» »

Nemški varuh konkurence preiskuje Amazon

Nemški varuh konkurence preiskuje Amazon

Slo-Tech - Nemški varuh konkurence je po prejemu več pritožb zoper ameriškega spletnega trgovca Amazon uvedel preiskavo podjetja. Pod drobnogledom bodo poslovni pogoji in način poslovanja s prodajalci na spletnem portalu amazon.de. Vodja urada za varstvo konkurence Andreas Mundt je povedal, da je Amazon največji spletni trgovec, ki upravlja največji tovrstni spletni portal, zaradi česar je veliko prodajalcev in proizvajalcev odvisnih od njegovega dosega.

Amazon deluje kot vratar (gate keeper), posebej problematična pa je njegova dvojna vloga. Kot hkrati največji prodajalec in kot upravljavec največje spletne trgovine, kjer lahko prodajajo tudi drugi, prinaša tveganje za zlorabo položaja. Zaradi velikega števila prejetih pritožb bo sedaj varuh konkurence preverjal, ali je Amazon zlorabil svoj tržni položaj na škodo manjših prodajalcev na njegovi strani. Zato bodo temeljito prečesali njegove poslovne prakse in pogoje uporabe, saj ima Amazon tako prevladujoč tržni položaj kakor odvisne partnerje.

Evropska komisija je podobno preiskavo že uvedla. Poleti je poslala več vprašalnikov številnim nemškim prodajalcem, ki so odgovarjali na vprašanja o izkušnjah z Amazonom. Medtem ko Komisija preučuje Amazonovo uporabo podatkov o potrošnikih v škodo drugih prodajalcev, nemški urad preiskuje poslovne prakse in pogoje poslovanja na nemški strani. V Nemčiji je bil Amazon lani odgovoren za 46 odstotkov vseh nakupov prek spleta.

0 komentarjevVredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nov božič, nova stavka v nemškem Amazonu (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
5113244 (10845) AndrejO
»

Evropska komisija preiskuje Amazon

Oddelek: Novice / Tožbe
104374 (3292) SkipEU
»

Domače branje: Brad Stone: Amazon (2014)

Oddelek: Novice / Domače branje
83744 (2657) BaToCarx
»

Kam gre Amazon? V tiskanje knjig in naprej

Oddelek: Novice / Ostale najave
74955 (4611) RejZoR
»

Precenjeni Amazon posloval z izgubo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
5210592 (7797) Tilen

Več podobnih tem