» »

navijati - zakaj

navijati - zakaj

Matev ::

če se, da naviti računalnik (procesor) zakaj tega ne naredijo že v tovarni

FR34K ::

Ne navijejo ti ga zato kr pol bi pa plaču še višjo ceno.:D 8-)

jurre ::

pa se kaj bi mi potem doma delal:D

Matek ::

Matev, sej naredijo. Procesorji z enakim jedrom se dobijo v trgovinah po različnih cenah na različnih frekvencah.

Ko režejo jedra iz silicijeve rezine, so na nekaterih mestih bolj, na drugih manj kvalitetna. Potem pač zaklenejo procesorje na določene frekvence glede na to kako kvalitetno je jedro, ampak zmeraj morajo pustiti nekaj tolerance, postavljeni so neki standardi. Procesor mora delati pri tej napetosti s to frekvenco, mi pa samo kopljemo globlje v toleranco.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Fury ::

Tocno tko kot je MMM povedu :)

Ce si pa s tem "zakaj jih ze v tovarni ne navijejo" mislu to, zakaj ti ne gres v trgovino in kups 1700+ in dobis ze navitga na 3200+, se pa razlogu rece ekonomija :)

seprav procesor ki je anvit ni stabilen

in se pol računalnik bolj sesuva

ujej..... safer tole

Tomay ::

Ni nujno da ni stabilen.
Pri dobrem hlajenju je stabilen do višje frekvence. Če povečaš voltažo tudi. ...

Z navijanjem poizkušamo spravit malo več iz računalnika, ki bo tako ali tako kmalu zastarel. S tem sicer malo zmanjšamo življensko dobo procesorju (z 10 ali 15 na 5 let) v resnici pa skoraj nihče ki navija nima procesorja 5 let.

Odvisno je tudi zakaj navijaš. Skoraj enin razlog so igre. Jaz imam samo eno mašino navito koliko gre in na tej igram tudi igre. Drugače ne vidim nekega smisla v navijanju (samo greje se bolj in bolj ropota)>:D
Voodoo 4Ever

Sami ::

seprav procesor ki je anvit ni stabilen

Hm...a sploh veš kaj govoriš?
Če ti procesor ustrezno hladiš in ga naviješ v mejah normale deluje kot nenavit, samo hitreje.
970A-UD3P,AMD FX 8350,16GB DDR3\1600,RX480 8GB,Tt 750W

skratka

1. navit procesor je ENAKO stabilen kot nenavit
2. navit procesor DELUJE HITREJE kot nenavit

hej.... dejte ta patent za pohitritev procesorjev brez kakršnihkoli slabih učinkov, intelu ali amdju prodat .... boste zaslužil miljone (dalarjev ne tolarjev) obenem pa še povečal prihodek teh firm za nekaj 10% ali pocenili procesorje na vsem svetovnem trgu

OK OK
nič ne napadam ali spodkopavam navijanja :)
eni frizirajo avtomatike
drugi računalnike

who cares

hvala za odgovore

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Matev ()

Azrael ::

Navit procesor ni stabilen ?

Ni nujno, odvisno od procesorja. Nekateri (starejši Celeroni npr.) so rock solid stabilni pri 50% in več % naviti, drugi, ki so lahko iste serije, pa delajo samo na default frekvenci BP.

Zakaj pa potem ne prodajajo procesorjev tako hitrih, kot so v resnici?

Kot so ti že rekli to je mešanica tehnologije in ekonomije.

Ko začnejo izdelovati neko serijo procesorjev je tehnologija še nedodelana in vsi procesorji ne dosegajo max. predvidene delovne frekvence. Ti procesorji prav lepo delujojo pri nižjih frekvencah in jih kot take tudi prodajajo, so cenejši, za proizvajalca pa je to tudi bolje, ker pokriva večji spekter potrošnikov.

Čez čas tehnologija izdelave uspešno preboli otroške bolezni in praktično vsi izdelani procesorji dosegajo max. postavljene meje ali pa so še boljši. Takrat pa, (ekonomija!) proizvajalci prodajajo doberšen delež procesorjev kot počasnejše, kot so v resnici, za nižjo ceno in spet pokrivajo velik delež potencialnih kupcev.

Ti slednji procesorji (in ostale komponente: RAM, grafike) pa so tisto kar iščemo navijalci, ko za majhen denar dobiš high end mašino, ki bi stala npr. 2x več kot je tvoj vložek.

Moram pa povedati: navijanje je igra na srečo, uspeha ti ne jamči nihče, lahko da se bodo tvoje komponente navile do konca in naprej, lahko pa čisto nič. Garancije za uspešen OC ni.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

Azrael ::

Je pa druga stvar, ki jo pri navijanju ne razumem. Tudi tu na forumu se pojavljajo taki, ki kupijo nek poceni procesor in ga potem hočejo po vsej sili navit, ne glede na stroške. Razna ekstremna hlajenja niso poceni, Vmodi pa prinašajo dodatno tveganje za odpoved komponent. Pod črto pride vse skupaj precej dražje kot nakup procesorja, ki je že po naravi tako zmogljiv, kot naj bi bil navit poceni procesor.

Zame je čar navijanja v tem, da za 0 ali zelo zelo malo dodatnega denarja dobim hitrejši sistem, ki stabilno dela.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

OwcA ::

Nekaterim je to tudi hobi.
Sam nase že tako gledam.;)
Otroška radovednost - gonilo napredka.

Matek ::

Matev

Meni izgleda, da si si ti kar sam ze odgovoril in si mislu da se bomo tukaj strinjali, zdaj pa brez argumentov dokazujes svoj prav.

Glej, še enkrat bom napisal vso stvar, mogoče boš tokrat razumel. V tovarni dobijo kopico procesorjev z jedri iz silicijeve rezine. Jedra ki so bolj iz sredine rezine, so bolj kvalitetna, jedra ki so iz postrani, so manj kvalitetna. Zdaj imamo ta jedra v procesorjih in procesorji so pripravljeni za delovanje. AMD seveda ve, da so tisti iz sredine boljši, tisti z roba pa slabši. Zato označi tiste boljše z višjimi frekvencami, slabše pa z nižjimi. Potem jih pošlje na testiranje, preizkusi se, če procesor deluje z določeno napetostjo na frekvenci, kjer bi moral delovati po predvidevanjih, in če prestane testiranje, se zapakira in pošlje. Če ne prestane testa, se ga označi z nižjo frekvenco in se ga proda kot cenejšega in počasnejšega. Zdaj si pa predstavljaj, da imaš t tipe procesorjev, 2.0 giga, 2.2 giga in 2.4 giga. Eden od teh, ki bi moral delovati na 2.4 gigahertza, ne prestane testiranja. Preizkusijo ga še na 2.2, kjer deluje, tako da ga prodajo kot 2.2. Potem pa ga dobi nek overclocker, ki nič ne viša napetosti in najprej samo dviguje frekvenco. Recimo, da mu ga uspe naviti na 2380 megahertza, kjer je še popolnoma stabilen, na 2.4 pa že odpove (tako kot v tovarni). Potem še dvigne napetost, ga dodatno ohladi in pridobi še dobrih 200 megahertzov, pa je pri 2.6 giga.

hej.... dejte ta patent za pohitritev procesorjev brez kakršnihkoli slabih učinkov, intelu ali amdju prodat .... boste zaslužil miljone (dalarjev ne tolarjev) obenem pa še povečal prihodek teh firm za nekaj 10% ali pocenili procesorje na vsem svetovnem trgu

1. Intel nima časa, da bi v svoji tovarni individualno preizkušal vsak procesor do zadnjega megahertza. Enostavno se to ne bi izplačalo. Stroški porabljenega časa bi močno presegli dodaten dobiček, kar bi povzročilo izgubo.

2. Vse, kar se doseže z višjo napetostjo in dodatnim hlajenjem prav tako ni v rokah izdelovalca. Predstavljaj si, da bi poleg procesorja vsakdo dobil drugačen hladilnik in navodila, kakšno napetost naj nastavi, da bo procesor deloval. Zaradi različnih hladilnikov bi bile razlišne še cene in to bi bila prava zmešnjava.

UPAM, SRČNO UPAM, da ti je sedaj jasno kako je možno navijati procesorje. Zbudi se, ljudje to počnejo, proizvajalci za to vedo, ampak ne morejo (oz. bolje rečeno se jim ne izplača) storiti ničesar. Tudi, če boš ti gonil svojo, so dejstva takšna.

Azrael, kar se tiče tega, da ne razumeš drugih, navijanje je hobi kot vsak drugi. Predstavljaj si nekoga, ki si priskbi in obdela les, kupi barve in se pol leta trudi z izdelavo npr. modela letala, ki ga stane zelo veliko denarja in časa, na koncu pa ga enostavno postavi v vitrino in občuduje. Mogoče delajo takšne modele v tovarni na tekočem traku, kjer napak ni, modelček je popoln in modra bi si ga ta človek lahko v trenutku kupil za eno desetino cene tistega, ki ga je naredil sam. Pa vendar tega noben modelar ne dela. To najbrž lažje razumeš. Vodno hlajenje in vse, povezano s stroški, so ljubiteljska dejanja, ki se jih počne zaradi navdušenja nad hobijem, ne pa zaradi praktičnega vidika.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

GUFY ::

MadManMato: Se popolnoma strinjam s tabo. Navijanje je hobi in ni problem v denarju, ki ga za to zapravimo.>:D

z razlago sem zadovoljen

:)

in razumem razlog za navijanje

M-man ::

Mene pa zanima, če se po navijanju dejansko res opazi razlika v hitrost delovanja računalnika? Sam sem nekaj let nazaj celerona 400 "navil" na 500 in nisem opazil nobene razlike. 8-)

kihc ::

Razlika je tolikšna kot med kupljenim 400 ali 500 mhz procom.

oz. če smo natančni je navit še malo hitrejši, ker 'stock' 400 mhz proc ima fsb 66 in množilnik 6x, in če ga naviješ moraš zvišat fsb, kot pa si najbrž že bral na forumu je 84 x 6 več kot 66 x 7,5 (tolikšne so default nastavitve 500 mhz proca)
x

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kihc ()

The B ::

Bom še jst neki povedu:
1. Definitivno je navijanje hobi. Včasih mal drag hobi ampak še vedno cenejši kot kšni drugi.
2. Jst sm edino pri navijanju grafične opazu razliko v hitrosti: Prej ni delal (oz je delal slabo) pol je pa delal. Mogoče če bi kej stiskal video al pa počel kej podobnga bi opazu tud razliko v hitrosti procesorja.
3. Navijanje je definitivno tud dokazovanje samega sebe (mogoče želostno ampak res). Zakaj pa mamo teme 3dmark tim... Pa s tem nočm nč slabga (ker konc koncev sm sam tud na lestvici) ampak je to tud treba priznat.
:)
B
The End Is The Beginning Is The End...
http://blaze.sopca.com/

Ja, vecina se nas deli na 2 skupini - tisti za katere 3 tocka drzi in tisti za katere ne drzi (jest se sem stejem :))

Dr_M ::

jest sm pa se OCjar stare sole... Cim vec, za cim manj denarja.:)
sam tej otroc zdej so pa cist razvajeni zdej...jest sm si tut zmeri zelu, da bi mi fotr daju kes za racunalnik.:\ :\
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

čim več za čim manj denarja

pa sej smo že zdavni ugotovil da je navijanje dalnoročno strošek

Matev: sej pravm, da sm oldskool OCjar :) ne zapravim miljone, zato da bom meu xy pik vec v 3dmarku.
kakorkoli obrnes, zame tvoja trditev ne velja.
ce bi ze mel prevec dnarja, bi si ze kupu hiter racunalnik in neb naviju (oz bi, ker mam to v krvi :) )

Phoebus ::

Matev: Pa ne, ne, ne in ne, navijanje dolgoročno ni strošek! Ni mašine ki je ne bi naviu. Glej:

Primer: Kupil sem P200MMX, naviu na 233 (ok, malo) in imel procesor tolko časa kot bi ga imel...ali pa še več.
Potem sem (5 let kasneje!!!) dobil C300(A) in zadeva ni prežvečila DivX-ov. S stock hlajenjem je šel na 450MHz in igra DivX-e, še danes ga mati uporablja.
Malo kasneje sem kupil nov proc...spet navil. Res da nisem nič TAKEGA pridobil (saj je vse špilal že prej, iger pa ne igram)- 2 leti ga že imam, pa nobenega problema.

Kje je zdaj strošek? Extreme OC-ji so večji strošek, ampak glej drugače- ti nimaš navite mašine pa poslušaš brenčanje ventov. Jaz imam navito mašino pa je ne slišim, ker sem vložil nekaj denarja v neslišno hlajenje, ki me je stalo ~50k. Ampak to bi dal tudi na stock frekvenci ker AMD venti so za umret glasni.

Phoebus: ucasih ni biu vecji strosek, dons pa je...
kr poglej....napajalniki po 30k+ sit, rami po 40k+ sit....hladilniki, itd.... ucas se ni kupoval takih extremno dragih stvari, pac uporabu si tist kar si dubu, dons pa se usak froc k ma 5 minut cajta navija, pa 100k sit VEC vrze sam zato, da bo lohk mal naviju...

ganzi ::

Men je navijane kul dokler ni treba vlagat preveč keša v to.. (vodna hlajenja, napajlci za 20k,najdražji rami..)
Da za isti denar dobiš čimveč.
LP

Ja, navijes zato da mas za isti denar vec.
Jest recmo nimam nicesar fancy. Cheap ram, cheap procesor, normalno maticno...
Edino kar mam je vodno, ampak to nimam zaradi navijanja, ampak zaradi prejsnjega poletja, k sem mel vse na 60° z zracnim in nism mislu vec zivet v strahu pred vrocinskimi vali :)

Lep primer profita:

-Ahtlon XP za 16k mi dela na 2.5ghz - tazga AMD se izdal ni :) Ce bi ga bi bla cena 60k+ (prisparano 44k minimalno)

-Graficna Radeon 9800SE za 49k mi dela na 9800 XT+ frekvencah (in 8 pipelini) na izi s tem - 9800 XT stane 120k+ (Prisparano: 70k minmalno)

Pa je prisparanega vsaj 114k SIT, kar ni tok mal ne? Oz ne prisparanega, ampak pac tok vec NISEM dal pa mam isto stvar, kot ce bi dal.

Da ne omenjamo se visjega FSBja in podobnih stvar, ki zastonj (ker nisem kupu hudga rama in podobno) pripomorejo performansu.

Je pa velik takih, ki to pocnejo v extreme in v koncni fazi mogoce clo vec placajo kot bi, ce bi kupil bolse stvari, ampak to tut ni res, ker extremisti vecinoma tok navijejo, da dela tko hitr, da podobne stvari se na trgu ni (recmo p4 na 4.5 ghz). Pac enim je to hobby in jim je taksen uzitek, da jim ni skoda kesa. Odvisno od posameznika. Tko kot se eni spedenajo avto, eni majo stanovanje ful urejen, eni so vsi okrancljani z zlatom, eni pa pac navijejo comp k prasico. :)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Fury ()

cbelica ::

Amen!!

Boki_ ::

To je Fury-eva beseda.
-Fury-u hvala.
I'm back

Bravo Fury;)
LP

Fury cestitke, ampak tak je edn na miljon, k dubi use tok dobre komponente za tok mal kesa.
sploh ce u prvo dubis, cim menjas, gre spet mnogo denarja stran :)

Hvala za pohvale :P

Dr_M - cakas in cakas in slej ko prej docakas :) Kar sem hotu rect je da ne kupujes dokler ne dobis prov, ampak cakas dokler ne dobis preverjeno prov (mal srece se zraven) :)

Za procesor se mi je cist posral - sem sel v jae za soseda kupit enga in recem ce lahko za foro pogledam paleto in oni k so ql valda ni panike in jest pogledam in 5 procesorjev s CIST hudim steppingom :)

Kupu 4 - zame, za soseda, za bratranca pa za prjatla :D

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Fury ()

Boki_ ::

Ma jst sm bu tut tak posran odsreče. Sm kupu Durona, k sploh še ni blo znano, da se da te tanove odklent L2. Pa sm potem zvedu za foro, pa sm naredu, pol pa še mal navil. Z def. voltažo je šel z 1,4 na 2,1 GHz več kot ROCK STABLE. Pol pa se jevesele končalo, saj mi plata ni podpirala večkot 200 FSB. Pa sm se spravu hardware-rsko spreminjat množilnik in ko sm meu za en mostiček prekint, mije ušel skalpel in poškodoval proc in veselja je blo konc. Joj, kak sm bu jezen. Se grem stavt, da bi šel komot na 2,8 GHz, z dobrim hlajenjem in 1,85 V al pa 1,9 V na minimalno 3,0 GHz. Joj, še zdaj mi ga je škoda. FAK!!! FAK, FAK, FAK!!!!!!!! (sorry, moram sprostiti jezo)
I'm back

SavoKovac ::

Zakaj navijam...ker se da. Če ne bi navil, bi me pekla vest.:D

ti si mel pa nesrečo v sreči:D
LP

PlayTheGame ::

He, he, jaz tud ne morem gledat sebe in comp, ne da bi ga vsaj malo navil ali pa še kak softmod zraven naredu. Res je edin, da ne spadam med ekstremne overclockarje, ampak vseen kot rečeno ne bi mogu spat, da ne bi komponent (proc, grafa) navil vsaj za enih 10%. >:D :D
MSI B650 Tomahawk WiFi|AMD Ryzen 7 7700|Asus RTX 4070 Super 12Gb
32GB DDR5 6000|Samsung NVMe SSD 990PRO 2TB|Corsair 850W 80+Gold

Malecky ::

hobi...in vec za svoj kes...simpl

DjTonic ::

Nekaterim je to tudi hobi.
Sam nase že tako gledam

Owca jap to jaz tudi pravim :)

HaKe ::

Jah men je navijanje ful ql, ker probam stisniti cim vec iz sojga compa :D .
Navijam svoj prot pa zardi tega ker hocem, da mi moj comp cim hitrje zgibal proteine;) .

Zato uni k ne veste kaj bi z mocjo svojih konick0ow zacnite foldati :D .

LP

Tear_DR0P ::

OK, nism nevem kak znalec v navijanju, nisem bogat otrok, nisem zagret navijalec. Sm pa velik NERD in preberem vsak manual, ki ga dobim.
Kupu sm comp za 90k, 1,7 GHz Celeron, 128 MB nekega cheap RAMa, ASUS P4SDR plato, pač že sestavleno konfiguracijo (svoj cajt 2 leti nazaj). Dokupu sm še Radeon 7500 in 128 drugega cheap RAMa, tko da je comp stal 100k skupi.
V manualu je pisal da se da s FSB-jem proc na 2260 MHz navit. Pa sm probu do 2.0 it.
Na 1.7 mi NFS Underground dela samo na medium nastavitvah (mal brejka), pri 2.0 mi deluje na full (šteka mi pa sploh ne).
Aja če koga zanima ma proc 53 oC ko igram NFS pri 23 oC vhodnem zraku, V originalnem ohisju, z originalnim haldilnikom, ventilatorji in vsem.

Jst mislim da prišparu nisem nič, sem pa pridobil na času. Namreč računalnik bi danes bil star, tako pa še vedno lepo dela.

P.S. Drgač pa čas je denar, tak da sm mogoč kej zaslužu.

aja pozabu sm povedat.. da k sm prvič na slo-tech pršu nism mel pojma o navijanju. še sanjal se mi ni kako se to nardi..in sploh nism nikol mislu da bom tut js začel navijat..haha dans mam pa vse kar se da navito[:>:D
Verjetno je to vpliv slo-techa:D
LP

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zakaj je navijanje cool in zakaj ne (strani: 1 2 )

Oddelek: Navijanje
925048 (3658) Pyr0Beast
»

navijanje AMD procesorja (strani: 1 2 )

776407 (5010) Davidf1
»

navijanje Quad procesorja (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

37324678 (19368) Jst
»

AMD splavil Athlon X2 6400+ Black Edition (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
7210023 (7075) necromncr
»

Škodljivost navijanja

271627 (1159) Tear_DR0P

Več podobnih tem