»

Proračun za informatizacijo slovenske javne uprave za leto 2010

Grafični prikaz načrtovanih stroškov za informatizacijo javne uprave za leto 2010

Slo-Tech - Konec decembra 2009 so v vladi pripravili Načrt informatizacije za leto 2010, ki je objavljen na spletnih straneh e-uprave.

Celoten proračun znaša okrog 139 milijonov EUR (v vladni Excelovi preglednici je sicer navedena skupna vsota 110 milijonov EUR, vendar so nekatere formule v dokumentu nepravilne, končna skupna vsota v preglednici pa je napačna, saj ne upošteva celic z vejico -- če odpirate preglednico V Excelu, bodite pozorni na regionalne nastavitve).

Jure Čuhalev je na podlagi podatkov pripravil tudi grafični pregled načrtovanih stroškov (tim. treemap), iz katerega je mogoče hitro vizualno razbrati kakšen je finančni razrez po ustanovah in delež postavk znotraj posamezne ustanove. Z odtenki zelene barve so prikazani...

57 komentarjev

Google Maps tudi za kolesarje

TG Daily - Po peticiji, ki jo je podpisalo kar 50.000 kolesarjev, so se pri Googlu uklonili, in po posebnem načinu za voznike avtomobilov, pešce in javni prevoz v Google Maps dodali še kolesarjem prijazno različico. Storitev je, kot ponavadi, zaenkrat omejena zgolj na ZDA, kjer bodo kolesarji v 150 mestih lahko označevali svoje priljubljene poti in kolesarjem prijazne ceste.

Sam potek izrisa poti je nadvse podoben trem že obstoječim načinom v Google Maps. Po izbiri začetne in končne točke iz menija enostavno izberete možnost kolesa, na Google Maps pa se nato izriše priporočena pot, po kateri bosta najlažje, najvarneje in najhitreje prispeli na cilj.

Poleg uporabniških priporočil v usmerjenem načinu bo s kolesarsko plastjo mogoče prikazati tudi...

4 komentarji

Raziskovalci uspeli rekonstruirati 1024-bitni RSA ključ v 104 urah

Fault-based napad na RSA avtentikacijo

Slo-Tech - Todd Austin, Valeria Bertacco in Andrea Pellegrini in University of Michigan so odkrili nov napad na zasebne RSA šifrirne ključe ter resno ranljivost v kriptografski knjižnici OpenSSL oziroma njenem RSA avthentikacijskem mehanizmu, ki za potenciranje uporablja CRT (Chinese Remainder Theorem - kitajski izrek o ostankih) funkcijo.

Gre za klasičen posredni napad na kriptografijo (tim. channel side napad) oziroma napad na strojno programsko opremo, na kateri teče kriptografska koda. Raziskovalci so namreč ugotovili, da je z majhnimi spremembami (nižanjem) napetosti električne energije s katero se napaja procesor mogoče povzročiti napako (spremembo enega bita, tim. single-bit error) v delovanju procesorja, kar pa v primeru, da...

5 komentarjev

Človek lahko zazna šest okusov

Slashdot - Iz šol poznamo klasično pojmovanje okusa, ki pravi, da ljudje z jezikom zmoremo okusiti štiri različne okuse - sladko na sprednjem delu jezika, slano na konici in straneh, kislo ob straneh in grenko ob korenu jezika. Japonci so že pred več kot sto leti iz morskih alg izolirali posebno učinkovino, katere okus ni bil primerljiv z nobenim izmed do tedaj poznanih. Okus so poimenovali umami, kasneje pa so ugotovili, da gre za natrijev glutamat. Brbončice na jeziku namreč zaznavajo tudi glutamatni anion (anionska oblika neesencialne aminokisline glutamin s sistematskimi imenom 2-aminopentandiojska kislina), zato je ekstrakt teh alg klasični sestavni del japonske kuhinje.

Avstralski...

11 komentarjev

Prenos alternativnih brskalnikov poskočil

Ars Technica - Microsoftovo izbirno okno v evropski verziji Windows, ki uporabnikom ponudi izbor IE-ja, Opere, Firefoxa, Chroma in Safarija kot privzeti brskalnik, konkurenci že dela uslugo. Pri ArsTechnici so se pri proizvajalcih brskalnikov pozanimali, ali po splavitvi novega okna beležijo več prenosov. Odgovor je pritrdilen.

Norvežani, ki so spor z Evropsko unijo s svojo pritožbo zanetili, opažajo učinke. V Opera Software so namreč dejali, da so se prenosi njihovega brskalnika v Belgiji, Franciji, Španiji, Poljski in Veliki Britaniji več kot potrojili. Podrobnih številk niso imeli, so pa njihovo objavo obljubili.

Tudi Mozilla, ki ima v Evropi že tako ali tako močno zaledje, pridobiva. Prvi podatki, s katerimi razpolagajo, kažejo, da so zaradi ponujene možnosti izbire pridobili med 50 in 100 tisoč novih uporabnikov. Njihov predstavnik za stike z javnostmi dodaja, da pričakujejo še povečanje teh številk, ko bo Microsoft izbirno okno ponudil še v drugih evropskih državah.

Apple se na vprašanje...

11 komentarjev

5-minutna binarna zvezda

Ilustracija sistema

vir: Wikipedia
TG Daily - Binarne oz. dvojne zvezde ter sistemi, sestavljeni iz več kot dveh zvezd, so dokaj običajni. Znanstveniki ocenjujejo, da je kar tretjina zvezd v naši galaksiji, Mlečni cesti, takšnega tipa, medtem ko sta preostali dve tretjini običajne, eno-zvezdne narave. Vseeno pa nedvomno izstopa 1600 svetlobnih let oddaljena binarna zvezda, poznana pod imenom HM Cancri oz. RX J0806.3+1527, kjer beli pritlikavki ena okrog druge zaokrožita v le 5,4 minutah. Zvezdni sistem, ki se nahaja v ozvezdju Raka, je tudi eden izmed najmanjših, saj zvezdi ena okrog druge krožita na razdalji le ~80.000 kilometrov, kar je približno četrtina razdalje med Zemljo in Luno.

Ta zvezdni sistem je bil sicer odkrit že leta 1999, a takrat znanstveniki, ki so...

29 komentarjev

Windows 7 Service Pack 1 še letos?

Bo Windows 7 prav tako uspešen, kot Windows XP?

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Čeprav je Microsoft sprva načrtoval izid prvega servisnega paketa za Windows 7 šele 22 mesecev po izidu, torej konec poletja leta 2011, po spletu krožijo govorice, da se je to obdobje močno skrajšalo ter da prvi servisni paket lahko pričakujemo še letos. Vir teh govoric je spletna stran Tech ARP, ki ima že dobro zgodovino bolj ali manj točnih napovedi Microsoftovih servisnih paketov in ostalih popravkov. Dobro prodajo Windows 7 bi Microsoft s servisnim paketom zgolj povišal. Razlog za pohititev z izidom naj bi bila obilica hroščev, ki so ali že popravljeni oz. so njihovi popravki že v testni fazi in naj bi bili v kratkem na voljo za prenos. Lep delež teh hroščev je namreč sčasoma lahko močno upočasnil delovanje sistema. Mnogi uporabniki...

65 komentarjev

PlayStation Move

PlayStation Move

vir: engadget
engadget - Na Game Developers Conference, ki bo še do sobote potekala v San Franciscu, je Sony predstavil svoj upravljalnik, ki omogoča nadzor likov v igri s pomočjo gibanja. Nintendo je ta koncept že od samega začetka vključil v zasnovo Wii-ja, po njegovem uspehu pa sta podobne sisteme začela raziskovati in snovati še Sony in Microsoft. Sistem slednjega, Natal, pričakujemo šele v drugi polovici leta.

PlayStation Move je Sony označil kot naslednjo generacijo upravljanja z gibanjem, saj naj bi bil tako natančen. Za sledenje gibanja skrbi spletna kamera PlayStation Eye, to pa tudi razloži barvno kroglico na koncu ene izmed paličic. Wii je bil popularen predvsem pri sproščeni uporabi s prijatelji, a Sony s svojo različico cilja tudi...

9 komentarjev

SSD-ji za manj kot stotaka

OZC Onyx

vir: HotHardware
HotHardware - Vodilni proizvajalec izdelkov iz DRAM-a in flasha OCZ je najavil prve nevrteče podatkovne pogone (SSD-je), ki se prodajajo resnično za bagatelo. Tromestne evrske številke smo dosegli že zdavnaj, a za masovno uporabo je potrebno dvigniti kapaciteto in oklestiti število mest pri ceni na dve. OCZ se je naloge lotil s slednjega konca.

Nova družina pogonov se imenuje OCZ Onyx. Za dosego nizke cene so jih morali pošteno oskubiti, tako da nudijo le 32 GB kapacitete in 64 MB predpomnilnika. Deklarirana hitrost branja znaša 125 MB/s, zapisovanja pa 70 MB/s. Za vzdrževanje...

67 komentarjev