» »

Zaprli hekerski forum Darkode in priprli kolovodje, obtožen tudi Slovenec

Zaprli hekerski forum Darkode in priprli kolovodje, obtožen tudi Slovenec

vir: Europol
Europol - V usklajeni akciji so policisti iz več držav zaprli hekerski forum Darkode, kjer so si člani izmenjevali in prodajali varnostne ranljivosti, orodja za vdiranje ter ukradene informacije, obenem pa so pridržali 28 ljudi, so sporočili z ameriškega pravosodnega ministrstva. S tem so odsekali lovke največjemu tovrstnemu nezakonitemu forumu, kjer je občevanje potekalo v angleščini. Na internetu sicer po ocenah preiskovalcev obstaja okrog 800 podobnih forumov, a je bil Darkode med največjimi, najbolj obiskanimi in najbolje založenimi.

Europol je potrdil, da so v operaciji, ki jo je vodil FBI in pri kateri je sodelovala evropska enota EC3 (European Cybercrime Centre), sodelovali organi pregona iz naslednjih držav: Avstralija, Bosna (Republika srbska) Brazilija, Ciper, Danska, Finska, Hrvaška, Izrael, Kanada, Kolumbija, Latvija, Makedonija, Nemčija, Nigerija, Romunija, Srbija, Švica, Velika Britanija in ZDA. Aretirali so 28 ljudi, izvedli so 37 hišnih preiskav in zasegli več kosov računalniške opreme in pripomočkov.

Darkode so nepridipravi ustanovili že leta 2007, za njegov obstoj pa so preiskovalci vedeli že precej časa. Stran je štela 250-300 članov, ki so morali poznati posebno geslo za vstop. Pridružitev je bila mogoče le s povabilom, za vsakega člana pa je moral jamčiti obstoječi član. Prav tako je bilo treba za članstvo priložiti hekerski CV z dosežki in potencialnim doprinosom k forumu.

Agentje FBI-ja so se že pred več kot letom dni uspeli pod krinko pridružiti strani. Operacija Shrouded Horizon se je končala v noči s torka na sredo z omenjenimi hišnimi preiskavami, zasegom domene ter aretacijami, preiskava pa se bo seveda nadaljevala. Trenutno so vložili obtožnice zoper 12 ljudi, a se preiskava nadaljuje, zato jih bo verjetno še več. Prvi so o aretacijah poročali brazilski mediji, saj so potekale tudi na brazilskih tleh; v zvezni državi Goiânia so pridržali dve osebi, v Brasílii in Belo Horizonteju pa so izvedli hišne preiskave.

Znani strokovnjak za računalniško varnost Brian Krebs je o Darkodu izrecno pisal že leta 2013, pred tem pa v člankih ni omenjal imena. V forum, ki ga od ostalih loči predvsem izjemna pestrost članov, saj prihajajo iz različnih držav, se je bil iz raziskovalnih namenov infiltriral tudi sam. V teh letih je razgalil nekaj članov.

FBI je že vložil obtožnico zoper osem najvidnejših članov foruma. Pred sodiščem se bo moralo zagovarjati sedem Američanov, dva Slovenca ter po en Šved, Pakistanec in Šved, Rus in Alžirec pa sta se na povezanem procesu že izrekla za kriva (FBI navaja države, kjer imajo obtoženci stalno prebivališče).

Med obtožnimi sta 28-letni Matjaž Škorjanc iz Maribora, znan kot iserdo, ter 34-letni Mentor Leniqi (Iceman) iz Gurišnice. Bremenijo ju sodelovanja pri izsiljevanju (racketeering conspiracy) ter združevanja v hudodelsko združbo z namenom izvesti več prevar (conspiracy to commit wire fraud and bank fraud; conspiracy to commit computer fraud, access device fraud and extortion) in večje računalniške prevare (substantive computer fraud). Škorjanca bremenijo še sodelovanja pri organizaciji foruma Darkode (conspiring to organize Darkode forum) in prodaje zlonamerne programske opreme ButterFly bot (selling malware).

Škorjanc je bil v Mariboru aretiran že leta 2010, ko ga je slovenska Policija pridržala zaradi sodelovanja pri pripravi botneta Mariposa/Butterfly. Predlani so ga v Mariboru obsodili na štiri leta in 10 mesecev zapora, njegovo nekdanjo partnerico Nušo Čoh pa zaradi pranja denarja na osem mesecev. Višje sodišče je letos februarja po pritožbi večinoma potrdilo sodbo iz leta 2013; stransko kazen 3000 evrov, zaseg protipravno pridobljenega premoženja, plačilo 25.630 evrov (razlika med ocenjeno pridobljeno koristjo in vrednostjo zaseženega premoženja) ter 4 leta in 10 mesecev zapora, v kar se vštejeta dva dneva pridržanja. Kazen so potrdili tudi Čohovi. Tudi Leniqi, sicer srbski državljan s stalnim prebivališčem v Sloveniji, že ima zgodovino na sodiščih. V istem procesu je krivdo priznal, zato je moral opraviti 480 ur družbeno koristnega dela. Enaka usoda je doletela tudi četrtega obtoženca v slovenskem procesu iz leta 2012, Darka Goričanca.

20 komentarjev

flbroker ::

Tale Krebs mi gre pocasi na zivce, povsod tisci svoj vohunski nos.

#000000 ::

Če ga dobijo ameri v roke bo propjevao ko kanarček, samo naši ga ne bodo izročili, sam je zajeban lajf ko si omejen na Slovenijo, še na barko ne smeš ker te lagko šacnejo v tujih vodah, za kater tako ne vemo ŠE komu pripadajo. jeba cela

#000000 ::

Sej jih ne, če bi jih bi on že par let robijal v USA arestih, nobena al pa skoraj redke so države ki izročajo SVOJE državljane tujim varnostnim silam, poglej trgovca z steroidi, ki se je izvlekel iz avstrijskega aresta, in zdaj ga ne bodo videli nikjer več. Pač svojih ne damo, kar je tudi prav, navsezadnje če bi to počeli bi izgubili SUVERENOST in bi vsak defekt iz kjerkoli lahko vložil obtožbo za karkoli za katerega koli SLO državljana in država bi ga kar ne lepe oči izročila.

HPME ::

Zakaj tisti varuhi zakona ne aretirajo člane FinFisherja, HackingTeam-a, NSA?
Vsi so opravljali enake zločine in vsaka zdrava oseba pride do sklepa da so podkupljeni.

Rias Gremory ::

HPME je izjavil:

Zakaj tisti varuhi zakona ne aretirajo člane FinFisherja, HackingTeam-a, NSA?
Vsi so opravljali enake zločine in vsaka zdrava oseba pride do sklepa da so podkupljeni.

Ker "zdrave osebe" niso na primernih položajih.
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

c3p0 ::

>> ter 34-letni Mentor Leniqi (Iceman) iz Gurišnice.

Verjetno bo Gorišnica (pri Ptuju).

Matako ::

No ja, vem da jih vidite kot nekakšne borce proti sistemu, ampak liki so se v resnici ukvarjali v glavnem z bolj ali manj domiselnimi malware nategi starih mam. Kot da bi ti Robin Hood poizkusil prodati enciklopedijo ali komplet posode.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

darkotri ::

Matako je izjavil:

No ja, vem da jih vidite kot nekakšne borce proti sistemu, ampak liki so se v resnici ukvarjali v glavnem z bolj ali manj domiselnimi malware nategi starih mam. Kot da bi ti Robin Hood poizkusil prodati enciklopedijo ali komplet posode.



To je res, je pa vseeneo lepo videti osebe (ki se sicer s tem okoriščajo) ki se borijo prosi tako velikemu sistemu. Velika napaka vseh teh oseb je, da so naivni.
Obstaja čisto enostavna rešitev za take ljudi...združevanje v celoto pod mentorstvom oz vodenjem nekoga ki ni iz istega foha...klasika poslovanja Vupena, Hacker Teama in ostalih ki so šli sicer v neko legalno sceno, zelo veliko pa še delajo v ilegali.
Poglejte vse delujoče sisteme (ne državne seveda), vodja oz enota ki vodi neko skupino ni profi v temu kar delajo ostali v sistemu. Če se vodja v sistemu ukvarja z isto stvarjo kot ostali partnerji, ni pozoren na vse ostale napake in nevarnosti ki prežijo na ta sistem.
Žal se je to velikokrat že izkazalo za pravilno, predvsem v sistemu hekerskih skupin...no moje mnenje
darko

poweroff ::

sudo poweroff

Glugy ::

Bremenijo ju sodelovanja pri izsiljevanju (racketeering conspiracy) ter združevanja v hudodelsko združbo z namenom izvesti več prevar (conspiracy to commit wire fraud and bank fraud; conspiracy to commit computer fraud, access device fraud and extortion) in večje računalniške prevare (substantive computer fraud). Škorjanca bremenijo še sodelovanja pri organizaciji foruma Darkode (conspiring to organize Darkode forum) in prodaje zlonamerne programske opreme ButterFly bot (selling malware).

Jz ne vem zakaj branite te ljudi če naj bi pa naredil tako huda dejanja. A to so tisti ki ti pošljejo v email priponko in če jo odpreš ti poberejo denar z bančnega računa?

poweroff ::

Aha, razumem. V bistvu se zavzemate za to, da se kibekriminala sploh ne bi preganjalo. Ne zasebnih kriminalcev, niti državnih organizacij, ki izvajajo ta dejanja.

Ali pa hočete reči, da je potrebno preganjati oboje?

Ker če ja, potem trenutno nepreganjanje NSA in Hacking Teama ne pomeni, da moramo Škorjance in Icemane pustiti pri miru.
sudo poweroff

konspirator ::

Nsa/ostale 3-4 črkovne vohunske organizacije hates competition.

Ali pa hočete reči, da je potrebno preganjati oboje?

Če imaš žegen države si good guy, drugače bad guy.Kar se mene tiče si oboji zaslužijo metek.

Obodi delajo pizdarije, državni so v prvi fazi za izsiljevanje pomembnežev ("lobiranje") in industrijsko vohunjenje.

Zgodovina sprememb…

tikitoki ::

Med take spada tudi govno, ki ti zakodira vse podatke na disku in te potem izsiljuje za denar in podobno sranje. Meni se zdi, da je treba takšne gnide spraviti iz obtoka. Ce pa svojega znanja ni uporabljal za zlonamerno okoriscanje, pol pa je to seveda nekaj drugega.
Americani pa so s svojimi zakoni tko al tko malce bolni v glavi in imajo zato tudi prenatrpane zapore. Sicer pa niso zaseli v te vode brez zavedanja o moznih posledicah.

VaeVictis ::

Zadeva je zelo enostavna.

Želimo si samo jasna pravila za vse, ne pa: Quod licet lovi non licet bovi!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: VaeVictis ()

Glugy ::

Ja seveda ..men je čist vseen kdo je podtaknu izsiljevalski virus za denar. Naj bo kaznovan. Tud če prihaja iz državnih vrst. Ja to je res....oni delajo isto ampak svoje ščitjo ker se imajo za "good guye" čeprav so mnogokrat isti. Pregleda in transparentnosti pa tak nad njimi ni. Kjer je moč interesov pa kjer ni transparentnosti je vedno korupcija. Tko vedno je blo in tko vedno bo. Zato pa se Banka Slovenije tako upira transparentnosti pa ne razkriva vsega kar je v poročilu pod pretvezo varovanja zasebnosti klientov.

leiito ::

Glugy je izjavil:

Bremenijo ju sodelovanja pri izsiljevanju (racketeering conspiracy) ter združevanja v hudodelsko združbo z namenom izvesti več prevar (conspiracy to commit wire fraud and bank fraud; conspiracy to commit computer fraud, access device fraud and extortion) in večje računalniške prevare (substantive computer fraud). Škorjanca bremenijo še sodelovanja pri organizaciji foruma Darkode (conspiring to organize Darkode forum) in prodaje zlonamerne programske opreme ButterFly bot (selling malware).

Jz ne vem zakaj branite te ljudi če naj bi pa naredil tako huda dejanja. A to so tisti ki ti pošljejo v email priponko in če jo odpreš ti poberejo denar z bančnega računa?


Racketeering je lahko, ni pa nujno izsiljevanje v smislu našega reketa. V tem kontekstu se nanaša na RICO Act, ki omogoča pregon oseb, tudi če niso same konkretizirale kaznivega dejanja, niti ukazale nujno ne, ampak so bile integralni del tega, kar mi imenujemo hudodelske združbe. S tem zakonom so lahko učinkovito procesuirali botre ameriške mafije v 70-ih in so ga kasneje kopirale številne druge države.

Isotropic ::

zakaj naj bi bila ustanovitev foruma kaznivo dejanje? sploh če ni več sodeloval na njemu?

BigWhale ::

konspirator je izjavil:

Če imaš žegen države si good guy, drugače bad guy.Kar se mene tiče si oboji zaslužijo metek.


A ti ves kaj je metek?

Matija82 ::

Isotropic je izjavil:

zakaj naj bi bila ustanovitev foruma kaznivo dejanje? sploh če ni več sodeloval na njemu?


Glej zgoraj za RICO. "Del hudodelske družbe" oz. nekakšno omogočanje (forum provider).

gruntfürmich ::

darkotri je izjavil:

Matako je izjavil:

No ja, vem da jih vidite kot nekakšne borce proti sistemu, ampak liki so se v resnici ukvarjali v glavnem z bolj ali manj domiselnimi malware nategi starih mam. Kot da bi ti Robin Hood poizkusil prodati enciklopedijo ali komplet posode.



To je res, je pa vseeneo lepo videti osebe (ki se sicer s tem okoriščajo) ki se borijo prosi tako velikemu sistemu.


ja res? kateremu velikemu sistemu? NSA? multinacionalkam?? ali izkoriščajo naivnost navadne raje?

malo premislit preden kaj napišete. če pa ne zmorete mislit ko je to značilno za 99% slovenčkov pa raje bodite tiho in ubogajte pametnejše.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

V Nemčiji aretirali slovenskega obsojenega hekerja Matjaža Škorjanca (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Tožbe
9017004 (9154) poweroff
»

Našima hekerjema grozi ameriški zapor (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Varnost
8826902 (19369) tony1
»

Zaprli hekerski forum Darkode in priprli kolovodje, obtožen tudi Slovenec

Oddelek: Novice / Varnost
2012867 (8824) gruntfürmich
»

Megaupload nedosegljiv, operaterji aretirani (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
15958766 (47808) Gavran

Več podobnih tem