» »

EU Amazon obtožuje kršitev protimonopolne zakonodaje

EU Amazon obtožuje kršitev protimonopolne zakonodaje

Slo-Tech - Evropska komisija je Amazonu poslala obvestilo o nasprotovanju (statement of objections) zaradi dvojne vloge podjetja pri spletni prodaji. To je prvi korak, ki ga Komisija stori ob sumu kršitev protimonopolne zakonodaje. Prav tako je Komisija začela uradno preiskavo, ali Amazon krši pravila konkurence in zlorablja prevladujoč tržni položaj.

Ključni problem je Amazonova dvojna vloga. Amazon je na lastni platformi, ki je vodilno mesto za spletno trgovino na svetu, v vlogi prodajalca in ponudnika infrastrukture za zunanje prodajalce. S tem, ko nudi platformo ostalim prodajalcem, dobi Amazon vpogled v poslovne podatke, ki niso javni, denimo količine prodanih izdelkov, prihodki prodajalcev, število obiskovalcev in ogledov ipd. Komisija ugotavlja, da večje količine teh nejavnih podatkov tečejo k uslužbencem Amazona, ki delajo na prodaji Amazonovih izdelkov, da na njihovi podlagi sprejemajo strateške odločitve o prodajnih taktikah. Amazon tako na primer ve, kaj se najbolje prodaja na celotni platformi, in potem svoje izdelke iz te skupine bolj izpostavi.

Komisija meni, da se Amazon s tem izogiba običajnim tveganjem, ki so povezana s poslovanjem, in v Nemčiji in Franciji, ki sta največja trga v EU, zlorablja svoj položaj. Če bo preiskava to potrdila, bo šlo za kršitev 102. člena Pogodbe o Evropski uniji, ki prepoveduje zlorabo prevladujočega položaja na trgu. Začetek formalnega postopka ne pomeni, da se bo ta končal z negativnimi ugotovitvami za Amazon. Pomeni le, da obstajajo sumi za obstoj nepravilnosti.

Poleg teh očitkov pa v drugi, nepovezani preiskavi Komisija Amazonu očita tudi favoriziranje lastnih ponudb in ponudb prodajalcev, ki uporabljajo Amazonovo logistiko in dostavo. Gre za oznako Buy Box, ki jo dobijo prodajalci, da lahko potem ponujajo izdelke naročnikom na Amazon Prime v skladu s temi pogoji. Kdor dobi oznako Buy Box, ima večjo izpostavljenost na spletni strani in se od daleč zdi, kot da je edini ponudniki nekega izdelka. Komisija bo preiskala, ali so merila, po katerih se ta značka podeljuje, jasna in nepristranska.

Amazon se je že odzval z besedami, da kategorično zanikajo očitke Evropske komisije in da si bodo še naprej prizadevali, da bi Komisija dobila točne podatke. Ob tem dodajajo, da imajo manj kot 1-odstoten tržni delež med prodajalci in da niso največji. Pristojna komisarka Margrethe Vestager je dejala, da se zdi, da Amazon krni konkurenco. Komisija opaža, da milijoni transakcij in izdelkov, ki se tržijo in sklepajo prek Amazonovih stani, takoj romajo v Amazonove algoritme.

6 komentarjev

Spura ::

Na Hackernews je bilo ene par primerov podjetij, ki imeli uspesne izdelke, in so poslovali preko amazona, in je amazon lepo videl prodajne podatke in lansiral istovrstne produkte.

tikitoki ::

Amazonu bi morali cisto enostavno prepovedati trziti lastne znamke. Enostavna in ucinkovita resitev.

Markoff ::

Razbiti podjetje na del, ki nudi platformo in na del, ki se ukvarja s prodajo. Komisija bi lahko lepo sodelovala s SEC -> Amazon z izgubo EU+US crkne. Na Kitajskem nima Amazon česa počet because AliExpress.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

A-242 ::

Markoff je izjavil:

Razbiti podjetje na del, ki nudi platformo in na del, ki se ukvarja s prodajo.


Tocno tole. Pa se naprej razbiti google (in zahtevati fizicno locitev med firmami in prepovedati izmenjavo podatkov med kosi) na:

- search
- android
- android market
- advertising
- cloud

Pa se kaksen koscek bi se spomnil.

Pa kapo dol pred Vestagerjevo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: A-242 ()

m314 ::

In Microsoft na:
- OS,
- aplikacije,
- gaming
- cloud
- ...

ABX ::

Margrethe Vestager je legenda
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kongres: tehnološka četverica deluje monopolno, predlagajo razkosanje podjetij (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
5912004 (8131) driver_x
»

Evropska komisija bo Amazon obtožila monopolnih praks

Oddelek: Novice / Tožbe
194204 (3006) spegli
»

V EU se pripravlja preiskava Amazona

Oddelek: Novice / Zasebnost
165970 (4940) tebodi
»

Amazon v Luksemburgu pridobil 250 milijonov evrov nezakonite pomoči (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
5214973 (12208) AndrejO
»

Evropska komisija preiskuje Amazon

Oddelek: Novice / Tožbe
106229 (5147) SkipEU

Več podobnih tem