»

Šifriranje diska osumljenca morda rešilo zapora

News.com.au - Kot poročajo na News.com.au je šifriranje diska osumljenca morda rešilo zaporne kazni.

39-letnik iz Avrstralije je namreč trpel za shizofreidno motnjo in je bil prepričan, da njegovi sostanovalci proti njemu kujejo zaroto. Zato je v stene izvrtal luknje in vanje namestil kamere ter svoje sostanovalce domnevno tajno opazoval.

Le-ti so poklicali policijo, ki je našla kamere in žice, ki so vodile do osumljenčevega računalnika, vendar pa kamere niso bile priključene na računalnik, vsebina diska pa je bila šifrirana.

Ker osumljenec šifrirnega gesla ni želel razkriti, so ga po 33 dneh pripora izpustili, sodnik pa mu je prisodil 2 leti pogojne kazni.

O problemu šifriranja, s pomočjo katerega je mogoče skrivati kriminal na internetu sta sicer že leta 1999 pisala Dorothy E. Denning in William E. Baugh v svojem znanem tekstu Hiding crimes in cyberspace.

34 komentarjev

Središče sveta že 125 let v Greenwichu

Observatorij v Greenwichu

BBC - Stari Grki so postavili Evropo za središče sveta in v nekaterih ozirih to še vedno velja. En tak ostanek evropocentrističnega pogleda je ničelni poldnevnik, ki poteka skozi Greenwich v Veliki Britaniji že 125 let. Prav te dni je 125. obletnica Mednarodne meridianske konference, ki je potekala oktobra 1884 v ZDA. Na njej so uzakonili časovni format sveta, kot ga uporabljamo še danes.

Za razliko od ekvatorja, ki ga definira že topologija Zemlje, je ničelni poldnevnik povsem arbitrarno določen. Do 19. stoletja je veliko držav in celo posameznih mest uporabljalo svoje verzije lokalnega časa, ki so poskrbele, da je...

6 komentarjev

Google pripravlja iskalnik po glasbi

Wired News - Wired poroča, da Google pripravlja nov iskalnik po glasbenih datotekah, ki bi ga lahko ugledali že prihodnji teden. Sklicujoč se na interne vire, sicer priznavajo, da večina informacij sicer še manjka. Povsem znano ni niti še ime: omenjajo se možnosti Google Music, Google Audio in Google OneBox. Uporabniki bodo imeli možnost iskati po skladbah, pri čemer bodo zadetki vodili na strani Lala ali iLike, kjer bo moč poslušati posnetke. Obe podjetji za naslednjo sredo načrtujeta dogodek z imenom Discover Music, kjer naj bi vso stvar uradno predstavili. Bomo videli, kaj bo nastalo iz tega.

9 komentarjev

Windows 7 zbral največ prednaročil v zgodovini Amazon.co.uk

TG Daily - Danes, 22. oktobra 2009, je izšel težko pričakovani Windows 7, ki se je po vseh napovedih in predčasnih preizkusih sodeč Microsoftu zares posrečil. Pozitivni odzivi prvih preizkuševalcev in poročevalcev se že kažejo tudi na (skorajda) prodajnih številkah: Windows 7 je postal izdelek z največ prednaročili v angleški spletni prodajalni Amazon doslej. Prekosil je celo knjižno veleuspešnico Harry Potter in Svetinje smrti (izvirno angleško Harry Potter and the Deathly Hallows), ki si je rekord lastila doslej. Čisto nor podatek pa je, da je Windows 7 že v prvih osmih urah, odkar je bil na voljo za prednaročilo, zbral več naročil kot Vista v celotnem obdobju prednaročanja! Kdaj boš pa ti...

162 komentarjev

Nestrpni Sun odpušča, Oraclovi nasprotniki vedno glasnejši

CNet - Znano je, da je Oracle tik pred prevzemom obubožanega Suna. Dobil je že blagoslov uprave, delničarjev in ameriških regulatorjev trga, le še EU mora prižgati zeleno luč. Medtem pa v Sunu tuhtajo, koga vse bodo morali odsloviti. Zadnje projekcije kažejo, da bo Sun naslednje leto moral odpustiti 3000 zaposlenih oz. dobro desetino vseh zaposlenih, kar je že drugi val večjih odpuščanj v zadnjem času. Že lanskega novembra so objavili namere o prestrukturiranju, zaradi česar so letos odpustili 6000 ljudi. Poleg tega so v Sunu nezadovoljni z Evropsko komisijo, ki da s svojim zavlačevanjem povzroča ogromno škodo podjetju. Po izračunih ta trenutek izgubljajo 100 milijonov dolarjev mesečno, EU pa ima časa do 19. januarja, da se izjasni.

Soustanovitelj podjetja MySQL AB Michael "Monty" Widenius pa v svojem blogu kritično preudarja o prihajajočem prevzemu. Po njegovem mnenju je EU upravičeno zaskrbljena, zato Oraclu svetuje odprodajo MySQL-a. Podobnega mnenja je tudi Florian Müller, ki se je...

12 komentarjev

Izšel TrueCrypt 6.3

Slo-Tech - Danes je izšel TrueCrypt 6.3, ki prinaša polno podporo za Windows 7 in Mac OS X 10.6 Snow Leopard. Med pomembnejšimi novostmi je tudi možnost, da nekatere šifrirne kontejnerje nastavimo za tim. sistemsko priljubljene (ang. system favorite volumes), ki se priklopijo preden se zaženejo aplikacijski servisi in preden se uporabnik prijavi v sistem (npr. omrežna deljena mesta, ki se nahajajo na šifrirnem kontejnerju).

Izdaja prinaša še nekaj manjših popravkov za Linux, Windows in Mac OS X različice, sicer pa gre za zrel in program, ki ima razmeroma stabilen razvoj.

Zlobne sobarice pa so še vedno poredne.

3 komentarji

U2 na YouTube

Slo-Tech - Čeprav je nedeljski (25.10.2009) koncert popularne rockovske skupine U2 v kalifornijski Pasadeni že razprodan in za Slovenijo nekoliko daleč, boste vseeno lahko tam. Koncert na štadionu Rose Bowl bodo namreč v živo prenašali tudi na YouTube, brezplačno, po celem svetu. S prenosom bodo lahko dosegli tudi oboževalce v državah, kamor normalno ne zahajajo oz. jih niso obiskali že dalj časa, čeprav bodo to storili na nekoliko nekonvencionalen način.

Koncert, ki bo sproti predvajan na uradnem kanalu skupine U2 na YouTube.com, bo kasneje na voljo tudi kot posnetek tako na YouTube.com kot na domači strani glasbenikov, U2.com. Njihov menedžer je povedal, da so idejo za prenos v sebi gojili že precej dolgo, koncert v Los Angelesu pa bo za...

13 komentarjev