» »

12,3 trilijona kalkulacij na sekundo

12,3 trilijona kalkulacij na sekundo

Slo-Tech - Ta novica je sicer že malce starejša, vendar jo vseeno moram objaviti, saj se je Koci izjemno potrudil pri pisanju:
Vlada ZDA je dala najhitrejši superračunalnik na svetu, IBM-ov sistem ASCI White, nacionalnemu laboratoriju Lawrence Livermore. Z najsodobnejšim računalnikom bodo ZDA napravile pomemben korak na poti do velikega cilja: simulacije nuklearne detonacije na računalniku. IBM-ov računalnik je namreč sposoben opraviti kar 12,3 trilijona kalkulacij na sekundo, kar je več kot znaša skupna zmogljivost naslednjih treh najmočnejših računalnikov na svetu.

Računalniški sistem presežnikov, ki so ga razvili IBM-ovi strokovnjaki v okviru partnerstva pobude Nacionalne administracije za jedrsko varnost za pospešeno strateško računalništvo (National Nuclear Security Administration`s Accelerated Strategic Computing Inititative - ASCI), ima za kar 23 odstotkov večjo zmogljivost, kot je bila zahtevana v pogodbi, ki jo je IBM sklenil z ameriškim ministrstvom za energijo (Department of Energy - DOE). Računalnik, ki so ga namestili v ustrezno zavarovano območje nacionalnega laboratorija Livermore, potrebuje nič manj kot za dve košarkarski igrišči prostora, tehta kar 106 ton, njegov pomnilnik pa ima neverjetno zmogljivost šest trilijonov bajtov (TB), kar je skoraj za 50.000-krat več, kot je zmogljivost povprečnega osebnega računalnika. Ima več kot 160 TB (terabajtov) diskovne zmogljivosti IBM TotalStorage 7133 Serial Disk System oziroma dovolj, da lahko shrani kar šest knjižnih zbirk ameriške Kongresne knjižnice (Library of Congress).

ASCI White pomaga znanstvenikom pri vzdrževanju varnosti in zanesljivosti ameriških jedrskih zalog s pomočjo zapletene simulacije staranja in delovanja jedrskega orožja, ki jo opravlja kar v treh razsežnostih. Natančna računalniška simulacija je namreč pomembna, da lahko jedrski strokovnjaki obdržijo v tajnosti najbolj zahtevne prehode ameriške jedrske orožarne za novo generacijo znanstvenikov in inženirjev, ki doslej še ni imela priložnosti, da bi načrtovala ali celo preizkušala jedrsko orožje.

Kot pričakujejo, si bodo simulacije lahko ogledali na IBM-ovih ploskih zaslonih T220, ki se ponašajo z najvišjo ločljivostjo na svetu, ki dosega kar 200 svetlobnih točk na palec ("pixels per inch") in več kot 9 milijonov svetlobnih točk na celotnem zaslonu, ki v diagonali meri 22,2 palca (okoli 56 centimetrov). Ta ploski zaslon prikaže kar za 12-krat več podrobnosti kot drugi sodobni ploski zasloni, njegovi prikazi pa se ponašajo z največjo natančnostjo doslej.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

IBM razvija superračunalnik z računsko močjo 20 petaflopsov

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
384743 (3362) terryww
»

IBM gradi nov superračunalnik

Oddelek: Novice / Ostale najave
83833 (3508) DavidJ
»

Kdo ima najhitrejšega?

Oddelek: Novice / Ostale najave
92262 (2262) Izi
»

SETIjeve statistike

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
111748 (1748) Elemen_T

Več podobnih tem