»

Egipt v celoti odrezan od interneta

vir: BBC
BBC - Včeraj smo poročali, da je Egipt blokiral dostop do Facebooka in Twitterja, da bi preprečil organizacijo in podpihovanje uporov, ki so se v državi razplamteli proti voditelju Hosniju Mubaraku. Na prvi pogled se je zdelo, da so blokade začasne narave, saj je bilo vmes moč dostopati do strani, a se je z naraščajočo jakostjo protestov okrepila tudi blokada interneta. Od danes je v Egiptu blokiran praktično ves dostop do interneta.

Kot poročajo podjetja, ki se ukvarjajo s spremljanjem internetnih povezav, so danes ob 23.34 uri po srednjeevropskem času ugasnili vse usmerjevalnike pri egiptovskih ponudnikih dostopa do interneta, tako da je država informacijsko odrezana od sveta. V Egiptu so...

573 komentarjev

OpenLeaks zaživel

Ars Technica - Lani je skupina nekdanjih nezadovoljnih sodelavcev WikiLeaksa napovedala, da bodo kmalu ustanovili konkurenčno organizacijo. Motila jih je avtokratska drža Juliana Assangea in prevelika osredotočenost na objavljanje ameriških dokumentov, zaradi česar so postavili stran OpenLeaks. Zatem ko je bil na strani dva meseca napis Pridemo kmalu, je stran naposled zaživela.

Stran je ironično privekala na svet nekoliko pred načrti ustvarjalcev, ker je na Cryptome pricurljala vsebina strani OpenLeaks. Tako niso imeli druge možnosti, kot da so OpenLeaks zagnali, čeprav stran še ni v celoti funkcionalna. V bistvu je v fazi alfa, do bete pa naj bi se razvila do poletja.

OpenLeaks ima tudi drugačen...

1 komentar

Izšel OpenSSH 5.7

OpenSSH - Izšla je nova verzija programa OpenSSH, odprtokodne alternative plačljivim programom za povezljivost prek SSH. Uporablja se za varen, to je šifriran, dostop do oddaljenih sistemov, s čimer se onemogoči prisluškovanje in različne vrste zlorabe povezave.

V novi verziji najdemo poleg odstranjenih hroščev še šifriranje z uporabo eliptičnih krivulj za ključe (ECDSA) in izmenjavo ključev (ECDH), kot to predpisuje standard RFC5656 v obveznem delu (neobvezne možnosti iz RFC5656 niso implementirane), in novo opcijo -3 za ukaz scp, ki omogoča prenos podatkov med dvema oddaljenima računalnikoma prek lokalnega sistema in ne neposredno. Druge novosti so dodane še v sftp, ssh in sshd.

3 komentarji

Prihaja nov PlayStation Portable

vir: engadget
engadget - Sony je danes na tiskovni konferenci predstavil naslednjo generacijo svoje prenosne igralne konzole, PlayStation Portable. Koncept zaenkrat nosi še kodno ime Next Generation Portable in bo v obliki proizvodne različice na police trgovin prišel šele proti koncu leta (najverjetneje v novembru pred velikim nakupovalnim obdobjem v decembru). Podatki o strojni opremi, ki se skriva v konzoli, so naravnost impresivni, saj bo za večino izračunov skrbel procesor, sestavljen iz kar štirih ARM-ovih jeder Cortex A9. 5-palčni zaslon je v primerjavi s prvo generacijo doživel enako spremembo, kot iPhone 4 v primerjavi s svojimi predhodniki, saj je bilo število pik na NGP početverjeno...

17 komentarjev

Osebni mobilni oddajnik za cenejše klice v tujini

Majhnost omogoča prenosnost celice

vir: CNet
CNet - Osebni mobilni oddajniki, poimenovani femtocelice (domet do nekaj 10 metrov, obstajajo še pikocelice z dometom do ~200 metrov in mikrocelice z dometom do 2 km), omogočajo izboljšanje signala na mobilnih telefonih predvsem v stavbah ter v krajih, kjer je signal sicer šibak, saj mobilne telefone k svojemu operaterju povežejo kar prek ožičenega širokopasovnega interneta. AT&T za domače uporabnike te izboljševalce signala ponuja že nekaj časa, kaže pa, da bi te mahne pripomočke v prihodnosti lahko predvsem Evropejci jemali s seboj na počitnice.

Angleško podjetje Ubiquisys je namreč razvilo majhno škatlico (še manjšo od običajne femtocelice - poimenovali so jo atocelica), katere namen je predvsem ponujati majhno območje domačega mobilnega operaterja na dopustu, ko bi se sicer morali povezati v omrežje tujega operaterja in za klice, SMS-e...

20 komentarjev

Google začel mehko cenzuro piratskih ključnih besed v instantnem iskanju

Nekoč ...

TorrentFreak - Google se je držal napovedi in je z današnjim dnem odstranil sporne ključne besede iz svojih storitev AutoComplete in Instant Search. Prepovedane ključne besede so vse izpeljanke iz besede torrent, odjemalca uTorrent in Xunlei (a ne naprimer BitComet in Vuze, ki opravljata isto funkcijo), in imena spletnih strani, ki gostijo datoteke, RapidShare in Megaupload (a ne 4shared, HotFile in MediaFire). To pomeni, da se pri tipkanju teh besed v iskalnik besede ne bodo samodejno dokončale (AutoComplete) niti ne bomo videli letečega predogleda zadetkov pred iskanjem (Instant Search). Ob kliku na gumb Išči samo iskanje deluje normalno in zadetkov ne cenzurira.

Odločitev ni nenadejana, saj jo je Google najavil že lani. Takrat je na Google pritisnila Britanska fonografska industrija (BPI), trdeč, da so iskalniki prav tolikšen vir...

26 komentarjev

Izšel KDE 4.6

KDE Plasma 4.6

KDE - Pol leta je naokoli in to pomeni, da je izšla nova verzija grafičnega okolja za Linux. Nova verzija KDE, ki zajema vse trije linije izdelkov KDE Plasma, KDE Applications in KDE Platform, nosi oznako 4.6 in prinaša kar precej novosti. KDE Plasma 4.6 nudi prenovljen sistem Activities, izboljšano upravljanje z energijo, pohitren KWin, izboljšan sistem obvestil ter obilo kozmetičnih popravkov. Brezplačno si jih lahko prenesete s strani KDE.

20 komentarjev

Zabeležen 50-milijonti virus

Heise - Prvi virus za DOS in računalnike, ki so se razvili v današnjem PC-je, je bil odkrit 25 leti. Četrt stoletja pozneje je bilo odkritih že 50 milijonov virusov. Včeraj ob 18.06 uri po srednjeevropskem času so v podjetju AV-Test zaznali kos zlobne programske opreme, ki je dobil zaporedno število 50.000.000. Gre za še neimenovano PDF-datoteko, ki izkorišča luknjo v Adobe Readerju za Windows.

Na Heise pojasnjujejo, da ta virus potrjuje opažen trend, da točka okužbe niso več luknje v operacijskem sistemu ali brskalniku, ampak se pisci vedno bolj osredotočajo na ranljivosti v ostali nameščeni programski opremi. Na udaru so zlasti Adobe Reader in Acrobat, Flash in Java.

Številke kažejo, da je bilo do sedaj odkritih 50 milijonov virusov, od tega 20 milijonov lani. Vzeti jih je treba cum grano salis, saj gre za...

20 komentarjev

ASRock tretji največji proizvajalec matičnih plošč

ASRock 939DualSATA2 - možnost s939 in AM2 procesorja ter PCIe in AGP grafične kartice

vir: DigiTimes
DigiTimes - ASRock je nedavno nekoliko zanimivo postal tretji največji proizvajalec matičnih plošč na svetu in se tako uvrstil za ASUS (21,6 milijona prodanih plošč) in Gigabyte (18 milijonov prodanih matičnih plošč). Zaostanek ASRocka je za vodilno dvojico sicer ogromen, saj so prodali le 8 milijonov matičnih plošč, a so obenem s tem lani prehiteli tako ECS kot MSI, ki sta vsak prodala okrog 7 milijonov primerkov.

ASRock je še vedno poznan kot proizvajalec ugodnih matičnih plošč, ki imajo občasno nekoliko zanimive rešitve (npr. reža za dodatno kartico, s katero je bilo mogoče na sicer s939 plošči uporabiti AM2 procesor). V preteklih letih so se močno...

34 komentarjev

Amazon presegel 10 milijard dolarjev prihodka

Nadvse uspešen Kindle 3 - a kakšen je uspeh točno?

vir: TechCrunch
TechCrunch - Amazon je v zadnjem četrtletju lanskega leta zabeležil rekordne prihodke, ki so prvič v zgodovini podjetja presegli 10 milijard ameriških dolarjev. Znašali so kar 12,95 milijarde dolarjev, 36 % več od zadnjega četrtletja leta 2009 (9,52 milijarde dolarjev), kar pa je bilo celo pod pričakovanji finančnih analitikov. Čisti dobiček je za konec lanskega leta znašal 416 milijonov dolarjev, 8 % več od zadnjega četrtletja leta 2009 (384 milijone dolarjev). Vseeno najpomembnejši podatek Amazonovega finančnega poročila za zadnje četrtletje lanskega leta niso odlični finančni rezultati, temveč številke, ki so povezane z njihovim e-bralnikom Kindle.

Še vedno ni jasna točna številka prodanih primerkov, čeprav je izvršni direktor Amazona Jeff Bezos...

3 komentarji

Nokia z nižjim dobičkom in tržnim deležem

V zadnjem letu so delnice Nokie izgubile 14 odstotkov vrednosti.

vir: Nokia
Nokia - Nokia je objavila poslovne rezultate za zadnje četrtletje fiskalnega leta 2010, v katerem so poslovali pozitivno, a slabše od četrtletja poprej. Še sredi leta 2009 se je Nokia borila z visoko izgubo, medtem ko je bil zadnji predlanski kvartal pozitiven, saj je dobiček znašal 948 milijonov evrov. V zadnjem lanskem četrtletju se je dobiček skrčil na 745 milijonov evrov, kar je za 21 odstotkov manj kot v enakem obdobju leta 2009. Prihodki od prodaje so se z 12 milijard evrov povečali na 12,7 milijarde evrov.

V Nokii so povedali, da se je njihov tržni delež na področju pametnih telefonov in netbookov znižal s 40 odstotkov na 31 odstotkov. Prav tako se je povprečna cena prodanega pametnega telefona znižala za 16 odstotkov na 156 evrov. Upoštevaje zadnja odpuščanja v razvojnem delu Nokie za Symbian obeti niso rožnati. Globalni...

15 komentarjev