» »

Googlova plačila Applu pod drobnogledom

Googlova plačila Applu pod drobnogledom

Slo-Tech - Applov brskalnik Safari nikoli ni bil prava konkurenca Googlovemu Chromu in mestoma se je zdelo, da Apple sploh nikoli ni imel takšnega namena. S spletnim iskalnikom pa sploh nikoli niso poskušali, saj je to še težja naloga. Britanski varuh konkurence CMA (Competition and Markets Authority) meni, da je to tudi posledica Googlovih plačil Applu za uporabo njegovega iskalnika v Appplovih izdelkih. Po neuradnih podatkih zato poteka preiskava teh praks.

Tovrstna plačila niso nobena skrivnost, saj Google plačuje tudi Samsungu in drugim proizvajalcem telefonov, da ti na svojih napravah Googlov iskalnik nastavijo kot privzet. Google plačuje celo Mozilli, da je v Firefoxu urejeno enako, kar je celo glavni Mozillin prihodek. A CMA meni, da so plačila Applu sporna predvsem zato, ker s tem Apple vzpodbujajo, da ne počne ničesar, predvsem da ne inovira. Da se problematičnosti tega aranžmaja zaveda tudi Apple, kažejo tudi zadnje vesti, da se Mozilla in Google pripravljata na izdajo svojih brskalnikov za iOS, ki ne bi več uporabljali Applovega pogona. Uradnih informacij še ni, a Apple naj bi resno razmišljal o ukinitvi te omejitve. Tudi najnovejša posodobitev pogona Webkit prinaša nekaj novosti, ki smo jih že dolgo časa pričakovali, saj so poznane iz Chroma.

A Google Apple ne plačuje le za uporabo svojega iskalnika prek Safarija, temveč tudi v drugem izdelku, ki pa je v poročilu CMA počrnjeno - verjetno gre za Chrome. Samo v Veliki Britaniji naj bi Apple od Googla prejel do poldruge milijarde funtov, kar je precej več od konkurence. V letu 2021 je globalno Apple od Googla prejel več kot 15 milijard dolarjev. Tovrstno deljenje prihodkov med podjetji je problematično, zato bi lahko CMA z ugotovitvami seznanila tudi organe v ZDA in EU. V ZDA proti Googlu že poteka postopek zaradi suma oviranja konkurence.

1 komentar

Mr.B ::

Odkar se je to izkazalo, da se da čisto lepo implementirati v Indiji, sedaj postane to vprašanje pod drobnogledom.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kongres: tehnološka četverica deluje monopolno, predlagajo razkosanje podjetij (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
5912158 (8285) driver_x
»

Google bo proizvajalcem pametnih telefonov začel zaračunavati Google Play v EU (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Android
16243718 (33626) Ales
»

Mozilla čedalje odvisnejša od Googla (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
9530683 (26017) mtosev
»

Microsoftu pol milijarde evrov globe (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Tožbe
14329621 (26704) MrStein
»

Apple umika YouTube app iz iOS-a

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
2210958 (8857) 22gapi22

Več podobnih tem