»

Naredi si sam lasersko pištolo

Hack A Day - Patrick Priebe se je naveličal zgolj gledati znanstvenofantastične filme, kjer se dobri in zli borijo z laserskimi pištolami, zato je sam izdelal svojo. Njegova naredi sam pištola meri 32 cm, tehta 850 gramov in, najpomembneje, sproži megavaten laserski žarek z valovno dolžino 1064 nm (infrardeči del spektra), ki traja 100 ns. Pulz laserske svetlobe se na razdalji tri metre razprši do 5 mm v premeru. Uporabljene so leče BK7 in laser Nd:YAG. Potrebno energijo zanj dostavijo kondenzatorji, ki se v približno štirih sekundah napolnijo iz štirih litij-ionskih baterij 14650. Z enim polnjenjem baterij moč ustreliti petdesetkrat.

Za gradnjo naprave, ki prežge plastiko in tanjše kovine, je Priebe porabil 70 ur. Sedaj gradi drugo, ki bo...

61 komentarjev

Prihajajo zaporne kazni za zlorabo dostopa do TV prenosov na spletu

Slashdot - Prenosi športnih dogodkov so velik posel, saj pritegnejo številčno občinstvo in s tem denar od oglaševanja oz. naročnine (pay per view, flat rate). Ker za vse to ne pride v poštev, bodisi zaradi cene bodisi zaradi geografskih omejitev, se je seveda ustvaril živahen sekundarni trg. Tako na spletu ne manjka navodil o tem, kako gledati televizijo na internetu brezplačno, pri čemer so glavne opcije storitev Hulu ter P2P TV omrežja (npr. PPLive), v zadnjem času pa tudi številne spletne strani, ki objavljajo neposredne povezave do živih prenosov posameznih dogodkov.

Lastniki licenc so seveda besni, ker jim to prinaša izgube. Turški ponudnik nogometnih prenosov DigiTurk je nedavno dosegel odklop celotne Blogger platforme, ker so se tam...

35 komentarjev

Kitajci z eno roko cenzirirajo novice o Egiptu in z drugo služijo na spominkih

vir: BBC
BBC - Kitajske oblasti so v strahu pred širitvijo protestov na domača tla že konec januarja začele filtrirati spletna iskanja o Egiptovski in drugih arabskih revolucijah. Številni iskalniki na pojme "Egipt" oz. "Trg Al Tahrir" vrnejo obvestilo, da rezultatov ni mogoče prikazati na podlagi ukaza države. Podobno so (samo)moderirani tudi komentarji na spletnih forumih in blogih. Po drugi strani so poceni zastave, panoji in drugi spominki kitajske proizvodnje že na voljo pri številnih uličnih prodajalcih v Kairu, in to na istih krajih, kjer so še par tednov nazaj potekale množične demonstracije. Komercializacija revolucije je torej že v polnem teku, čemur mnogi Egipčani močno nasprotujejo, saj revolucija še zdaleč ni...

1 komentar

AOL masovno odpušča

vir: BBC
BBC - AOL je prejšnji mesec objavil prevzem Huffington Posta, s čimer želijo postati največji servis za produkcijo novic v ZDA (AOL že od prevzema Time Warnerja leta 2000 ni več zgolj ponudnik dostopa do interneta). Hkrati so napovedali tudi prestrukturiranje podjetja, ki bo stalo zaposlitve skoraj petino zaposlenih v AOL-u. Izmed 5000 zaposlenih jih bodo odpustili približno 900, saj se bi sicer po prevzemu Huffington Posta nekatere delovne naloge podvajale. Od tega bo 200 odpuščenih iz ZDA, preostanek pa v Indiji. Nekaj izmed zaposlenih v Indiji bodo sicer zaposlila podjetja, ki bodo odslej za AOL kot podizvajalci opravljala storitve, a teh naj bi bila v najboljšem primeru polovica.

AOL že nekaj let odpušča, saj so imeli na vrhuncu več kot 20.000 zaposlenih....

0 komentarjev

LinkedIn Today je tu

TechCrunch - Medtem ko se pripravljajo na javno ponudbo delnic, v podjetju LinkedIn ne spijo, ampak so pripravili novo storitev LinkedIn Today. Ta uporabnikom dnevno servira najpomembnejše novice s področja, ki je glede na njihovo izobrazbo in delo relevantno. Stran avtomatično zbira in prikazuje zgodbe, ki so jih ljudje v vašem omrežju največkrat delili z drugimi, bodisi prek LinkedIna bodisi prek Twitterja. Pri tem velja, da večkrat kot so vaši kontakti neko vest prebrali, više na seznamu se bo nahajala. Članki oziroma novice so razporejeni po kategorijah, ki jih lahko zlahka nastavljamo za prikaz ali ne. Na naslovni strani je prikaznih pet najbolj vročih zgodb iz kategorij in virov, ki jih spremljate. Po želji jih lahko delite z drugimi...

0 komentarjev

Evropska komisija vs. pravica vedeti

Informacijski pooblaščenec - Evropska komisija je pred tremi leti, aprila 2008 začela postopek za dopolnitev Uredbe št. 1049/2001, ki ureja dostop do dokumentov EU in njenih organov. Tri leta je postopek večinoma stal na mestu, zdaj je predlog prišel do evropskega parlamenta. Mnenje je podala tudi informacijska pooblaščenka.

Predlog nove ureditve je malodane predrzen, saj se Evropska komisija trudi, da bi definicijo dokumenta zožila do te mere, da bi velike večine dokumentov ta definicija ne zajemala, posledično ti dokumenti ne bi bili dostopni javnosti. Poleg tega predlog tudi veča moč članic, da nad zahtevo za dostop do dokumenta, ki so ga pripravile, uporabijo veto. Posebej zanimivo je dodajanje izjeme, ki pred očmi javnosti po novem skriva - postopke za izbiro osebja in pogodbenikov.

Hkrati s krčenjem dostopa do dokumentov je Evropska komisija mirno prezrla že dalj časa očitane pomanjkljivosti trenutne ureditve:

  • komisija lahko zavrne dostop (in to tudi počne) do dokumentov, ki jih trenutno obravnava,...

7 komentarjev

Opera bo s Tellingom pripravila za Kitajce prilagojen brskalnik

Opera software - Včeraj je norveški izdelovalec brskalnika Opera objavil, da bodo s podjetjem China Telling ustanovili podjetje v solasti, ki bo razvijalo mobilni brskalnik, posebej prilagojen za kitajski trg. Z brskalnikom, ki bo Opero Mini dopolnil z lokalno vsebino, želita podjetji povečati svoj tržni delež na ogromnem kitajskem trgu.

V podjetje sta vložili 135 milijonov juanov (15 milijonov evrov). Dve petini bosta v norveški lasti, za kar bodo vsako leto dobili tudi zagotovljen denarni tok (de facto gre za prednostne delnice), preostanek poseduje Telling, hčerinsko podjetje Telling Telecom Holding Co, ki ima na kitajskem 18-odstotni tržni delež v mobilni telefoniji. Letno tako proda 30 milijonov...

0 komentarjev

Madžarska spremenila zakon o medijih, EU še vedno nezadovoljna

vir: Heise
Heise - Ko je Madžarska na začetku leta začela izvajati nov zakon o medijih, ki je bil v Evropski uniji označen kot uzakonjena cenzura medijev, je po Evropi završalo. Kritike na Madžarsko so letele z vseh strani, zažugala je tudi EU, v Budimpešti pa so potekali celo protesti. Madžari so napovedali pripravljenost na spremembe, kar so v ponedeljek tudi izvedli.

Spremenjeni zakon o medijih je zgolj za odtenek prijaznejši, pa še to samo v manj pomembnih točkah, medtem ko najbolj kontroverznih členov niso spremenili. Spletne vsebine, kot so blogi, niso več predmet zakona, tako da se jim ne bo treba pokoravati temu zakonu. Nadaljnja sprememba je določilo o obvezni predhodni registraciji ponudnikov medijskih storitev, ki se je...

4 komentarji

Uvoz PlayStation 3 v EU spet dovoljen

Heise - Nizozemsko sodišče je sprostilo uvoz Sonyjevih igralnih konzol PlayStation 3 v EU, ki jih je prejšnji teden prepovedalo uvažati zaradi patentnega spora Sonyja in LG-ja. Sodišče v Haagu je odločilo, da se 300.000 zaplenjenih enot PS3 vrne Sonyju in dovoli nadaljnji uvoz. LG pa mora plačati nastale sodne stroške, ki znašajo 130.000 evrov. Danes od 11.00 ure dalje je distribucija PS3 torej spet dovoljena.

Zgodba o patentnem sporu med LG-jem in Sonyjem pa s tem...

0 komentarjev

Izšel DraftSight CAD program za Linux

DraftSight

Slo-Tech - Pri Dassault Systèmes so te ni izdali brezplačen 2D CAD program DraftSight. Celotna paleta zmogljivosti programa je opisana na DraftSightovi spletni strani.

DraftSight odpira DWG in DXF datoteke, na voljo pa je za Windows, Linux in Mac okolje (za slednji dve okolji je na voljo beta različica), podprti Linux sistemi pa so Ubuntu, Fedora, Suse in Mandriva. Brezplačen prenos (potrebna pa je registracija) je mogoč iz njihove spletne strani.

Draftsight je na voljo samo za 32-bitne sisteme, a na spletu je mogoče najti vodič kako 32-bitni namestitveni paket za Ubuntu namestiti na 64-bitnem sistemu.

22 komentarjev

Nepravilnosti v izvajanju TFTP

Informacijski pooblaščenec - Pod kratico TFTP večina računalničarjev pozna poenostavljeni FTP protokol, vrhu Evrope in ZDA pa ta kratica pomeni okrajšavo za "Terrorist Finance Tracking Program" oz. pogodbo, po kateri Europol na zahtevo posreduje ZDA informacije o bančnih transakcijah preko sistema SWIFT. To pogodbo sta EU in ZDA sklenili po tem, ko je na dan leta 2006 prišlo razkritje, da so ZDA že kmalu po enajstem septembru začele brez pravne podlage pregledovati finančne transakcije znotraj sistema SWIFT.

Prvi inšpekcijski obisk Europola glede TFTP je pokazal določene nepravilnosti, ki skupnemu nadzornemu organu onemogočajo izvajanje nadzora nad izvajanjem pogodbe. Za vse prejete zahtevke (v času od 28. junija 2010 odkar je TFTP v veljavi so prejeli 4) so ugotovili, da so preveč splošni in abstraktni, da bi na podlagi teh lahko določili če je zahteva za posredovanje informacij utemeljena. Po zagotovilu Europola pri odločanju ali naj zahtevek odobrijo igrajo vlogo tudi ustno predane informacije, ki jih...

1 komentar

Strokovna konferenca o avtorski pravici v digitalnem okolju

Slo-Tech - Danes, v petek v Grand Hotelu Union evropska poslanka Tanja Fajon in Zavod IPF prirejata dogodek z naslovom "Strokovna konferenca o avtorski pravici v digitalnem okolju".


Sam dogodek bo organiziran v 3 okrogle mize:

Na prvi z naslovom "Pirati v Sloveniji", ki bo ob 9.35, bodo o stanju avtorske pravice v Sloveniji razglabljali Dr. Maja Jančič Bogataj z Inštituta za intelektualno lastnino, Dr. Jurij Žurej z Urada za intelektualno lastnino, Andrej Čremožnik iz Piratske stranke Slovenije in glasbeni založnik Boštjan Menart (sicer tudi podpredsednik Sveta Zavoda IPF).

Na drugi okrogli mizi ob 10.45, naslovljeni "Digitalno - globalno - lokalno / Kdo smo?" bodo sodelovali Jože Zrimšek iz T-2, glasbenik Boštjan Dermol (sicer tudi predsednik Sveta Zavoda IPF) in (še neznan) predstavnik SAZASa, govora pa bo o razmerjih med ponudniki, potrošniki in ustvarjalci avtorskih vsebin in o interesih vseh vpletenih.

Na tretji okrogli mizi ob 14h z naslovom "Evropska perspektiva avtorske pravice...

4 komentarji

Na beloruski nacionalni televiziji predvajali piratsko kopijo filma

TorrentFreak - Prvi kanal beloruske nacionalke (spletna stran, Twitter) je v tednu pred letošnjimi Oskarji predvajal par v preteklih letih nagrajenih filmov, med drugim Bigelowin The Hurt Locker, ki je lani snel nagrado za najboljši film Avatarju (režiser Avatarja, James Cameron, je btw nekdanji mož gospe Bigelow; opa). A pri TV postaji niso odkupili TV pravic, ampak so se raje odločili predvajati kar kopijo s torrentov, upajoč, da ne bo nihče opazil. Kopija je prišla z zdaj že zaprtega trackerja interfilm.ru; ve pa se zato, ker so pirati v sredo filma vstavili kratko zvočno obvestilo na temo "Ta izvod je bil pripravljen ekskluzivno za intefilm.ru". Eden od gledalcev je sporočilo prepoznal in o vsem skupaj napisal blog post, nakar je zgodba seveda pricurljala v domače in tuje medije.

...

12 komentarjev

Bitcoin

Slo-Tech - Precej zanimiv odgovor na finančno krizo prihaja iz hekerske skupnosti. Japonec Satoshi Nakamoto je leta 2009 predstavil digitalno valuto bitcoin, ki bi jo namesto centralne banke upravljali kar uporabniki sami skozi posebno p2p omrežje, zgrajeno po vzorcu bittorrenta (od tod seveda tudi ime). Valuta je zadnje čase postala še kar priljubljena.Uporabnik si s spletne strani bitcoin.com prenese klient, ki je na voljo že za vse popularne platforme (Linux, Mac in tudi Okna). Avtomatsko dobi svojo številko računa (ti. bitcoin address), na katero mu lahko drugi uporabniki pošljejo kovančke kot...

9 komentarjev

Hekerji pokradli za milijon evrov Microsoft Points

Slashdot - Microsoft Points so točke, ki jih Microsoft uporablja kot virtualno valuto v spletnih trgovinah za Xbox Live, Games for Windows Live, Windows Live Gallery in Zune. Osemsto točk stane okrog 10 dolarjev (odvisno od države in menjalnega tečaja). Kupiti jih je mogoče z nakupom predplačilnih kartic, tako da uporabniki za njihovo uporabo ne potrebujejo kreditne kartice. Na spletu sicer najdemo na tone strani, ki obljubljajo domnevno brezplačne točke, a v preteklih dneh je bilo resnično mogoče priti do brezplačnih točk. Hekerji so namreč zlomili algoritem za tvorjenje promocijskih številk na eni spletni strani.

Tako je bilo mogoče generirati nove in nove veljavne kode ter z njimi dostopati do spletne strani, ki je ob vsaki osvežiti uporabnikovemu računu prištela...

4 komentarji