»

iPhone dobiva večopravilnost

Upravljalnik opravil (spodaj) zatemni in privzdigne vsebino na zaslonu

vir: engadget
engadget - Applova predstavitev iPhone OS 4.0 je za nami, s tem pa ni več dvoma, kaj bomo poleti, ko bo operacijski sistem izšel, ugledali novega na jabolčnih telefonih, iPod Touchih ter nekoliko kasneje, jeseni, na iPadu. Med najpomembnejšimi novostmi je brez dvoma večopravilnost, ki so jo mnogi pogrešali dolgo, za druge je bil to dovolj dober razlog, da iPhona niso niti pogledali, medtem ko je bilo tretjim popolnoma vseeno oz. so bili celo navdušeni nad hitrejšim delovanjem naprave z večjo avtonomijo.
Posodobitev sicer ne bo na voljo za vse naprave, ki trenutno poganjajo iPhoneOS, saj je telefoni in iPodi Touch prve generacije ne bodo deležni. Prav tako je večopravilnost (za razliko od ostalih posodobitev) rezervirana samo za...

54 komentarjev

Applu podeljen patent za Cover Flow

Ena izmed osemnajstih skic v patentu

vir: engadget
engadget - Cover Flow je postal Applova lastnina že leta 2006, ko so ga kupili od Andrewa Coulterja Enrighta ter ga implementirali v iTunes. Od takrat se je uporaba Cover Flowa še razširila, a je ena izmed najbolj znanih uporab prav na iPhoneu in iPod Touchu (ter ostalih iPodih, v iTunes, itd.) za brskanje po albumih glasbe. Da je Cover Flow tudi uradno Applov, so potrdili pri ameriškem patentnem uradu (USPTO) s podelitvijo patenta D613,300. Gre za patent, ki pokriva zasnovo oz. izgled sistema namesto njegove funkcionalnosti, kar pomeni, da Apple za licenčnino lahko toži uporabnike sistemov, ki le izgledajo podobno, čeprav ni nujno, da je podobna tudi njihova funkcionalnost. Tukaj bodo v največjih težavah ustvarjalci Symbiana, ki Cover Flowu podoben sistem uporablja v Symbian^3, ter...

39 komentarjev

AMD Turbo CORE razložen

HotHardware - Intel je dinamično navijanje procesorjev, ko je polno obremenjeno le eno oz. del vseh jeder, predstavil že lani s procesorji Core i7 in tehnologijo poimenoval Turbo Boost. Danes ima dinamično navijanje večina njihovih novih procesorjev za Ležišče LGA-1156 in LGA-1366, razen dvojedrnih Core i3 in njim podobnega Pentiuma G6950. Podoben korak bo zdaj storil tudi AMD, ki bo svoj Turbo CORE predstavil s šestjedrnimi procesorji Phenom II X6.

Turbo CORE bo deloval na vseh matičnih ploščah s podnožjem AM3, torej tudi na starejših čipovjih iz serije 700. V primeru, ko bo poraba procesorja pod TDP-jem, vsaj 3 jedra pa bolj ali manj neobremenjena, bodo prva 3 jedra v procesorju prešla v posebno stanje pripravljenosti, t.i. P-state. Če...

8 komentarjev

Mobilni internet presegel glasovne komunikacije

Slo-Tech - Podjetje Ericsson je na srečanju CTIA Wireless 2010 objavilo, da je v decembru 2009 količina podatkov prenešenih kot mobilne podatkovne komunikacije prvič presegla količino podatkov v obliki glasovnih komunikacij. Podatke so zbrali iz produkcijskih omrežij, verjetno tistih, kjer se uporablja njihova oprema. Številke pa pravijo, da je količina podatkovnega prometa v dveh zaporednih letih narasla za 280% v vsakem letu, točka prehoda pa je bila pri skupno 140,000 TB/mesec.

Hans Vestberg, predsednik in glavni izvršni direktor podjetja, je izjavil, da je to pomemben prehod, saj je približno 400 miljonov mobilnih širokopasovnih priključkov ustvarilo več prometa, kot pa glasovne komunikacije skupno 4,6 miljarde naročnikov. Levji delež tega prometa pa ustvarjajo dostopi do socialnih omrežij iz mobilnih terminalov in uporaba mobilnega širokopasovnega dostopa za osebne računalnike.

Objava podjetja se zaključuje z mnenjem, da se bodo morala mobilna omrežja prilagoditi tem spremembam v...

18 komentarjev

Nov članek: Evro na evro, palača

Slo-Tech - Matej Kovačič je tokrat opisal celoten postopek pridobitve pogodb med državo in Microsoftom ter kup dodatnih vprašanj, ki so se med postopkom pojavila.

Objavljamo tudi večino dokumentov, ki smo jih v tem postopku do sedaj pridobili. Kar se je na začetku zdelo kot enostavna zgodba o tem, koliko denarja država letno zmeče v Microsoftove izdelke, se je v postopku pridobivanja podatkov izkazalo za zelo zanimiv sistem porabe denarja, kjer nihče točno ne ve oz. noče vedeti, kam točno naš denar gre.

Izkazalo se je tudi, da je 7 milijonov, kolikor jih za Microsoftove licence vsake tri leta zapravi država, popolnoma nepomemben strošek v primerjavi z vsaj 140 milijoni evrov, ki jih za informatizacijo vsako leto nameni slovenska država.

Objavljamo do sedaj pridobljene podatke.

75 komentarjev

GeForce GTX 460 poleti?

Koliko jedra bo neaktivnega? Je GTX 460 le pokazatelj slabega izkoristka silicijevih rezin?

vir: Expreview.com
Expreview.com - Da bo nVidia le s težavo svoj Fermi prenesla v nižje cenovne range čivkajo že ptiči na veji, ki se spoznajo na grafične kartice, a so pri nVidii vseeno začeli s prvimi koraki v to smer. Na ExPreview namreč poročajo, da so jim njihovi zaupljivi viri povedali, da lahko 1. junija pričakujemo tretjega člana družine grafičnih Fermijev, GeForce GTX 460. Ta datum priročno sovpada s tajvanskim Computexom, ki se bo dogajal med 1. in 5. junijem, obenem pa se je že predvidevalo, da bo nVidia tam predstavila kako novost, osnovano na Fermiju.

V primerjavi z GTX 480, ki ima gigabajt in pol pomnilnika ter...

14 komentarjev

OCZ Z-Drive R2 - modularen SSD

2-terabajtni primerek z dvojnim tiskanim vezjem z dodatnimi režami za Flash pomnilnik

vir: engadget
engadget - Da je trdi disk daleč največje (ali najmanjše?) ozko grlo v računalniškem sistemu, ni skrivnost, saj ga dandanes sistemski pomnilnik pri prepustnosti prehiti za 100 do 150-krat. SSD-ji so naznanili, da se bo to ozko grlo v prihodnosti zmanjšalo (oz. povečalo?), a bo do tja vseeno preteklo še nekaj časa, vsaj do dostopnosti množicam. A če denar ni ovira, OCZ že ponuja rešitev. Ta prihaja v obliki druge generacije Z-Drivea, Z-Drive R2, ki se namesto na vodilo SATA oz. SAS vtakne kar v PCIe režo z vsaj 8 stezami. Pogon je tudi popolna novost na trgu SSD-jev s svojo modularnostjo, saj se Flash pomnilniške čipe enostavno vtakne v režo, ki je nadvse podobna tisti, za prenosniške, SODIMM pomnilniške paličice. Pogoni, ki naj bi bili nadgradljivi kar na terenu, bodo prišli v kapacitetah ob 256 GB do 2 TB....

16 komentarjev

ESA izstrelila CryoSat-2

BBC - Evropska vesoljska agencija (ESA) je včeraj ob 15.57 po srednjeevropskem poletnem času z izstrelišča Bajkonur v Kazahstanu v vesolje izstrelila Cryosat-2. Izstreljeni satelit je dvojnik prvotnega Cryosata, ki je leta 2005 ob izstrelitvi zaradi človeške napake v programiranju nosilne rakete padel nazaj na Zemljo. Neuspela izstrelitev je uničila 136 milijonov evrov vreden satelit, a so kmalu začeli graditi njegov nadomestek.

V Franciji in Nemčiji sestavljen Cryosat-2 bo meril hitrost spreminjanja količine ledu na morjih in kopnem na Arktiki in Antarktiki. Površino, na kateri se led razprostira, ni težko izmeriti, bistveno težje pa je oceniti njegovo debelino. Za to bo satelit ocenil razliko v višini med ledom in vodno gladino....

29 komentarjev

AT&T prodaja evropski del Wayporta

Slo-Tech - Ameriški AT&T je napovedal, da bo prodal evropski del ponudnika brezžičnega dostopa do interneta Wayport. Podjetje Wayport se prevzeli leta 2008 za 275 milijonov dolarjev, sedaj pa bo lastnik evropskega dela postal Swisscom. Koliko je kupčija vredna, podjetji nista razkrili. Swisscom je trenutno eden največjih ponudnikov Wi-Fi in vročih točk v Evropi, ki pa slovi po visokih cenah. V Evropi namreč v hotelih, kjer imata Swisscom in Wayport glavnino delovanja, dnevni dostop do interneta prek Wi-Fi stane od 30 evrov dalje. Ameriški del Wayporta bo AT&T obdržal.

0 komentarjev

Angleški parlament potrdil zakon o digitalni ekonomiji

Skromna udeležba med razpravo o zakonu

Telegraph News - Spodnji dom angleškega parlamenta je v sredo zvečer po tretjem branju z 189 glasovi za in 47 proti po hitrem postopku in le dveh urah razprave sprejel zakon o digitalni ekonomiji (Digital Economy Act). Ko bo nov zakon prejel še kraljevo soglasje in podporo v zgornjem domu parlamenta (kar je samo formalnost, saj ga je ta predlagal), bo začel veljati. Prihodnji mesec so Veliki Britaniji volitve, zato so zakon sprejeli v hudi naglici, v tako imenovanem obdobju wash-up. Zgovorno je tudi dejstvo, da je bilo med obravnavo prisotnih le 39 od 646 članov parlamenta!

Pred tretjim branjem so črtali 43. člen v osnutku zakona, ki so mu nasprotovali fotografi. Člen o tako imenovanih osirotelih delih je namreč državnemu sekretarju dajal pravico...

19 komentarjev