» »

Ker je Boeing zatajil, bo astronavta na ISS rešil SpaceX

Ker je Boeing zatajil, bo astronavta na ISS rešil SpaceX

Slo-Tech - NASA je včeraj sporočila, da bo astronavta, ki sta obtičala na mednarodni vesoljski postaji (ISS), domov pripeljala s SpaceX-ovim Crew Dragonom. Tja ju je pripeljal Boeingov Starliner, a se zaradi okvare nista mogla vrniti, saj let morda ne bi bil varen. Alternativa je bila vrnitev s SpaceX-ovim Crew Dragonom, kar se bo lahko zgodilo šele po novem letu.

Direktor NASE Bill Nelson je včeraj dejal, da so se po uradnem pregledu odločili za uporabo Crew Dragona, pri čemer so imeli pred očmi samo varnost. To je še posebej pomembno po nesrečah v letih 1986 in 2003, ko sta raketoplana Challenger in Columbia eksplodirala med misijo in pogubila celotni posadki. Priznal je, da so v preteklosti storili tudi kakšno napako, a da je potovanje v vesolje tveganje, zato bodo storili vse, da ga zmanjšajo. Astronavta bosta nazaj februarja s konkurenčnim plovilom, saj so testi na Zemlji pokazali, da za zanesljivost potisnikov na Starlinerju ne morejo jamčiti.

Starliner pa se bo vrnil sam prihodnji mesec. Morda bo šlo vse po načrtih, morda pa bo v orbiti zgorel, a pri tem ne bo ogrozil nikogar. Operativna direktorica SpaceX-a Gwynne Shotwell je dejala, da je SpaceX pripravljem pomagati, kolikor bo to potrebno. Precej manj zgovorni so v Boeingu, ki ima leta zamude v vesoljem programu in nič ne kaže, da se bo situacija spremenila. Dejali so, da je njihova prioriteta varnost astronavtov in plovila, zato bodo misijo dokončali po Nasinih navodilih.

Boeing ima težavo. Po pogodbi ima do leta 2030 še šest misij, a ni jasno, ali jih bodo sploh izvedli v celoti. Program Starliner, ki je imel že od začetka več odobrenih sredstev kot SpaceX, pestijo zamude in prekoračitve proračuna. Boeing je porabil že večino sredstev, nabral pa je tudi 1,6 milijarde dolarjev stroškov zaradi zamude.

12 komentarjev

Miki N ::

Z Boeingom se itak nočeš peljati.

lynxslo5 ::

Demokrati, ki vladajo Ameriki in Nasi so imeli velik problem. Prositi za pomoč Putina ali Elona Muska. Sovražijo oba. S stisnjenimi zobmi so za pomoč prosili Elona Muska.
Core i7-14700F, Kingston DDR5 32GB (2x16GB) 5600MHz,
MSI PRO B760-P, MSI Nvidia RTX 4070 12GB, NVME Samsung 990 PRO 2TB,
Antec DF700 Flux, Win 11 Pro, ASUS PA279CV ProArt

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: Ganon ()

paradajzos ::

Ta Boeing je sramota zahodnega sveta. Naj že propade.
Levakarski forum. Moderiranje prolevakarsko.

DamijanD ::

Če se ne motim, gre CrewDragon gor že septembra - zakaj so tako "togi" in bo povratek lahko šele po novem letu? Verjetno, če bi bila kriza bi se lahko tudi prej vrnila, ampak če je vse OK pa bodo delovali po predvidenem urniku in bo dejansko edina sprememba, da bo CrewDragon gor šel samo z dvema potnikoma (namesto štirih), da bo prosto za nazaj?

111111111111 ::

Treba druge cunje gor spravit, izvežbat astronavte za drug tip vozila, to se ponavadi naredi na zemlji, ISS ima zelo tog urnik. Tole bo kar zanimiva zadeva.
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.

Zgodovina sprememb…

spamer ::

Pa kako bodo preziveli toliko casa na postaji, ce sploh res obstaja ta postaja, ki je vse nekam sumljivo ze. Clovek rabi ogromno vode in kisika in hrane v 6 mesecih.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

DamijanD ::

a to resno al samo trolaš? Lahko vzameš daljnogled in jo pogledaš...

c3p0 ::

Tam se vse reciklira, sploh voda, piss today, obrok jutri.

Če ISS obstaja... napačni forum, med.over.net te pričakuje.

Malcolm_Y ::

Itak, ploščata Zemlja pa to. ;((

Invictus ::

Dobro, da Rusi vsake toliko časa gor pošljejo kak Progres. Da ne bodo Boeingovi testni piloti lačni...

Sam resno, kaj je bilo tema dvema, da sta šla letet s to kapsulo, s katero so že non stop problemi... Pri osnovnih stvareh...

Ni denarja za kompenzacijo teh idiotizmov Boeingovih managerjev....

Mi je pa zanimivo, da ne obstaja lista potrebnih funkcionalnosti glede kapsul, ki se priklapljajo na ISS, kot recimo, avtomatski emergency odklop... Ali, pri kapsulah s posadko, poentoenje priključkov oblek. Pa še kaj bi se našlo...

Sicer zdaj ZDA-Rusija standardizacija ne bo več pomembna, Rusi bodo naprej sodelovali s Kitajci, ti pa imajo tako že svoj ISS gor, pa niti ne vemo v kakem stanju... Ampak glede na brzino Kitajcev, boi kmalu večji od ISS.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Magic1 ::

Samo upajmo, da je zaneljivost Kitajcev zadosti na nivoju. Ker ti nič ne pomaga hitra rast, če ti ena napaka pogubi celo postajo.
Boing je pa itak fail od podjetja v vedno večji meri. Tehnično podjetje, ki ga vodijo poslovneži. Tehničnega kadra ne spustijo niti blizu kakšni vodstveni poziciji.
Magic

Invictus ::

Bodo pač imeli narodne heroje. Ta šparanje človeškega življenja za vsako ceno je že kar velika cokla napredka...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Združljivost v vesolju: primer oblek

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
233524 (1134) imagodei
»

Namesto osem dni morda v vesolju kar osem mesecev

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
314858 (1839) filhal
»

Zaradi Starlinerja bosta astronavta v vesolju vsaj mesec dni dlje od načrtov

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
266263 (2457) BT52
»

Prva vesoljska posadka v SpaceXovi kapsuli varno na tleh

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
167078 (5084) 7982884e
»

SpaceX-ova kapsula za prevoz ljudi prihaja na ISS

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
177309 (5746) Dr_M

Več podobnih tem