»

3D Studio MAX na SMP sistemih

X-Bit Labs - Zanimiv test pri x-bitovcih. Vzeli so dva konkurenčna si testna dvoprocesorska sistema. Prvi je AMDjev, na katerem se potita dva Athlona MP 1200, na drugem pa podatke obdelujeta dva Pentiuma III 1133 MHz s 512 KB predpomnilnika. Oba sta sparjena z enim gigabajtom pomnilnika, s to razliko, da na AMDjevem sistemu tiktaka DDR modul. Testni program je bil 3D Studio MAX 4, z njim so pa merili hitrost renderirnega procesa večih različnih scen. Do česa so prišli? Do zaključka, da je za 3DS Max 4 še vedno bolje uporabljati Intelove procesorje, saj je AMDju v nos hodilo ozko grlo pri AGP vodilu, kar se je izkazalo v počasnosti renderiranja žičnatih modelov. Pri renderiranju končnih scen, kjer AGP več nima vloge, se AMD pobere in prevzame vodstvo za 10% navkljub večjemu predpomnilniku Intela. Kaj bi torej izbrali? Pasje hitre in navijanju prijazne Athlone MP ali standardizirane stabilne Intele?

12 komentarjev

Vodno hlajenje pomnilnika?

Digital Explosion - Na angleški strani Digital Explosion je opisana teorija za tem, ako je možno vodno shladiti pomnilniške module. Ideja na tej strani ni napačna. Predpostavimo, da je med režami za pomnilniške module stalna razdalja, ki je enaka vsem ploščam. Med dva pomnilniška modula nato damo bakren blok, skozi katerega teče voda, blok bi pa pokonci držala sila med moduloma. Vse lepo in prav, a težave vseeno so. Pomnilnik je obojestranski, kar pomeni, da odpade hlajenje skrajno leve ter skrajno desne polovice modula. Problem je tudi, ako imamo v računalu samo en modul, saj tako hlajenje tudi tukaj odpove. Da ne govorimo o nForce čipovju, ki ima tretjo pomnilniško režo z večjo razdaljo odmaknjeno od prvih dveh. Pa še Rambusa ne bi mogli hladiti... Vseeno zanimiv članek, saj je tip prišel do zaključka, da je vodno hlajenje pomnilniških modulov najtežja zadeva pod soncem. Se mu upate oporekati?...

1 komentar

MadOnion preseneča

Futuremark - Avtorji izjemno priljubljenega programa za merjenje hitrosti ter zmogljivosti grafične kartice, 3D Marka 2002, podjetje MadOnion, so na svojo stran postavili odštevalni števec. Nov program, ki naj bi ga dodali na vunpotegovalne strežnike čez nekaj ur, se bo imenoval PCMark2002. Več ni znanega, problem pa tiči tudi v tem, da je zaradi šokantne novice spletna stran madonion.com tako obremenjena, da se sploh ne odziva. Bo PCMark2002 konkuriral SiSoftovi Sandri?

5 komentarjev

Novi ZZZ

ZZZ - Teden je naokoli, in kot vse, kar se obnavlja tedensko, je tudi ZZZ doživel novo izdajo, že kar sto dvajseto po vrsti. O čem pišejo tokrat? O uničevanju električnih generatorjev s posebno bombo, o robotih vseh vrst, o vremenu v širšem vesolju in še o marsičem. Kot vsakič vam moram tudi tokrat zaukazati, da kar pogumno po kliku, saj je zadeva izjemno zanimiva.

0 komentarjev

Plavajoči digitalni fotoaparat

Ars Technica - Zgodba govori o digitalni kameri, ki je bila za vedno spremenjena potem, ko je padla lastniku v bližnji ribnik. Potem, ko je lastnik izbezal 800 ameriških dolarjev vrednega Nikona Coolpix 900, je Farrell Eaves prezivel nekaj naslednjih dni ob sušenju le-te. Potem, ko je preizkusil vse mogoče metode (sušenje na zraku, pihanje, sušenje v pecici, privezal jo je tudi na vetrobransko steklo avtomobila,...) in je bil prepričan, da se je ne da več posušiti, jo je seveda prižgal. Nekatere slike, ki jih je dobil, izgledajo kot delo pravega umetnika.

0 komentarjev

DVD recenzija

Slo-Tech - Slaine si je ogledal film "Rat Race" ter ga za Slo-Tech tudi opisal ter komentiral. Ta prismuknjena komedija se je vtisnila v spomin marsikateremu gleduhu zabavnih, ne(s)miselnih filmov. Predlagam, da si ga za sporstitev tudi sami ogledate, ter nato objavite svoj komentar. Tukaj.

0 komentarjev

Cracking@home

ZDNet - Slo-Techov SETI team je prav lepo debelušen, kolumnist na ZDNet-u pa je ali dobro obveščen, ali pa pripadnik teorije zarote. Si predstavljate, da bi se okužili z virusom (oz. ohranjevalnikom zaslona), ki bi -- brez vaše vednosti -- deloval podobno kot SETI klient, le da bi bili procesorski cikli namenjeni razbijanju raznih gesel? Nekako niti ne dvomim, da se bo to nekega dne res zgodilo... Klik!

3 komentarji

CeBIT 2002

24 ur - Danes se je v Hannovru pričel največji svetovni sejem telekomunikacij in informacijskih tehnologij - CeBIT. Sejem bo odprt do 20. marca, torej imate en teden časa, da si ga ogledate.
Še nekaj podatkov glede sejma:
  • 27 hal
  • 425.000 kvadratnih metrov razstavnih površin
  • 7962 razstavljavcev iz 72 držav
Med razstavljavci jih bo tudi 8 iz Slovenije. Podjetja ki nas zastopajo so naslednja: FDS Research, Gama System, IPS in KCI, kranjski Iskratel in LE-Tehnika, grosupeljski Tipro Keyboards ter izolsko podjetje We.Come. Na CeBIT-u bodo letos namenili največ pozornosti telekomunikacija in omrežnim tehnologijam, informacijski tehnologiji ter programski opremi, internetnim rešitvam in storitvam, vsebinsko pa bodo predstavljena tudi ostala področja informatike.

1 komentar

Raduj se, radni narode,...

Slo-Tech - ...saj imate danes razlog. Prosim, čestitajte Máteju, ki je včeraj praznoval svojo osemnajstletnico, ter DrSergioDJju, ki jih je danes dopolnil kar devetnajst. Čestitke oddajte pod komentarji - to je ukaz :D. Še nekaj - Mate pravi, da bo danes častil pijačo. Ako vam rata dobiti njegov telefon ter ga zaspammati s SMS sporočilci, vam pivo ne uide.

29 komentarjev