» »

Amazon in EU sta se poravnala

Amazon in EU sta se poravnala

Slo-Tech - Spletni gigant Amazon se je izognil kazni v EU, saj se je poravnal z Evropsko komisijo. S tem se je zaključila preiskava, ki jo je Komisija začela leta 2019 zaradi suma, da Amazon zlorablja informacije, ki jih ima o prodajalcih prek svoje platforme, da neupravičeno favorizira lastne storitve. Leto pozneje so Amazon uradno obtožili kršitev protimonopolne zakonodaje.

Amazon je imel močan interes za poravnavo, saj bi mu bila Evropska komisija v nasprotnem primeru lahko izrekla večstomilijonsko globo. V poravnavi se je podjetje zavezalo, da ne bo uporabljalo nejavnih podatkov o poslovanju pogodbenih partnerjev in prodajalcev na Amazonovi platformi za favoriziranje lastnih storitev ali izdelkov. Obljubili so tudi, da bodo vse ponudbe obravnavali enakovredno, ko bodo izbirali zmagovalce Buy Boxa, in prikazali tudi drugouvrščenega, če bo zadosti različen. Buy Box je izpostavljeno okence, ki prikazuje ponudbe, ki jih Amazon posebej promovira kot najboljše. Amazon bo postavil tudi nediskriminatorne pogoje in kriterije za vključitev prodajalcev v Prime, jim omogočil svobodno izbiro dostavnih služb in teh podatkov ne bo uporabljal za lastne prednosti.

S tem se je Amazon izognil globi, ne da bi formalno priznal krivdo. Podpredsednica Evropske komisije Margrethe Vestager je ob tem dejala, da je Evropska komisija postavila nova pravila, kako sme Amazon delovati v Evropi. Amazon ne bo mogel več izkoriščati svoje dvojne vloge - kot prodajalec in ponudnik tržnice - kar bo koristilo vsem prodajalcem in potrošnikom. Amazon je izrazil zadovoljstvo, da so izpolnili zahteve Evropske komisije, čeprav se s številnimi očitki ne strinjajo.

2 komentarja

starfotr ::

Ali bo ta famozna komisija isto naredila tudi za vse ostale trgovce? Tudi živilske. Oni se tudi pojavljajo v vlogi prodajalca kot tudi ponudnika in konkurenta izdelkom že uveljavljenih blagovnih znamk.

Kolikor vem se pozicije na policah v trgovini plačajo. Kje je tu ta komisija sedaj?

mtosev ::

V redu da so se poravnali. Drugič verjetno sledi kazen.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

EU Amazon obtožuje kršitev protimonopolne zakonodaje

Oddelek: Novice / Tožbe
64052 (3408) ABX
»

Evropska komisija bo Amazon obtožila monopolnih praks

Oddelek: Novice / Tožbe
194220 (3022) spegli
»

Amazon v Luksemburgu pridobil 250 milijonov evrov nezakonite pomoči (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
5215057 (12292) AndrejO
»

Evropska komisija preiskuje Amazon

Oddelek: Novice / Tožbe
106238 (5156) SkipEU
»

V EU se obeta pocenitev e-knjig

Oddelek: Novice / Ostale najave
299793 (8221) MatejMatej

Več podobnih tem