»

OS X na vašem x86 mlinčku v beta ali "navidezni" verziji

Slo-Tech - Ko je Apple naznanil prehod na Intelove procesorje, se nam je seveda to zdelo vsaj čudno, če ne že nekoliko tvegano. Apple se boji PC platforme predvsem zaradi svojih marž, ki so trenutno občutno višje kot pri PC platformah.
Da je njihov strah upravičen, sem si lahko prebral že v prejšnjem hrvaškem BUGu (10/05 št. 155), kjer so predstavili relativno podrobno opisan postopek, kako spraviti beta verzijo OS X x86 na običajen PC.

Applovo zaščito je uspelo obiti različnim razvijalcem in "razvijalcem". ZDnet je posledično že izvedel krajši primerjalni test med Windows XP in Mac OS X x86 na Toshibinem lahkem prenosniku serije Protege.
Pri tem se je potrebno zavedati, da je OS še v razvojni fazi in zato rezultati niso popolnoma primerljivi. Po drugi strani pa bo kasneje zaščita končnega proizvoda veliko boljša in je vprašanje, če bo kdaj možno izvesti primerjavo končne verzije OSa.

Za bolj previdne, je Wired že objavil, da je XP-je možno tako prilagoditi, da imajo "izgled in občutek"...

24 komentarjev

Kako dolgo bo še zamujal T-2?

Delo - T-2 se je pritožil na Apek, ker mu Telekom Slovenije neupravičeno (tako pravijo) zavrača ali zavlačuje priklop uporabnikov, ki želijo obdržati Telekomov telefonski priključek in pri T-2 vzeti le internetno povezavo vdsl. Ti bodo morda morali na priklop interneta počakati še nekaj mesecev! Odvisno od tega, kako dolgo bo Apek rabila za odločbo, kaj bodo odločili in koliko časa si bo vzel Telekom, da njihovo odločbo uresniči ...

Očitno so na T-2 krivi tudi sami, saj Telekomovci pravijo, da so prepozno podpisovali pogodbe.

Tiskano Delo, elektronska izdaja.

92 komentarjev

Družina BlackBerry

PC World - Podjetje Research in Motion (RIM) je javnosti ponudilo različico mobilnih terminalov, s katerimi se namerava primerjati z ročnimi računalniki in mobilniki. Blackberry 8700c je zgrajen na Intelovi procesorski platformi XScale PXA 901, vsebuje pa še GSM s podporo za omrežja EDGE, 64 MB Flash RAM in 16 MB SRAM spomina, lastni poštni sistem ter seveda vgrajeno QWERTY tipkovnico. RIM želi z napravo potešiti potrebe zahtevnejših uporabnikov, ki od svoje robide pričakujejo še kaj več kot zmožnost klicanja in prebiranja emailov. Izdelek, ki stane 300 dolarjev (ob sklenjeni pogodbi) je zaenkrat na voljo samo v ZDA, kasneje pa se ga bo dalo dobiti tudi v Evropi.

6 komentarjev

Sonyjev zlobni DRM in novi Pearl Harbor za ZDA?

Reuters - Kupci, ki so nevede kupili in pognali Rootkit na Sony DRM zgoĹĄÄćenkah, so po poročanjih Reutersa preko skupinske tožbe v ZDA tožili multimedijskega giganta, kar smo predvidevali že, ko je prišla zadeva prvič na dan. Sony je medtem tudi priznal, da se je tovrstno programje nahajalo na več zgoščenkah, zanimiv epilog zgodbi pa je dodal Microsoft (drugače velik zagovornik DRMja in TCGja), ki bo po političnih izjavah sodeč svoje kupce zaščitil pred tovrstnimi programi.

Vprašanje pri vsem skupaj je, če ni to le del vojne med Microsoftom in Sonyem, ki bo čez nekaj mesecev najhujša predvsem na področju konzol. Majhne bitke se namreč bijejo vse naokoli, nedavno je recimo Sony skupaj s Philipsom in IBMom podprl Linux. Kdo bo koga?

Pred dnevi je ameriški odvetnik Jack Thompson neposredno obtožil Sony in celo Japonsko s pismom Japonskemu ambasadorju v ZDA, da so preko nasilnih in seksualnih igric lansirali drugi Pearl Harbor na ZDA. Isti možakar je pred par meseci očital uničujoče...

16 komentarjev

Trojanec s podporo Sonyja

The Register - Po poročanju spletne strani The Register se je v divjini pojavil prvi trojanski konj, ki si pri prikrivanju svojega obstoja na računalniku pomaga z nedavno odkritim rootkitom, ki ga Sony prilaga nekaterim svojim zgoščenkam.

Zlonamerna koda tako izkorišča lastnost rootkita, ki skrije pred uporabnikom vse datoteke ali procese, katerih ime se začne z $sys$. Trojanski konj je nova različica Breplibot Trojan skupka kode, ki se tako z uporabo imena datoteke $sys$drv.exe uspešno skrije pred uporabnikom. Posledično je možno datoteko odkriti samo z namenskim orodjem za odkrivanje rootkitov, kot je naprimer RootkitRevealer. Trojanec se širi kot priponka elektronskemu sporočilu, zlonamernežem pa omogoči oddaljen nadzor nad okuženim sistemom.

3 komentarji

Slike Socket F za Opterone

Socket F

vir: ComputerBase
ComputerBase - Še pomnite, kako smo se jezili, ko je Intel predstavil Socket 775? Od proizvajalcev matičnih plošč je namreč zahteval, da ima prav podnožje pine, ne pa več procesor. Tako naj bi bila draga matična plošča sposobna prenesti zelo malo menjav procesorjev.

Prah se je polegel, karavana gre naprej. Z njo kot kaže tudi AMD. Na spletu so se pojavile prve slike novega podnožja, Socket F, ki je namenjen strežniški seriji procesorjev – Opteronom.

Kolikokrat v resnici zamenjate procesor?

15 komentarjev

Geforce 6800 GS

Geforce 6800 GS

vir: AnandTech
AnandTech - Pri Nvidi-ji so trgu ponudili novo – staro kartico, z imenom Geforce 6800 GS, odgovor ATI-jevem Radeonu X800 GTO in X1600 (ki ima še priti).

Kaj je novo in kaj staro? Gre za dodobra preizkušeno arhitekturo NV4x0, nova pa je kombinacija hitrosti bitja jedra in RAM-ov. Na to smo se navadili že z jedri NV25 in R250, torej ne gre za dah jemajočo pogruntavščino.

Jedro bije 425, RAM pri 500 MHz (GDDR3). Nekdo je torej preprosto ugotovil, da je potrebno izdelati kartico, ki ima frekvence podobne modelu 6600 GT (500/500 MHz), vendar ima tudi 12 cevovodov (Pixel Pipes) in 256-bitno pomnilniško vodilo, tako kot navadni Geforce 6800. Na papirju je kartica zelo podobna močnejšemu modelu, 6800 GT. Vendar z nižjo ceno.

Na karticah je namreč uporabljeno jedro NV42 (110...

17 komentarjev

Novi Motorolini telefoni

News.com - Podjetje Motorola je javnosti predstavilo telefon, ki ima podporo spletni trgovini iTunes. Prvi telefoni iz te družine so bili modeli ROKR], žal pa so jih pestile mnoge težave. Sedaj Motorola poskuša v drugo, tokrat s kolekcijo RAZR. Telefoni imajo nekaj novih funkcij (razširjen pomnilnik telefona, digitalni fotoaparat z ločljivostjo 1.23 megapiksla, podpora snemanju video posnetkov, ...), dodana pa je tudi tehnologija Ev-DO. Če vas zadeva zanima, si oglejte originalno novico.

Bo Motoroli v drugo uspelo ali pa so iPodi še vedno edini pravi?

5 komentarjev

Mozilla Firefox praznuje prvo leto obstoja.

News.com - Od prvega izida Firefoxa 1.0, lanskega novembra, je bilo zabeleženih 106,4 miljonov dolpotegov brskalnika iz Mozilline domače strani. V začetku tega meseca je izšel Firefox 1.5 release candidate 1, ki ga trenutno testira okoli pol miljona uporabnikov in bo v par tednih doživel uradno izdajo. Med glavnimi novostmi tako nova različica prinaša avtomatske posodobitve in hitrejše brskanje po straneh.

Chris Beard, predsednik Mozille, je še dejal, da bodo po izidu različice 1.5 začeli z agresivnejšim razvojem. Tako bi naj Firefox 2 izšel v sredini prihodnjega leta, Firefox 3 pa v prvi četrtini 2007. Prav tako pa bodo pri Mozilli z novim letom začeli z rednimi posodobitvami varnosti in stabilnosti vsakih 6-8 tednov. Nujni varnostni popravki pa bodo izhajali po potrebi tudi med rednimi popravki.

Vse najboljše in kar tako naprej!

39 komentarjev