»

Sodni spopad Twitterja proti Elonu Musku se pripravlja

Slo-Tech - Twitter je mislil zelo resno in je po Muskovem odstopu od prevzemne namere vložil tožbo, s katero ga želi prisiliti v izpolnitev pogodbene obveze. Na kocki je 44 milijard dolarjev, kolikor je bil Musk ponudil za podjetje. Prvi korak bo že v torek, ko ob 11. uri po lokalnem času (17.00 v Sloveniji) na sodišču v Wilmingtonu potekal prvi predobravnalni narok. Primer je bil dodeljen sodnici Kathaleen McCormick.

To za Muska ni najboljši obet. Sodišče v Delawaru je znano prizorišče pravnih bitk v gospodarskem pravu, saj je v Delawaru registrirani več kot polovica podjetij s seznama Fortune 500. Kathaleen McCormick je sodnica od leta 2018 in je bila za vodjo sodišča imenovana lani in je že vodila nekaj odmevnih primerov. Med drugim je ena izmed redkih sodnic ali sodnikov, ki so doslej dosodili obvezno izvedbo prevzema. Lani je odločila, da mora zasebni sklad Kohlberg & Co LLC dokončati 550 milijonov dolarjev vreden prevzem podjetja DecoPac Holding Inc, potem ko je prvi skušal odstopiti...

31 komentarjev

Za mobilne aplikacije na iOS prvič porabili več kot za igre

Slo-Tech - Mobilne aplikacije in igre so s prihodom spletnih tržnic za pametne telefone, kakršni sta Applov App Store in Googlov Play Store, omogočile razcvet novega gospodarskega področja. Vse od začetka so bile gonile prodaje igre, a se je trend v zadnjih mesecih začel obračati. Na Applovi platformi je prodaja aplikacij že prehitela zaslužke od prodaje iger.

S koncem pandemije - ali pa vsaj ukrepov, ki so jo spremljali - se stanje normalizira tudi na trgu mobilnih aplikacij. V primerjavi z letom poprej je prodaja aplikacij v drugem letošnjem kvartalu upadla za 2,5 odstotka, ker ljudje preprosto nimajo več toliko časa ždeti na telefonih. Zanimivejši pa je trend v razmerju med igrami in drugimi aplikacijami. Na Applovi platformi je v drugem kvartalu na aplikacije odpadlo 50,3 odstotka trga, na igre pa torej malce manj kot pol. To se je zgodilo prvič in predstavlja velik odmik od let 2020 in 2021, ko je prodaja iger eksplodirala in rušila vse rekorde.

A sprememba ne pomeni, da so ljudje...

1 komentar

Microsoft: Windows se vrača v triletni ciklus

Slo-Tech - Iz Redmonda prihajajo čedalje glasnejši namigi, da se zgodovina ponavlja, Windows pa bo spet izhajal v utečenem triletnem ritmu. Sodeč po novem časovnem načrtu naj bi odslej nove različice dobivali vsako tretje leto. V vmesnih korakih pa bodo izhajale nove izdaje obstoječih različic, s čimer se vračamo nazaj h koreninam (OSR-ji, servisni paketi itd.). Windows 3.11 je izšel leta 1992, sledila sta mu Windows 95 in Windows 98. Ali če pogledamo v sodobnost: Windows 7 je izšel leta 2009, Windows 8 leta 2012 in Windows 10 leta 2015.

Potem pa je Microsoft začel eksperimentirati. Windows 10 so ob izidu označili kot zadnjo različico vseh časov, ki bo dobivala kontinuirane nadgradnje. Windows 10 naj bi namreč začel novo ero Windows kot storitve. Microsoft se je v tej smeri sicer trudil in se še, a smo lani vseeno dobili Enajstico. In Enajstici bo očitno sledila Dvanajstica. Izšla bo predvidoma leta 2024, različica z delovnim imenom Sun Valley 3 prihodnje leto pa je odpovedana.

Druga novost...

20 komentarjev

Celsius gre v prisilno poravnavo

Slo-Tech - Podjetje Celsius, ki se je ukvarjalo s trženjem posojanja kriptovalut, je v sredo vložilo zahtevo za začetek prisilne poravnave (Chapter 11). Da se kuhajo težave, je jasno že vsaj mesec dni, odkar so komitentom onemogočili dvige kriptovalut. To se tudi po začetku prisilne poravnave ne spreminja, želijo pa zlesti na zeleno vejo.

Celsius je dvige, menjave in nakazila ustavil 12. junija letos in pri tem vztraja. Prav tako so ustavili tudi pripisovanje obresti in izdajanje novih posojil, medtem ko obstoječa posojila normalno obratujejo še dalje vključno z obveznostmi kreditojemalcev do Celsiusa. To z drugimi besedami pomeni, da ima Celsius načrt za rešitev finančnih težav, ni pa še jasno, ali bo uspel.

Prijavili so 1-10 milijard dolarjev pasive in 1-10 milijarde dolarjev obveznosti do vsaj 100.000 upnikov - to je v resnici največja vrednost, ki jo je moč izbrati v SEC-ovem obrazcu. Celsius ima sicer po lastnih podatkih okoli 1,7 milijona komitentov in 167 milijonov dolarjev likvidnih...

15 komentarjev

Britanske provizije za kartična plačila se zdijo neutemeljene

Slo-Tech - Ko je Amazon lani novembra zagrozil, da bo onemogočil uporabo plačilnih kartic Visa, ki so bile izdane v Veliki Britaniji, to ni bila le muha internetnega giganta. Visa (in tudi Mastercard) sta izkoristila izstop iz EU in regulacij, zato sta provizije za kartična plačila izjemno povečala. Čeprav sta na koncu našla skupni jezik z Amazonom, kar je bržkone vključevalo posebne pogoje zanj, so visoke provizije za vse ostale trgovce ostale. Te so tako visoke, da britanski regulatorji ugotavljajo, da trg ne deluje.

Ko so Britanci zapustili EU, sta Mastercard in Visa provizije s prejšnjih približno 0,2 odstotka povišala na 0,3-1,5 odstotka. Podjetji sta ravnali usklajeno, hkrati pa nista navedli nobenih prepričljivih argumentov za tako brutalen dvig provizij, torej lastnega zaslužka, razen da je to sedaj pač možno. Zaradi tega so se zganili organi pregona in politika.

Regulator plačilni sistemov (Payment Systems Regulator) je že sprožil preiskavo, v kateri preiskuje morebitne monopolne...

11 komentarjev

Intelovi novi procesorji prožajo alarme za goljufanje

Slo-Tech - Nova, 12. generacija Intelovih procesorjev Core prinaša pomembne novosti v dizajnu, ki vključujejo dve vrsti jeder (hitra jedra P in učinkovitejša počasnejša jedra E), kar je običajen pristop v pametnih telefonih, in dodatne nivoje abstrakcije. S tem ni nič narobe, povzroča pa to nemalo težav programom, ki tega ne pričakujejo in imajo po drugi strani zelo jasna pričakovanja, kakšna naj bodo procesorska jedra. Tak primer so programi proti goljufanju ali protipiratska zaščita.

V ZDA imajo težave diplomanti prava, ki se pripravljajo na pravosodni izpit. Ta poteka računalniško in uporablja programsko opremo Examplify podjetja ExamSoft, ki ima vgrajeno zaščito pred goljufanjem. To med drugim vključuje preverjanje, ali program teče v navideznem stroju, kar ni dovoljeno, zato se zapre. Težava pa nastopi, ko program poženemo na najnovejših Intelovih procesorjih, kjer se primeri enaka težava.

Proizvajalec je težavo priznal in mirno zapisal, da novi procesorji trenutno pač niso podprti....

8 komentarjev