku mi ne zamert. Sej vete kak je ce si tk razf***, da se ne mors zbrat.


lep pozdrav

NoUse4AName ::

6. (Financno, od drzave) neodvisne medije. Dovolj povedanega

Mogoce se motim, ampak to bi medije vrglo v drugo skrajnost in sicer odvisnost od oglasevalcev. Tako kot US mediji in precej EU medijev, cigar pristranskost je velika.
Edino kaj bi jas spremenil je odstranil bilokaksen vpliv na medije. Naj jih drzava samo financira.

Barakuda1 ::

4. moti me, da policija ne more v primeru da se na petrolu recimo zgodi zločin (nekdo nekoga ustreli med tankanjem, recimo) uporabit proti zločincu posnetek kamere kot dokaz. In potem se to vlači po sodiščih par let na koncu je pa oproščen zaradi pomanjkanja dokazov. In potem bo obtozeni se npr. tozil drzavo zaradi .. nevemcesa pac (Kamenik naprimer).


:\

To, da posnetki kamere niso dopusten dokaz preprosto ni res. Tako, da te lahko to takoj neha motit :)

TESKAn ::

7. da ne bodo potem izbirali tistih podjetji, ki bodo odgovornemu za izbiro ponudili debelejšo modro kuverto?
9. davki so že sedaj glede na dohodek. Tako imaš od nekaj čez 30% BRUTO plače za tiste z najnižjo plačo do cca. 50% BRUTO plače za tiste, ki dobivajo največ.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

||_^_|| ::

čist tko btw, če mogoče še kdo ne ve: Naša ljuba podalpska deželica ma najbolj obremenjen osebni dohodek na svetu (največ pobere država). Da, prvi smo. Vodimo. Vsaj nekje.ccc..

Thomas ::

Ja, seveda. Ampak podobno visoke deleže javne porabe kot mi, imajo tudi drugje. Posebej v Skandinaviji. Vprašanje je samo, KJE pobere država denar. Noben odgovor ne pomeni dramatične razlike.

Razen flat taxes.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

perci ::

To, da posnetki kamere niso dopusten dokaz preprosto ni res. Tako, da te lahko to takoj neha motit

Hehe, ravno sem se spomnil, da sem bil na eni glavni obravnavi, ko je slo za primer, da je nek tipcek natankal za tri jurje bencina v katrco in odpeljal. Stvaritelj tele teme lahko dvakrat ugiba, kaj je bilo sprejeto kot dokazno gradivo.

Avian ::

1. ok glede tega zakona mislim da je to NEUMNOST. zakaj hudica morm jest placevat davk za to ker bom snemal gor svoj arhiv. (gre za sluzbene zadeve). mislim to je velika neumnost. vem da imajo zalozbe VELIKE izgube zaradi interneta samo osebno se mi ne zdi to resitev z davki. pa zanima me res koliko bo od tega davka res slo potem v roke filmarjem ter glasbenikom.

2. glede zaporov. se strinjam do neke meje z tabo. samo osebno bi spremenil sistem zapora na samice. ker prihaja v zaporih do raznih sol kriminala in ne opravljajo funkcije kateri naj bi bili namenjeni. izolirat vsakekga zapornika in to je to. se pa strinjam da bi bilo potrebna obravnava od primera do primera, samo problem bo se vedno z odvetniki. ti bodo se vedno nasl lukno v zakonu (jasno ce jim je to siht :) ) in spravili klienta v najmanj hud zapor.

lp Avi

motorc ::

Nevem no, men je eden od zaposlenih rekel, da se posnetkov ne sme uporabit. Dobro potem to. Sem bolj vesel, da sem se zmotu (oz. da se je on) kot pa da je prav.

SodVina ::

Posnetke se sme uporabit kot dokazno gradivo, ce je prekrsek v zvezi z doloceno firmo(npr. kraja).Ce pa se zgodi kriminalno dejanje, ki nima zveze s firmo(napr. umor), pa se posnetek ne sme uporabit. Vsaj mislim, da je tako

Mercier ::

Thomas:
Vprašanje je samo, KJE pobere država denar. Noben odgovor ne pomeni dramatične razlike.


Zakaj ne pomeni dramatične razlike? Meni je razlika, če se obesi mladi družini brez premoženja na dohodek, kot pa da se ji pusti, da si ustavi premoženje in se potem obeša na to, prav dramatična.

Thomas ::

Meni pa tukaj ni bistvene razlike.

Bolj si "pravičen", bolj obremenjuješ "premoženje", manj obremenjuješ "prihodke iz dela", manj je premoženja, manj je prihodkov iz dela.

Kaj dosti prostora za telovadbo ni. Edinole stampedo v ustvarjanje nove vrednosti je.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zheegec ::

Bolj si "pravičen", bolj obremenjuješ "premoženje", manj obremenjuješ "prihodke iz dela", manj je premoženja, manj je prihodkov iz dela.

Bolj obremenjuješ tiste, ki imajo veliko premoženja, bolj se lahko porazdeli na družine z veliko otroki in za ostale stvari - kultura, šport.
Problem bogatih ni v tem, da trošijo, ampak v tem, da premalo trošijo in imajo raje denar na banki. Če v Slo vzameš 10% od 1mio SIT neto plače ni problem, problem je, če vzameš 10% od 90K SIT neto plače. Če bi bilo razmerje 900K SIT za bogatega, bi ta še vedno premalo zapravljal, saj bi mu veliko ostalo (poglej samo direktorja LNB, ga pozna moja familija osebno in je res "skopuh", kar je slabo za gospodarstvo), tisti z 90K SIT plače pa ima še komaj za pokritje osnovnih potreb. Če ima še tisti z 900K SIT enega otroka, tisti z 90K SIT pa dva ali tri...
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Mercier ::

Thomas:
...manj obremenjuješ "prihodke iz dela", manj je premoženja, manj je prihodkov iz dela.
Zakaj?

Thomas ::

Če je premoženje zelo obdavčeno, ga nobeden ne bo hotel (mogel) imeti. Potem tudi nobeden ne bo mogel organizirati proizvodnjo dobrin in storitev.

Zato.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Mercier ::

Če mi že v štartu ne bi vsega pobrali, najbrž ne bi v nogavico spravljal.

username ::

Če je premoženje zelo obdavčeno, ga nobeden ne bo hotel (mogel) imeti. Potem tudi nobeden ne bo mogel organizirati proizvodnjo dobrin in storitev.
To kar je Thomas malo po domače (ampak čisto OK) povedal, je zajeto v pojmu Lafferjeve krivulje:

google! http://www.google.com/search?q=laffer+curve&ie=UTF-8&hl=sl&lr=
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

Mercier ::

Nič takega jaz ne vidim v Lafferjevi krivulji, kar bi se nanašalo na to o čemer sprašujem.

Thomas ::

Hja no, pa je precej jasno.

Pove ti, da ničesar ne smeš obdavčiti čez nek optimum. Ker boš pobral manj davkov.

Obdavčiš čez nek optimum kapital ali delo ... se ne bo investiralo in se ne bo delalo (več toliko).

To smo že videli večkrat.

Poleg tega, brez kapitala samo delo precej malo prinese. Tudi malo plač.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Vikking ::

2. motijo me zapori. Moral bi imet dve vrsti zaporov. Taksne kot so zdej (fitnes, tv, ... skoraj kot hotel) in taksne orenk, "maximum security" zapore kot iz filmov.

Zapor je zapor, in zakaj bi morali eni uživat drugi pa trpet... Če je stroil prekršek takšen ki je vreden za zapor, potem ni razlike med morilcem in tistim ki je posilil,,, sicer bi pa jst za hude prestopke uvedel kitajske metode! sekanje prstov, streljanje v tilnik...!!!

3. moti me nesodelovanje podjetij med seboj in podobne oslarije. Recimo ... v Celju so zdej koncal en prikljucek avtoceste in so na avtocesti v smeri iz Celja proti Žalcu nardil ta nov izhod za lopato tako, da ne mores it na petrol in potem dol z avtoceste. Ali eno ali drugo. Za tistih par milijonov. Dolgorocno gledano je to, po mojem, ziher izguba (gledano na drzavnem nivoju).

Ja kak bi blo fajn, ko bi z vsakega odcepa se mogel peljati še čez petrol, pa bog ne daj da se takrat spravi par tovornjakov tankat... (v Celju k maš vsake tri metre bencinsko, pa i res ne bi bil problem tankat)

8. Plača glede na efektivnost. Predvsem na višjih položajih.

Ja in potem imamo primer Elan, in je spet konc muzike, ni vse tako enostavno kot se zdi...

5. V birokracijo se sploh ne mislim spuščat, ker nimam ne volje ne živcev ne časa. Mogl bi jo spravit na minimum. Sploh za "navadnega državljana". Če hoče npr. dobit neko dovoljenje (gradbeno recimo) more met 110 papirjev in skakat iz urada na urad. Pa še to te jebejo v glavo 3 leta preden se sploh kej premakne. Pa pocenit zadeve. Kok si nej npr. en mlad par ustvari dom, ce se zapufa se preden polozi temelje?

Zato ker so včasih gradil kot da bi kure srale,,, gradijo neprimerne gradnje, kine sovpadajo z okoljem, gradijo na vodovarstvenih območjih, gradijo na zavarovanih območjih,,,, Gradnja je velik poseg v okolje, ki ga je potrebno dobro preučit!!!

9. Davke glede na dohodek.

Tole ne razumem, če lahka bolj podrobno razjasniš?

perci ::

Obdavčiš čez nek optimum kapital ali delo ... se ne bo investiralo in se ne bo delalo (več toliko).

Ok, glede dela jasno. Ampak glede kapitala pa ne razumem. Če je kapital dosti obdavčen, je to še en razlog, da se bo še več investiralo, ker se boš tako izognil davku.

Thomas ::

Ne. Raje boš odšel s kapitalom tja, kjer ti bo več ostalo, ko boš plačal vse davke.

Tam boš imel tudi kaj reinvestirat. Tam kjer so nižji davki, je kapitala več, ob sicer enakih pogojih - jasno.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

username ::

Ok, glede dela jasno. Ampak glede kapitala pa ne razumem. Če je kapital dosti obdavčen, je to še en razlog, da se bo še več investiralo, ker se boš tako izognil davku.
Saj pri kapitalu je podoben princip kot pri delu. Investiranje kapitala ni samo sebi namen, ampak se lastnik kapitala investiranja loteva z namenom, da bo pridobil dobiček.

V praksi to ponavadi pomeni, da mora podjetje izplačati dividende delničarjem (lastnikom kapitala). Če bo podjetje celoten dobiček zaradi davkov investiralo, delničarji ne bodo zadovoljni in ne bodo hoteli investirati. Če bodo morali delničarji plačati preveč davka na dividende, je posledica ista.

V končni fazi zastane nadaljnje investiranje in s tem gospodarska stagnacija.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

Thomas ::

Če imaš denar, ne potrebuješ silenja s strani države, kam da ga naloži.

Če boš ubogal, si verjetno stvar zajebal. Kapitalisti naj delajo po svoji pameti, ne po pameti trenutne vlade. Človek najbolje sam ve, kako bo obogatel.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Hammer123 ::

Moje mnenje:

Ko so zdejšnjemu direktorju kliničnega centra pos(l/r)anci očitali visoko plačo (1 milijon bruto=ven dobi okoli 500k SIT), so se vsi nekaj pritožval(poslanci).
moje mnenje pa je da mora ta generalni za teh 500k tud kaj delat-poslanci imajo pribl. isto plačo pa jih večina samo tiho sedi(pa še to ne vedno) v parlamentu!!!;((

perci ::

Ne, da se mi zdi, da je miljon bruto preveč, ampak neki je treba vedt. Višja stopnja pri progresivnem obdavčenju dohodkov se uporablja samo za del plače, ki je nad prejšnjo stopnjo.
Se pravi, če ponazorim, nekdo ima 1 mio bruto plače:
-prvih 100 jurjev je obdavčenih z najnižjo stopnjo
-nadaljnih 150 jurjev je obdavčenih z višjo stopnjo
-nadljnih 150 še z višjo
-od tu naprej z najvišjo.

Nepoučen posameznik bi mislil, da je bolje imeti plačo 99 kot 101 jurja.
Pa ni res. Ker samo tist 1 tisoč nad 100 je obdavčen z višjo stopnjo, ne pa cela plača.

Številke so v tem primeru seveda napačne, ker se mi ne brskat za pravimi, ampak point pa ostaja.

Je pa res, da novinarji delujejo na principu, da se delavske plače navajajo v neto, managerske pa v bruto zneskih. Kar je popolnoma butasto IMO, ker je javnost potem zavedena.

jype ::

Place so pri nas drage, ja.

Ce hocem nekomu placevat miljon neto na mesec, moram drzavi placat vsaj dva miljona, torej me clovek stane tri miljone na mesec.

Po drugi strani 150 jurjev neto placa firmo stane priblizno 250 jurjev, kar je kar sprejemljivo (ce imas sreco in imas dejavnost, v kateri si lahko privoscis tako malo placat ljudi).

http://www.src.si/ponudba/obracun_plac_...

Hammer123 ::

jype a si zbolel?

nasploh pa je v slovenskem javnem sektorju preveč zaposlenih, ki so navadni jebivetri!!!
;(( vsepovsod so komisije, šefi majo vsak po 3 podšefe, ti pa še naprej vsak po 2-3. jasno k vsakemu pašeta tudi po dve tajnici,... vse to pa se plačuje iz davkoplačevalskega(žepa) žepa.

Luka Percic ::

To JE socialna država. Ki "futra" tudi tiste delavce ki jih nerabimo.

Zanimivo je bilo slišat kaj delajo na ministrstvu za kmetijstvu.
Preko mreže igrajo Batelfield 1942! Zgornje nadstropnje proti spodnjemu.
(no, saj eden iz ministrstva se je tako pohvalu)

Ne krivim tistih ki igrajo. Krivim tiste ki nadzorujejo. Ok, ki pa očitno tudi igrajo igre na delu. Ker sploh ne nadzorujejo..

Ni nam pomoči?

Dokler imamo demokracijo si lahko zmeraj sami pomagamo.

Hammer123 ::

demokracija je pri nas nastala šele 2 leti nazaj, ko je tudi opozicija dobila malo na svoji velikosti in moči! v vsakem primeru pa bi morali hrvatom pokazat da ne more bit zmer vse po njihovo!!!

jype: sori, sam prej sm mislu da je neki na serverju bloknil kr je tvoj reply 3x napisal!

gpg ::

Thomas:
Noben odgovor ne pomeni dramatične razlike.

Razen flat taxes.

Mimogrede, v Programu SDS piše, da bodo preučili možnost uvedbe flat taxa.

Thomas ::

No, lepo od njih! :)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

BigWhale ::

> Ne krivim tistih ki igrajo. Krivim tiste ki nadzorujejo. Ok,
> ki pa očitno tudi igrajo igre na delu. Ker sploh ne
> nadzorujejo..

Ma ne bluzi, kaj pa ce igrajo ob sestih popoldan? Geez..

Luka Percic ::

Kaj, a rabiš link?

:D
Ne, ne saj ga nimam...

jype ::

A ima kdo kaksen fajn podatek, kolk ljudi je pri nas v drzavni upravi?

Mene malce skrbi ta rec. Visoki davki, ki jih imamo, mi ne dajejo obcutka, da drzava postaja bogatejsa ali da se je kaj spremenilo na bolje, se vedno niti osnovne infrastrukture nimamo povsod. Zdi se mi, da gre najvec denarja za placevanje drzavne uprave, ki postaja sama sebi namen.

Vsakdo, ki se je prebijal skozi ustanavljanje podjetja in potem z njegovim upravljanjem ve, o cem govorim, ker je videl vse tiste ljudi ki sedijo po tistih dragih bajtah in ne delajo nic, dokler ne pride en clovek, ki bi rad ustanovil podjetje. Ali pa zamenjal naslov sedeza. Ali pa kaj takega, kar se ne zgodi niti enkrat na leto, pa je zato vseeno nobel pisarna tam, posebej za ta namen. Potem pa se v drugo nobel pisarno, na drugem koncu mesta, kjer se ponovi ista pesem. A ta drzava razume pomen besede "optimizacija" ? Se mi zdi, da ne.

Zakaj vas zanima, ce sem nor? Ker bi cloveku dal miljon na mesec? Govoril sem teoreticno. Nekateri baje tako placo dobijo. Fajn za njih. Za vsakega dobrega programerja pa si ne predstavljam, da bi mu placal manj kot 300 jurjev na mesec + veliko drugih ugodnosti. Ironicno, v nasi domovini to stane miljon na mesec :P

Luka Percic ::

No, če neveš kako ustvariti nova delovna mesta, potem širiš državno upravo in se greš "socialno državo".

kopernik ::

Jype, a lahko pridem delat k vam ;)

Šalo na stran ... dejstvo je, da si velika večina ljudi želi državno službo. Vzrokov je več (od dobrih plač do varnosti - zelo težko je zgubiti službo), rezultate pa lahko vidimo ...

jype ::

Ce si dober, potem seveda lahko prides delat. Ampak ker smo socialno odgovorno podjetje, ne odpuscamo delavcev. Efektivno to pomeni, da jih ne zaposlimo, ce niso dovolj dobri, kriteriji pa niso nizko postavljeni. V Sloveniji je itak prakticno nemogoce odpustiti delavca, ki ne opravlja svojih nalog, se posebej na podrocju kakrsno je programiranje, kjer je kreativni potencial delavca se posebej pomemben in ga je bistveno tezje ovrednotiti, zato se bodo podjetja morala nauciti a) temeljito testirat cloveka, preden ga vzamejo in b) mu ponujati dovolj, da ne bo cutil potrebe, da odide ali zabusava.

To je tezko iz dveh razlogov.

a) v Sloveniji je premalo dobrih programerjev, ki bi jih programiranje zanimalo bolj kot real life in
b) cloveku ne mores dati visoke place, ker drzava toliko pobere.

Hammer123 ::

MENDA gre v naši podalpski državici za plače več kot 75% proračuna. ponavljam:MENDA. Pa tudi naša vladajoča stranka se drži na oblasti tako: pred volitvami ugodi vsem sektorjem javnih služb(medicini, sodstvu,...) saj rabi čiveč volivcev. seveda pa ta denar ni čist, ampak se veselo zadolžijo še za nekaj milijard in s tem večajo zunanji dolg. Pa tudi ob osamosvojitvi naše Slovenije je takratna vlada takoj seveda vse, ugodila glede višanja plač. Plače so rastle in rastle v nedogled na račun zunanjega dolga. sej nism proti naši vladi, ker se v politiko ne spuščam(sem rahlo premlad), vseeno pa vem dejstva kako je takratna vlada preživela na oblasti. Tud osamosvojitvi ne nasprotujem; ravno nasprotno, zelo jo podpiram. če gledamo kako je danes v Srbiji, Bosni,... Imajo dosti nižji standard življenja. No da ne zaidem s teme, povedati hočem da naša vlada popušča vsem na vseh področjih.TO PA JE ZELO NAROBE!!!.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

V Sloveniji zaradi visokih davkov težje doseči finančno neodvisnost (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9714501 (10649) gruntfürmich
»

Apple toži Evropsko komisijo zaradi 13-milijardnega davka (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Tožbe
18653678 (49760) Jarno
»

Ameriške multinacionalke neobdavčene dobičke parkirajo v državne obveznice (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
5216432 (12838) U33
»

Reforme na mizi (strani: 1 2 3 414 15 16 17 )

Oddelek: Problemi človeštva
81835504 (22614) Thomas

Več podobnih tem