»

Zdravljenje raka s pomočjo genetsko spremenjenih bakterij

Slo-Tech - O ideji, da bi bilo mogoče viruse ali bakterije uporabljati za tarčno dostavo zdravil in s tem za zdravljenje različnih bolezni, se razmišlja že nekaj časa. Eden prvih poskusov na to temo je primer iz leta 1860 kjer so v Avstriji pacienta z rakavim obolenjem izpostavili bakterijski okužbi. Tumor se je močno skrčil in skoraj izginil, vendar je pacient kasneje umrl zaradi okužbe.

Nov korak v smeri uporabe bakterij za zdravljenje raka pa so naredili raziskovalci Masonic Cancer Clinic iz Univerze v Minnesoti, ki s pomočjo gensko spremenjenih bakterij salmonele razvijajo zdravilo proti raku.

Bakterije so gensko spremenili tako, da proizvajajo imunski spodbujevalec hormon interlevkin 2, ki spodbudi imunski odziv telesa v borbi proti tumorjem. Znano je, da salmonele lahko prodirajo v celice gostitelja, predhodne raziskave pa so celo pokazale, da salmonele zelo rade rastejo zlasti v rakavih celicah. Na ta način je mogoče interlevkin 2 prenesti v samo rakavo celico, s čimer je celica...

11 komentarjev

Danes (17. marca) utirjanje Messengerja v orbito Merkurja

vir: Space
Space - Danes bo/je izvedeno utirjanje sonde Messenger v merkurjevo orbito. Sonda je bila izstreljena leta 2004. Manever je predstavljal poseben izziv zaradi dveh faktorjev: bližina Sonca in njegov gravitacijski vpliv ter odsotnost atmosfere, ki onemogoča uporabo metode zaviranja imenovano aerobraking. Zato je kar 55% prvotne teže vesoljske sonde predstavljalo gorivo, potrebno za zaviranje. Sonda Messenger bo tako prva sonda, ki se bo utirila v merkurjevo orbito. Ta planet je sicer daljnega leta obiskala sonda Mariner 10, vendar je med misijo opravila zgolj 3 mimolete. In ravno zato ostaja 55% površja Merkurja do sedaj zgolj uganka.

Namen sonde je v dveh merkurjevih dnevih (cca 1 zemeljsko...

11 komentarjev

19. marca polna luna v perigeju

NASA - Naj opozorimo na sobotno polno luno 19. marca. Zakaj je ta polna Luna nekaj posebnega? Zato, ker bosta sovpadala polna Luna in njena lokacija, le slabo uro časovnega zamika od luninega perigeja. Perigej je točka, kjer se nebesno telo (v našem primeru Luna) najbolj približa Zemlji. Razlika v razdalji od Zemlje med točko, kjer je Luna najbližje Zemlji (perigej) in točko, kjer je Luna najdlje od Zemlje (apogej) znaša slabih 50.000 km, kar je cca 12% celotne razdalje. Praktično to pomeni, da razlika v velikusti Lune, kot jo opazujemo iz Zemlje, znaša 14%, razlika v svetilnosti pa kar 30%. Prihajajoči sobotni dogodek je kar redek. Polna Luna tako blizu perigeja se namreč povprečno ponovi na vsakih 18 let. Nazadnje smo tako veliko Luno lahko...

53 komentarjev

ZDA kršijo zaveze TFTP pri izmenjavi podatkov iz SWIFT

Alexander Alvaro v Evropskem parlamentu

Heise - Leta 2006 je Evropejce razburilo odkritje, da ZDA vse od leta 2001 spremljajo bančne transakcije prek sistema SWIFT, ne da bi za to vedeli. Vse odtlej so se trudili, da so početje legalizirali, tako da ima sedaj EU sklenjen sporazum z ZDA, ki jim v okviru TFTP (Terrosti Finance Tracking Program) omogoča dostop do podatkov. Vendar pa to ni avtomatiziran proces, saj morajo ZDA poslati zahtevek za vsak dostop posebej, v katerem morajo navesti utemeljene razloge. Poleg tega ima vsak državljan EU pravico vpogleda v podatke, ki so jih o njem zbrali Američani. Nove informacije kažejo, da se te zaveze sistematično kršijo.

Prejšnji teden smo poročali, da so zahtevki za dostop do informacij...

14 komentarjev

Nokiin prehod na Windows Phone ne bo nujno neboleč

Slo-Tech - Pri Nokii so objavili nekatera tveganja, za katera menijo, da so popolnoma realna možnost pri prehodu s Symbiana na Microsoftov Windows Phone 7. Nedvomno je najava o zamenjavi zmanjšala zanimanje v Symbianovo platformo, kar je povsem logično, a se težave skrivajo še drugje. Po mnenju predstavnikov iz Espooja bi lahko prehod trajal predolgo, da bi Nokia še vedno ostala pomemben tekmec na področju mobilnih telefonov. Obenem bi se lahko izkazalo, da bi bila možnost prilagajanja operacijskega sistema lastnim potrebam neuresničena oz. vsaj nepomembna prednost pred ostalimi izdelovalci mobilnikov z Windows Phone 7.

Obenem bi se lahko izkazalo, da bi bile pričakovane možnosti za prihodke...

6 komentarjev

Fukušima - jedrski incident v teku (IV)

BBC

Slo-Tech - Šest dni po potresu in cunamiju kriza v nuklearni elektrarni Fukušima I še vedno ni končana.

V zadnjem dnevu je ponovno zagorelo pri četrtem bloku elektrarne, kasneje so poročali, da plameni niso več vidni. Četrti blok je blok, v katerem zaradi eksplozije zevata dve osemmetrski luknji, skozi kateri je zunanjim vplivom izpostavljen bazen z izrabljenim gorivom, ki je bil danes večino dneva precej prazen.

Kot posledica izpostavljenosti gorivnih elementov zraku se je v okolici čez dan nekajkrat močno povečala radioaktivnost, zaradi česar so občasno evakuirali še zadnje delavce iz elektrarne.

MAAE je tekom dneva uradno potrdila poškodbe (delno taljene sredice) reaktorjev v blokih 1, 2 in 3. Do nezanemarljivih temperatur sta se začela segrevati tudi bazena z...

245 komentarjev

Nizozemsko računsko sodišče: Prehod na odprto kodo bi prihranil zanemarljivo

Heise - Nizozemsko računsko sodišče (Algemene Rekenkamer) je objavilo poročilo o finančnih posledicah uporabe odprtokodne programske opreme v javni upravi. V njem ugotavljajo, da bi bili prihranki zaradi prehoda zanemarljivi.

Izračunali so, da so izdatki za informatiko lani znašali 2,1 milijarde dolarjev, a so od tega za licence porabili zgolj 88 milijonov evrov, 170 milijonov evrov pa za vzdrževanje programske opreme. Ker je to zelo majhen delež celotne pogače, so zaključili, da prehod ni smiseln zaradi prenizkih prihrankov. Zapisali so še, da ne obstojijo trdni dokazi, da bodo prednosti odprtih standardov postale otipljive.

Vlado in parlament opozarjajo, da se pri snovanju prihodnjih smernic...

108 komentarjev

Internet Explorer 9 v prvem dnevu solidno

vir: Heise
Download Squad - V prvem dnevu od izida je Microsoftov Internet Explorer 9 zabeležil vsega 2,3 milijona prenosov (in najverjetneje namestitev), kar je nekajkrat manj od konkurenčnega in mnogo starejšega izida Firefox 3, katerega števec prenosov se je v prvem dnevu ustavil pri 8 milijonih. A dosežek Internet Explorerja je vse prej kot slab, sploh če upoštevamo znatne olajševalne okoliščine. 8 milijonov Firefox 3 je absolutni rekord pri prenosu programske opreme s spleta, izid Firefox 3.5 pa je npr. zabeležil le 5 milijonov prenosov v prvem dnevu. Obenem je ciljna publika Firefoxa praktično vsak uporabnik osebnega računalnika, medtem ko je ta številka za Internet Explorer 9 mnogo manjša.

Microsoftov...

40 komentarjev

Apple proti otrokom, ki navijajo račune staršev na iTunes

Yahoo News - Apple je napovedal, da spreminja način nakupa iger za iPhone in iPad v svoji spletni trgovini, potem ko so prejeli mnogo pritožb staršev zaradi visokih računov, ki so jih navili njihovi otroci. Trenutni sistem je nastavljen tako, da po vnosu gesla za nakup tega ni treba ponovno vnesti v naslednjih 15 minutah. To so otroci izkoristili, če so jim starši dali v roke iPhone ali iPad, in si nakupili za več sto dolarjev iger ali dobrin v igrah.

O problemu se je začelo javno govoriti lanskega decembra, ko je zgodbo o tem objavil Associated Press. Kasneje so o tem poročali še v Washington Postu, kar je spodbudilo Zvezno trgovinsko komisijo (FTC), da je podrobneje pogledala to prakso. Apple...

6 komentarjev

Intelovo nagrado za srednješolce prejel 17-letnik iz Kalifornije

Intel - Intel Science Talent Search je prestižni program, ki ga v ZDA že sedemdeset let organizira Society for Science & the Public, sprva pod sponzorstvom Westinghousa, zadnjih trinajst let pa pod Intelovim. Na natečaju za nagrade, ki jih mnogi primerjajo z Nobelovimi nagradami za srednješolce, sodeluje vsako leto okoli med 1500 in 2000 dijakov iz ZDA, ki pripravijo svoje raziskovalne projekte s področja naravoslovja ali matematike. Gre za resno raziskovalno delo na še nerešenih problemih, ki ga mnogi opravijo tudi v najboljših univerzitetnih in zasebnih laboratorijih. Letošnji zmagovalec je 17-letni Evan O'Dorney iz Kalifornije.

O'Dorney je v matematičnem projektu analiziral in primerjal dva načina ocene kvadratnega korena celega števila in...

12 komentarjev

Intel želi Atome v strežnikih

vir: AnandTech
AnandTech - Pri Intelu menijo, da je prihodnost strežniškega trga v velikem številu majhnih in izredno varčnih strežnikov, ki bi se lahko obnesli od manjšega števila bolj zmogljivih strežnikov. Uporabljeni naj bi bili predvsem za oblačne storitve, področje, ki po mnenju analitikov pri Intelu edino v prihodnjih letih kaže na znatne pridobitve v tržnem deležu na trgu strežnikov (z lanskih 10 na 17 % v letu 2014). Zahteve po varčnih strežnikih bodo pri Intelu zadostili s t.i. mikro-strežniki, ki so široki za le pol 1U reže in debeli za polovico rezine iz t.i. blade strežnikov. Posledično bi v enak prostor lahko stlačili štirikrat več sistemov, morda celo s skupnim hlajenjem, kar pa seveda zahteva varčne procesorje.

V izdelavi so že varčni procesorji Xeon, osnovani na arhitekturi Sandy Bridge, kjer...

11 komentarjev

Xoom le z WiFi-jem prihaja 27. marca

Vas bolj mika iPad, Xoom ali kaj tretjega?

vir: engadget
engadget - 27. marca bo v ZDA izšel po mnenju mnogih najboljši tablični računalnik izmed konkurentov iPadu, Motorolin Xoom. Različica z mobilno povezljivostjo je sicer že izšla, 27. marca pa sledi izid različice, ki se bo na splet lahko povezovala le prek omrežij WiFi. Ta je mnogo bolj zanimiva predvsem zaradi ugodnejše cene same naprave, kakor tudi zaradi mesečnega prihranka, ker ne potrebuje naročnine pri mobilnemu operaterju.

Za WiFi Xoom bodo ameriški trgovci želeli 599 ameriških dolarjev, kar je natanko toliko, kolikor stane iPad 2 (pred tem prvi iPad) z 32 GB pomnilnika. Ni naključje, da...

12 komentarjev

Domena Sun.com bo kmalu vodila v neznano

vir: engadget
engadget - Z Oraclovim prevzemom Sun Microsystems se je začel konec te znamke (na podoben način, kot je konec vzela znamka ATI pod AMD-jem), čeprav je vseeno domena www.sun.com še vedno delovala. Že dolgo je bila sicer zgolj preusmeritev na Oraclovo domačo stran, a je vseeno služila nekemu namenu. Po 1. juniju se bo to spremenilo, saj bo Oracle dokončno opustil uporabo domene www.sun.com. Preostalo vsebino, ki je sicer domovala na domeni www.sun.com, ki je bila povezana z BigAdmin, OpenSolaris.com, in deli SAP Developer Network (SDN), so že prestavili na Oraclovo domačo stran.

Po 25 letih delovanja se tako iz aktivne rabe zaenkrat poslavlja ena izmed prvih domen na spletu, ki je uporabnike na prave naslove IP začela usmerjati kot 12. po vrsti.

1 komentar