» »

Nokia odpušča

Nokia odpušča

Bloomberg - Vse kaže, da se je Nokia s svojim sindikatom dogovorila, da bodo na Finskem lahko odpustili vse do 800 zaposlenih. Velika večina od osemstoterice, okrog 560 zaposlenih, trenutno pomaga pri razvoju Symbiana. Predstavniki podjetja so sporočili še, da celotna situacija ni tako temačna. Vsem 800 zaposlenim, ki so načrtovani za odpustitev, bodo dali možnost prostovoljne odpovedi, s čimer bodo upravičeni še do odpravnine, ki bo znašala med 5 in 15 mesečnimi plačami, odvisno od delovne dobe pri finskem mobilnem gigantu. Obenem se bodo lahko odpuščeni prijavili na druga delovna mesta znotraj Nokie, predstavnica družbe pa je povedala, da so na ta način v preteklosti izgubili mnogo manj zaposlenih, saj so v končni fazi odpuščeni zgolj zamenjali delovno mesto. Končna številka odpuščenih bo tako nedvomno manjša od 800, a bo za točnejše podatke potrebno počakati do zaključka procesa. 21. oktobra so pri Nokii sicer javnosti sporočili, da po svetu nameravajo odpustiti do 1800 zaposlenih, od tega 850 na Finskem.

20 komentarjev

SkyNet ::

Moja napoved je da Nokia v roku dveh, treh let, vsaj na področju mobilnih aparatov, ne bo več obstajala.
right minus opens, into bump easy left, flat out right, into mcdrive 3 bigmacs

mtosev ::

hehe. Nokiji gre naravnost odlicno:))
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Meizu ::

Lahko pa da se ji bo kmalu odprlo :) Nikoli ne veš.

Icematxyz ::

Nokia bo že v 2011 verjetno pokazala kaj bolj zanimivega. Tako da tukaj gre verjetno bolj za prerazporejanje zaposlenih pri bolj ali manj nasedlih projektih, kot posledico finančnega položaja.

Meizu ::

Isto se dogaja z Nokio kot z nVidio bi jst rekel. Verjetno je tik pred tem, da splavi nekaj udarnega. Če bo udarno ali ne, bomo pa videli.

PrimozR ::

Tik pred tem? Nekako toliko tik pred tem, kot je bilo čakanje nVidie na GF100, kjer je odrešitev prišla šele zdaj :) No saj, dual core mobitel bi bil lahko to.

Meizu ::

No ja, kolikšen je časovni zamik tudi ne mormo vedet :) Čeprav bi mi bilo škoda da Nokia propade. Njihov design telefonov in elegantnost mi je bila vedno pri srcu :)

Edit: Typo

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Meizu ()

narodno ::

Pred petimi leti sem bil hud pristaš Nokie. Res pa je, da so jo moderni iPhoni in Androidi povsem povozili.

Meizu ::

Res je. Zato pa čakamo na rezultate nove verzije Symbiana. Osebno upam, da bo kaj iz tega.

Key Quest ::

Morali bi dobesedno odpustit Symbian, pa bi jim slo precej bolje, a ne. Pa menda je to jasno cisto vsem razen njim, UPM.

js osebno ::

Pa ravno oni imajo z Symbianom najboljši položaj med proizvajalci telefonov..

Key Quest ::

Aja, zato se ga folk otepa kot hudic kriza.

Mipe ::

Eh, voham selitev na cenejše delovne trge... Adijo, Helsinki, živjo Peking!

PrimozR ::

js osebno je izjavil:

Pa ravno oni imajo z Symbianom najboljši položaj med proizvajalci telefonov..

Imajo največji tržni delež, ki pa azdnjih par let počasi pada. IMO jih zaenkrat rešuje še mid to low end kategorija smartphonov, kamor se pa vedno bolj vztrajno seli Android...

Ja, izdelovalci aplikacij imajo največjo publiko na Symbianu. Ampak to še ne pomeni, da derejo tja. Pred časom so drli na iPhone, tam je vse skupaj bolj ali manj doseglo vrhunec oz. konec eksplozivne rasti, te pa je zdaj deležen Android. V kratkem verjetno še WinPho. Symbian? Ne vem no...

js osebno ::



Ja, izdelovalci aplikacij imajo največjo publiko na Symbianu. Ampak to še ne pomeni, da derejo tja.

Vedno bolj, Symbian je bil prej prezahteven in neroden za precej razvijalcev, dandanes pa problem rešujejo z QT-om..

Ginginova ::

Problem Nokie ni draga delovna sila, ni slab hardver, ampak to, da niso sprevideli, da softveraši držijo prihodnost v svojih rokah. Njihov model da samo hardver šteje, se je izpel.

Imeli so sicer super platformo imenovano Symbian. Seveda super za čas, ko je nastala, to je bilo nekje več kot 10 let nazaj, ko je obstojala še firma z imenom Psion.

Problem je v tem, da modeli v Nokiji niso sprevideli dejstva, da bi morali v Symbian vlagati več. Predvsem pa z njim narediti tektonski premik naprej. Namesto tega so raje šlepali 15 let staro reč, spremenili kak font in ikono in to je bilo več ali manj vse.

Potem se jim je pa zgodil Apple, ki je popolnoma redifiniral svet mobilne telefonije. Da bo reč še hujša, so Googlu zasvetile oči in je na svet spravil Android, sedaj se jim pa dogaja še M$jev Windows Mobile 7, vsi superiornejši od tega kar ima Nokia. In vsi kradejo Nokiji ravno največjo smetano, segmente, kjer se da največ zaslužit. Na koncu bo Nokii ostal boj s kitajčki za telefone po 50 EUR maloprodajne cene (15 EUR proizvodne cene).

Icematxyz ::

Počakajmo na novosti v 2011. Potem bomo lažje sodili, kje se pravzaprav Nokia nahaja v tem trenutku, če vse skupaj primerjamo z iPhone, Android in WP7...

Različne platforme in to kaj uporabniku pravzaprav ponujajo v tem trenutku že kar dobro poznamo. Primerjava tako ne bi smela biti preveč težka, oziroma bi morala biti dokaj enostavna!

Mavrik ::

Kaj pa bo tako hudega v 2011? Nokia vsaj polovico leta niti pokazati MeeGo telefona ne bo sposobna, kaj šele prepričati ljudi da razvijajo za Qt.
The truth is rarely pure and never simple.

Icematxyz ::

Počakajmo in bomo videli če nas prepričajo ali ne. Kaj naj drugega rečem!

kmeti ::

če vam povem nokia bo ze začela z windowsi phone 7-kami,...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Microsoft bo znamko Nokia prodal Foxconnu

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
259045 (6882) Griffith
»

Intel zaradi upočasnjevanja prodaje odpušča desetino zaposlenih

Oddelek: Novice / Rezultati
3716690 (14014) noraguta
»

Nokia prodala svoj sedež (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
6514907 (12269) FlyingBee
»

Nokia odpušča in seli vso proizvodnjo v Azijo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
8018832 (16108) para!
»

Bill Gates o patentih (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
506675 (5603) alum

Več podobnih tem