»

Sistemi za socialce

AnandTech - Ko kdaj pa kdaj zaidem na naš prelepi Forum, kjer sem bil nekoč kar precej reden gost, danes pa sem tam postal redka ptica selivka, velikokrat uzrem razne prošnje v stilu "kakšen računalnik naj kupim?". Takim zahtevam je težko ugoditi, saj vsak forumaš predlaga drugačen sistem. Vse skupaj se zaplete, ko pridemo do različnih cenovnih razredov. Kaj nam ostane še poleg forumašev? Anandtech, kjer so napisali članek o sestavljanju "value" sistema. Sisteme so razdelili v tri razrede - pisarniškega (SOHO), igričarskega in profesionalnega. Če torej kupujete nov računalnik in nebi radi zavalili zanj gore denarja, ter iščete nasvet kakšen računalnik naj kupite, potem bo ta članek kar pravšnji za vas. Samo ne ozirajte se preveč na cene, ker niso več pravilne, saj je članek star že skoraj mesec dni (je pač prišel pod roke).
Tako, za danes bo dovolj. Jutri pričakujte več novic. ...

1 komentar

WinXP še in še ...

Tom's Hardware - Zanimivo, da so WinXP poželi toliko zanimanja in to še v beta obliki. Mnenja o tem Microsoftovemu novemu umotvoru so sicer deljena, ampak vsaj po mojem mnenju čaka ta operacijski sistem kar precej beleščeča prihodnost, saj bodo po njem posegali predvsem tisti, ki so navajeni klasičnih Microsoftovih operacijskih sistemov z uporabniku prijaznim videzom in splošno nezahtevnostjo. Da bi vam spet malce vzbudil apetite, sem vam poiskal še test na WinXP na Tom's Hardware, kjer imajo po mojem mnenju, kljub nekaterim predsodkom o poštenosti tamkajšnjih novinarjev, še vedno najboljše teste daleč naokoli.

4 komentarji

Gokart na reaktivni pogon

več strani - Eh ja, spet ena novička, ki nima opraviti nič z računalništvom. Vendar, ker se naša stran ne imenuje Slo-overclockers, ampak Slo-Tech (tech. abbreviation technical; technics - angleško slovenski slovar), jo bom vseeno objavil. Za kaj gre? Nekateri navdušenci se ne ukvarjajo samo z računalniki, ampak tudi z drugo tehniko. Tip, ki je izdelal to stran, se je specializiral za montiranje reaktivnih motorjev (vsaj mislim tako) na gokarte. Če ste takoj pomislili na reaktivne motorje, ki jih imajo pod krili nameščeni Adriini Airbusi in Canadirji, naj vas pomirim - tip je na gokart namontiral bolj tak mini reaktiven motor, ki omogoča tam do 50 Kg potiska. To je ravno dovolj, da drvi po cestah s hitrostjo 50-60 milj na uro (!), seveda pa ima tudi gokarte s šibkejšimi izvedenkami reaktivnega motorja, ki seveda razvijejo mnogo manjše hitrosti. Ob vsem tem se mi v glavi poraja vprašanje "Zakaj bi na gokart montiiral reaktivni motor, ko pa motorji na bate popolnoma zadostujejo?". Navdušencev...

4 komentarji

Nvidia vse zanika

3DGPU - Razni odzivi podjetij na razne govorice utegnejo kdaj pa kdaj kar zmesti človeka, saj ne ve ali bi jim verjel ali ne. Razne govorice so nas pred kratkim bombardirale z datumi prihodov novih GeForce 3 MX in GeForce 3 Ultra procesorjev, ki pa so se na koncu izkazale za lažne. Nvidiin odziv na te govorice glede GeForce 3 MX in GeForce 3 Ultra čipov se glasi nekako takole: "Just a rumor...nothing planned.". Ali jim naj verjamemo, ali pa se Nvidija pripravlja na kakšno presenečenje? Samo za primer naj podam, da je 3dfx tik pred propadom govoril, da se niti slučajno ne mislijo prodati konkurenci, ali npr. Bungie, ki je govoril, da z Microsoftom nimajo nič, danes pa je postal sestavni del Microsoftove igričarske industrije. Vsekakor raznim odzivom na govorice, pa tudi govoricam samim ne verjemite preveč, ker saj veste - nekdo pove nekomu kakšno stvar, potem pa jo drugi malce priredi, da izpade bolje itd. Najbolje je še vedno počakati na uradne izjave iz "hlevov" matičnih podjetij....

0 komentarjev

StarOffice 6.0

ZDNet - StarOffice je na trgu že lep čas - bolj priljubljena (še zdaleč pa ne tako, kot Vemočigava pisarna) pa je postala po verziji 5.0, saj je postala zelo primerna alternativa Microsoftovemu Officu. Resda na pogled izgleda bolj špartanska, tudi 'gumbov' ni veliko, vendar se večina naprednih funkcij skriva v 'podikonjih' (jah, kako pa naj človek reče za ikone, ki se pojavijo, ko z miško zapeljemo na drugo ikono? ). Ko je bila pisarna še last StarDivisiona, je bila njena uporaba brezplačna za osebno, kasneje pa tudi za komercialno rabo.

No, kolikor je zbirka nerazširjena med uporabniki Oken, toliko bolj je priljubljena med uporabniki Linuxa. Že nekaj časa je na voljo beta izvorna koda novega paketa s številko 6.0, ki pa prinaša mnogo sprememb glede na prejšnje verzije:
 • nič več vgrajenega poštnega odjemalca,
 • programi so samostojni in ne več povezani preko enotnega namizja,
 • uporabljala bo xml format, specifikacija bo javna.


 • Več o tem tukaj, StarrOffice 5.2 tu, OpenOffice (6.0) pa tu!....

  0 komentarjev

  Dva za ceno enega

  ZDNet - No, tako lepo še ni, je pa zanimivo slišati (oz. prebrati) o novi Intelovi tehnologiji, 'Hyperthreading' imenovani. V grobem to pomeni, da se v Pentiumu 4 izkoristi še neizkoriščene registre (napeljavo), s čimer procesor deluje skoraj z močjo dvo-procesorskega računalnika! S tem je omogočeno izvajanje 2 aplikacij istočasno (skoraj - samo ena lahko dostopa do fpu-ja) oz. hitrejše poganjanje ene same. "Kot dva procesorja na enem čipu," pravi Intelov predstavnik.

  Intel razvijalce že lep čas opogumlja, naj začnejo bolje izkoriščati nove zmožnosti Pentium 4 procesorja -- žal pa dandanes obstaja le 30 aplikacij, ki omenjeni procesor kar najbolj izkoristijo. Intel sicer priznava, da hitrost izvajanja aplikacij na 'hyperthreadanem' procesorju ni enaka oni na pravem večprocesorskem sistemu, je pa (skoraj zastonjska!) razlika opazna -- pri poskusu s Xeonom ter Alias-Wavefrontom je bil opazen 30 % pospešek, strežniki pa zmorejo 30 % več uporabnikov. Klik!...

  2 komentarja

  ATI All-In-Wonder Radeon 8500DV

  Reactor Critical - Še nekaj o R8500. ATI je včeraj predstavil tudi novo verzijo Radeon 2 kartic t.i. ATI All-In-Wonder Radeon 8500DV. Že samo ime vam pove, da gre za nadaljevanje ATIjeve tradicije in da gre za multimedijsko kartico. All-In-Wonder Radeon 8500DV nosi na sebi 64MB DDR SDRAMa in seveda nov Radeon 8500 grafični čip. Prav tako ima na sebi Stereo TV-Tuner z možnostjo sprejema 125 kanalov, DVI izhod in navaden VGA adapter in seveda priključke S-Video in Composite Video. To imajo ponavadi prejšnje All-In-Wonder grafične kartice tudi. Kaj to kartico od prejšnjih razlikuje je to, da ima na sebi še dva FireWire in S/PDIF priključka. Preko zadnjega lahko poslušamo zvok v Dolby Digitalu (AC-3) načinu. Zato zvočna kartica ni več potrebna. Lahko rečemo, da je to pot kartica res All in. Prav tako zraven dobimo še daljinski upravljalnik, ki ga lahko na računalnik priključimo preko USB vhoda. Kartica naj bi na trg prišla jeseni. Cena za ameriški trg je že znana in naj bi znašala manj kot $500. ...

  1 komentar

  Miška brez kroglice in senzorjev

  golem.de - Hm. Kako začeti. Do sedaj poznamo miške, ki imajo kroglice in seveda novejše optične miške. Slaba lastnost krogličnih mišk je ta, da jih moramo stalno čistiti. Pri optični pa to seveda odpade. Slaba lastnost brezžičnih optičnih mišk pa je ta,da se baterije dokaj hitro izrabijo. No. Nov izum Fraunhofer Technologie-Entwicklungsgruppe (TEG) naj bi temu tudi naredil konec. Miška prihodnosti naj bi delovala brez kroglic in brez svetlobnih diod. Namesto tega so miški vgradili samo senzor, ki pomaga pri računanju gibanja in tako izračunava njeno pozicijo (kako to točno deluje ne piše). Tako ni več potrebno, da ima miška stik s podlogo. Ampak v prihodnosti bojo na podlagi tega lahko izdelovali miške, ki jih bomo lahko samo nataknili na prst in se pač udobno usedli ter jo začeli uporabljati.

  3 komentarji

  Vojna datotečnih sistemov

  LinuxPlanet - V grobem rečeno, je datotečni sistem način ter skupek metod, po katerih se datoteke zapisujejo na disku in so po njem urejene. Pri Oknih poznamo sistema FAT(32) ter NTFS, na Linuxu pa malo morje. Za večino novincev je vprašanje o željenem datotečnem sistemu v namestitvenem programu Linux distribucije lahko nemalo moteče, saj medtem ko je uporabnik Oken od 'nižjenivojskih' stvari bolj oddaljen in izoliran, so slednje veliko bližje uporabnikom Linuxa.

  Na LinuxPlanet-u sem našel članek, ki poleg kratke zgodovine dodobra razloži predvsem t.i. 'journaling filesystem', datotečne sisteme, ki za preprečevanje napak uporabljajo dnevnik ter Hans Reiserjeve poglede na njih razvoj. No, opisano je sicer bolj strokovno, a še vedno lahko razumljivo. Priporočam :] Klik!

  2 komentarja

  ALi-jev nabor za P4

  The Register - Na tako imenovani "chipset sceni" so zadnje čase, odkar je izšel precej sporni P4X266 ni zgodilo nič pretresljivega. Oba večja proizvajalca (VIA in SIS) sta poslala svoje Pentium 4 nabore proizvajalcem matičnih plošč, to pa je bilo tudi vse. Čakali smo samo še na enega proizvajalca - ALi (Acer Labs). Ta bo sodeč po tej novici Vii kar precej zmešal štrene, saj kljub Intelovi licenci ponuja svoj Pentium 4 nabor za cenejšo ceno (31 $). Pravzaprav, je ta nabor kar najcenejši med vsemi nabori za procesorje Pentium 4. Seveda pa se tudi zastonjsko, pardon, poceni kosilo nekje plača, saj ALi ni izdelal svojega nabora v bollj "napredni" tehnologiji, ampak je ostal pri 0.25 mikronski izdelavi teh čipov (VIA bo svoje P4 nabore proizvajala v 0.22 mikronski tehnologiji, SIS pa v 0.18 mikronski tehnologiji). Sicer pa tehnologija izdelave gor ali dol, chipset bodo ljudje gotovo radi kupovali, če se bo izkazal za dobro alternativo Viinim in SIS-ovim rešitvam. Kakih natančnih specifikacij o...

  0 komentarjev

  IE brez podpore za vsadke

  ZDNet - Poleg nevgrajene podpore za Javo pa to ni edina dobrota, ki manjka Internet Explorerju, priloženemu Oknom XP. Microsoft je namreč že z IE 5.5 onemogočil podporo pluginom, še vedno (beri: še bolj) pa so podprti Microsoftovi vsadki ActiveX.

  v Wall Street Journal-u je bil celo objavljen članek, kjer Microsoft trdi, da je to storil zaradi 'večje varnosti', vendar pa nikjer ni bila omenjena kakršnakoli težava oz. luknja.

  Moje skromno mnenje je precej nevtralno. Namreč, le malokrat se strinjam z onimi anti-Microsoftovci, in deloma tudi tukaj. Namreč, Internet Explorer je Microsoftov izdelek, in zatorej se mi ne zdi prav nič sporno, če nekatere '3rd party dodatke' (beri: Javo in podobno) podprejo le posredno. Ne vem - ko je Netscape 6 opustil del podpore za sloje (layerje), se ljudje niso preveč kregali... Morda zato, ker ga nihče ne uporablja? :]] Klik!

  7 komentarjev

  Velika familija

  Slo-Tech - Danes, na ta zgodovinski dan, je Slo-tech dobil svojega 2000-ega člana! Ja, od danes naprej nas je 2000 in ta številka še kar raste in raste... Dragi slo-techerji odprite šampanjec kajti biti v tako veliki familiji pa ni kar tako. Hvala očiju luni-ji in mami Sergio-tu. Pa teti Primoz-u in stricu Pajotu, pa bratcu slycerju in OZZY-ju in dedku Thomasu in bratrancu Senitel-u in... in... in... Hvala pa tudi vam, draga 2000 glava familija, da ste tu in da sodelujete na največji slovenski tech strani. Živel Slo-tech!!!

  7 komentarjev

  ATI Radeon 8800

  Tweak3D - Na sejmu so predstavili tudi ATI Radeon 8800. To pa zato, ker ima ATI velike probleme z Radonom 8500. V preizkušnjo je namreč Radeon-a 8500 poslal stricu Tomu in AnandTechu. Oba sta rekla, da je kartica nestabilna in da naj ATI še nekaj časa dela na njej. ATI je očitno njun nasvet vzel resno (za razliko od Intela, ki ni hotel slišati nič o problemih svojega P3) in na IDF raje poslal Radeona 8800. Na žalost ne piše nič o tem, kako se je Radeon 8800 obnese.
  Opozorilo vsem, ki ste nameravali kupiti Radeona 8500 med prvimi. Ne kupitega. Vsaj med prvimi ne! S kartico je nakaj očitno narobe, če dve priznani strani kot sta AnandTech in Tom's hardwere rečeta, da ne tiktaka ravno prav. Če je pa še sam ATI ne želi pokazati na sejmu si lahko predstavljate, da morajo še veliko popraviti. Kartica bi naj imela probleme s kompatibilnostjo. Ni znano če vse serije ali samo tist prve. Vseeno počakajte malo, da se dim razkadi in kupujte potem......

  1 komentar

  Celeroni pri 1.1 GHz

  Tweak3D - Ja, tudi to se nam obeta... Na IDF-u (kje pa drugje) je Intel predstavil 1GHz in 1.1GHz Celerone, ki naj bi bili kmalu dobavljivi! Govora je bilo tudi o podpori SMP (sinhronem delovanju dvah ali več procesorjev); Intel ni zanikal, da bodo Celeroni in Tualatini lahko delovali v SMP-u (ne med sabo ampak dva Celerona ali dva Tualatina). Rekel je celo, da bodo lahko delovali v SMP-u, le da oni tega ne bodo podpirali. Kaj to pomeni ne vem, ker si ne znam razložiti, da bodo lahko delovali, le da tega ne bodo podpirali... Če se AMD-jeve MP rešitve ne bodo obnesle (dvomim), bo še vedno možnost iti na Intel, ki očitno stavi kar veliko na majhne strežnike, v katere bi vgrejeval po dva Celerona... Konkurenca je vedno dobra stvar; pa naj prihaja s strani AMD-ja ali Intela.

  6 komentarjev

  Štiri giga? Prebito...

  Tweak3D - Na IDF, o katerem sem vam že govoril, se je zgodilo... Intel je predstavil 4GHz procesor. Njegovega imena, jedra in vseh drugih lastnosti niso želeli povedati. Pokazali so le, da dejansko teče pri 4GHz in uporablja le zračno hlajenje!
  Sklepamo lahko, da je narejen v 0.13 mikronski tehnologiji. To zato, ker Intel (še) nima možnosti izdelave .11 mikronskih procesorjev, 0.15 mikronska tehnologija pa bi bila težko zmožna narediti kaj takega. S tem je Intel dokazal tudi, da kaj lahko naredi z 0.13 mikronsko tehnologijo... Pri Micronu so že pred mesecem dni napovedali, da bodo kmalu začeli izdelovati pomnilniške čipe z 0.13 mikrosko tehnologijo. Kar pomeni, manjše čipe. Kar pomeni, da ne bo tako dolgo, ko bomo lahko videli 1024MB DDR pomnilniške module... Prihodnost je več kot svetla. Prihodnost žari!

  5 komentarjev

  Vedno nižje

  3D Chipset - Tokrat pa ne cene. Ampak Nvidiin GPU, ki naj bi ležal v prihajajočem X-boxu. Ko je Microsoft naznanil X-box, so rekli, da bo GPU deloval pri (uau) 300MHz! Potem je prišlo do nekih problemov, komplikacij in kar naenkrat so rekli, da bo GPU deloval pri 250MHz. To je veljalo do včeraj...
  Danes pa si lahko tu preberete nove specifikacije GPU-a in sami boste videli, da je padel na 233MHz. Kakšne probleme ima Nvidia si lahko le predstavljamo... Sploh je z razvojem X-boxa povezano več problemov kot z razvojem drugih igralnih konzol, se vam ne zdi? Si je Microsoft zastavil cilje svoje igralne konzole malo preagresivno? Ali pa so te le močni porodni krči konzole, ki bo pokončala PC-je, oziroma vsaj igre na njih (I think NOT!)?

  3 komentarji

  Uporaben test

  OC Prices - Večkrat je že kdo na Forumu vprašal, ali naj kupi KyroII ali MX400. Vsaka od kartic ima namreč funkcijo, ki je druga nima. Kyro II ima TBR (Tile Based Rednering), MX400 (GeForce2 MX400) pa T&L (Transform & Lighting)enoto.
  Kar se pri OcPrices vaše dileme zavedajo, so tu pripravili test Hercules 3D Prophet 4500 proti Abit Siluro MX400. Test je res temeljit, ker se posvetijo tudi pakiranju kartic in "bundlu", ki ga kupec dobi zraven. Kartici so stestirali v 3DMark 2000, 3DMark 2001, VillageMark 1.17, Vulpine GLMark v1.1p, Quake 3 Arena in Serious Samu. Njihova ugotovitev je, da če imate denar in si želite dobro kartico, kupite Propheta 4500. Če pa ste na "budgetu" in vam hitrost ne predstavlja najpomembnejše vloge, kupite Abit-ovo MX400. Zakaj Abitovo? Ker je cena zelo konkurenčna, ker se kartica dobro navija in ker ji je za zaupati.

  1 komentar

  AMD zapušča megaherce

  CNet - Pri Advanced Micro Devices so sprejeli odločitev, da svojih procesorjev ne bodo več označevali glede na število ciklov (MHz), ki so jih sposobni izvesti v sekundi, ampak s 'številom', ki označi, s kako hitrim Pentiumom se lahko primerja.

  Roko na srce, ta pristop sta Cyrix in AMD v preteklosti že uporabljala, vendar sta ga tudi upostila (kar niti ni čudno, glede na Cyrixove zlorabe). Na splošno je znano, da AMDjevi procesorji cikle izkoriščajo bolje, medtem ko jih Intelovi slabše, vendar jih lahko izvedejo več. Logična posledica je, da je po raznih benchmarkih Athlon 1.5 GHz ekvivalent Pentiumu IIII 1.8 GHz. Eden od razlogov za to odločitev je tudi dejstvo, da se kupci pri izbiri procesorjev odločajo predvsem na podlagi 'gole hitrosti' oz. megahercev, ne pa tudi 'overall performance'. Klik!

  22 komentarjev