»

Rekord je padel

Linux Weekly News - Ker že kar dolgo časa nisem poročal o Linuxu in ker je ta tematika postala že kar malce zapostavljena, bo marsikatere bralce, ki dobesedno stradajo za Linux novicami razveselil podatek o novem rekordu, ki so ga dosegli pri prevajanju jedra (kernela). Prejšnji rekord je znašal 10 sekund, sedaj pa so z izboljšanim računalnikom, ki je bil sestavljen iz 32 procesorjev PowerPC64 s frekvenco 1.1 GHz ter 60 GB pomnilnikom dosegli nov rekord, ki znaša 7.52 sekund.
Zanimivo bi bilo tudi, če bi se kdaj pa kdaj kdo spomnil podirati rekord v prevajanju Mozille, ki je vsaj po mojem mnenju še bolj zafrknjena aplikacija in kar dodobra zaposli sistem. Več o podiranju rekorda tukaj.

4 komentarji

Sanjski računalniki

PC Stats - Gotovo je že marsikdo izmed vas, bralcev, že kdaj sanjal o svojem sanjskem računalniku, o računalniku, ki bi zmogel najmanj 300 slik/s v Quaku 3 Areni in ob katerem bi sosedi umolknili (hehe Slovenci™ se še kar lepo oklepamo svojih preteklih navad :)). Mogoče kateri izmed vas sanjajo o visokozmogljivih HP-jevih ali Compaqovih delovnih postajah, vendar pa grem stavit, da je velika večina izmed vas pogosteje premišljevala o kakih ultrahitrih Athlonih XP Pentiumih 4 in grafičnih karticah ranga GeForce 4. No, če vas zanima kaj so si zaželeli pravi poznavalci današnjega tržišča, potem odklikajte na stran PCStatsov, kjer so sestavili svoj sanjski sistem. Sanjski sistemi se lahko pohvalijo s samimi prvovrstnimi komponentami in ogromno ceno, ki se pri nobenem ni spustila pod 6000 $. Ah, ta kapitalizem :D .

10 komentarjev

Vodila prihodnosti

G3D - Gotovo ni treba poudarjati, da je računalništvo ena izmed najhitreje razvijajočih se panog, v kateri velja načelo, da je danes kupljen računalnik lahko že "jutri" zastarel. Poleg izjemno hitrega razvoja grafičnih kartic in procesorjev pa se proizvajalci po malem pripravljajo tudi na prihod posebnih vodil, ki bodo v prihodnosti nadomestili že malce ostareli PCI in AGP 4x. Med najresnejšimi kandidati so zaenkrat 3GIO, ki je mišljen kot zamenjava za PCI in AGP 8x, ki bo v bližnji prihodnosti zamenjal AGP 4x. O novem AGP-ju samo toliko, da ne bo popolnoma združljiv s prejšnjimi različicami. To pomeni, da v novi AGP ne bomo morali tlačiti kartic, ki so namenjene AGP 1x/2x. To pomeni, da bodo navdušenci nad grafičnimi karticami Voodoo 3 spet potegnili "ta kratko" ;). Seveda je kandidatov za vodila prihodnosti več, vendar pa bo najverjetneje obveljal samo en standard. Nekateri so to ugotovili in se pravočasno umaknili iz tekme - primer: AMD s HyperTransportom, ki ga podjetje sedaj...

0 komentarjev

Še eno sanjsko računalo

BBC - CeBit je in proizvajalci iz vsega sveta hitijo predstavljati svoje najnovejše dosežke. Med njimi se je našlo tudi dansko podjetje Asetek, ki je zdizajniralo računalnik s Vapochillovim hladilnim sistemom in trenutno najbolj vročim procesorjem, Pentiumom4 pri 2.2 GHz. Proizvajalec zagotavlja, da je računalnik skrbno narejen in da proizvede kar se da malo hrupa. Zaradi kvalitetnega Vapochillovega hladilnega sistema pa lahko procesor ohladi do 18 stopinj Celzija pod ničlo in ga pripravi do delovanja pri 3 GHz. Kar impresivno, kajne. No, ko pridemo do cene, ki znaša 6000 € privlačnost sistema kar krepko pade. Več o njem si preberite na BBC.

0 komentarjev

Našli lastnika rekorda v Space Invadersih

Slashdot - Mogoče se bo tole slišalo malce smešno, vendar pa je res, da so šele pred kratkim našli človeka, ki je med vsemi na svetu dosegel najvišji rezultat v legendarni igri Space Invaders. In ne, lastnik ne prihaja iz Japonske, kjer so igro prav tako nabijali kot nori, ampak iz Amerike, točneje iz New Jerseya. Lastnik rekorda je bil sicer uradno priznan s strani Atarija in Twin Galaxies, kjer imajo shranjene rekorde, ki so jih dosegli igralci iger, vendar so se s selitvijo Atarijevih pisarn podatki o lastniku rekorda izgubili. No, sedaj so ga spet našli, vendar pa so ugotovili, da je Scott Safran, lastnik rekorda na žalost umrl leta 1989. Kljub vsemu pa bo s svojimi 41,336,440 točkami ostal zapisan v zgodovini te izjemne igre. Več o Safranu in o njegovemu iskanju si preberite tukaj.

0 komentarjev

Ah, ta gesla

CNN - Na CNN poročajo, da so psihologi odkrili, da lahko ugotovijo geslo računalniškega uporabnika na podlagi njegove osebnosti. Tako marsikateri uporabnik izbere geslo, ki ustreza imenu predmeta, ki ga ima trenutno pred sabo, družinskemu članu, športu ali športni osebnosti ali pa se nanašajo na fantazijo. Seveda to ne velja za vse uporabnike. Sam sem na primer izbral svoj vzdevek po prvi besedi, ki mi je prišla na pamet, geslo pa po risankastemu junaku. No, na žalost ga ne boste nikoli ugotovili, ker so med njim vgnezdene številke ;). Zato vam svetujem, da če že morate izbirati gesla, ki se nanašajo na nek predmet ali pa na družinskega člana, jih bogato oplemenitite s številkami (primer Janez - Ja2ne9z).
Aja, pa še zanimivost. Pri neukih tajnicah naj bi po nekaterih poročanjih geslo ugotovili precej zlahka, saj za geslo vzamejo dobesedno besedo "geslo" za password pa dobesedno besedo "password". Saj veste, ko piše "enter password". In napišete "password", hihi ;). Sicer ne vem, v...

6 komentarjev

Lindows :Windows - 1:0

Slashdot - Čemu tak naslov novice? najbrž že veste, da je Microsoft začel tožbo proti imenu Lindows. In zakaj 1:0? zato, ker je sodnik v preliminarni sodbi zaključil da so, citiram:

'serious questions regarding whether "Windows" is a non-generic name and thus eligible for the protections of federal trademark law.'"


Kaj torej topomeni za Microsoft? Samo to, da Windows ne more biti blagovna znamka, vsa ta tožba pa je ravno okoli tega, da je ime Lindows preveč podobno Windows™. In če bo mnenje sodnika ostalo nespremenjeno, se bo moral znakec ™ na koncu Windows odstranil...
Obširnejšo razlago najdete tukaj.

10 komentarjev

4x GF4 MX440

Overclockers New Zeland - Na Overclockers New Zeland so na kup spravili 4 GeForce4 MX440 kartice ter spisali primerjalni test. Tako so poslali škratke elektrončke skozi:
- ChainTech GF4MX SE,
- Gainward GF4MX Golden Sample,
- Leadtek A170T in
- PixelView GF4 MX.
Odkrili so, da se najbolj splača nakup Leadtek-a ali ChainTech-a zaradi njunih navijaških potencialov. Boste sploh vrgli uč na GeForca4, ali boste raje segli po Radeonu?

4 komentarji

DNK računalnik

PhysicsWeb - Zanimiv naslov, kajne? Bistvo novice je, da so znanstveniki prvič v zgodovini uporabili DNK računalnik, da je našel pravilen odgovor iz milijona možnih...kakorkoli že, tukaj si lahko preberete več o tem. Bo namesto koščka silicija v naših megaohišjih tiktakala DNK? Pravijo, da ja.

0 komentarjev

Miza ali okno = zvočnik?

ZDNet - Olympia, podjetje znano po izdelovanju pisalnih storjev je izdelalo zanimivo napravo, ki spremeni skoraj vsako ravno površino v zvočnik. Zadevici se reče Soundbug in s priključitvijo tega hroščka v vtičnico za zvočnike (ali slušalke pri discmanu oz. walkmanu) z magnetostrikcijo (ne me spraševat, kaj je to) oddaja signale na ravno podlago, ta pa jih v obliki vibracij spreminja v zvok, ki ga mi zaslišimo. Za več podrobnosti o tej tehnologiji si preberite tole.
Pravijo, da je zvok presenetljivo dober (skoraj enak pravim zvočnikom), najboljši pa je, če je podlaga dovolj debela in trdna, kot na primer miza. Soundbug bodo prodajali v več različicah. Osnovna bo vredna £29.99, miniaturna izvedenka za...

2 komentarja

Macromedia Flash MX

ZDNet - Na spisunjenje dotične novičke sem sicer želel počakati vsaj do trenutka, ko bi si stvarco ogledal ter posledično spisal malce globljo novičko, a na račun ogromnega povpraševanja (če gre verjeti Macromediinim besedam) mi še vedno -- tri dneve po splavitvi -- demo verzije še ni uspelo dobiti. Zatorej teorija.

Verzija MX je že četrta po vrsti z drastično spremenjenim vmesnikom. To se sicer niti ne sliši tako hudo, a zna biti resna težava: če gre verjeti besedam znanca, ki je sicer hud poznavalec Flasha in ActionScripta, da se mora večine stvari naučiti znova. No ja, vsaj razumevanje filozofije Flasha tukaj pomaga. Macromediini programerji so se nas končno usmilili ter vnesli predpripravljene skupke kode, kot recimo gumbe ter 'scroll bare'. Hvala vam! Hvalevredna je tudi poteza avtorjev, ki se vse bolj osredotočajo na razsvetljevanje programerjev, da Flash ni zgolj oz. predvsem namenjen opravilom, kot so 'intro' filmčki ter bleščeče strani, ampak predvsem zelo dobra tehnologija, kjer...

4 komentarji

IBM: nespretni tatovi?

The Register - Compuware toži IBM -- ker naj bi slednji kradel patente oz. izvorno kodo. No, kakor je to sicer težko dokazati, pa je v tem primeru morda celo nekaj teže: IBMjev sporni izdelek (natančneje File Manager) naj ne bi le vseboval opcije, podobne onim v konkurenčnem izdelku, ampak vseboval tudi -- o hec -- enake hrošče in napake. Še več: sodeč po besedah domnevnega oškodovanca, naj bi bila celo navodila skoraj kopija Compuware-ovih. Klik!

IBM, nauči se: če že kradeš to počni tako, da se tega ne opazi...

0 komentarjev

Res učinkovit ventilator.

HardOCP - Za vse, ki lahko sladko spijo zraven turbine in hočejo kar najboljše (najmočnejše) ventilatorje za svoje megaohišje, naj si le pogledajo ta dokument. Še malo podatkov, za kaj gre - to je cenik ventilatorjev podjetja Delta. Zraven so tudi specifikacije, najmočnejši od vseh pa ima take lastnosti:
  • 3400 RPM
  • 6,238 M3/minuto
  • 59 Db hrupa.
Vse to pri dvanajstih voltih in 30 Wattih porabe. Hrupno in res samo za tiste z neobčutljivimi ušesi :D.

2 komentarja

Plošča za Pentium IV + DDR.

Overclocked Cafe - EPoX EP-4BDA2+ je EPoXova rešitev za vse, ki si želijo Pentium 4 sistem, a nočejo kupovati dražjega RAMBUS pomnilnika. Testirali so jo na Overclocked Cafe, test pa se nahaja na tem naslovu. Na plošči sami se nahajajo standardne pritikline, ki jim družbo dela še integrirana zvočna kartica. Sedaj pa še nekaj o zanimivejših, vsaj za vse navijače, aspektih plošče. V tej kategoriji imamo nastavljanje CPU voltaže in zunanje frekvence prek BIOSa, nastavitev AGP voltaže iz BIOSa, nastavljanje napetosti na pomnilniku s pomočjo mostičkov in pa asinhron prenos podatkov med PCI in FSBjem.

3 komentarji