»

Test 11. hladilnikov

Accelenation - Kar precej dni je že minilo odkar je Slo-tech gostil povezavo do testa hladilnikov. In to precej vročih dni, ko se procesorji potijo še bolj kot ponavadi. Da pa se techiji ne boste dolgočasili, sem vam poiskal test enajstih hladilnikov. Kakšnih posebnih analiz testa ne bom delal, ker sem že kar pošteno utrujen. Če se zanimate za nakup hladilnika, potem test preberite, kupite (vašega) favorita, ga nataknite na procesor in uživajte v hrupu, ki vam ga bo stvarca povzročala .

0 komentarjev

Palomino ali Thunderbird?

HardOCP - To je vprašanje, ki si ga je zastavil marsikateri računalničar. Ali se mi splača kupiti Thunderbirda ali je vseeno, če malce počakam in si nabavim tehnološko bolj naprednega Palomina? Odločitev je sicer preprosta; po vseh pravilih, bi moral na odločitvi zmagati Palomino, vendar pa je vse skupaj malce bolj zapleteno. Najnovejše različice čipov niso nikoli bile preveč sigurne, saj obstaja verjetnost, da bodo le-ti vsebovali kakšnega nadležnega hrošča (samo spomnite se i820). Hrošča pa zato, ker vsi proizvajalci čipov le-te stestirajo zelo na hitro, saj bi podrobno testiranje trajalo toliko časa, dokler nebi procesor popolnoma zastarel. Sam sem vedno kupil eno generacijo starejši procesor (ko so na sceno prišli Pentiumi sem kupil 486, ko pa je začel prevladovati Celeron 2, pa sem kupil Celerona 500 katerega lastnik sem še danes), ki so bili že dodobra preizkušeni. Če vas morebitni hrošči ne skrbijo, saj nas AMD s svojimi procesorji še ni razočaral (razen pri nedavnem JPEG, MPEG...

1 komentar

Računalniška starosta

Wired News - Mogoče se še spomnite (mogoče pa tudi ne) starih računalnikov, ki so bili sestavljeni iz ogromnega števila čipov (danes tak skupek nadomesti 1 mikroprocesor), vendar so takrat veljali za najzmogljivejše primerke. Če vas vsaj malo daje nostalgija po starih časih, potem si morate ogledati to stran, kjer so opisali in poslikali dogajanje na Vintage Computer Festivalu - festivalu, kjer se zberejo lastniki starih (ampak zares starih) računalnikov. Vredno ogleda.

0 komentarjev

10 GB Linux PDA

CNet - Ta novica je pomembna tako za razvoj Linuxa, kot razvoj ročnih računalnikov. Za kaj gre? Podjetje Serial System je pred kratkim predstavilo svoj Terapin Mine PDA, ki je namenjen hranjenju podatkov. Vase lahko spravi do 10 GB podatkov - od digitalnih fotografij, preko računalniških datotek, do zvočnih datotek. Poleg hranjenja podatkov, ga lahko priklopimo tudi na krajevno omrežje (LAN) in ga uporabimo za manjši ali začasen strežnik. Terapin Mine ponuja tudi razširitveno mesto za PC Card, kar mu omogoča (s pravšnjimi dodatki) delovanje v brezžičnem omrežju (wireless LAN). Naprava stane 599 $, na voljo pa bo konec avgusta. Vsekakor bo naprava vsaj malo omajala trenutne standarde na področju dlančnikov in poizkušala zarisati novo smer razvoja (v mislih ima predvsem večji pomnilnik, če že ne trdi disk). Kaj pa operacijski sistem? Operacijski sistem bo Linux, ki bo omogočal prost razvoj programske opreme, saj ne bo treba plačevati licenc. ...

0 komentarjev

Stoletje računalniških virusov

The inquirer - Morda je bilo preminulo 20. stoletje, stoletje računalnikov in "silicijske revolucije". Računalniki so nam prinesli nekaj novega, nekaj kar je marsikomu olajšalo življenje. Vendar pa so računalniki prinesli tudi veliko sitnosti. Tukaj nimam v mislih zoprnega sevanja in že kar legendarnega "poneumljanja" ljudi, ampak računalniške viruse, ki so se razvijali premo sorazmerno z računalniki. Prvi resni virusi so se pojavili nekje leta 1985 in se od takrat naprej samo še krepili. Iz kaset, na katerih so bili spravljeni podatki (se spomnite Spectruma?) so se preselili na diskete, kasneje pa še na medij, ki povezuje večino računalničarjev - internet. Priča smo bili posebej prirejenim različicam, ki jih je zaradi posebnega načina razmnoževanja preko interneta skoraj nemogoče uničiti. Internetni virusi sicer niso neverni, če znate ravnati z njim, saj ciljajo predvsem na človeško neumnost (ravno danes sta me po dolgem času razveselili dve pismi s precej zanimivimi naslovi, ki pa sta bili v...

0 komentarjev

Kyro 2 in problemi z igro Max Payne

The inquirer - Max Payne je zasijal v vsej svoji lepoti, vendar boste imeli lastniki Kyro 2 kartic kar nekaj problemov s to igro. Čeprav je igra s temi karticami povsem "igrabilna", se občasno pojavljajo katastrofalne upočasnitve in lomljenje tekstur. Tega zaenkrat ne morete odpraviti niti s popravkom 1.1 niti z najnovejšimi gonilniki. Problem nastane, ko se odpravite na odprto, kjer je veliko snega in raznih sob. Takrat lahko lastnike Kyro 2 kartic doleti upočasnitev na 5-10 FPS-jev, ki je v kakšni igri (Ultima IX) še sprejemljiva, tukaj pa vas bo pripeljala do hitre smrti. Vendar se nam gotovo ni treba bati, saj bodo inženirji popravili tudi to nevšečnost. Če so že popravili probleme z Mercedes-Benz Truck Racing, ki se je na Kyrih 2 "odlikoval" z raznimi anomalijami, zakaj nebi mogli poskrbeti še za Max Payne.

13 komentarjev

WinXP upočasnijo sistem

The inquirer - Čeprav WinXP in Office XP dajejo izgled povsem solidnega operacijskega sistema/programa, ni vse tako kot bi moralo biti. Če gre verjeti CSA Research, ki so pred kratkim napovedali partnerstvo z Anandtechom, prehod na konfiguracijo Windows XP/Office XP ne bo ravno najboljši, saj bomo utrpeli kar precejšen padec zmogljivosti. Po njihovih podatkih, naj bi ta padec v primerjavi z navezo Windows2000/Office2000 znašal 26-49% (odvisno od konfiguracije). Za 26-49% manj zmogljiv računalnik! Sliši se veliko. Vendar meritve gor ali dol, ko bo podpora Windows 98/ME usahnila, bomo itak prisiljeni presedlati na nov sistem. Žalostno a resnično.

13 komentarjev

Nekaj informacij o Kyru 2 Ultra

The inquirer - Kakih natančnih podatkov o Kyru 2 Ultra še vedno ni, je pa toliko več raznih govoric, ki se včasih izkažejo za malce bolj, včasih za malce manj natančne. The Inquirer poizkuša ločiti zrna od plev: PowerVR-ove informacije o prihajajočem čipu so še vedno precej skope. Kljub skopim informacijam, pa je vsaj Hurcules izdal ime prihajajoče kartice, ki se bo imenovala Prophet 4800 (kodno ime Kyra 2 Ultra je ST4800, kodno ime Kyra 2 pa ST4500). Znano je tudi, da bo Kyro 2 Ultra deloval pri višjih hitrostih, kot original (Kyro 2), ki pa zaenkrat še niso znane. O njih lahko samo ugibamo; predvidevane so frekvence čez 200 MHz, nekateri viri pa navajajo, da naj bi Kyro 2 Ultra deloval pri neverjetnih 225 MHz. Med drugimi, tudi samo ime "Kyro 2 Ultra" še ni potrjeno, vendar je zaenkrat najbolj razširjeno med računalničarji. Gotovo se nebi preveč čudil, če bi PowerVR nov čip, ki ga lahko pričakujemo oktobra ali novembra, poimenoval kar Kyro 3. Vendar je to malo manj mogoče, saj smo že prej...

1 komentar

Nvidia 3D Stereo ?!

Slo-Tech - Matej nam je poslal zanimivo novico o Nvidiinem programčku 3D Stereo. Tukaj imate njegov, sicer kar močno lektoriran in preoblikovan original:

Na Nvidiini domači strani, so na stran za gonilnike dodali program 3D Stereo. Program deluje na vseh Nvidiinih karticah in omogoča neverjetne efekte pri igranju iger. Žal pa lahko povzroči tudi zdravstvene probleme, zato pred uporabo programa naredite medical test. Lepa lastnost programa je, da se ga lahko vklopi in izklopi kar med igranjem igre.

Da še jaz naredim malo spremne besede: te neverjetne učinke boste doživeli samo, če si lastite 3D očala. Če očal nimate, boste videli samo zamaknjeno sliko, ki jo proizvede programček 3D stereo. Drugače pa so 3D očala kar malce nevarna, če jih prepogosto uporabljate, saj močno utrudijo oči, bojda pa povzročajo tudi škilavost. Če hočete 3D Stereo preiskusiti, potem si naložite Detonatorje 12.41. ...

2 komentarja

V vednost adminom

Slo-Tech - Koci nam sporoča sledeče:
27.09.2001 bo v Koloseju v Ljubljani predstavitev in tiskovna SLO Office XP . Kot so mi sporočili (delam kot novinar na enem izmed časopisov) bodo na predstavitvi na voljo tudi tesne različice Officov. Predlagam vam, da greste na predstavitev in poveste da boste o njih pisal na Slo-techu. Zagotovo vam bodo dali kakšno verzijo. Podobna predstavitev bo tudi februarja, ko bodo izšli Slovenski Windows XP, točne ure obeh predstavitev pa vam, če vas seveda zanima, še sporočim.
V napad na zastonjski Office XP.

9 komentarjev

UltraATA/133 standard rojen

X-Bit Labs - Imate radi hitre diske? Od danes naprej jih boste imeli še raje, kajti Maxtor je postavil temelje novemu UltraATA/133 standardu, ki teoretično omogoča 133 MB/s prenose. Trenutno so lastniki licenc že VIA, SiS, Promise in Silicon Image, ki bodo nov standard uporabili v svojih krmilnikih in chipsetih. Maxtor pričakuje, da bo asimilacija celotnega trga trdih diskov z novim standardom končana zgodaj leta 2002. Glavne lastnosti novega standarda so sledeče:
  • teoretično 33% večji prenosi kot pri UtraATA/100 standardu

  • Združljivost s standardi Ultra ATA/33, ATA/66 in ATA/100

  • Nov standard uporablja isti 40-pinski kabel, kot pri UltraATA/100

Novorojeni standard izgleda obetaven, vprašanje pa je, kako se bo obnesel v praksi (primer: prehod iz UltraATA/33 na UltraATA/66 ni bil ravno bleščeč). Spet: počakajmo na prve teste.

5 komentarjev

ATI kupil HydraVision tehnologijo

X-Bit Labs - Mogoče je nekaterim ta novica že znana, vendar jo bom vseeno objavil. Kaj mislite, kateri dve tehnologiji sta zadnje čase potiskali v ospredje Nvidio in Matrox? Odgovor je zelo preprost: Nvidia je blestela s svojo Twin View tehnologijo, in Matrox s svojo Dual Headom. Če odštejemo STMicro, je edini proizvajalec, ki ni imel tehnologije za prikaz na več monitorjih, ostal ATI. Vendar nič več. Tudi ATI hoče iti v korak s časom, zato so z Appian Graphics opravili 2 milijona $ vreden nakup HydraVision programov in tehnologije, blagovne znamke ter nekaterih patentov, ki omogočajo prikaz na večih monitorjih.
Komaj čakam, da vidim, kako se bo nova tehnologija obnesla proti Nvidiini in Matroxovi.

3 komentarji

Intelovi Pentium III-M procesorji

X-Bit Labs - Intel je pred kratkim izdal nove Pentium III-M procesorje, ki so v bistvu mobilni Tualatini. Ti bodo proizvedeni v 0.13 mikronski tehnologiji, namenjeni pa bodo petim različnim hitrostim: 1.13GHz, 1.06GHz, 1.0GHz, 933MHz, in 866MHz. Procesorji bodo obvladali trg prenosnikov do prihoda mobilnih Pentium4 procesorjev, ki naj bi prišli na trg nekje v Q1 2002. Pred tem, pa bo Intel v Q4 izdal še en Pentium III-M procesor, ki bo deloval s hitrostjo 1.2 GHz. Novi Pentium III-M procesorji prinašajo v primerjavi s Coppermini kar precej novosti. Najbolj bosta padli v oči večja količina L2 predpomnilnika, ki znaša kar 512 KB in 133MHz FSB. Tudi 0.13 mikronska arhitektura ni od muh, saj omogoča nižji Vcore, ki znaša 1.4 V (starejši mobilni Pentiumi 3, 1.7 V Vcore) in se v načinu Speed Step še zmanjša. Vse to omogoča manj oddane toplote - kar za 40%. Rezultat vseh teh napredkov je, da Pentiumi III-M s Thermal Design Power tehnologijo oddajo samo 21.8 W toplote (9.3 W v primeru Speed Stepa)....

0 komentarjev

RV200 -> Radeon 2 VE?

X-Bit Labs - Čudna so pota ATI-jeva, še bolj čudna pa so pota njegovih kodnih imen. Za R300, katerega predstavitev je še kar precej oddaljena, so vsi mislili, da bi utegnil biti Radeon 3. Po krajšem raziskovanju strani, ki se ukvarjajo s 3D grafiko, pa se je izkazalo, da bo šlo za nekakšen Radeon 2 Ultra. Po skoraj enakih stopinjah se odpravlja RV200 (POZOR! To ni R200 ali Radeon 2), za katerega so vsi predvidevali, da bo šlo za nekakšno okleščeno verzijo Radeona 2 (nekako v stilu Nvidiine družine MX). Po krajših raziskovanjih se je izkazalo, da bi RV200 utegnil biti Radeon 2 VE. Radeon 2 VE bo naslednik Radeona VE in bo namenjen "poslovni grafiki". Izdelan bo v 0.15 mikronski tehnologiji, odlikoval pa se bo z asinhronim delovanjem pomnilnika in procesorja (drugače povedano: procesor in pomnilnik bosta lahko delovala z različno hitrostjo in ne bosta frekvenčno odvisna drug od drugega). Ker bo Radeon 2 VE "posloven" čip, se bomo morali odpovedati DirectX 8.1 Pixel in Vertex shaderjem. Pojavljajo...

0 komentarjev

Negotova prihodnost i850

X-Bit Labs - Rambusov pomnilnik RDRAM (Rambus DRAM) je na papirju videti sijajen, v praksi pa se ne izkaže za tako bleščečega. Do nedavnega je bil celo majhen zaviralec prodaje Pentiumov 4, saj običajni uporabniki, ki jih je več kot zahtevnih uporabnikov, ne potrebujejo dragega RDRAM-a. No, če je verjeti X-bit labsom, se bo množična podpora RDRAM-u ustavila ob prihodu SDRAM in DDR SDRAM chipsetov. Takrat se bo delež i850 matičnih plošč zmanjšal za 20%-30%. Grobar množične podpore pa utegne biti tudi DDR SDRAM, katerega chipseti so resda počasnejši od i850 in katerega pasovna širina je manjša od RDRAM-a, vendar ima DDR pomnilnik manjšo latenco od RDRAM-a. Množična podpora se bo zmanjševala do Q2 2002, ko naj bi chipset i850, ki edini podpira RDRAM, dočakal svoj konec. Čeprav se bo množična podpora RDRAM-u prenehala, pa bo Intel še vedno ostal zvesti podpornik le-tega. Po "smrti" i850 chipseta, bo le-tega nadomestilo čipovje, ki je trenutno znano pod kodnim imenom Tulloch. Tulloch se bo po...

0 komentarjev

Za vse tiste, ki pošiljajo novice

Slo-Tech - Vidim, da ste se tudi bralci novic opogumili in nam poizkušate olajšati naše garaško delo. To me je kar malce presenetilo, še posebej v dneh, ko je najbolj vroče in bi po vseh teorijah morali lenariti. Sem pa toliko bolj razočaran, ker bolj malo pošiljate linke, ki pa so nujno potrebni za preverjanje pristnosti same novice. Zato prosim, če v prihodnje zraven novice dodate še link. Hvala.

0 komentarjev

Netcraft web survey

Linux Today - Izšla je julijska 'številka' Netcraftove raziskave trga spletnih strežnikov.
Testirali so neverjetnih 31,299,592 spletnih mest. Apache še vedno daleč pred ostalimi vodi s prepričljivim 58% deležem vseh namestitev. Njegov delež pa je v primerjavi s prejšnjim mesecem upadel za dobrih 4%, približno za toliko, pa se je povečal delež IIS. Šlo naj bi predvsem za dve ogromni farmi strežnikov v ZDA, ki sta prešli iz Solarisa na Okna. Zanimivo je tudi, da vedno več strežnikov uporablja SSL za varne transakcije (v nasprotju z gibanjem indeksa NASDAQ). Raziskava govori tudi o tem, da je po svetu očitno nameščenih že nekaj sto strežnikov s predizdajo strežnika .NET. Zanimivo branje...

2 komentarja