» »

Madžarska spremenila zakon o medijih, EU še vedno nezadovoljna

Madžarska spremenila zakon o medijih, EU še vedno nezadovoljna

vir: Heise
Heise - Ko je Madžarska na začetku leta začela izvajati nov zakon o medijih, ki je bil v Evropski uniji označen kot uzakonjena cenzura medijev, je po Evropi završalo. Kritike na Madžarsko so letele z vseh strani, zažugala je tudi EU, v Budimpešti pa so potekali celo protesti. Madžari so napovedali pripravljenost na spremembe, kar so v ponedeljek tudi izvedli.

Spremenjeni zakon o medijih je zgolj za odtenek prijaznejši, pa še to samo v manj pomembnih točkah, medtem ko najbolj kontroverznih členov niso spremenili. Spletne vsebine, kot so blogi, niso več predmet zakona, tako da se jim ne bo treba pokoravati temu zakonu. Nadaljnja sprememba je določilo o obvezni predhodni registraciji ponudnikov medijskih storitev, ki se je spremenilo v obvezno registracijo do 60 dni po začetku obratovanja. Druge spremembe zadevajo tuje ponudnike medijskih storitev, ki se jim ne bo treba več bati drakonskih glob, medtem ko ostale kazni zanje ostajajo nespremenjene. To pa ne velja za madžarske medije, ki bi svoj sedež prenesli v drugo državo EU zgolj z namenom izogibati se tej določbi.

Najbolj kontroverznih določil zakonska dopolnila ne spreminjajo. Tako ostaja svet za medije, ki bo lahko kaznoval politično nekorektno poročanje in v katerega bo vse člane imenovala koalicija. Evropski parlament je tudi zaradi tega včeraj sprejel resolucijo, da so sprejete spremembe nezadostne. V njej so zapisali, da je treba izvajanje zakona nemudoma ustaviti in ga zaradi pomislekov OVSE-ja ponovno preučiti. Madžarska mora vzpostaviti neodvisnost medijev in končati z državnim vmešavanjem vanje, so zapisali poslanci.

4 komentarji

PaX_MaN ::

mora vzpostaviti neodvisnost medijev in končati z državnim vmešavanjem vanje

Er, če jo more vzpostavit, to neizogibno pomeni, da se mora vmešat vanje.

Pyr0Beast ::

Tako kot tista, da si želijo neodvisnost fakultet a ob enem jih hočejo regulirati :)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

PaX_MaN ::

Ma sem hotel pripisat en rant na temo neodvisnost [tega, onega, tretjega] in da neodvisnosti Ni™, pa se mi ni dalo.

Manu ::

Neodvisnosti ni - preprosto iz razloga, ker je država skupek nekaj milijonov državljanov.

Ali pa tako: 'individualne neodvisnosti' v skupnostnih zadevah (društva, institucije, občina, država...) ni. Obstaja pa neodvisnost neke skupine pred neko tretjo skupino v svojih notranjih zadevah.

Tako je Slovenija, v svojih notranjepolitičnih zadevah, neodvisna pred drugimi državami (tako bi moralo biti, ampak trenutno Slovenija nima osebnosti). V zunanjih zadevah pa neodvisnosti ni, ampak so-odvisnost.

Torej takoj, ko se predmet dogajanja prekriva med skupinami, te skupine v teh dogajanjih izgubijo neodvisnost. Nastane so-odvisnost.
Sredi spečih in nepazljivih je modrec buden in pazljiv -
po poti gre kot hiter konj, ki je prehitel šibko kljuse.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Madžarska uzakonila cenzuro medijev (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
5911000 (6849) Mr.B
»

Saudova Arabija terja registracijo spletnih medijev

Oddelek: Novice / NWO
254786 (2973) Manu
»

Strožji nadzor interneta v Belorusiji

Oddelek: Novice / Zasebnost
52179 (1899) pss-m
»

Zasebnost osumljencev vs. rumeno, ki te ljubim, rumeno

Oddelek: Problemi človeštva
271767 (997) opeter

Več podobnih tem