»

Athloni XP v SMP načinu

HardOCP - Na HardOCP sem zasledil, da se dva AMD Athlona XP 1800+ prav lepo počutita na Tyanovi dvoprocesorski osnovni plošči. Torej je domneva resnična - Athloni 4 so sposobni večprocesiranja! Hehe, to bo še veselo. Intelov Pentium4, če še ne veste, tega ne zmore sploh. Zamislite si... Po moje je samo še vprašanje časa, kdaj bodo dvoprocesorske plošče prišle v širšo uporabo. Potem si lahko samo še manemo roke ter poganjamo Quake III z nastavljeno podporo večprocesiranju .

1 komentar

Voltaže na pretek

InsaneWB - Za relaksacijsko novičko: na tem naslovu si lahko ogledate slikico, kako je tip Thunderbirdu 1000 zvišal voltažo na, pozor, 3.02 volta! To naj bi bil svetovni rekord, žal pa ekstremist ne poroča o nikakršnih dosežkih v navijanju. Natega? Mogoče. Upajmo, da ne.

5 komentarjev

Volcano 7 na tapeti

Overclockers Cafe - Overclocker Cafe je testiral novo vročo Thermaltakeovo inovacijo, Volcano 7 HSF imenovano. Zadevica je bila že predstavljena v eni novic prejšnjega tedna in že takrat je Mate nad njo izrazil precejšnjo merico navdušenja. HSF ima namreč 8x8 centimeterski ventilator, kar zagotavlja isti pretok zraka kot pri 6x6 cm enotah, le da z manjšim hrupom. Poleg vsega je zgledno velik in ima bakreno jedro. Da bi se pa lahko še bolj slinili, ima Volcano tudi nadzor vrtljajev, in to ne na tak način kot Zalmanova pahljačica, ki ne more menjati obratov med delovanjem. Volcano 7 ima namreč v sebi vgrajeno vezje. Se nakup tega ventilatorja, ki pride v naše loge 15.11. res splača? Preberite si test! Da pa ne boste obotavljali klika - HSF je dobil nagrado Editor's Choice. To bo še vroče na trgu - pa hladno na procesorju .

0 komentarjev

nForce plošče bodo vsebovale AGP slot

The inquirer - Staro ljudsko reklo pravi, da se na napakah učimo. To reklo drži povsod, precej priljubljeno pa je tudi v računalniški industriji. Zadnje čase npr. pri Nvdii, kjer so se končno nekaj naučili iz Intelove zgrešene filozofije pri naboru i810, da je integrirana grafična kartica zakon in da AGP reža niti slučajno ne pride v poštev. No, Nvdiaši so drugačnega mnenja, saj so se odločili, da bodo poskrbeli, da bodo njihove nForce plošče vsebovale tudi režo AGP. Zakaj? Hja kljub temu, da je integrirana grafična kartica GeForce 2 MX, ki trenutno zmore prenašati bremena vseh najnovejših iger, bo nekoč prišel dan, ko bo grafične zmogljivosti treba nadgraditi z novejšo grafično kartico. In lastniki še tako dobre plošče lahko brez AGP slota lahko samo žalostno pogledujejo proti najnovejšim grafičnim kartica. Skratka, Nvidiina odločitev bo sigurno pripomogla k še večjemu zanimanju za nForce. ...

1 komentar

Problemi z Itaniumi

The inquirer - Intel letos res nima sreče. Potem, ko so že mislili, da bodo AMD končno pustili daleč zadaj s predstavitvijo 0.13 mikronskih Northwood procesorjev, se jim je vsa računica zaradi nam neznanih problemov podrla in predstavitev svojih adutov so morali prestaviti na januar, kar je samo voda na mlin AMD-jevcem, ki se z vsakim novim AthlonXP procesorjem že prav nevarno bližajo tudi najvišjim frekvencam, ki jih trenutno zmorejo doseči Intelovi Penitumi4. Vendar pa Intel nima samo težav z najnovejšimi Northwoodi, ampak tudi z Itaniumi in delno s Xeoni. Pri prvih sta kritična predvsem 733 in 800 MHz Itaniuma, ki jih je zelo težko dobiti. Intel vzrokov za pomanjkanje sicer ne navaja, vendar naj bi po nekaterih podatkih šlo za probleme pri izdelavi. Manjše težave ima Intel tudi s svojimi 900 MHz Xeoni, ki so pred kratkim trpeli zaradi pregrevanja, vendar pa jih je le-ta že "popravil". No, procesorji so sedaj sicer dobri, vendar pa tudi njihova dobavljivost ni ravno najboljša. ...

0 komentarjev

Linux na namizju

Linux Today - Ali ima Linux na namizju možnosti za uspeh? Trenutno ima Linux 4% tržni delež (in raste), kar ga postavlja ob bok Macom z 6%. Se resnično z vsako različico približuje večji uporabnikovi prijaznosti in ali je resnično toliko cenejši od Oken, da ga bodo podjetja sprejela?
Bruce Perens (HPjev prvi človek Linuxa) pravi, da je s Star officeom, Evolutionom in Mozillo poskrbljeno že za večino uporabnikov. Bo pa trajalo še precej časa preden bo Linux popolnoma sprejet.
A In še zanimiv argument... Pred 5 leti si nihče ni mogel predstavljati, da bi lahko Linux bil tako močan v strežniškem tržišču. Zakaj ne bi bil čez 5 let enako močan na namizjih?

2 komentarja

Test Geforceov Ti200 ter Ti500

Digit Life - Digit-Lifeovci so se spravili v testiranje novega para grafičnih kartic, ki temeljita na Geforce3 čipu. Geforce Titanium, kot se serija imenuje, naj bi staro serijo Geforce3 kartic dodatno pocenila. Iz te serije bi Ti500 posegal po samem vrhu, Ti200 naj bi pa dosegal slabše rezultate od ostalih. Rekli bi lahko tudi, da bo Geforce3 Ti200 nadomestil sedanje GF2 MX grafične kartice. A temu nikakor ni tako. V seriji Geforceov 2 so bile razlike med MX ter ne-MX karticami ogromne. Prvoten MX je bil okleščen DDR pomnilnika, imel je le dva renderirna cevovoda, frekvenca procesorja ter pomnilnika je bila signifikantno manjša. Razlika pri seriji Geforce3 Ti pa je, da se model 200 od modela 500 razlikuje le po frekvenci pomnilnika ter čipa. Primer: Jedro procesorja Ti200 tiktaka pri 175 MHz, medtem ko se Ti500 poti na 240 MHz. Tudi pri pomnilniku je razlika - Ti200 ga ima nominiranega pri 200 MHz (400 MHz DDR), Ti500 pa pri 250 MHz (500 MHz DDR). Zakaj uporabljam besedo nominiranega? Sodeč po...

0 komentarjev

Novi Detonatorji

Overclockers.com.au - Kot je pri nVidii v navadi, so izdali nove, nepotrjene, ne nujno stabilne, a skoraj vedno hitrejše, Detonator gonilnike. Naziv te izvedenke Detonatorjev4 je 22.50, vunpotegnete si jih pa lahko za domala vse mogoče Windows platforme: Na tem naslovu za Windows 9x, tukajlele za WinME, tukaj za Windows NT, na tem naslovu za Win2000 ter tukaj za WinXP. Pustimo detajl, da so nekateri naslovi enaki, ampak hej, bolje izpasti neumen kot pa iz aviona . Ker venomer ponavljam, da gre pri prepogostem izdajanju gonilnikov za absurd, mi povejte - ste za to, da na Slo-Techu namesto izraza nVidia Detonator uporabljamo nVidia Razfukač™ ? Malo heca pa mora biti...

7 komentarjev

DeCSS legalen!

Slashdot - Po dolgem času končno spet ena dobra novica z drugega brega Atlantika.
DVDCCA (DVD Copy Control Association) je izgubila tožbo proti gospodu Andrewu Bunnerju. Distribuiranje izvorne kode DeCSS tako postaja legalno, saj je 'predsodna prepoved' razveljavljena. Sodno razlago lahko preberete tule. Moram reči, da je to prvi pravni spis, ki je razumljiv tudi navadnim smrtnikom. Zanimivo branje.
Zdaj bodo tudi v Kaliforniji lahko nosili majice z napisom DeCSS izvorne kode brez, da bi šli zato v zapor. Končno en košček zdrave pameti v tem itak norem svetu.
Sodnik je tudi povedal, da se zaščita poslovnih skrivnosti ne more primerjati s tako osnovnimi načeli kot je ameriški prvi amandma, ki govori o zaščiti svobode govora. To je utemeljil s tem, da to ni dopuščeno niti pri zadevah kot sta nacionalna varnost ali pravica do pravičnega sojenja. Zlobni jeziki že namigujejo, da bo sodink zaradi tega prej ali slej odpuščen, če ne kar aretiran... ...

0 komentarjev

XP versus 2000

InfoWorld - Kar neverjetno je, kakšne upočasnitve doživljajo nove izdaje operacijskih sistemov. Navajeni smo že, da vsak OS z izidom napove nove mejnike v hardverski požrešnosti, prinese lepši uporabniški vmesnik, več vgrajenih programov (in s tem potencialno tudi več odvečnega šodra), igric ter gonilnikov. Vas zanima, zakaj vztrajam na Windows 2000 ter nikakor nočem presedlati na Windows XP? Preberite si tale članek na Infoworldu. Primerjali so oba operacijska sistema na štirih platformah: dva sta vsebovala P4 procesor pri 1.5 GHz, eden je tiktakal na 733 megahercih na P3 arhitekturi, četrti je bil gigaherčni Pentium3 v SMP konfiguraciji. Ugotovitve so malodane presunljive. Fantje so testirali s programom Benchmark Studio Professional, kar jim je omogočilo natančne meritve izvajanja raznih programov pod težko obremenitvijo. Razlike so variirale od 11% v korist Win2000 do kar sto odstotne razlike! Niti v eni različici testa se ni dogodilo, da bi Windowsi XP vodili. Si še vedno hočete namestiti...

17 komentarjev

English or/ali slovensko?

Slo-Tech - Danes sem dobil po elektronski pošti predlog za novo anketo, kar se zgodi na Slo-Techu zelo poredko. Evil mi je predlagal, naj uporabnike vprašam, v katerem jeziku uporabljajo svoj operacijski sistem. No, njegovo vprašanje se je nanašalo na Windowse, ker smo pa kozmopoliti, se ozrimo na katerikoli operacijski sistem. Čudno, toliko anket smo že imeli, pa še nikoli vprašali slednjega vprašanja... Drugače pa še ena novost, poleg amnestije ter ankete. Globoko se opravičujem za poročilo z Infosa 2001, saj sem v njem pozabil omeniti enega zelo pomembnih članov Slo-Techa. Prosim odpuščanja ter vabim na ponovno branje članka . Hitro si preberite - čez nekaj minut bo namreč v desnem meniju nov test.

5 komentarjev

Linux prihranil Amazonu miljone

100si - Na pogovorih s Securities in Exchange Commissionom, je Amazon zatrdil, da so uspeli znižati stroške, ki so povezani s tehnologijo za približno 25%, iz $71 miljonov na $54 miljonov dolarjev. Znižanje stroškov pa je bilo pripisano predvsem Amazonovi selitvi na na Linuxu postavljeno tehnološko platformo, ki uporablja cenejšo infrastrukturo, kot tudi vsesplošnemu znižanju cen pri podatkovnih in telekomunikacijskih storitvah zaradi prevelikih zmogljivosti na trgu. Klik!

1 komentar

Splošna amnestija

Slo-Tech - Kot ste verjetno opazili... smo se za dan reformacije (ja malo pozno je tale novica) odločili izvesti pomilostitev vseh Owc in Gnojev. Kot kaže ste se na forumu umirili. Upam da še dolgo ne bomo imeli kakšnega novega osebka s tem nazivom.

1 komentar

Umazano delovanje MSN

Linux Today - Microsoft je pred časom v MSN vklopil detekcijo brskalnikov in vsem, ki konkurirajo Explorerju, preprosto onemogočil prikaz strani. Navajali so, da drugi brskalniki strani ne prikažejo pravilno, kar se je kmalu izkazalo za popolno laž. Tako so na primer uporabniki Konquerorja z 'zlaganim' podpisom strani lahko gledali normalno. Šlo je še za en poskus monopolizacije trga, ki se v zadnjem času predvsem z XPji kar vrstijo. Zaradi slabe publicitete, ki so jo s tem poželi, so morali svojo odločitev umakniti.
Kot kaže imata Opera in Amaya še vedno vizualne probleme s prikazovanjem strani MSN. Le, da naj bi tokrat šlo za probleme z brskalniki in ne MSjem...

3 komentarji

XP = eXtra Proprietary

Linux Today - Zanimiva primerjava. XPji naj bi bili zelo podobni 'turistični pasti'. Gre za to, da ti v tujem mestu neznanec ponudi pomoč in pravi, da te bo peljal do vseh najboljših trgovin in turističnih točk. Kmalu pa turist ugotovi, da ga neznanec vodi le do lokalov, ki so v lasti njegovih sorodnikov, ali pa od njih dobiva povratne usluge. Skratka, da je bil grdo prevaran.
Za razliko od turistične pasti, ki jo lahko kadarkoli zapustite, pa se uporabniki MSjevega Passporta ne bodo mogli tako hitro odvaditi...
RedHat ob tem poziva k bojkotu MSja dokler se ne spametuje in neha z 'priklepanjem' uporabnikov na svoje storitve. Gre tudi za to, ali naj o tem kaj je dobro za uporabnike odloča kapital (ki mu dejansko ni mar za ljudi) ali uporabniki sami.

0 komentarjev

ICQ 2001b

ZDNet - Po verziji aplha, ki sem jo na kratko opisal pred časom, je izraelski Mirrabilis izdal novo, 2001b (beta) verzijo svojega IM programčka. Namestitvena datoteka je velika 3.61 MB, Klik! priporočen :]

ICQ morda ni bil prvi tovrstni programček oz. storitev, je pa nedvomno najbolj razširjen, uporabljan ter priljubljen. S prednostmi nove verzije sem se sicer že ukvarjal, a še enkrat - na kratko: stiki se sedaj prenesejo na spletni strežnik, s katerim se sinhronizirajo, če uporabljamo več računalnikov; naprednejše prenašanje datotek nam tokrat omogoča stvarjenje 'mape v skupni rabi'; namestitveni programček omogoča dodajanje in odstranjevanje modulov tudi brez ponovnega zaganjanja računala.

1 komentar

Intel najavil 0.09 mikronske procesorje

X-Bit Labs - Včeraj so predstavniki Intela objavili, da naj bi Intel začel s prodajo svojih procesorjev, izdelanih v 0.09 mikronski tehnologiji (90 nanometrov). Zaenkrat se še ugiba o tem, kateri Intelov procesor bo prešel na to tehnologijo, čeprav glede na to, da je na začetku leta 2002 napovedan P4 Northwood (0.13 mikronska izdelava), ki bi moral zadostovati za vsaj eno leto, pri X-Bit Labs predvidevajo, da bo novi procesor izdelan v 0.09 mikronih prihajajoči Intelov Banias procesor. Več o procesorju in Intelovih načrtih tukaj.

5 komentarjev