» »

navijanje Quad procesorja

navijanje Quad procesorja

Razerzone ::

Hm mal neumno vprasanje! A se da proc navit se v kaksnem drugem programu razen BIOSu?:D

Klampfer ::

Sintetični testi kažejo, da je doseže RAM pri 800MHz v razmerju 1:1 približno iste rezultate kot RAM pri 900MHz v asinhronem razmerju.


Torej, če gredo rami max. do npr. 880 MHz, potem jih je potrebno toliko tudi nastavit, s tem, da FSB pa dvignemo na 440 MHz(množilnik na CPU pa primerno znižamo). S tem dobimo razmerje 1:1 in najboljši rezultat.
Bogomir

Izi ::

Če koga ravno zanima, imam že par dni navitega mojega Q6600 B3 na 3464 MHz (433 x 8) pri voltaži 1,44V.
Testiran 12 ur z OCCT in nato še 12 ur z 64-bitnim Prime95. Nikjer nobenih napak.
To je zgornja meja, kjer temperatura procesorja ravno doseže 70°C z mojim Scythe Infinity hladilnikom in Arctic Ceramique pasto.
Sem kar zadovoljen, da sem samo z zračnim hlajenjem dosegel 1064 MHz navitje.

Imel sem sicer problem, preseči 386 MHz FSB, kjer so se pri 387 MHz sesule vse PCI kartice v računalniku in je zvočna samo nekaj čudno piskala, grafična pa je delala samo na 1-kratni hitrosti namesto na 16-kratni. Izkazalo se je, da je to bug v BIOS-u Asusove matične P5K Deluxe. Treba je bilo samo dvigniti frekvenco PCIE vodila na 104 MHz in potem je spet vse začelo normalno delovati. :D

4 GB RAMA je sedaj v 1:1 razmerju ampak samo na 866 MHz, gre sicer do 910 MHz, ampak to je nemogoče doseči zaradi procesorja. Če grem pa na 455 x 7 pa procesor deluje samo na ubogih 3185 MHz, kar pa spet nikakor ni sprejemljivo.

Moj Q6600 sicer deluje stabilno vse do 3800 MHz, če se mu da dovolj visoko voltažo, tam nekje do 1,55 V, ampak tisto je pa rezervirano samo za vodna hlajenja, ker so temperature drugače že blizu vrelišča >:D

macgajver ::

Čist tko firbec je kdo spustil 3dmark05 na test in pogledal cpu score. Jest sem šel malo gledat na futuremark http://www.futuremark.com/ in kljub temu da imajo q6600 navite na 3000mz in več imajo vsaj kar sm jest gledal slabši cpu score kot jas s mojim q6600@2.66ghz. Zato me zanima kakšne cpu rezultate dobite vi če je kdo probal. Moj je natančno 11546
tenstan krompir je pa zakon

Zgodovina sprememb…

Klampfer ::

Izi: Zgleda da imava isto matično in CPU :D , s tem da imam jaz vodno hlajenje Zalman Reserator 1+. Jaz sem iz prve dal na 420MH FSB in je vse ok. Zaradi temepratur pa ne grem na več kot 3GHz 8-)
Bogomir

M-XXXX ::

Edini pravi 3dmark za quad core je 2006. Moj rezultat tam je CPU Score 6246 Marks kliiik

Klampfer ::

macgajver: Ravnokar sem dobil score 18377 (Q6600 - 420 FSB * 7 = 2933 MHz, FSB:DDR = 1:1)
Bogomir

macgajver ::

Hee se oproščam jest sem prejšnji test naredil s 3dmark05 eno staro verzijo danes sem navlekel dol novega testirano na visti rezultat cpu 17450točk.
Bom zdele 3dmark06 skoz spustu in še na xpjih en test s zadnjo verzijo 3dmarka05 da vidim ali je kriva verzija ali vista res toliko bolje obvlada več jeder.

Q6600@2.66ghz 333x8 ram ballistic tracer 5.5.5.15 500mhz.
Evo rezultati so:
vista 3dmark06 cpu 3875
xp 3dmark06 cpu 4250
vista 3dmark05 cpu 17450
xp 3dmark05 cpu 11479

Smešni rezultati pri 05 kajne.
tenstan krompir je pa zakon

Zgodovina sprememb…

Klampfer ::

Še moji rezultati:
vista 3dmark06 (1280x1024) cpu 4249
Bogomir

Jst ::

> Najprej naj omenim, da je default voltaža za Q6600 1,25V

To ni res. Po podatkih, imajo dokaj različno. To sem pa opazil na raznih review-ih ter po poročanju ljudi. Meni osebno najbolj natančno kaže napetost CoreTemp. Kaže 1.2750. Cpu-z pa skače okoli 1.3X. Na plati sem uporabil voltmeter in mi je pri idle (default ter oced) kazal 1.275, ter pri full load (default ter oced) 1.274. Jaz sklepam, da je tu na delu factory testing in če dobiš cpu z nižjo voltažo, dobiš "boljši" del silicija.

Temperature so pa tudi čudne. Nekateri se pritožujejo, da jim procesor sporoča dosti višjo temperaturo, kot je "na dotik". To sem prebral. Lahko pa zase povem, da je Infinity hladen tudi čisto pri procesorju, full load, CoreTemp 60-63. Vsa štiri jedra. To je možno. Čudno mi je pa pri idle, kjer prvo jedro kaže 15C več, kot ostala tri. 51, 36, 34, 36. To mi kaže sedaj, po večurnem idlanju, noben program v ozadju. Niti glasba, samo Opera. q6600@3.0.

Kaj je prevroče, kaj ni, probajte s prstom. Ne se preveč zanašati na software. Software laže. Pri temperaturi ter tudi pri napetosti.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Jst ::

Opazil sem, da nas ima dosti p5k plate. Tukaj je merjenje napetosti z voltmetrom dokaj straightforward, bom dal link, fotoaparata trenutno nimam pri sebi.

Nekateri imajo z CPU Voltage Damper na Enabled stabilnejšo napetost. Pri meni je vseeno, vsaj na 3.0.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Izi ::

CPU Voltage Damper je obvezno nastaviti na Enabled, seveda če ti BIOS podpira to.
Samo zaradi te funkcije se splača kupiti ploščo P5K :D
Brez tega bo napetost močno padla pod obremenitvijo, kjer bi se najbolj rabila in tako z navijanjem ni nič.
Tudi brez Voltage Damperja bo napetost v idle vedno enaka, ampak pod obremenitvijo pa bo začela močno padati, kot je bilo to do sedaj običajno.
Voltaža pod obremenitvijo pade tudi za celih 0,05 Voltov, kar je že dovolj velika razlik, da se iz popolne stabilnosti vse skupaj sesuje.
Z Voltage Damperjem je Voltaža tudi pod obremenitvijo popolnoma enaka.
Zato je ta matična trenutno ena najboljših.

Jst, če ima eno jedro močno različno temperaturo kot druga jedra, je vedno kriva slaba oz, slabo nanešena termalna pasta ali slabo pritrjen hladilnik.
Pasta mora biti kvalitetna in enakomerno namazana. Zelo tanka plast paste mora biti na celotni površini procesorja in na hladilniku. Pasto moraš vedno pravilo razmazati z trdo plastiko po celotni površini enakomerno. Če samo kapneš pasto in pritrdiš hladinik, nisi naredil nič in jedra se ti bodo močno različno segrevala.
Hladilnik mora na vse dele procesorja pritiskati z enako močjo. Zelo pazljiv je treba biti, da so vsi štirje čepki za pritrditev hladilnika sedli do konca v luknje.

Če si vse naredil pravilno morajo imeti vsa jedra popolnoma enako temperaturo. Kakšno stopinjo ali dve se seveda vedno razlikujejo, več pa se nebi smelo.
Sam sem moral trikrat namestiti hladilnik, preden so vse temperature postale enake.
Prvič sem imel zanič pasto in vsa jedra so bila 13°C prevroča, drugič en čepek od hladilnika ni dobro sedel v luknjo matične in razlika med najhladnejšim in najtoplejšim jedrom je bila 8°C, ko sem še enkrat pazljivo pritrdil hladilnik pa imajo vsa jedra enako temperaturo, ki se razlikuje največ za 1°C.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

kixs ::

Temperature jeder bodo priblizno enake samo pod pogojem, da so vsa jedra enako obremenjena!

Ce gonis single thread aplikacijo na 100% na enem jedru, se bo bolj grelo samo to jedro. Kar je seveda logicno.

lp

Klampfer ::

No ja, napotki nanašanja paste na Q6600 so drugače kot si ti napisal... http://www.arcticsilver.com/pdf/appinstruct/as5/ins_as5_intel_quad_wcap.pdf
Bogomir

Izi ::

Temperature jeder bodo priblizno enake samo pod pogojem, da so vsa jedra enako obremenjena!

Logično ja.
Ko ti testiraš stabilnost itak vsa jedra obremeniš na 100% in temperature morajo biti vse enake.
Ko je računalnik v idle pa so vsa jedra na 0% in temperature morajo biti spet vse enake.

Klampfer, tisto navodilo je napačno :D
Priprava je pravilna in sicer, da je najprej treba očistiti tako procesor kot hladilnik. En sam prstni odtis kjerkoli bo pokvaril hlajenje.
Glede nanašanja paste pa se nikakor ne strinjam.
Pri vsaki boljši pasti si vsaj včasih dobil tudi "metlico" z katero razmažeš pasto enakomerno po celotni površini.
Največja napaka, ki jo nekateri delajo, je, da uporabijo preveč paste: Preveč paste pomeni slabše hlajenje.
Če boš ti samo potegnil črto, kot piše v tvojih navodilih se pasta nikoli ne bo popolnoma enakomerno razporedila čisto do roba in hlajenje bo slabše.
In hladilnik ne bo nikoli tako močno stisnil, da bo paste povsod enako. v tvojem primeru bo nasredini ostalo več paste kot na robovih.

Temperatura se najbolje prenaša, če paste sploh ne bi bilo in bi bil direkten srik kovina na kovino, ampak samo, če bi bile obe površini popolnoma gladki, kar pa seveda nikoli nista.
Pasta se uporablja samo da zapolni vse tiste mikroskopske praskice, ki se z prostim očesom sploh ne vidijo, drugače pa je bolje, da je je čim manj.
Moje izkušnje kažejo, da je najbolje, da se pasta namaže na obe površini, na CPU in na hladilnik in sicer po celotni površini ampak tako na tanko, da se skoraj vidi skozi.
Najbolje se zapolnijo vse mikro praskice, če ročno z kakšno plastično kartico pazljivo razmažeš pasto po celotni površini.

Vsakič ko odstraniš hladilnik je treba vedno do sijaja očistiti z čistili tako procesor kot hladilnik, paziti, da se nikjer ne dotakneš površine in potem spet nanovo nanašaš pasto.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

Razerzone ::

Jst. A si tok prjazn da mi napises tocn postopek kako spravim Q6600 na 3.0 ghz... men nikakor ne rata naviti procesorja:D

OChack ::

odvisn ej od palte......na splošno se poviša FSB, dvigne CPU in pa RAm napetosti, učasih še kakšn chipset to je najbl za laike, ostalo je treba pa izkušnje al pa kkšn dobr vodič prebrat
Int€l inside, IDIOT Outside

Razerzone ::

Kje bi pa lahk najdu ksn dobr vodic?

Izi ::

Amir, princip je takle:
Najprej vedno precej povečaš FSB razmerje med procesorjem in RAMom, tako, da RAM deluje na največ polovičnih frekvencah.
Nato dviguješ FSB in tako navijaš samo procesor brez RAMA.
Vsakič resetiraš računalnik in v OS-u testiraš stabilnost z vsemi jedri obremenjenimi na 100% in spremljaš temperaturo.
Ko prideš do meje lahko nehaš ali pa malo dvigneš napetost procesorja in spet nadaljuješ z dvigovanjem FSB in to ponavljaš dokler temperature ne postanejo previsoke.
Na koncu pa manjšaš raznerje med procesorjem in RAMom, dokler RAM zdrži, oz. znižaš množilnik, da prideš spet na rzmerje 1:1.

Celotna procedura navijanja traja ponavadi več dni. >:D

OChack ::

fsb:ram=1:1 je nekak optimalno razmerje, potem je pa odvisn kaj te zanima, a te maksimaln FSB ki ga sistem zmore, max CPU OC, ali max RAm OC.
vedt morš da sistem z hitrejšim FSB i nižjo hitrostjo CPU ni nujno počasnejši od bol navitga, ravno obratno je, fora je da se nek optimum najde z čimvečjim FSB/CPU/RAM OC in pa latencami za ram.
to pač poženeš teste.
kako se tvoja paltforma navija?
poglej kakšn review tvoje plate ali pa mal po forumih za tvojo plato poglej, določene strani dobr komentirajo nastavitve večina pa ne
Int€l inside, IDIOT Outside

Razerzone ::

Hvala za razlago bom mal sprobal pa porocam, ce mi bo kj ratal.

Izi ::

V bistvu se vsi procesorji navijajo po enakem principu, zato bi te osnove bolj sodile v kakšen drug topic.
Po moje je najpomembneje, da pred navijanjem do obisti spoznaš svoj BIOS :D
Preštudirati je potrebno knjižico, ki si jo dobil zraven matične plošče, kjer je vse opisano zelo splošno, nato pa se o vsaki BIOS nastavitvi podrobno poučiti na internetu.

Za splošno hitrost računalnika je najpomembnejša čim višja frekvenca procesorja, zato se to navija najprej in do konca kolikor gre. Kompromise delaš kasneje pri RAMu.
Drugo najpomembnejše je nastavljeno razmerje FSB:DRAM na 1:1
Tretja najpomebnejša je frekvenca RAMA, ki jo zvišaš z znižanjem množilnika procesorja.
Četrti pridejo na vrsto zakasnitve RAMA, ki morajo biti čim nižje.

Ostale frekvence na hitrost ne vplivajo nič, ampak samo znižujejo stabilnost sistema.
Frekvenca FSB sama po sebi nima nič z hitrostjo računalnika in čim višja je več je možnosti, da bo šlo kaj narobe.
Frekvenca PCI tudi nič ne vpliva na hitrost in močno na stabilnost.

Zelo pomembne pa so frekvence GPU in VRAM, ampak te pa se ne nastavljajo iz BIOSa.

Jst ::

> Jst, če ima eno jedro močno različno temperaturo kot druga jedra, je vedno kriva slaba oz, slabo nanešena
> termalna pasta ali slabo pritrjen hladilnik.

Kot sem napisal, v full load je temperatura vseh jeder enaka/podobna. Samo v idle mi kaže prvo jedro way too much stopinj. Sem pa z mojim Infinityjem imel čudno situacijo že pri 6300@2.2. Hladilnik je bil mrzel, čeprav mi je software kazal 50C. Probal z različnimi pastami. Mogoče je pri meni enaka situacija, ki jo je Brane2 enkrat opisoval: da v Heat Pipes ni bilo nič plina. Ker, kolikor sem imel priliko videti (tudi na moji p5k in prenosniku), se heat pipes največ segrevajo, glede na ostalo površino hladilnika.

Jaz sumim na software problem pri opisanem prvem jedru. Le zakaj bi bila temp. pri full load na vseh jedrih podobna, medtem ko pri idle ni.


Amir:
> Kje bi pa lahk najdu ksn dobr vodic?

clunk.org.uk/forums/
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

JIM22 ::

Vidim da razvijate toplo vodo. Hladilnik dej dol, poglej če je pasta lepo razmazana po procu oz. če je biu stik dober med hladilnikom in procom. Če ni moreš bolš pritrdit hladilnik, ker 13C je velik razlike med jedri. Da ne bo ker pametn da če poganjaš program ki izkoristi sam 1 jedro da se pol sam to greje, to definitvno ne drži. Vsa jedra se enakomerno grejejo, razlike so majnše kot 13C. Tud v softwaru ni take zmote. Core temp, bo čist vredu za temperaturo.

Kar se pa tiče navijanja na asus p5k, maš pa na internetu tuk napisanga da glava peče. Sam v google napiš pa ti bo ven vrgl vse kar rabiš.
Digitalni marketing, nastop na spletu v naročnikovem imenu.

Vsi na FB pridružite se itVision :)

kixs ::

JIM22:

se enkrat preberi kaj si napisal glede gretja jeder, ce je obremenjeno samo eno!

Da ne bo ker pametn da če poganjaš program ki izkoristi sam 1 jedro da se pol sam to greje, to definitvno ne drži. Vsa jedra se enakomerno grejejo, razlike so majnše kot 13C.


Kaj je za tebe, da se enakomerno grejejo, da so odstopanja manjsa od 13stC?

Ce si ze taka brihta, potem ves, da to kar si napisal, niti priblizno ne more drzat!

Ce je samo eno jedro obremenjeno, bo ocitno tudi najbolj vroce. Odstopanja pa so nekje do 6-7stC med obremenjenim in neobremenjenim jedrom! Ker je silicij skupaj, se bo seveda ogrelo tudi neobremenjeno jedro zaradi prenosa toplote. Vendar na pamet lahko poves katero jedro je obremenjeno in katero ne.

Se pa strinjam, da je 13stC malo veliko.

lp

JIM22 ::

A si že videl delovanje Q proca oz. vsaj E? Če si pol nisi dober spremlal, ampak se upam trdit da še nisi. Nej nekdo požene super pi in nej ma odprt task manager pa nej gleda obremenitev vseh jedr, zraven pa nej gleda dvig temperatur z core temp. Lahko tud kej druga poženete.

Topla voda se greje. Hehehhe.
Digitalni marketing, nastop na spletu v naročnikovem imenu.

Vsi na FB pridružite se itVision :)

pozitron ::

izi, čeprav ma p5k v biosu voltage damper le ta ne dela pri navadni plati. Voltage damper deluje samo pri p5k delux in p5k-E, pa premium.

Izi ::

davidx300, sam imam Delux izvedbo :D
Tako da ne vem kako je pri "navadnih" izvedbah.


Sem pa šel res probati test segrevanja posameznih jeder, ker je tudi mene zanimalo, kaj se bo zgodilo.

Uporabil sem Everest, ki kaže temperaturi procesorja in temperature vseh štirih jeder. Temperature v Everestu so preverjeno iste kot v CoreTemp, ampak raje uporabljam Everest, ker CoreTemp nima registriranega driverja jaz pa uporabljam 64-bitni sistem.
Pognal sem SuperPi, ki je seveda tekel na vseh štirih jedrih obremenjenih na 25%, zato sem nastavil Affinity za SuperPi samo na eno jedro.
Zagnal sem 32M benchmark in čakal in opazoval temperature.
Eno jedro je takoj nabilo na 100%, ostala so bila ves čas na 0%

Po dveh minutah sem presenečen opazil, da se temperature ne premaknejo nikamor.
Skačejo za 2°C gor in dol kakor v idle, nobeno jedro se ni bolj segrelo od ostalih.

Temperatura procesorja je bila ves čas enaka
Temperature jeder pa so se po približno petih minutah dvignile za približno 8°C in to vse enako.
Potem pa je vse ostalo enako za naprej.

Celih 15 minut sem gnal eno jedro do konca, pa se procesor merjeno na pokrovu procesorja ni segrel niti za eno samo stopinjo. Verjetno zaradi ogromnega hladilnika.
Jedra pa so bila konstantno vsa na istih temperaturah in to približno 8°C toplejša od idle temperature.
Za informacijo naj navedem, da se ob polni obremenitvi vseh 4 jeder temperatura jeder dvigne za dobrih 30°C

Moram reči, da sem pričakoval, da se bodo jedra segrevala v parih, ker sta po dva in dva fizično ločena, ampak izgleda, da toplotni pokrov procesorja enakomerno prenaša temperaturo na vsa jedra enako.

Torej pri meni ni eno jedro nikoli toplejše od ostalih.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

pozitron ::

Kar se paste tiče, sem probal svojga zalmana 9700 z Zalman super thermal grease, ki jo dobiš zraven in arctic silver 5. V navodilih od zalmanove paste piše, da naj bi jo dal na proc. in hladilnik. Odločil sem se, da sprobam. Razlika je kar očitna, poskusil sem še z AS5 na proc. in hladilnik, z obema sem imel nižje temperature (2-3C) in manj je odstopanja med jedri, če sem pasto nanesel na proc. in hladilnik. Pa še zalmanova super thermal grease je za 2C boljša od AS5, če dam pasto na obe strani ali pa samo na proc. Kar se pa razmazanja tiče, pa prst in vrečka čez, čist fajn in enakomerno deluje.

pozitron ::

Tako da ne vem kako je pri "navadnih" izvedbah.

Nič ni, funkcija v biosu samo nič od nje. Proklet ANUS.

No sej drgač sem zadovoljen z plato, samo nekaj pomankljivosti ma. Je pa saj pocen.

Jst, bi lahko mogoče dal link kje so mesta na plati, za merjenje z multimetrom, prosim.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: pozitron ()

Izi ::

Kar se pa razmazanja tiče, pa prst in vrečka čez, čist fajn in enakomerno deluje.

:D
Če je prst v vrečki je seveda vse vredu. Ker drugače na naših prstih je ogromno maščobe in kisline in direkt z prstom bi uničil pasto.
Sem tudi na začetku probal prst v vrečki pa ima zadeva eno slabo lastnost. Namreč, porabiš več paste, ker jo precej ostane na vrečki oz. prstu. :D
Pa tudi po robovih prst ni ravno natančen in potem vse naokoli čipa zasvinjaš z pasto.

pozitron ::

To je pa res ja da se mal več paste porab. Sam js sm glih zarad svinarije prešaltu na prst, k sem s kartico ponavad zasvinjal. Verjetno mam js kakšno čudno tehniko.

Razerzone ::

Eh poskusu sm navit, pa se mi je komp "obesu", sm mogu baterijo iz maticne vn vlect da sm ga ponovno przgal.... Zj mam pa en tak cudn "problem" ne vem ce so lih prv timingi pr ramu bom probv prilept sliko...

[img]http://shrani.si/t/3/a0/1YW3Q7OH/memory...

Zgodovina sprememb…

Razerzone ::

ma bom kr link dav...
Slika
Slika 2

Zgodovina sprememb…

Jst ::

Tu sem dal sliko: freeimagehost.eu. Narisal sem puščice kje on-time meriš vCore.

(sliko sem "ukradel" na eni strani, preden sem narisal puščice)
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jst ()

Jst ::

Poiščite, kje imate ta krogec.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Izi ::

Amir, komp se ti je obesu zaradi RAMA.
Z RAMom ne poskušaj iti čez 400 MHz.
Razmerje FSB:DRAM imaš sedaj 2:3, kar da FSB 266MHz in RAM 400MHz
Razmerje najprej spremeni na 1:1, da bo FSB 266MHz in RAM 266MHz.
Nato znižaš množilnik iz 9 na 8.
Sedaj pa začneš navijati.
FSB dvigneš na 375 MHz in RAM se ti bo tudi dvignil na 375MHz
375 x 8 = 3000 in procesor ti bo deloval na 3 GHz
Greš v Windows in preveriš temperature in poženeš OCCT za najmanj pol ure.
Če temperature niso previsoke in če ti OCCT ne pokaže nobene napake, potem lahko navijaš naprej ali zaključiš.


Glede latenc pri RAMU pa imaš Cycle Time (tRAS) previsok. Ponavadi je 3-krat večji kot RAS precharge. Odvisno kakšen RAM imaš, ampak verjetno so latence 5-5-5-15, višje sigurno niso.
Sicer pa je najbolje, da jih nastaviš na vrednost "Avto" in bo že BIOS nastavil pravilne vrednosti, ti samo glej, da bo razmerje 1:1, da ti RAM ne bo presegel 400 MHz, ker ne vem do koliko se ti navija.

JIM22 ::

Amir: najbol enostavno je da navijaš fsb in ram v razmerju 1:1 in boš pol videl do kot boš prišel. Sej kot si sam opazil ne gre ram preko 400. Najd zdej max frekfenco proc. Ampak tud vedet moreš da imaš proc B3 in da se velik majn navija kot GO. Za B3 so frekfenca 3200 že visoke, gredo tud nekateri več, tud do 3500, ampak taki so redki. GO je pa sramota če ti deluje na majn kot 3600mhz in to z rahlo povišano voltažo, al pa celo na def. V.
Digitalni marketing, nastop na spletu v naročnikovem imenu.

Vsi na FB pridružite se itVision :)

Razerzone ::

Ma jst bi biu cist zadovoln ze z 3 GHz... Dal sm 1:1 razmerje ampak v biosu je najnizja vrednost fsbja 533MHz... na auto je pa 1066... Bom kr mev na 2.4:)) Prevec kompliciran use skp

pozitron ::

Jst, hvala za sliko. A potem za Vcore gre + na Cpu pll in - na zemljo na krogcu, če prav razumem sliko? Kaj je tist vsb zraven?
Vidim, da je črn pcb kot pri deluxe, verjetno je za vanilla p5k isto?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: pozitron ()

JIM22 ::

Sej je prav 533mhz, na tuk dela ram. Fsb je 266mhz. FSB x 2 je frekfenca rama. Ufff še osnov ne poznaš. Dej na 533 pa navijaj od tam. To pomeni da imaš 1:1 z fsb-jem. Tak da ram zdrži do 400fsb. in če daš na 400fsb pomeni da je množilnik na 9 in bo frekfenca 400x9=3600mhz. Sam to ni vse, ker je potrebno še voltaže nastavit, itd.

EDIT: Fantje če ne veste osnov, se ne zaganjite, Vcore glej z tazadnim cpu-z 1.41 in ne drkaj po plati da te ne useka.
Digitalni marketing, nastop na spletu v naročnikovem imenu.

Vsi na FB pridružite se itVision :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: JIM22 ()

OChack ::

ponavad se maže z raznimi kreditnimi karticami in podobnimi zadevami.
paste v vrečki so res crap.......
Int€l inside, IDIOT Outside

Izi ::

Amir, najprej bo treba osvojiti osnove.
FSB je frekvenca, ki jo uporablja severni most, ki povezuje Procesor in RAM.

Procesor vedno Q6600 deluje z 4-kratno hitrostjo FSB, RAM (DDR2) pa vedno deluje z 2-kratno hitrostjo FSB

Če torej izberež za FSB 266MHz pomeni, da bo procesorjeva notranja frekvenca 1066 MHz, frekvenca RAMA pa 533 MHz, če je razmerje 1:1 ali 800 MHz, če je razmerje 2:3.

Procesor ima dve frekvence. Notranjo 1066 MHz in zunanjo, ki je FSB (266 MHz) krat množilnik (9) je 2400 MHz.
Tvoj RAM pa deluje na 800 MHz, kar pomeni, da če nastaviš razmerje 1:1 ne smeš iti z frekvenco FSB čez 400 MHz

To kar sem naštel zgoraj so vse default vrednosti če nič ne navijaš.

Zato sem ti predlagal, da nastaviš razmerje na 1:1, znižaš množilnik na 8 in dvigneš FSB na 375 MHz.
Tako bo procesorjeva zunanja frekvenca 3 GHz, RAM pa bo deloval na 750 MHz.

Če ti te najosnovnejše reči niso jasne potem je bolje, da se navijanja ne lotevaš :D

Še besedica glede temperatur in navijanja Q6600.
G0 prenese višje temperature iz zato se bolje navija.
Uradno od Intela potrjena je najvišja priporočljiva temperatura na vrhu procesorja na zaščitnem pokrovčku za B3 62°C in za G0 71°C
Uradne Voltaže, ki jih priporoča Intel pa so za Q6600 med 1.100V-1.372V
Se pa vsak B3 prav tako zažene na 4 GHz, če mu daš voltažo 1,6 Voltov, seveda se hitro pregreje in življenska doba ne bo ravno dolga.

Glede mazanja paste pa je še bolje kot kreditna kartica, če se uporabi majhna lopatka iz trde plastike.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

kixs ::

Zanimiva rec glede temperatur posameznih jeder.

JIM22 ima prav, da nisem videl od blizu Q in E procesorjev... sam to niti ni pomembno ali pac? ;) Sem pac kupil X2 kar nekaj casa pred Intel Dual/Quad Core ero in mi se vedno dobro sluzi.

Kar se gretja jeder tice, sem tudi sam naredil malo bolj podroben test, ki ga delam sicer na sluzbenem X2 3800+. Cisto stock, ker je racunalnik od HP- in brez moznosti navijanja.

Obremenjena oba jedra: prvo 70stC, drugo 64stC
Obremenjeno samo prvo jedro: prvo 68stC, drugo 61stC
Obremenjeno samo drugo jedro: prvo 57stC, drugo 56stC 8-O

Temperatura procesorja je skoz od oka 50stC (+- 1stC). Problem je v tem, da se hitrost ventilatorja dinamicno prilagaja in skace od 1800 do 2800 obratov.

V glavnem zanimivi rezultati. Verjetno je res hladilnik malo cudno namontiran. Saj v teh temperaturah ni nobene pametne logike. Moram se doma probat na svojem.

Izi:

ce se ti da, testiraj se obremenit posamezno jedro in potem vsake par minut zamenjat obremenjeno jedro, tako da bos testiral vsa 4 jedra. Zanima me, ce bodo kaksne spremembe?

lp

Jst ::

davidx: Tista slika je iz xtremesystems iz enega mod guide. Tako da ne vem, kaj tista slika predstavlja. Jaz sem samo narisal s paintom tisti svetlomoder krogec in puščice. Tukaj lahko z voltmetrom meriš, kakšno napetost ima cpu. Kolikor sem pa videl slike p5k plat, nimajo vse različice (osnovna - takoimenovana Vanilla; Delux) tole na istem mestu.

Je pa tale krogec, ki ga vidiš v "moji" sliki, na vseh p5k na lahko dosegljivem mestu in samo eden je. Nekdo je prej rekel, da naj se ne igramo z merjenjem z multimetrom. Če si pazljiv, in ti tiste palčke od multimetra kam ne padejo (in naredijo kje stik), ne moreš nič poškodovati. Moraš pa paziti, da nastaviš multimeter na merjenje napetosti ter občutljivost na mV. Meni tako kaže 1275 mV oz full 4 core load 1274.


ps: Bela polovica v tistem krogcu na plati je plus, neobarvana pa ground (oz minus). Super easy, hvala Asus. :)
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

pozitron ::

Hvala Jst,sem pogledu pa je na vanilla tut ta krogec.

macgajver ::

Še jas imam eno vprašanje sicer vrjetno malo čudno toda vseeno mogoče je to že kdo videl.
Procesor je b3 in zgleda imam smolo ker ga na noben način ne morm spravit na 3ghz prime95 stabilno.

Na 2.8ghz mi dela stabilno s prime95 default voltaža fsb 400x7 rami so 500mhz 5.5.5.15.

Zdej pa vprašanje včasih zadevšna dela odlično spustim skoz 3dmark06 igram igre vse ok.
Prižgem računalnik naslednjič vse stabilno ok a ko zaženem 3dmark je framerat blazno nizek vse skupaj šteka zaženem igro recimo bioshock ko sm obrnjen proti steni je framerate dobr tekoče a ko gledam proč od stene sploh dlje po sobi šteka ko hudič fpsjev skoraj nič potem dam računalnik na default frekvence in vse v redu. kaj lahko povzroči tako slabo delovanje pri navitem cpuju s tem da je prime95 stabilen.
tenstan krompir je pa zakon

Jst ::

Praviš, da ko obremeniš grafično (ki je?), sistem dela slabo? Slab napajalnik?
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Izi ::

macgajver, ne vem kakšno matično imaš ampak, kar na precej matičnih se zgodi, da pri zelo visokih FSB frekvencah (več kot 350 MHz) začno tarokirati PCI in PCIE vodila.
Vsaj pri moji matični P5K Deluxe, se mi pri frekvenci FSB-ja 387 MHz na vseh PCI vodilih pojavijo hudi problemi. Grafična mi je delala namesto z 16-kratno hitrostjo samo z 1-kratno hitrostjo in igre so se močno zatikale. Preveri v driverjih ali PCIE vodilo na katerem je grafična deluje z 16-kratno hitrostjo.
Rešitev je da malenkost dvigneš frekvenco PCIE vodila, na katerem imaš grafično kartico. Jaz sem moral dvigniti iz 100 na 104 MHz.
Mogoče je pri tebi podoben problem.

macgajver ::

Sedaj sem prestavil na 105 in deluje tko kot je treba upam da bo zdej še naprej tko lepo delal vseeno se mi na 2.8 čeprav na default voltaži kar lepo greje moram nujno en dobr hladilnik nabavit fino bi bilo dobit takega ki mi nebo požrl vseh živcev pri montaži in da dobro hladi.
tenstan krompir je pa zakon


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

nova grafična in intel q6600

Oddelek: Strojna oprema
403284 (2493) severjug
»

>>E8x00 serija a.k.a Wolfdale<< (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Navijanje
48940493 (22035) Dr_M
»

Pomoč pri navijanju q6600

Oddelek: Navijanje
394862 (2697) alexa-lol
»

Core 2 quad q6600 do ==> 3.6 Ghz

Oddelek: Navijanje
111779 (1526) yanez666
»

Sami problemi z navijanjem 4-jedrnika

Oddelek: Navijanje
392468 (1600) Fr33man

Več podobnih tem