»

MSI K7N2G-ILSR

Viper's Lair - Zadnjih nekaj tednov je povpraševanje po nForce 2 matičnih ploščah vse večje, kar kaže na to, da so dobro uspele. Na Viper's Lair so si ogledali najnovejšo MSIjevo ploščo, ki temelji na že omenjenem nForce 2. Ta se razlikuje od ostalih po tem, da ima na severnem mostu že vgrajeno grafično kartico. Podpira Athlon XP/Duron procesorje z prednjim vodilom 100/133/166 MHz. Kakšne priključke najdete na tej plati? Pojdimo lepo po vrsti: tri DDR reže (400/333/266 MHz, maksimalno 3 GB), ena AGP 8X reža, 5 PCI Vrinkov™, dva Serial-ATA priključka, itd. Pognali so jo čez nekaj testov, med drugim tudi opravili test navijanja in ugotovili, da gre za dobro ploščo. Več o tem.

2 komentarja

Gainward Geforce 4 TI 4200

vir: NvNews
NvNews - Nvidia je lanskega februarja splavila Geforce 4 TI serijo. Vmes se je znašel tudi Geforce 4 TI 4200, ki je postal prava prodajna uspešnica. Zakaj pravzaprav? Karto lahko navijemo z malo znanja na njegovega najmočnejšega brata Ti4600. To smo si lahko tudi prebrali in preizkusili v članku našega admina alien-wja.

Na Nv News pa so si ogledali Gainwardov model iz te serije. Kartica ima nameščenega 128 MB DDR pomnilnika in podpira AGP 8x. Zakaj so jo pravzaprav preizkusili, čeprav ni najnovejša grafična kartica? Preprosto, da bi preizkusili njeno hitrost in nagnjenost k navijanju. Namestili so jo v računalnik in se pognali skozi nekaj testov -- kot zadnji test navijanje. Poskusili so jo...

0 komentarjev

VIA naj bi v naborih uporabljala PCI Express za prihajajoče Athlone 64

The inquirer - Po poročanju The inquirerja naj bi Viini razvojni načrti kazali na to, da bodo vgradili PCI Express (64-biten PCI) v nabor za Athlona 64. Od Microsofta se tudi pričakuje podporo v operacijskem sistemu Longhorn. Via že dela na Via KT 600 naboru, ki naj bi podpiral 400 MHz FSB, 8X AGP, Serial ATA, USB 2.0, RAID, itd. Seveda pa naj bi tudi VIA naredila spremembe v podpori za Intelove Pentium 4 procesorje. Izvirna novica

1 komentar

nForceII vs. Granite Bay

Overclockers.com.au - nVidia ni poznana le po izvrstnih grafičnih karticah, temveč tudi po čipovjih nForce, ki so med uporabniki priljubljeni. Na drugi strani, med Intelovimi uporabniki, pa kraljuje Granite Bay, čipovje, katerega je seveda izdelal Intel. Na Overclockers Australia so med seboj primerjali ti dve čipovji. Za testiranje so uporabili ABIT NF7 1.0 in 1.2 verziji ter Gigabaytovo 8INXP. Da bi bili rezultati primerljivi, so vzeli Intel Pentium 4 2400 MHz in AMD Athlon XP 2400+ procesorja.

0 komentarjev

Radeon 9500 Pro na naslednjo stopnjo: 9800 Pro?

Herculesov Radeon 9500 Pro v vsem svojem sijaju

vir: AMD World
AMD World - Na AMD World so spisali zanimiv članek o navijanju Radeona 9500 Pro. Poskušali so ga spraviti na čimvečji takt, morda celo na nedavno splavljenga Radeona 9800 Pro. Opisali so postopek, s katerim so si cilj približali na doseg dlani, modifikacijo opravili in pognali teste. Po rezultatih sodeč se je delo kar izplačalo, saj so rezultati precej višji od tistega, v katerem je bil Radeon 9500 Pro nemodificiran. Dela naj bi bilo skupno za 10 minut -- če boste kupili kakega Radeona 9500 Pro in ga takole modificirali, gotovo ne boste razočarani. Več o tem.

2 komentarja

Test treh ABIT NF7-S

ABIT NF7-S

Tech Seekers - Na Tech Seekers so se odločili spisati test treh revizij matične plošče ABIT NF7-S, ki temelji na veznem čipu nForce 2. Vse tri imajo sledeče lastnosti:
 • podpora AMD Athlon procesorjem
 • 3 DIMM DDR reže, do 3 GB pomnilnika
 • Priključek Serial ATA 150 RAID
 • 6-kanalna AC-97 zvočna kartica
 • Podpora 8x AGP
Kako so se vse tri revizije obnesle in kako so jih avtorji uspeli naviti, pa izveste v članku, po branju katerega bi morali znati dobro razlikovati med različnimi revizijami ene osnovne plošče.

0 komentarjev

Bentley med poslovnimi prenosniki

Tom's Hardware - Tak je bil naslov, ki se je pojavil na priljubljeni strani s strojno opremo -- Tom's Hardware. Ogledali so si namreč IBM Thinkpad T40, v katerem tiktaka Intel Penitum M (Centrino) procesor. Ta mlinček ima kar 1 MB drugonivojskega predpomnilnika, kar omogoča še hitrejše delovanje. GPU (Radeon 9000 PRO) je ohlajen s pomočjo heatpipe tehnologije, ki prenaša toploto do hladilnika, pod katerim leži procesor. V sebi pa nosi pošast tudi 512 MB PC2100 pomnilnika. Prenosnik se je odrezal odlično in ga priporočajo vsem, ki so zanj pripravljeni odšteti malo čez 2000 dolarjev.

0 komentarjev

MSI GeForce Ti4600

vir: Pimprig
Pimprig - Serija GeForce 4 kartic je pred kar nekaj časa doživela prenovo, saj so dodali podporo standardu AGP 8x (3.0). Različni proizvajalci so pograbili po prenovljenih karticah in jih začeli množično prodajati. Tako se je godilo tudi MSIjevi izpeljanki GeForcea4 Ti4600 8x. Druga posebnost te kartice pa je v tem da ima vgrajen TV vhod in izhod, kar je pri današnjih karticah redkost.

1 komentar

Albatron in Chaintech plošči

Monkey Review - Na Moneky Review so si ogledali to matično ploščo za Intelove procesorje. Matična plošča je posebna zaradi tega, ker ima podporo 800 MHz FSB in to tistim procesorjem ki niso naviti. Ima tudi AGP 8x režo. Ploščo so testirali v nekaj programih in igrovjih. Poskusili so jo tudi naviti in se je izkazala kot zelo dobra. Ob koncu so jo zelo pohvalili kot hitro ploščo, ki ji ne manjka dodatkov. Če boste še malo počakali, da se poceni boste lahko uživali v odlični matični plošči. Članek je kar zanimiv. Klik!

Dodatek: Matično ploščo namenjeno konukrenčnim, AMD procesorjem, 7NJS Zenith, pa so si ogledali na ExtremeOverclocking. S 160 dolarji vrednim izdelokom so bili zadovoljni, prisodili so...

1 komentar

Od legend pa do danes

Slavni VooDoo

vir: Digit Life
Digit Life - Na Digit Life so si vzeli čas in nam pripravili seznam grafičnih kratic od leta 1998 pa vse do danes. V spisku, ki obsega čez 50 kartic se pojavljajo tudi imena legendarnih grafičnih kartic, kot so: NVIDIA Riva 128 4MB, NVIDIA RivaTNT2 M64 32MB, 3dfx Voodoo3 16MB, ATI RAGE 128 PRO 32MB, ... Poleg res dolgega spiska, pa so grafikulje tudi stestirali, in sicer v treh testih. Po rezultatih testov je zelo lepo vidno, kako je tehnologija grafičnih pospeševalcev napredovala. Preberite si celoten članek ter rezultate testa.

6 komentarjev

Pisave Bitstream Vera 1.10

PC Linux Online - Kakovostne pisave so vsekakor nujno potrebne za sodobno grafično namizje in le redke med njimi so brezplačne. Pravkar je ena izmed njih postala družina pisav Bitstream Vera, ki je od različice 1.10 naprej dostopna pod precej radodarno licenco. Omogoča namreč uporabo, kopiranje in razširjanje pisav, vse dokler je to početje v skladu z avtorskimi pravicami in blagovno znamko.

Poteza podjetja Bitstream je posledica predhodnega dogovora s projektom GNOME. Zdaj lahko upravičeno upamo, da bomo tudi zagovorniki odprtokodnih sistemov na vseh glavnih distribucijah Linuxa v bodoče imeli na voljo nekaj dragocenih pisav. Tudi uporabniki distribucije Slotech GNU/Linux [:D]!

Na Tinyminds.org so spisali kratek članek o namestitvi pisav, preberite pa si tudi opombe k izdaji in se nato odpravite po nove pisave!

2 komentarja

Cremax Icy Dock Bodyguard525

MODTHEBOX - Nadzorovanje ventilatorjev očitno postaja nujno, saj se pojavlja vedno več podjetij, ki proizvajajo izdelke, katerih naloga je utišanje naših ropotalnikov. Icy Dock Bodyguard je izdelalo podjetje Cremax, ki ne spada med najbolj znane, a še vedno proizvaja kvalitetne in množicam dostopne izdelke. Posebnost tega kontrolerja je v tem, da je za njim še prazno mesto za trdi disk, na katerega pihljata dva 40-mm ventilatorja.

0 komentarjev

Nova družina cenejših FXov

X-Bit Labs - nVidia je pred kratkim na trg poslala cenejše inačice močnejšega Geforce FX 5800 Ultra, namreč NV 31 ter NV 34. Kartice so oskubljene verzije NV30 ter so namenjene tistim, ki niso preveč zahtevni in želijo čim boljše razmerje med ceno in hitrostjo. Na X-Bit Labs so si ogledali štiri grafične kartice, dve iz serije NV34 (Geforce FX 5200 in 5200 Ultra) ter dve iz NV31 (Geforce FX 5600 in 5600 Ultra). Pognali so jih skozi kar precejšnje število testov, saj je članek dolg kar celih 13 strani. Več tehničnih podatkov in rezultatov boste našli v samem testu. Več o tem!

1 komentar

Bitka termalnih Mazil™

Gaming in 3D - Zaradi slabe prevodnosti zraka se ponavadi med procesor in hladilnik namaže termalno pasto, ki je odličen prevodnik toplote. Pasta pa je še posebno pomembna pri navitih računalnikih, kjer lahko slab prenos toplote povzroči nezaželen vonj po plastiki. Na Gaming 3D so med seboj primerjali 4 vrste termalnih namazov. Presenetljivo na testu ni zmagal Arctic Silver III, temveč Nanotherm II.

1 komentar

EPoX EP-8RGA+

Overclocking demon

vir: 3D Velocity
3D Velocity - Na spletu se je pojavil še en test matične plošče 8RGA+ podjetja EpoX. Tokrat so si jo pogledali na strani 3D Velocity. Plošča temelji na nVIDIA nForce2 vezju in je namenjena AMDjevim procesorjem. Na njej se nahajajo AGP 8x reža, 6 PCI rež, 6 USB 2.0, 3 DDR reže za pomnilniške module, IEEE1394 vrata ter še cel kup drugih priključkov, v samo ploščo pa je integrirana tudi grafična kartica GeForce 4 MX. V članku si lahko pogledate rezultate podrobnih testov ter primerjave z matično ploščo MSI K7N2G-L. Glede navijanja pa so jo poimenovali kar ''overclocking demon'', kar nam pove vse. Več o tem.

0 komentarjev

Nexus NX-4000

Extreme Overclocking - Ko govorimo o kakovostnih napajalnikih, ponavadi pomislimo na Antec in Enermax, ki kraljujeta v naših krajih. Nikakor pa ne smemo pozabiti na podjetje Nexus, ki je na trg poslalo svoj 400W napajalnik. S tem PSUjem sicer ne bi mogli dosegati ekstremnih navijanj in imeti tono PCI naprav, saj je namenjen povprečnim uporabnikom. Naprava, katere prvenstvena odlika je tišina, je pravi balzam za naša ušesa.

2 komentarja

Svetleče se žičke in katode

Extensiontech - Če vaš računalnik še ne zgleda kot okrašena novoletna jelka, lahko to storite sedaj in si kupite hladne katode in žičke, ki so jih stestirali na Extension Tech. Hladne katode so vam gotovo že vsem poznane, zato pri njih ne izgubljajmo časa in si raje oglejmo žičke. Le-te so zelo gibljive in jih lahko napeljemo po vsem ohišju in z njimi oblikujemo poljuben motiv. Lahko pa se odločimo in z njimi poudarimo robove ohišja -- možnosti so domala neomejene.

0 komentarjev

Eumax B605-01

Hladi me nežno :)

vir: SubZero Tech
SubZero Tech - Dandanes je hlajenje zelo pomembno za računalnik. Na SubZeroTech so si pobliže ogledali Eumaxov hladilnik B605-01, ki se ponaša s ceno 14 dolarjev, za katero dobite v kompletu hladilnik, termalno pasto ter že nameščen ventilator. Hladilnik je namenjen le AMD procesorjem. Enota bo verjetno zadostna vsem nezahtevnim, tisti bolj petični pa bodo verjetno posegli po boljšem izdelku. Po ogledu so ga močno priporočili vsem, ki ne potrebujete vrhunskega hladilnika, saj ima odlično razmerje cene s kakovostjo. Več o tem.

0 komentarjev

WordPerfect Office 11

PC Linux Online - Podjetje Corel Corporation je objavilo, da je WordPerfect Office 11 že na voljo v prodajalnah v Severni Ameriki. WordPerfect Office je prilagodljiva in učinkovita zbirka pisarniških programov, ki v novi izvedbi prinaša številne pridobitve na podočju XML, ki omogoča lažjo izmenjavo podatkov med dokumenti. Nova različica prav tako prinaša tudi možnost izvoza v obliki PDF, kar je poleg razširjene podpore XML že druga podobnost z odprto in brezplačno pisarniško zbirko OpenOffice.org. Poznavalci zbirki WordPerfect Office 11 ne napovedujejo pretiranega uspeha, kar je tudi razumljivo, saj se je v vojno med Microsoftov Office in OpenOffice.org (skupaj s StarOffice) zelo težko vmešati.

Cena popolne zbrike WordPerfect Office 11 je 299,99 USD, nadgradnje 149,99 USD in izobraževalne različice 99,99 USD. Na kratko so si jo ogledali na The Globe and Mail, na ZDNet so primerjali beta različice MS Office 2003, Openoffice.org 1.1 in WordPerfect Office 11, na voljo pa je tudi uradna izjava za javnost.

0 komentarjev

Iomega Predator 40x24x40x

Iomega Predator

vir: Hardware Zone
Hardware Zone - Na HardWareZone so si pogledali zunanji CD-zapisovalnik Iomega Predator. Najprej opazimo, da se nahaja v prijetnem modrem ter izredno tankem ohišju. Zapisuje z največjo hitrostjo 40x, prepisuje z 24x ter bere z 40x, na računalnik pa ga lahko priključimo z USB kablom. Na testu so ga testirali z programom Nero CD Speed ter ga primerjali še z dvema zunanjima zapisovalnikoma, in sicer z AOpen zunanjim 40-kratnikom ter z njegovim predhodnikom, takisto zunanjo 40-kratno Iomego. Oba konkurenta je premagal in si kot končno oceno zaslužil 4,5 od 5. Če vas zanimajo podrobnosti, si le poglejte celoten članek in rezultate testov.

0 komentarjev

Sony PCG-U101

Sony PCG-U101

vir: Sony
Tech Seekers - Nov Sonyjev mini prenosnik bo na japonsko tržišče prišel 3. maja. Vanj bo vgrajen Intel Celeron 600 Mhz procesor in do 512 MB pomnilnika. Temeljil bo na čipovju Intel855PM ter na 16 MB Radeon grafiki. Njegov 7.1" zaslon bo zmožen prikazati največjo možno ločljivost 1024 x 768. Prenosnik tehta borih 880 gramov skupaj z baterijo, ki naj bi zdržala do pet ur dela na prenosniku. Če se ga boste odločili kupiti, boste zraven dobili tudi operacijski sistem Windows XP Home Edition. Znano je že, da se bo PCG-U101 prodajal za približno 160.000 japonskih jenov (okoli 290 tolarskih tisočakov). Več o tem.

1 komentar

Sestavljanje računalnika v dobrodelne namene

TechTV - Tekmovanja v sestavljanju računal niso čez lužo nobena redkost. Pravzaprav je sestavljanje računal izbirni predmet v marsikateri ameriški srednji šoli (sanja slovenski dijak koruzo). Se pa ne zgodi vsak dan, da se zberejo tri skupine bolj ali manj znanih in celo slavnih geekov in sestavijo Ultra BadAss MoFo sistem iz vnaprej določenih Ultra BadAss MoFo komponent. Tekmujejo torej lokalni urgentni blok, neka srednja šola in lokalni družinski center z zvezdniki iz nanizanke Babylon 5 ter Star Treka. Spisek komponent:
 • Intel 845PE mamaplata
 • Intel Pentium IV 3.0 GHz
 • "Ultra" brand 512MB PC3200 DDR
 • ATI Radeon 9800
 • Seagate 80GB 7200 RPM
 • LITE-ON 16x DVD-ROM
 • TDK VeloCD 52x24x48 CD-RW pogon
 • Tiskalnik Canon i320
 • NEC AS90 19" CRT zaslon,...
Več o tem dogodku si preberite na tej strani.

3 komentarji

Novi Divx kodek

DivX.com - Pri podjetju DivXNetworks, ki izdeluje znani kodek za gledanje filmov DivX, so izdali novo različico tega kodeka in sicer DivX 5.0.4 za Windowse in vključuje program za gledanje DivX filmov DivX Player 2.1. Več o samih novostih, ki jih vsebuje novi kodek, si lahko preberete na tej strani. Naj samo omenim, da je izboljšano prikazovanje na nekaterih ATI Radeon karticah, ki so plod sodelovanja ATIja z DivXNetworks. Kodek si lahko dolpotegnete tukaj!

0 komentarjev