»

Ranljivi WMP

Microsoft - Microsoft Windows Media Player ponuja možnost uporabe raznih kondomčkov, ki spremenijo vizualni izgled programa. "Kože" sestavlja ponavadi več datotek z grafiko ter XML datoteka v kateri piše, kako naj dotične datoteke razporedi. WMP že vsebuje nekaj takih oblekic, a je zelo lahko sestaviti in distribuirati lastne. Luknja pa se nahaja v tem, kako WMP uporablja te datoteke.

Zlobnež bi za izkoristek te luknje moral sestaviti izvršno datoteko ter jo na sistem "pretihotapiti" v obliki preoblekice za WMP. Da bi se ta datoteka pognala, bi moral Zlobnež sestaviti spletno stran, ki bi to luknjo izkoristila ter jo nič hudega slutečemu uporabniku poslati na e-mail ali pa jo gostovati na strežniku. Popravek se nahaja na Windows Update. WMP9 te luknje nima. Več informacij.

4 komentarji

Trije novi eMaci

eMac

vir: Digit Life
Digit Life - Podjetje Apple je dodalo tri nove modele k svoji že obstoječi seriji računalnikov eMac. Novi modeli bodo vključevali 17-palčne CRT monitorje, do 1 GHz PowerPC G4 procesorje, ATI Radeon 7500, do 80 GB trdega diska, 56 kbps modeme, USB 1.1 in FireWire vrata, 10/100 mrežno kartico ter različne optične pogone. Dražji in s tem bolj zmogljivi modeli bodo podpirali samo operacijski sistem Mac OS X, medtem ko bodo cenejši modeli poleg tega podpirali tudi Mac OS 9. Za večje podrobnosti se poglejte celotno novico.

9 komentarjev

Modificiranje glodalcev

TheModFathers - Modificiranje je vse bolj priljubljeno, zato se nekateri odločajo tudi za bolj ali manj zahtevne in zanimive stvari. Ena od bolj zanimivih pa je tudi modificiranje miške. Vse kar potrebujete, je nekaj LED diod (če imamo optično miško, le-teh ne potrebujemo), nožek in seveda miško -- brez katere ne gre -- ter nekaj drugih pripomočkov. Vse kar morate storiti pri tem je, da odvijačite zgornji del, in LED diodo, ki osvetljuje zadek, dvignete. Za modifikacijo pa vsekakor potrebujete tudi svojo domišljijo in nekaj potrpljenja.

0 komentarjev

Raziskava informatizacije Slovenije

Slo-Tech - V okviru projekta Raba interneta v Sloveniji ( RIS) je Ministrstvo za informacijsko družbo ( MID) v sodelovanju s Fakulteto za družbene vede ( FDV) predstavilo rezultate raziskave o informacijski družbi v Sloveniji. E-minister Pavel Gantar pravi, da bomo ob vstopu v EU že na ravni evropskega povprečja.

V Sloveniji je trenutno 642.000 mesečnih (rednih) uporabnikov interneta, 528.000 tedenskih in 362.000 dnevnih uporabnikov. Z internetom se je že srečalo kar 900.000 Slovencev. Raziskali so tudi število uporabnikov mobilnega telefona, uporabo e-storitev, število gospodinjstev z računalnikom in druge indikatorje informacijske družbe.

3 komentarji

Kako postati "Microsoftov znalec"

The inquirer - Na spletni strani The inquirer je moč zaslediti novico, ki govori o poteh, kako postati "strokovnjak" za Microsoftovo programje. Microsoft je v ta namen pripravil kratek kviz, ki je dostopen na njihovi strani in ki preveri vaše znanje o Microsoft Office XP, Microsoft Windows XP, internetu, domačem omrežju, digitalnem videu, digitalni fotografiji in o programiranju v Visual Basicu. Microsoft si nekatere stvari predstavlja malce po svoje, saj so nekatera vprašanju povzročala preglavice tudi piscu članka.

3 komentarji

Poslovni rezultati: VIA, april 2003

X-Bit Labs - Tajvansko podjetje VIA je včeraj objavilo poslovne rezultate za prejšnji mesec. Dohodki od prodaje so znašali okroglih 50 mio dolarjev, kar je za 15 % manj kot lanskega aprila in za 7 % manj kot predpreteklega meseca letos. Objavili so še podatke o prihodkih celotnega zadnjega četrtletja lani in prvega letos -- 191 in 166 mio dolarjev, ob čemer so pridelali 22 in 19 mio dolarjev izgub. Izvirna novica.

1 komentar

VGA heatpipe, a tokrat ni Zalman

MODTHEBOX - Zalman je že pred kar nekaj časa na trg poslal svoj pasivni hladilnik za grafične kartice, ki uporablja sistem "vroče cevi" oz. heatpipea. Le ta se je med uporabniki zelo dobro prijel, saj ne povzroča hrupa, a ima še vedno dobre hladilne sposobnosti. Da pa to ni edini tovrstni pasivni hladilnik za grafične kartice so pokazali na ModTheBox, kjer so stestirali PCToys VGA Maxx. Ta se je v testu dobro odrezal, pogrešali so le hladilnike za pomnilnik, ki so nujni pri navitih karticah.

2 komentarja

AMD ponovno znižuje cene

Digit Life - AMD, se je odločil znižati cene svojim procesorjem. V zadnjem času smo videli veliko podobnih znižanj, saj Intel in AMD kar tekmujeta za naklonjenost in prevlado nad potrošniki. S tem, ko je izšel novi procesor Athlon MP 2800+ je AMD znižal cene veliki večini svojih procesorjev. Predvsem pa bo znižanje vplivalo na procesorje z Barton jedrom. Za primer naj povem, da se je Athlonu XP 3000+ znižala cena za kar 45 odstotkov. Oglejte si tabelo znižanj.

2 komentarja

GV-R9200VIVO

Digit Life - Vsem znano podjetje Gigabyte je na tržišče poslalo novo grafično kartico z oznako GV-R9200VIVO, ki je v bistvu ATI Radeon 9200LE. Vsebuje 128 MB pomnilnika s hitrostjo 400 MHz, njegov procesor pa tiktaka z 250 MHz. Na kartici najdemo analogni ter DVI priključek, velja pa še omeniti, da ima kartica podporo VIVU. Predvsem pa je bodo veseli vsi ljubitelji tišine - hladilnik na tej kartici je namreč pasiven. Klik!

2 komentarja

Namesto računalniške škatle rezina v omari?

Monitor - Pri Hewlett Packardu so začeli s postopki za izdelavo računalniških rezin. In kaj so računalniške rezine? Gre za poseben prostor v omari, ki jo danes že imajo računalniški centri in v kateri so ponavadi fizično locirani strežniki. Uporabnik bo tako imel na domači lokaciji le najbolj pomembne komponente (tipkovnico, miško, zaslon in enoto za povezavo). Rezine so nekaj posebnega tudi zato, ker ima vsak uporabnik v svoji rezini svoj trdi disk, procesor in pomnilnik.

HP razvija tudi učinkovite nadzorne in upravljalne mehanizme, da bo mogoče tovrstne računalnike enostavno nadgrajevati, vzdrževati in da bodo nekoriščena sistemska sredstva koristno uporabljena (neizkoriščeno moč našega procesorja bo lahko uporabil drug uporabnik, mi pa naprimer nezaseden prostor njegovega trdega diska). Končne izdelke napovedujejo za konec tega leta s čimer naj bi se stroški imetja osebnega računalnika bistveno zmanjšali a hkrati ohranili vse obstoječe prednosti njegove uporabe.

8 komentarjev

Od R300 prek R350 do NV30, 31 ter 34

3dcenter - Danes je na trgu grafičnih kartic kar nekaj dobrih, če ne celo odličnih serij. Tokrat so na strani 3D Center naredili pregled ATIjevih serij R300 in R350 ter nVidiinih NV 30, NV 31 ter NV 34, seveda pa niso pozabili tudi na Geforce 4 Ti 4200/4400/4600. Test so spisali na kar 47 straneh. Priporočljivo je znanje nemškega jezika, saj je celoten članek spisan v tem jeziku. Test je sicer nadvse zanimiv, saj grafi, ako vam nemščina dela težave, povedo več kot dovolj. Celoten test.

4 komentarji

Poštni nabiralniki brez računov

Finance - Pri Pošti Slovenije so na NT konferenci predstavili novo storitev e-predal. Omenjena storitev omogoča sprejemanje in pregled elektronsko podpisanih računov, izpiskov in obvestil raznih izdajateljev. Storitev bodo skušali aktualizirati tudi z nižjimi stroški, ki jih imajo trenutno pošiljatelji navadnih (pisnih) računov. Uporabnika bo storitev stala do največ 2 tisočaka letno. Vsakdo bo lahko na posebno željo račune še naprej prejemal v klasičen nabiralnik.

0 komentarjev

Mobitel in SiOL združujeta moči v Planetu 9

24 ur - Obe družbi sta se namreč odločili za ustanovitev skupnega podjetja, v katerem bo Mobitel imel 76-odstotni delež. Podjetje Planet 9, kot so ga poimenovali, so ustanovili z namenom razvoja obstoječih in novih vsebin ter storitev, ki bodo prišle najbolj prav ob odprtju UMTS omrežja oz. mobilne telefonije 3. generacije saj gre za tehnolologijo novih razsežnosti. Mobitel napoveduje UMTS za letošnjo jesen.

Naloga podjetja bo med drugim večja popularnost Mobitelovega informacijskega portala Planet. Sklepamo lahko, da so se za ustanovitev podjetja odločili tudi zaradi preteklih izkušenj, ko uporabniki kar niso in niso želeli sprejeti novih storitev (npr. WAP protokol) ampak ohranili še vedno aktualna, a tehnološko že stara SMS sporočila.

3 komentarji

Windows Server 2003: brez gneče

Monitor - Sodeč po raziskavi Gartner-ja se uporabnikom starejših strežniških sistemov Microsofta (Win NT 4, Windows 2000) nikamor ne mudi pri nadgradnji na Windows Server 2003. Do konca leta 2003 naj bi Windows Server 2003 začela uporabljati le tretjina uporabnikov (80 odstotkov tistih z Windows NT 4). Najmanj razlogov za nadgradnjo je zaslediti pri uporabnikih strežniških Windows 2000, saj mnogi še niso pokrili investicij.

Ne preseneča tudi pričakovanje potencialnih kupcev na izdajo prvih servsnih popravkov, s katerimi bodo najverjetneje zopet krpali varnostne luknje. Pri Microsoftu se z raziskavo seveda ne strinjajo in uporabnikom NT 4 okolja ponujajo rešitev Virtual server, s katero bodo uporabniki okolje NT ohranili znotraj navideznih strežnikov. Več...

0 komentarjev