» »

Apple naznanil prehod na Intelove procesorje

Apple naznanil prehod na Intelove procesorje

Slo-Tech - Ta teden se v San Franciscu odvija vsakoletna prireditev Apple Worldwide Developer Conference (WWDC '05), na kateri je imel otvoritveni govor Applov izvršni direktor, Steve Jobs.

V svojem govoru je potrdil govorice o prehodu Appla na Intelove procesorje, ki so v zadnjih nekaj dnevih preplavile splet. Poudaril je tudi, da njihov operacijski sistem OS X zadnjih pet let razvijajo vzporedno tako za PowerPC kot za platformo x86. Na prireditvi je predstavil delovanje OS X na delujočem računalniku x86, ki je bil osnovan okoli procesorja Intel Pentium 4, katerega frekvenca je bila 3,4 GHz.
Prve na Intelovih procesorjih zasnovane računalnike bomo videli junija 2006, prehod pa naj bi bil končan leto kasneje.

Veliko časa je bilo namenjenega poudarjanju enostavnega prehoda, saj naj bi bili vsi programi lahko prenosljivi. V večini primerov bo zadostoval samo ponoven prevod programa ali minimalna sprememba kode. Vsi stari programi, ki so bili prevedni v jezik PowerPCjev, pa bodo še vedno uporabni na novi platformi s pomočjo emulatorja Rosetta.

V nadaljevanju predstavitve je na oder prišel tudi predsednik Intela Paul Ottelini, s katerim je Jobs izmenjal nekaj prijaznih besed in pohvalil Intel. Zavrteli so tudi famozno reklamo iz leta 1996, na kateri Apple promovira vroče Intelove procesorje s tem, da gasilec pogasi gorečega Intelovega možiclja. Seveda je sledil komentar Jobsa, ki je zatrdil, da so novejši Intelovi procesorji veliko bolj hladni in efektivni kot včasih. Ko bi to le bilo res.

Predstavitev se je kmalu zatem končala. Presenetljivo ali ne, to je bila ena najkrajših Applovih predstavitev v zadnjem času, saj je bila skoraj pol krajša kot ponavadi.

Povezava do izjav za javnost: Apple, Intel

80 komentarjev

«
1
2

neonX ::

WWDC '05 in ne '06

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: neonX ()

Ziga Dolhar ::

Popravljeno, hvala.
https://dolhar.si/

Jebiveter ::

OK, jest se zmer ne verjamem! :( Kje je video keynote-a?! Dokler ne vidim in slisim ne verjamem. :(

Upam samo, da so bli dovolj pametni in ne vzeli obstojecih x86 procov... namrec v uradni izjavi nikjer ni omenjeno x86 ali P4.
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

kopernik ::

Prav zanimivo vse skupaj. Spomnim se predavanj iz faksa, ko je prof. Kodek nekako preferiral risc procesorje (svojo "pravilno" usmeritev je dokazoval tudi s tem, da je bil po letu 1990 vsak na novo razvit procesor narejen v risc arhitekturi) in ves čas namigoval na to, da je x86 skorajda stvar preteklosti. No, zgleda, da temu ni tako.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kopernik ()

Road Runner ::

"After Jobs' presentation, Apple Senior Vice President Phil Schiller addressed the issue of running Windows on Macs, saying there are no plans to sell or support Windows on an Intel-based Mac. "That doesn't preclude someone from running it on a Mac. They probably will," he said. "We won't do anything to preclude that." However, Schiller said the company does not plan to let people run Mac OS X on other computer makers' hardware. "We will not allow running Mac OS X on anything other than an Apple Mac," he said."

Jaka83 ::

Sigurno bojo shekal da bo delal. V to ne dvomim.

Izi ::

kopernik, zgodovina je že večkrat dokazala da če je več rešitev za neko stvar, kvaliteta nikoli ni bila merilo.
Če pri OS omenim samo OS/2, ki je bil svetlobna leta pred MS Windows, pa je žalostno propadel čeprav je bil 32 biten in večopravilen, kar so Windows dosegli šele 10 let kasneje.
Steve Jobs, je poslovnež in čeprav z težkim srcem se mora sprijazniti z realnostjo.

"We will not allow running Mac OS X on anything other than an Apple Mac," he said.
LOL, en majhen crackec in stvar bo poštimana >:D
Schiller pozablja da hackerji nimajo ravno nekega zanimanja za PowerPC, na x86 bo vse drugače.
En hacker si bo pa že vzel 5 minut in stvar "popravil"

bradek ::

Pomoje je bolj vprasanje driverjev. Ce bo celotna stvar laufala na Applovih hardversko preconfigured masinah za katere bo OSX prilagojen... nevem kako bo pol z tisocineno konfiguracijo ostalih racunalnikov...

Jaka83 ::

... tko kot z Linuxom. Če se bo kdo spravil kej napisat, pol bo mogoče delal. Edin problem je ker se to ne bo zgodilo, ker pač ni open source.

darkolord ::

KONCNO :D

Jux ::

x86 je RISC superskalarna arhitektura - CISC ukazi se interno prevedejo v bolj preproste RISC ukaze, ki so lažji za analizirat in pometat v cevovod. Je pa res, da je iz stališča enga prevajalnika x86 zelo CISC like, ker ma ogromno ukazov in relativno malo registrov. Ampak navznotr je pa zgodba povsem drugačna.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Jux ::

Zdej se pa pojavi resno vprašanje, kako bo apple poskrbel da ne bo folk kupoval poceni x86 kompov in na njih poganjal tigra - se upam jit stavit, da ene par ljubiteljev že planira kako bodo ta hek izvedl.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

darkolord ::

Zakaj bi pa kdo potem to hotel :\ :8)

Rhuantavan ::

Jst vem samo, da sem šokiran... morem pa še ugotovit ali sem pozitivno ali negativno šokiran. fak.
http://damjanmozetic.si

OPX ::

Sem razmišljal, da bi bil moj naslednji comp Mac...predvsem zato, ker so hitri (video obdelava gre v realnem času ko za hec, kar na 64bitnem AMD-ju še zmeraj ni tapravo), stabilni in moderen os, dober design (skoraj ne rabiš modat:) )...

Samo zdaj če mislijo uporabljat Intel procesorje, po možnosti kaki Pentium derivat...pa da bodo šli na x86 ki se mi zdi že kar malo preživeta stvar...pa da bo treba celi os na novo prevajat, pa programe...

Vprašanje kak bo...
Se mi zdi, da se jim gre bol za dobiček kot kvaliteto...čeprav včasih ne vem če je blo tak...

lp
Grega

Ziga Dolhar ::

> pa da bo treba celi os na novo prevajat, pa programe...

"Prevajat" --> "skompajlat".
https://dolhar.si/

bradek ::

Mal si preberte report, bo vec stvari jasno.

Jebiveter ::

:'( :'( :'( :'( :'( :'( :'(

My next computer is PS3! >:D
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

neonX ::

Apple Events (kmalu... WWDC 2005, .mov)

krho ::

LOL niso vroči procesorji.

Zato ima zadnji predstavljeni P4. ~ 1x večjo porabo od dual core A64. Bolj zanimivo bi bilo vse skupaj videti na A64 v 64 bitih.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

minmax ::

v bistvu gre ta novica nekako skupaj z novico o transmeti... trg procesorjev in predvsem platform se konsolidira. splošnonamenski procesorji so postali tako hudimano dragi za razvijat, da si jo bodo lahko privoščila le tri ali štiri podjetja. za nek globalen uspeh, ki bi prinesel dovolj veliko proizvodno količino in s tem nizko ceno, mora vsaka, arhitektura, ki hoče uspeti, imeti polno paleto od ultra-nizke porabe do ultra-visoke zmogljivosti.

predvsem je problem, ker softwaraši zahtevajo, da v osnovi _ista_ platforma teče tako na ultralahkih prenosnikih, kot na multiprocesorskih strežnikih.

pričakujete, da bo tudi sun v nekaj letih začel opuščat sparce, razen, če jim uspe kak neverjeten preboj.

srednjeročno se verjetno razcvet obeta x86 (predvsem tudi zaradi VIA, ki ima možnosti, da stvari ponese tudi v embedded prostor) in nekaj v rangu Arma...

mega. zdaj bodo stvari vsaj za odtenek primerljivejše in apple fanboyi ne bodo več nabijali o superiornosti Gjev... (ki kot praktični testi pokažejo ne sledijo več niti po hitrosti niti po porabi energije intlovim in amdjevim procesorjem). altivec in sse2/3 so si itak zelo blizu, tako, da tudi to ni bila več prednost.

... kar se pa MacOSX na ne-apple platformi tiče. ... verjetno bodo toliko različni zaradi specifičnih kontrolerjev, ali plate... in ne bo šlo. tisti pa, ki mislite, da se vse da pohekat, a se sploh zavedate tehnologij, ki jih prinaša TCPA?

cirka 5 let, da pride do splošne rabe in 10 let, da bo to še edina stvar na trgu, 15 let pa, da zatrejo zadnje žepe upora. V tistem trenutku boste lahko mirno pozabili na razne cracke in podobno. Večina vas misli, da se da vse pohekat. Ampak tokrat so se prozivajalci stvari lotili zares, ne z nekimi začasnimi rešitvami. TCPA (in sorodnike in naslednike) bi človek lahko označil kot "imperij vrača udarec". Malo dolgo bo trajalo, da ga vsilijo, a verjemite. It is comming. http://www.cl.cam.ac.uk/~rja14/tcpa-faq...

In nikar ne jokajte potem za jediji, ti so sam v filmih.

Jaka83 ::

minmax: Tale zadnji del posta bi pa nekam shranil, da ga bomo lahko navajal, ko bo padla tale zaščita. :D
Dobr, sej ne rečem da ni možno, samo tud ne rečem, da ni možno da bo zaščita (kakršnakoli pač bo) padla. Pustimo se presenetiti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jaka83 ()

drejc ::

Sploh nobene panike ni, vsaj za ns...

x86 arhitektura je zarad yielda cenejša (dual core even), macosx bo pršu tut na pcje (predvidevam), kar avtomatsko pomeni večji trg in večji biznis, tut ker je intel asm developerjev več kot ppc.

IBM je pa tak zadel terno s PPCji, sej se bo v prihodnjih letih mogu oreng potrudt da bo loh dobavil nekaj sto miljonov PPCjev sony-u in microsoftu.

Volk sit, koza cela.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

Matako ::

No, dobra novica tukaj je da je OSX res prenosljiv in da ni bilo vse samo lapanje, kot jekorporativna navada - tipi so celo vsako 10.x verzijo prevedli na enem x86 stroju nekje v kleti v Cupertinu - pohvalno!

Slaba novica pa je, da je stari Steve postal malo senilen. Mislim, da grejo dati demo na arhitekturno-termalno prizadetem P4 !!! Mislim, najmanj kar bi lahko naredili je da bi demo tekel na kakem Pentium M laptopu - saj v tem je bila delno poanta tega prehoda, ne? (IBM nekako ni znal spackati "mobilnega" G5) - M je vsaj kolikor toliko normalen procesor. C,c,c kaj se je zgodilo z bojem proti bež kištam, a?


Sploh se mi zdi, da čeprav je ideja v osnovi dobra, pusti še veliko prostora za izboljšave. Recimo, lahko bi takoj prešaltali na x86-64 in pustili mazohistične ideje ranga P4 pri miru - he, pomojem bo jutri treba malo pogledati po parkirišču pred Intelom, se grem staviti, da se bo kaki inžener vrgel čez okno, ko mu bodo razložili, da je treba narediti 5GHZ Pentium-5 ali kaj takega ;)
/\/\.K.

Road Runner ::

pomoje apple druzga itak ni meu... IBM je v dveh letih povišu frekvenco za celih 0.7ghz, grejejo se pa tut kr dost. sj najbrž je res da je ppc arhitektura hitrejša od x86, sam če pa pomislmo da so x86 z že skor 2x višjimi frekvencami od najhitrejših ppc pa nevem če tuki arhitektura tok lahk pomaga...

Jebiveter ::

Racer D, mislim, da dobro ves, da frekvenca ni vse. Visoke frekvence so samo marketisko orodje, performance je pa cisto nekaj drugega.

Pa se neki: Ce na novi platformi ne bo mogoce poganjat FCP tako kot je bilo do sedaj (s tem mislim RT HD video editing)... Fantje, zajebek.
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

NoOrdinary ::

minmax, ni treba bit tok pesimističen:) in po svoje optimističen da napoveduješ za 15 let naprej v taki zbrki kot je računalništvo, 2 mesca nazaj si ne bi noben upal trdit da bo apple prešaltal na intla, kaj šele špekulirat za 5 let vnaprej. glede TC je pa kot pravi apple, software sell hardware, in tisti stran se precej opira na navezo MS-intel, če jim kjerkol spodrsne MS odpre vrata na stežaj drugim OS ki ne komplicirajo s tem in "tajvanskim" proizvajalcem opreme. Je pa res da ne živimo v ameriki in ne poznam razmer tm. Drugač pa so men take spremebe samo dobrodošle in letos bo še zanimivo, zmerej močnejši AMD, IBM s cell, apple na x86, MS prelaga nove windowse, mrbit se pa končno kej premakne, za ns uporabnike verjeten da na bolš ko je slabš skor da že težko:P
brez ideje sem za podpis

Utk ::

Lahko bi, ampak trenutno res ne.
No, jaz se veselim predvsem Mac OS-a, naj teče kjer hoče, nekega dne bo tekel na mojmu stroju:) Če je res tako dober kot pravijo... Če se bi stvar res razširila, bi morda celo MS kdaj pomislil, da bi kakšen program ki teče na vsem, razen na winsih, tekel tudi tam:)

64202 ::

> ker ma ogromno ukazov in relativno malo registrov. Ampak navznotr je pa zgodba povsem drugačna.

Hm, zakaj pa to trumo registrov niso tudi na ven pokazali? Tko, da ne bi bilo treba kompajlerjem ugibat kaj so intelovci not zapakirali :)
I am NaN, I am a free man!

Nerdor ::

Recimo, let me remind you of two things:
1. Steve Jobs je znan po tem, da je že prej imel podjetje Next, ki je proizvajalo tako hardware kot OS. In nato so se odločili preiti x86. In nato so prešli iz OS x86 na okolje OpenStep, ki je delovalo pod Win NT. Steve Jobs, a se history repeating!?

2. Ker je jedro Darwin in je odprtokodne narave, se lahko komot napišejo ali prenesejo driverji iz sveta BSD, Linux-a v Darwin ahme, MacX
... for lifetime!

Road Runner ::

Jebiveter: vem da ni vse ampak 2.7ghz pa 4ghz (tm nek so zdele x86, right?) se pa tut že more poznat.

Utk ::

64202, ker procesor avtomatsko preimenuje nek register, to pohitri stvar...se več ukazov lahko izvaja naenkrat v za compajler istih registrih. Torej mora biti registrov več kot je vidnih. To bi lahko prepustili tudi compajlerju ja, ampak pol tak program ne bi tekel na starejših pentiumih. In drugo leto bi dodali še par novih registrov, in spet ne bi delalo na prejšnem...
Racer D, P4 rabi za en ukaz 20 urinih period, ker ima 20 stopenjski cevovod (ali nekaj takega), G5 pa 10...torej če bi gledali samo to, bi G5 zlahka prehitel P4. Ampak pol so še druge stvari, tako da je pentium hitrejši, oz. ne tolko počasnejši. Ima pa pentium več kot enkrat več tranzistorjev gor, to se tudi mora nekje poznat...in poznalo se bi tudi na G5 če bi jih imel tolko na voljo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

Zheegec ::

Jebiveter: vem da ni vse ampak 2.7ghz pa 4ghz (tm nek so zdele x86, right?) se pa tut že more poznat.

Intelov najhitrejsi procesor je Itanium2 1.5GHz... toliko o tem:D
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Nerdor ::

P4 ima mislim, da 21 cevovodov zaradi predikšnov. To mu da zalet pri preračunavanju. Je pa zanimivo, da pri Intel Pentiumu delujejo različne komponente, pri različnih hitrostih. Recimo, enota za preračunavanje matematičnih ukazov (FPU) deluje 2x večjo hitrostjo kot CPU. (pri 4GHz, se FPU matra pri 8GHz):\
... for lifetime!

64202 ::

> 64202, ker procesor avtomatsko preimenuje nek register, to pohitri stvar...se več ukazov lahko izvaja naenkrat v za compajler istih registrih. Torej mora biti registrov več kot je vidnih. To bi lahko prepustili tudi compajlerju ja, ampak pol tak program ne bi tekel na starejših pentiumih. In drugo leto bi dodali še par novih registrov, in spet ne bi delalo na prejšnem...

Ok, sem prebral malo o tem, pa me zanima ali preimenovanje kaj pomaga pri funkcijskih klicih z vec parametri in podobnih zadevah. OT?
I am NaN, I am a free man!

borchi ::

kolk mac userjev misli, da jih je apple izdal?

oz. drugače, maci bojo zdej performančno v rangu pc-jev. OS X, ajde, rečmo, da je naprednejši od WinXP, z Longhornom, se bo to popravilo.

pri proizvodni ceni hardvera, če prišparajo v povprečju cca. $100 na računalnik, kolk cenejši bojo mogli bit maci, da bo apple obdržal stranke? kolk cenejši, da bo apple podvojil tržni delež?

mal provociram. ampak, nekak se mi zdi, kot da jobs ve, da bojo intelovi procesorji pometli z G4/5. sam tega ne sme na glas govorit, ker bi tako stran vrgu še tisto malo prodaje, ki je bo ostalo do prehoda na x86.
l'jga

Zheegec ::

@Nerdor: Vecje stevilo cevovodov pomeni vecjo penalty pri branch mispredictionih, pa vecjo moznost za kaksen data dependancy... v glavnem no good, pomeni pa vecje frekvence. Pri P4 delujejo nekatere ALU pri 2x vecji frekvenci kot ostali deli jedra.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Nerdor ::

ALIEN3001: a mi hočeš povedati, da so inžinerji pri Intelu namerno in zavestno napravili napako pri dizajnu takega CPU!? Jest mislim, da ne. Ker je bil problem P4 previsoka frekvenca. Kokr vemo Intel ne laže z nekimu PR indeksi o hitrosti ampak povedao s kolikšno hitrostjo dejansko delujejo. S 21 covovodi so omogočili, da bolj optimalno čaka, kakšno soodvisnost podatka. Pri 10 cevovodnem dizajnu (Centrino jih ima 11 cev.) in pri tako visoki frekvenci bi prihajalo do večkratnih ponovitev, kar bi pomenilo še več izpadlih ciklov kakor pri dizajnu 21 cevovodih.

Ps: Centrino pa ima 11 cevovodov, zaradi nižje frekvence (pod 2Ghz) in obilo cache, ki mu preprečuje ponovna izvajanja, že izvedenih ukazov. Overall impresiven CPU (Centrino that is) in pravi naslednik G4 v PowaBook-e in iBooke. Bojda, je bil to eden izmed razlogov, da je botrovalo dokončni odločitvi, da preidejo na Intel. Ker nikakor niso uspeli dobiti G5, ki bi bil primeren v prenosnika.
... for lifetime!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Nerdor ()

Zheegec ::

Ah ja, Nerdor, malo si bos se mogu prebrat... ne da se mi razlagat, je veliko strani na netu, ki ponujejo osnovno izobrazbo o tem kako delajo CPUji, Slo-tech ima tudi nekaj clankov 0:)
Nerdor: a mi hočeš povedati, da so inžinerji pri Intelu namerno in zavestno napravili napako pri dizajnu takega CPU
Ja, ampak niti ne "napako", ampak so se odlocili za vecje frekvence, ne pa visji IPC. Je pa dolgorocno to postal problem.
Nerdod: Kokr vemo Intel ne laže z nekimu PR indeksi o hitrosti ampak povedao s kolikšno hitrostjo dejansko delujejo
Hitrost kot frekvenca ali hitrost kot hitrost kot to, kako hitro procesor izvaja ukaze in kako hitro dejansko nekaj naredi? Mislim da si to malo zamesal :D

O kaksnih ponavljanjih ti to? Ostalega cisto nic ne stekam... Je pa tako, da vsak branch misprediction pomeni reloadanje celega pipelina - torej za Prescotta to pomeni 31 ciklov stran vrzenih. Je pa uspesnost branch prediction okoli 90%. Pa 2 execution units pomeni da se naenkrat izvaja 62 ukazov, pri A64 pa 3 execution units pomeni, da se izvaja 36 ukazov naenkrat... veliko manj moznosti za data dependancy ali pa pipeline stall.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zheegec ()

minmax ::

jakoslav: trik je v tem, da boš brez ugodnosti zaščite bil izključen iz 'razvitega sveta'. omejen ti bo dostop do storitev, itd itd.

sploh ne gre za to, da nihče ne bi mogel razbiti zaščite, samo zaščita se seli nekam kjer jo s softwarskimi cracki ne boš več uspel doseči pa če se na trepalnice postaviš. boš moral moddat svoj box - zdaj si pa predstavljaj, da bo tudi moddati vedno tezje. moddanje se od software crackov razlikuje po tem, da je treba _VELIKO_ več naporov da nekaj narediš.

in če misliš o variantah, "saj bomo shekali en čip in potem bodo lahko vsi uporabljal isto kodo" ... preberi članek, predvsem sekcijo o TORA-BORA. princip Break Once, Run Anywhere bo uspešno ubit, saj boš imel tako imenovan "traitor tracing" - se prav dobesedno sledenje kdo je tisti od kogar prihaja ključ, in posledično tudi revocation tistih ključev. skratka, ta sistem, ki se zdaj uvaja ni noben decss. to, kar se bo uvedlo je resen sistem zaščite. vsak ima pri tem svoj interes. medijske hiše očitnega. MS bo ubil dve muhi na en mah - laklenil multimedijski trg za neomejen čas (skupaj z nekaj večjimi proizvajalci) + končno bodo lahko zavarovali svoj server software (to je pretveza zaradi katere se uvaja tehnologija), proizvajalci HWja bodo seveda veseli, ker bodo prodajali nove čipeke, ker s starimi ne bo več mogoče gledat najnovejših medijskih vsebin. uh ja in država bo tudi vesela, končno varno elektronsko poslovanje in izsledljivost vsakega izdajalca, ki je leaknu kak dokument medijem!

kaj bodo uporabniki od tega imeli pa prepuščam v vajo bralcu. morda bi moral enkrat en članek na temo grozljivih tehnologij sedanjosti in njihovih prihodnjih uporab napisat.

noordinary: sploh ne napovedujem prihodnosti računalništva. to kar opisujem je tehnološko izvedljivo danes in zdaj. tisto kar se je zdaj pojavilo je _INTERES_, da se to tehnologijo uvede. se pravi gre bolj za gledanje družbeno-ekonomsko-politične situacije, kot prihodnosti računalništva.

B-D_ ::

Ni treba paničit, itaq bo vsak inteligenten kupec in tudi prodajalec ki mu bo pomagal (in NE bo ravno big bang ali kak podoben prodajalec smeti) rekel, da takih jajc z vsiljeno zaščito nima smisla kupovati. Pametni se ne bodo opekli ker se bodo učili na napakah neumnih, tako kot smo to že vseskozi počeli.

Koliko ljudi ima DVD rekorderje kot 20 jurjev vredno vgradno komponento katera z dvddecrypterjem veselo skopira bilokateri kvazizaščiten DVD in koliko idiotov ima DVD rekorder kot 200 jurjev vredno škatlo priključeno na tv, katera se ravna po idiotskih DRM in ne pusti človeku prepečt popolnoma nobenega DVDja razen posneti na dvd kako boring tv oddajo z reklamami vred?


O odločitvi Apple-a pa: Sedaj je iz neuporabne drage plastično-zaobljene piksne zadeva postala draga konzola. Zakaj konzola? Ker je isto sranje kot Xbox... pač spet en oklesten slabo ali sploh ne-nadgradljiv računalnik zgrajen okoli pravega procesorja. Zakaj ni nič več neuporabna? Ker na novo arhitekturo lahko naložiš tud kak PRAVI operacijski sistem na katerem celo delujejo stvari imenovane "programi" ki jih preneseš iz "interneta"... A programe lahk kar z neta potegneš? 8-O Ne obstajajo samo v ličnih izredno dragih škatlah? :8) Sicer v sloveniji ni panike ker sam peščica profijev uporablja te zadeve res namensko, home userjev, ki bi se tko grdo zajebali, da bi nabavili whaca, je zlo malo... bolj bodo uživali američani, ko bodo lahko imeli "lepe" whace hkrati z naloženim Longhornom. 0:)

borchi ::

B-D_ bi mogč vseen rajš ponucal noč za spanje...
l'jga

KleBac ::

In potem bo le še "design & stylish company" Apple, ki kakšen MP3 player naredi, če kdo hoče takega, ki ga ne more niti nafilat na eni malo dalši poti z letali ( včasih dovolj že po Evropi z vsemi zamudami in prestopanji ). Mlakom(r)(c) bo pa njihove škatle prodajal malo dražje, kot "no-name"......

In my life....I should do what I could !

hruske ::

Že pri Pentium Pro je tako, da svoje ukaze prevede v 72-bitne RISC ukaze. Kogar to kaj zanima, mu priporočam Kodekovo knjigo. Sicer je predstavljeno na kar starih računalih, ampak še bolj si presenečen, ko vidiš, da sploh ni nič novega...
Rad imam tole državico. <3

noraguta ::

mah apple vsake 7 let povozi kompatibilnost za nazaj , čas je že bil , da zopet "nategnejo" jabukarje.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

hruske ::

2400 komentarjev na slashdotu pove marsikaj.
Rad imam tole državico. <3

Matako ::

Racer D, P4 rabi za en ukaz 20 urinih period, ker ima 20 stopenjski cevovod (ali nekaj takega), G5 pa 10...torej če bi gledali samo to, bi G5 zlahka prehitel P4.

Ampak finta cevovoda je ravno v tem, da različne faze izvajanja potekajo hkrati - boljši izraz je tekoči trak in če gre vse v redu in je cevovod napolnjen, procesor vsak cikel izvede en ukaz. Zanimivo postane, kadar ne gre vse v redu (recimo zajeb pri napovedovanju pogojnih skokov) - pri P4 to pomeni adijo 20 ciklov, ker je treba zdaj cevovod sprazniti. It to je minimalno, če pravi ukaz še ni v L1 predpom imaš še večjo kazen. Samo, drugače ne gre pri teh visokih frekvencah je nujno imeti toliko stopenj, da so dovolj kratke in enostavne - niso pa funkcionalno potrebne. Sploh pa se mi zdi, da ima G5 16 stopenj - iz istih razlogov.
/\/\.K.

hruske ::

Ne gre 20 ciklov v nič, ampak samo uni, ki so se že začeli izvajat.
Rad imam tole državico. <3

lukaz ::

B-D_: A zate je edini PRAVI operacijski sistem winblows? no usaj tko se men zdi, ker naprimer linux in netbsd že dolgo podpirata PPC arhitektro. Tudi na nepravih operacijskih sistemih lahko preneseš "programe" z "interneta" če še ne veš :\
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

PowerPC (mac) vs. Intel (x86)

Oddelek: Strojna oprema
121153 (1030) CoolBits
»

Aopen odprl Pandorino skrinjico

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
243729 (2743) TribesMan
»

Apple se boji PC platforme (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Tožbe
608944 (7558) borchi
»

Intel Developer Forum 2005

Oddelek: Novice / Procesorji
153112 (2639) xenon74
»

Apple se odloča za Intel (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Procesorji
11312626 (8970) lopov

Več podobnih tem