» »

Škodljivost navijanja

Škodljivost navijanja

Tear_DR0P ::

Zadnjič mi je nekdo reku, da sm nor k navijam, da bom skuru procesor takoj. Ok vem da je lamer kar se tega tiče, sam sm pa pol pršu do enih glupih pitanj.
Če večam FSB a s tem silim procesor v hitrejše delovanje, al mu dovolim da dela tolk hitr kolkr zmore?????
Kr če mu višam množilnik ali napetost vem da ga silim v hitrejše delovanje. In to mu ni najbl fajn.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

slawc ::

Z višanjem hitrosti delovanja in višanjem napetosti napajanja se krajša življenska doba čipov, ki jim to počneš (pa tudi ostali faktorji vplivajo - npr. temperatura). Za kakšen faktor? Odvisno od povišanja napetosti in frekvence. za CMOS npr. se izgubna moč nekako povečuje s kvadratom napajalne napetosti in frekvenco preklopov med stanji. Ker se povečajo izgubne moči, odvajanje toplote pa ostane nespremenjeno (recimo), se poviša tudi temperatura.

Za kakšen faktor se zmanjša življenska doba zaradi teh treh efektov, bi pa moral vprašati proizvajalca ali pa sam narediti test.

Ampak... stvari ne izgledajo tako slabo kot se sliši, ker procesor prej zastari in ga zamenjaš še preden "umre" kar tako. Skoraj vsi to počnejo, pritožuje se nihče; razen če pretiravajo...

Un nekdo malce pretirava.

Še ena opazka: ali lahko naslednjič premisliš kako boš sestavil vprašanje in ostale stavke? Tvoj post zgleda tako, kot da bi malce naključno nametal besede v Besedilo.
LP, Slawc

delfinus ::

Panika je odvec tukaj. Siljenje v visje delovanje je navijanje in ti je lahko le v veselje in hobby in ne v strah. Moznosti, da bi kaj skuril je zelo malo oz skoraj nicna. Ce ze ti masina ne bo stabilna, ko bos prevec navil ali pa se sploh ne bo prizgala. Potem pac znizas FSB in najdes sebi primerno mejo do kod je se stabilna. Povej konfiguracijo pa ti bomo povedali ko kod priblizno bi lahko s tvojo masino prisel.

lp, D.

mkonci ::

Ej Delfincek mene zanima do kolk se da it z AMD XP 2500+ Barton z navadnim Box hlajenjem!

Pa če še veš do kolk lahko grem z grafično ATI RADEON 9800 Pro 128Mb z osnovnim hlajenjem, pa še kako naj navijem grafično, ker je enostavno ne znam, tu sem čisti začetnik pa mal opiš, če znaš, morda kak program, ki ga potrebuješ za navijanje, pa kje se vidi temperatura jedra grafične???

Tear_DR0P ::

Slawc hvala za odgovor, vendar te reči sem že v FAQ prebral, in na anandtch-u in HARDOCP, itd. Zanima me samo če je dvig FSBja isto kot odstranitev blokade v motorju ali je isto kot dejanska obdelava ventilov in brušenje bata za večjo učinkovitost (ekvivalent tega je po mojem mnenju višanje vrednosti množilnika).

Razlika je namreč ali ti neko reč zelo na trdo prisiliš v delovanje pri večji moči, ali jo samo spustiš z vajeti, ji odstraniš blokade, dovoliš da deluje po svojih najvišjih zmogljivostih.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Iztok Smolic ::

Glej tiste nastavitve (FSB, multipler) to so nastavitve ki jih nastavijo v tovarni in oni lahko garantirajo da pri teh nastavitvah dela procesor BP. Recimo pri MDju naredijo serijo CPUjev in jih testirajo. Tisti ki deluje brezhibno na 2.083GHz mu dajo ime 2800+.
Ce se kje motim naj me kdo pouči ...

xenon74 ::

ne motiš se

delfinus ::

To mkonci: takole mislim, da bi moral z navadnim priti tudi lepo do 2200MHz oz 3200+. Seveda pa pri tem spremljaj temperaturo na jedru. Koliko imas sploh sedaj temperaturo, ko imas nastavljeno na default. Pomembno je tukaj kako so ti pritrdili tisti hladilnik. ce je uporabljen tisti default termalni cigumi, ki je spodaj ni najboljse in bo odvanje toplote nekoliko splapse, kot pa na nacin, da bi cigumi odstranil in na tanko namazal s kako termalno pasto. Tu bi lahko takoj profitiral obcutno boljse odvajanje toplote. Sicer pa spremljaj. Ce ne prekoraci 60C se nimas kaj bat. ceprav se js udobno pocutim, ko imam v kisti pod 50C pri obremenitvi. Seveda pa je to dosegljivo z malo boljsim hladilnikom. V glavnem navij na 3200+ in pozorno spremljaj spremembo temperature.

Za navijanje graficne kartice in optimiziranje pa ti svetujem uporabo Rage3D Tweakerja, ki ga dobis na Rage3D Tweak. Sicer pa je najboljsi vir kar se tice spremljanja dogajanja okrog radeonov http://www.rage3d.com, kjer bos nasel tudi najbolj obsiren forum s to tematiko. Sem imel Radeona se pred par meseci in je ta vir res najboljsi. Vse kar te bo zanimalo glede navijanja do kot bos dobil tam. Sam imam trenutno Geoforca in ti tako ne morem bolj natancno pomagati do kod bi prisel s svojim 9800pro jem.

lp, D.

Pyr0Beast ::

Mane pa zanima do kod bi prižel z mojim GF-4 64Mb CPU sem navil tam do 400(200), rame pa do 350(250), delalo je pa brez problema: kje bi našel program z spremljanje temp GPU-ja. Hladilnik je tovarniški, z 486 ventom :)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

mkonci ::

Procesor sem navil na 3200+ temperatura se suče okoli 50 - 55 C s čigumijem.
Za grafično moram pa mal bol pogledat tiste strani ki si mi jih napisal.

Ej kaj pa rami, kakšne imaš, Morda veš kje se jih da bol poceni dobit, namreč sedaj imam 512Mb, pa bi še 512 dokupil, samo ne smejo biti Wiking, ker mi ti rami na plati delajo samo zmešnjavo!:))

delfinus ::

Trenutno najcenejsi rami kar sem videl na cenikih, so pri Mlacomu in sicer TwinMos, so zelo vredu rami. Pridejo pa okrog 25K, ce se ne motim, za 512Mb modul. Sam imam Corsair Twinx PC3200C2, ampak so trenutno zelo dragi. Imajo jih pri JAE. Corsair so super rami, celo en jih tukaj prodaja, ki so se boljsi in sicer COrsair Twinx PC3200LL (low latency), ko sem jih kupoval sem iskal te, ampak jih takrat pac niso imeli in sem vzel C2. Jep glede Vikingov, tud sam sem izkusil negativne stvari z njimi, pac nekompatiblinost z nekaterimi Nforce2 ploscami. Nasploh se izogibaj ramov, ki imajo Elixir ali pa Nanya cipe gor. Vikingi imajo prav te.

Jep Rage3D je must za vsakega lastnika Radeona. Tam bos zvedel vse detajle kar se tice tocno tvoje graficne, pa tudi userje na forumu bos srecal, in bos videl do kam so kej prisli in na kaksen nacin.

50-55 je se kar solidna temperatura, ce je to navaden hladilnik. Js sem to imel tudi z Zalmanom 6000Cu in 92mm ventom na 2800 obratih, pred nakupom Thermalrighta ALX800, ko je temp padla za skoraj 10C.

to racunalo: GF4 - tvoje geforce najbrz nima tipala za spremljanje toplote. Tudi moj Geforce MSI FX 5900SP ga nima, torej ne morem spremljati te temperature. Sicer pa se tkoj vidi, ce je temperatura previsoka in to so artefakti. Kartica sama pokaze kdaj ji je prevroce. :)

lp, D.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: delfinus ()

MEDENA ::

tile ?

Corsair TWINX512-3200LLPT 512MB DDR400 XMS3200 Ultra Low Latency Dual-Channel Memory w/Platinum Heat Spreader Retail *** Free 2nd Day ***
Lifetime Warranty

Manufacturer: CORSAIR
Manufacturer SKU: TWINX512-3200LLPT
Our Price: $171.00



8-O 8-O

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MEDENA ()

Boki_ ::

Če kupuješ vzemi twinx 1GB 2X512MB.
I'm back

MEDENA ::

ja pa da bankrotiram :P

drugače so prišli novi XL rami ven !!!!

2-2-2-5 :D 8-O

Boki_ ::

Od Corsaira?
I'm back

MEDENA ::

yep....pa tudi OCZ je najavil 2-2-2-5 pri 200MHz :D

Fury ::

Tear_DROP, isto je ce naredis to:

mas 166x11 ( procesor 1826 mhz ) procesor
nastavis multi na 12 in mas 166x12 - 2ghz
ali pa dvignes fsb na 182 in mas 182x11 - 2ghz

Samo, da mas od dviga FSBja vec, ker dobis visjo prepustnost spomina poleg visje frekvence delovanja procesorja.

In ja, procesor u bistvu "silis" v delovanje pri visji frekvenci.
Fora je v tem, da so te procesorji narejeni, da delajo na frekvencah od 1.x do 2.x ghz. Vsa barton jedra so ista. V praksi sicer niso, ker niha kvaliteta izdelave in zato mamo razlicne hitrosti, ker bi jih drugac pol stran pometal. AMD gre skos procesorje kot je ze nekdo gor povedu in jih sortira. Fora je pa v tem, da se recmo 2500+ barton ful prodaja in da zadovoljijo povprasevanje pridejo not velik takih, ki so sposobni bit barton 3200+ in se vec.

Procesor bos ZELO ZELO tezko ubil, ce ga navijes. Pazit moras samo, da ga ne bos poganju na 70° vsakodnevno. Pa ne dviguj voltaze na 2v+ in tako naprej, ker tam zacne kr lepo rast verjetnost, da se kej zalom :) To delajo tisti, ki imajo zlo dobr hlajenje.

Zivljensko dobo ma en procesor ful dolgo in ce mu jo ti skrajsas na 1/5 tega kar bi mogla bit, mas se zmer 5+ let 100% in v tem casu ga bos ze zamenju 10x :D

MEDENA ::

ima ABIT NF7-S 2.0 kako zaščito,da ugasne PC pred navitjem ?

čudno meni pri PRIME 95 220*10.5 ..PC ugasne LOL

NAPAJALNIK ?

Fury ::

premalo elektrike ali pa overheating protection... poglej temperature med primom.

Tear_DR0P ::

Hvala Fury, ti si tak edini odgvovoril na to kar sem spraševal. Drgač mi je pa jasn to da se procesor uničuje in tko naprej. Vsaka stvar ki jo uporabljaš se enkrat obnuca, sam če mi še moj 133 Mhz AMD dela, pa je že skor 10 let star, bo tud celeron zdržu neki časa.
Poanta vsega skupi je bla sam ta, da sma se z bratom od punce menla da sm navil celerona in je reku da bo v enem letu fuč. Pa mi je blo asn da pretirava, nism mu pa hotu takoj it razlagat, da nima prav dokler nism vseh dejstev poznal.
Mam pa končano srednjo računalniško, tak da poznam tud osnove delovanja procesorjev (in ostalih komponent računalništva) in prebiram slo-tech dost redno, sam z navijanjem se ne ukvarjam kej pretirano, sam podaljšujem veljavnost procesorju, kr se mi ne zdi vsake 2 leti novga kupvat. Ko bom kupu nov kompjuter pa itak da gre star v navijanje do amena.

Aja če ma kdo podatke kako navit AMD 133 do 166 MHz, sam se ne spomnem več kiro plato mam mislim da je AB-1407 nism pa ziher. Ne znam jumperjev nastavit, da mu FSB dvignem. Na netu pa tud ni več manualov.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

delfinus ::

to Medena: Jep men je tudi PC ugasnil in to s sireno ponavljajoco (NF7-S), ko sem ga navil prevec s presfoh napajalnikom (Chieftec 360W).

lp, D.

MEDENA ::

ABIT NF7/S : Siren Issue Fixed

Article taken from Sentential

* It turns out that the siren is caused by the thermal diode (the blue thing in the processor socket)
* All you got to do is bend it up so that it sitcks above the socket.
* Then force it back down with the CPU as you socket it .
* This should ensure good contact with the diode.
* At this point the siren should go away.

pa res kr ene modra dioda je tam LOL

Azrael ::

@ Tear_DR0P:

Preglej ploščo ali ima še kakšne druge oznake, Google za oznako AB-1407 ne najde nobene matične plošče. Zanima me ali imaš procesor 5X86 133MHz P75 (Socket 3) ali K5 133MHz (Socket 7) ? Vsaj prvi omenjeni procesor s spremembo FSB s 33 na 40 MHz običajno stabilno dela na 160MHz, na 200MHz (50 MHz FSB) pa je samo tema ali pa je sistem popolnoma nestabilen in neuporaben.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

Azrael ::

@ MEDENA:

Ta nasvet prepreči, da se bo mlinček izklapljal, če se proc pregreva, samo ko bo kljub temu enkrat lepega (ali grdega) dne mlinček mrknil, greš v štacuno po drug proc in mogoče še platko, mogoče dobiš popust... Pa brez skrbi, baje so AMD procki skoraj zastonj, tako da ni blema...

Če se mlinček izklaplaj zaradi pregrevanja procesorja, rabiš boljše hlajenje, če ga hočeš furati na taki frekvenci ali pa odvij.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

MEDENA ::

sploh ni bilo vroče, nekje 55°C.........

ja kako pa potem folk dobiva 240*10 ali več ? >:D

delfinus ::

Temperatura tukaj ni issue, tut pri meni nikoli ni bila. Nekje sem bral, sedajle ne vem vec za vir, (iskal takrat, ko se mi je to dogajalo) - Da je sirena lahko znak tudi v nihanju voltaze in posledicno izklop s sireno. Torej presvoh napajalec. Torej ta sirena pomeni dvojno vrocino ali napajalec, v nasem primeru drugo. Cau, D.

MEDENA ::

ja sej zato sem dal zdej 430w non-name psu notr.....sam rabil bom enkrat en pravi 450W ....hehe

Tear_DR0P ::

Za natančne podatke o plati (tisti tastari) bom pogledu enkrat ta teden, procesor je pa 5x86 na socketu 3 :) piše gor AMD 5x86 designed for MS Windows 95 :))))
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Problem z navijanjem RAMov na grafični (Hercules Radeon 9600 PRO)

Oddelek: Navijanje
391936 (1414) G@MER
»

Kateri ram...

Oddelek: Kaj kupiti
461862 (1344) Tic
»

Chieftec 360W...

Oddelek: Kaj kupiti
201385 (937) TribesMan
»

"težava" z NF7-S in AthlonXP 2500+ (strani: 1 2 )

Oddelek: Navijanje
735411 (4152) Tilen
»

Radeon Tweak

Oddelek: Navijanje
242266 (1831) freejack

Več podobnih tem