»

Posledice na free software

Linux Today - Vem, da je bilo o dogodkih že veliko napisano, a vseeno, tokrat malce drugačna tema.
Očitno bo prejšnji torek imel precej posledic na nadalnje sukanje sveta. Tudi na prosto programje. Pričakuje se, da bodo ZDA in nekatere 'zaveznice' poostrile zakone glede izdelovanja kriptografskih orodij in poskušale uničiti vse projekte nad katerimi nimajo neposredne kontrole (beri: v open source je malce težko vdelati backdoore, brez da bi te kdo videl).
Zaradi tega se začenja inicjativa, v kateri bi poskušali vse kriptografske projekete prenesti na varne lokacije izven 'zibelke demokratičnega sveta', saj bodo tam morda kmalu prepovedani. Prepoved kuhinjskih in olfa nožev bo verjetno v drugem krogu nove zakonodaje... :)
Prav tako ata Stallman opozarja, da je dovolj že to, da so tisoči umrli in, da ne smejo sedaj nastradati še miljoni, ki jim bodo pod krinko varnosti vzete civilne svoboščine.
Bodo naše svoboščine v bistvu naslednja žrtev norih teroristov in prevzetnih kavbojev?...

0 komentarjev

Računalniško ohišje na koleščkih

JSI Hardware - Računalničarji smo že tako ali tako bolj lene sorte, zato vsako nepotrebno opravilo pomeni za nas nepotreben napor. No, malce pretiravam, vendar pa je res, da je tale članek namenjen ljudem, ki so že davno staknili kronični računalniški lenitis ali pa so zaradi zasedenosti izgubili prožno hrbtenico. Govori namreč o posebni modifikaciji ohišja - pritrjevanju koles. Če boste opravili ta postopek, potem se vam sploh ne bo več treba prenašati računalnika, saj ga boste enostavno privezali na vrvico in ga odpeljali po tleh. Seveda pa problem nastane, ko naletimo na prve stopnice .

2 komentarja

Blowhole

Bit Technologies - Bit-Tech se še vedno ne dajo in nam vedno znova pripravijo kaj zanimivega. Sicer tokrat nimajo kakšnih silnih novosti, vendar pa so nam pripravili spet en krajši članek o izdelavi blowhola. Ker človeka ob veliki količini podatkov (novic) velikokrat zagrabi skleroza, vam predlagam, da si osvežite že morebitno rahlo pozabljeno znanje .

1 komentar

LCD monitorji @ Dan's Data

Dan's DATA - Danes nimam toliko časa, zato se bom malce skrajšal obseg svojih novic in se omejil le na najnujnejše. Prvi so na vrsti LCD zasloni na Dan's Data. Dan se je podal na test Acer FP581, Samsung SyncMaster 151MP in Samsung SyncMaster 560V, ter jih pregledal, kolikor pač zna. Sicer bi človek pričakoval, da se bo Dan podstopil malce večjega testa, ampak kdor z malimi stvarmi ni zadovoljen, večjega vreden ni ... Khm... No, vsekakor LCD zasloni pomenijo manjšo revolucijo na področju monitorjev, saj se ponašajo z zares izjemno sliko, poleg tega pa za malce višjo ceno še vedno vzbujajo status prestiža. Vendar prestiž in dostopnost gor ali dol, še vedno sem mnenja, da LCD zasloni niso primerni za kakšnega težkokategornega igričarja. Bi pa utegnili zanimati marsikaterega, ki po cele dneve presedi za računalnikom in piše v Wordu ;) .

0 komentarjev

Microsoft bo daroval 10 milijonov dolarjev

Slo-Tech - To novico nam je poslal Matej:

Microsoft je danes najavil, da bo pomagal z 10 milijoni dolarjev in s tehničnimi storitvami, ki jih je ponudil v podporo prizadetim območjem New Yorka in Washingtona. Na račun 11th September Fund, ki ga je ustanovila organizacija The United Way, bodo nakazali 5 milijonov dolarjev, obenem pa bodo 5 milijonov dolarjev ponudili v obliki tehnične pomoči, prostovoljnega dela in svetovalnih storitvah ter programski opremi. Med oblike pomoči sodita tudi dostop do interneta v začasnih zatočiščih in izdelava aplikacij, ki bo omogočala učinkovitejše iskanje preživelih.

Update by sly: za donacije so se odločili tudi pri tovarni pomnilnika Micron.

11 komentarjev

12,3 trilijona kalkulacij na sekundo

Slo-Tech - Ta novica je sicer že malce starejša, vendar jo vseeno moram objaviti, saj se je Koci izjemno potrudil pri pisanju:
Vlada ZDA je dala najhitrejši superračunalnik na svetu, IBM-ov sistem ASCI White, nacionalnemu laboratoriju Lawrence Livermore. Z najsodobnejšim računalnikom bodo ZDA napravile pomemben korak na poti do velikega cilja: simulacije nuklearne detonacije na računalniku. IBM-ov računalnik je namreč sposoben opraviti kar 12,3 trilijona kalkulacij na sekundo, kar je več kot znaša skupna zmogljivost naslednjih treh najmočnejših računalnikov na svetu.

Računalniški sistem presežnikov, ki so ga razvili IBM-ovi strokovnjaki v okviru partnerstva pobude Nacionalne administracije za jedrsko varnost za pospešeno strateško računalništvo (National Nuclear Security Administration`s Accelerated Strategic Computing Inititative - ASCI), ima za kar 23 odstotkov večjo zmogljivost, kot je bila zahtevana v pogodbi, ki jo je IBM sklenil z ameriškim ministrstvom za energijo (Department of...

0 komentarjev

Umiranje na obroke zaradi interneta

Slo-Tech - Internet je morda res najboljša stvar po narezanemu kruhu, vendar pa Tomi dokazuje, da vse le ni tako lepo:
To je namreč doživela mačeha nekega 22- letnega Kitajca, zasvojenega z internetom. Ker je bil brezposeln, ji je ukradel večjo vsoto denarja, ki ga je zapravljal po cyber-kavarnah. Ko je ženska to odkrila, je sledil prepir, nakar jo je počasi zastrupljal, na koncu na truplo skril. Epilog še ni znan, novico pa najdete tukaj.

0 komentarjev

Še manj spominov na WTC...

Australian IT - Kot je že luni spodaj ugotavljal za Red Alert 2, da je umik 'moralno' (beri: iz ameriškega vidika) edina 'prava' stvar, pa je je presenetila tudi odločitev Microsofta, da WTO-jevi zgradbi umakne iz prihajajočega Flight Simulatorja. Prav tako bodo iz raznega promocijskega materiala umaknili vse slike treščenj v Empire State Building s podnapisi v stilu 'Cool Action'. Britanski Virgin je prav tako iz polic umaknil svoj FS, češ da bi lahko služil treniranju samomorilskih pilotov.

Sedaj sem pa že resno zaskrbljen! Na eni strani razcvet fotografij in razglednic onih dveh stolpov, ki delujejo kot 'spominčki', na drugi pa se prav trudijo, da jih ne bi prikazovali oz. ljudem obujali spomin na Tisti torek. Bomo v Sloveniji zaradi kakšnega umora iz polic umaknili streljanke, češ da so...? Klik!

6 komentarjev

1/10

CNet - Ne, ne gre (le) za 'eno desetinko', ampak tudi vrednost, koliko rabljenih računalnikov so na dan preko Amazona prodali Overstock.com. Enega v desetih dneh, torej. (cena? - $300)

Vsled tega so pri Overstock.com, ki Amazonu dobavlja rabljene računalnike ter komponente, enostransko končali dogovor. Iz prodaje bodo umaknili 40 računalnikov ter približno 700 drugih elektronskih produktov.

Pri Amazonu trdijo, da o končanju dogovora niso dobili nikakršnega obvestila, so pa "quite happy" z rezultati prodaje omenjenih izdelkov. Klik!

0 komentarjev

Kaj DL-jamo

Slo-Tech - Novico nam je poslal Sašo Jovičić.

Na strani File mirrors sem prebral da je v septembru najpogosteje download-an program Nero burning rom, takoj za njim pa so vozači za nVidiine kartice Detonatorji 4/XP za win9x, tretji najpogosteje dolpotegnjeni program pa je DivX4 final kodek. Igre so se uvrstile malo nižje. Prvi (od iger) je Max Payne demo na 14. mestu. Za celoten spisek poglejte sem.

0 komentarjev

Red Alert 2 umaknjen s polic nekaterih trgovin

Voodoo Extreme - Ko poročajo fantje na Voodoo Extremu sta dve veliki ameriški nakupovalni verigi, Staples in Wal-Mart odločili do nadaljnega umakniti vse izvode Red Alerta 2 s svojih polic. Kot obrazložitev so navedli svoje mnenje, da se jim zdi neprimerno "v takih časih" prodajati igro z odprtimi scenami uničenja New Yorka...
Obenem pa je z igričarskega trga slišati, da je ustavljen razvoj marsikatere igre, ki je kot tematiko imela tretjo svetovno vojno ali karkoli podobnega dogodku z 11. septembra. Tako je potrjeno prestavljen izid Metal Gear Solida 2 zaradi končne scene, ki kaže uničenje New Yorka. Po nekaterih govoricah pa naj bi pod vprašaj bil postavljen celo dodatek z RA2, Yuri's Revenge.
Osebno še samo zmajujem z glavo. Da je šlo za strašen dogodek se strinjamo vsi, toda medijsko in politično napihovanje in pretiravanje dosega že prav neverjetne razsežnosti. Me prav čudi, da Američane niso motile igre s tematiko Vietnama (kjer so pobili cirka 2 milijona ljudi), Balkanskih vojn in podobnih...

5 komentarjev

Nove tipkovnice

Logitech - Logitech je 10. avgusta najavil novo serijo tipkovnic in mišk. Tukaj so dejstva:
  • brezžičnost
  • revolucionarna brezžična optična miška; teče na (skoraj) vseh podlagah (kaj je tukaj novega )
  • ultra tanka tipkovnica
  • tipke za Internet na tipkovnici
Vem, vem. Nič novega. Tudi meni bi se tako zdelo, če ne bi videl fotografij. Vse kar lahko rečem je njam .

2 komentarja

Popravljeni problem(čk)i

Guru 3D - Vsi, ki imate Windowse 2000 ali XP (ne bom dvomil v to, da ste jih dobili popolnoma zakonito ) in Nvidia grafično kartico, ste verjetno že ugotovili, da ne morete spremeniti frekvence osveževanja zaslona. Frekvenca je "zaklenjena" na 60MHz. Kar pa ni dobro. Sploh ne za oči!
Zato si je nekdo izmislil progamček, ki to popravi. Dobite ga tu. Vse kar morete narediti je, da ga inštalirate. Vse drugo bo opravil on.

7 komentarjev