»

Preiskovalci obglavili LockBit

Europol - Mednarodno združenje organov pregona je v širokopotezni akciji uspelo zaseči večino infrastrukture ter programja razvpite izsiljevalske skupine LockBit in aretirati nekaj pomembnih članov.

LockBit je bila v zadnjem času bržkone najbolj zloglasna tolpa razvijalcev izsiljevalske programske opreme (ransomware). Z dejavnostjo so pričeli leta 2019, takrat še pod imenom ABCD, in popularizirali moderni način delovanja po principu ransomware-as-a-service, pri čemer so svoja orodja ter infrastrukturo oddajali v najem množici drugih kriminalcev, sami pa pobirali provizijo, običajno v vrednosti okoli 20 odstotkov. Po podatkih ameriškega pravosodnega ministrstva so z njihovo pomočjo doslej napadli najmanj 2000 organizacij po vsem svetu in na ta način izterjali najmanj 120 milijonov dolarjev. Odmevnejši napadi vključujejo lanske na Boeing, Royal Mail ter Industrial and Commercial Bank of China. Sloveli so kot brezkompromisni zlikovci, ki niso prizanašali nikomur, niti bolnišnicam.



V...

3 komentarji

Na Danskem so piratske skupine v velikih škripcih

TorrentFreak - Številne piratske skupine, ki so izdajale nove vsebine, so imele sedež ali pomemben del svojih sodelavcev na severu Evrope, ki je svoj čas veljal za neuradno varno zatočišče. Položaj pa se spreminja, saj je v zadnjih mesecih posebna enota danske policije (National enhed for Særlig Kriminalitet) zaostrila svoje postopanje in aretirala številne člane. Sodelujejo tudi z organizacijo Rettighedsalliancen, ki se zavzema za spoštovanje avtorskih pravic. Danska je postala ena najnevarnejših držav za pirate, piše TorrentFreak.

Pred dvema mesecema so 37-letnika obsodili na 60-dnevno pogojno kazen, ker je prek sledilnikov za BitTorrent prenašal več tisoč avtorsko zaščitenih del. Plačati je moral še 10.000 danskih kron kazni (okrog 1300 evrov). Že leta 2020 sta na Danskem ugasnili strani DanishBits and NordicBits, a sta vrzel kmalu zapolnili Asgaard in ShareUniversity. Tudi ti sta kmalu padli. Na Danskem se od leta 2020 vrstijo obsodbe uporabnikov strani za piratiziranje. Najnovejše aretacije...

91 komentarjev

Apple bo plačal 25 milijonov dolarjev zaradi diskriminacije pri zaposlovanju

Slo-Tech - Ameriško pravosodno ministrstvo je z Applom sklenilo dogovor, s katerim se Apple odziva na obtožbe, da so pri zaposlovanju diskriminirali. Gre za zgodovinski dogovor, ki bo Apple stal 25 milijonov dolarjev, kar predstavlja najvišji znesek pri urejanju kršitev zakona o priseljevanju in državljanstvu (INA). Od tega gre 6,75 milijona dolarjev za globo in 18,25 milijonov dolarjev v sklad za poplačilo krivic.

Ministrstvo poudarja, da je Apple pri zaposlovanju diskriminatorno obravnaval nekatere ameriške državljane in prebivalce s stalnim prebivališčem. Apple krivde v poravnavi ni priznal, so pa dejali, da so nehote spregledali standarde pravosodnega ministrstva. Dodali so, da so uvedli robustne mehanizme, ki so v skladu z zahtevami regulatorjev. Morebitne napake pa so bile posledica pomot in nenamernih spregledov, ne pa diskriminacije.

Preiskava ministrstva za pravosodje se je začela leta 2019. V njej so ugotovili, da je diskriminacija potekala vsaj v letih 2018-2019, morda pa še...

13 komentarjev

Organi pregona uničili RaidForums

Slo-Tech - Ameriški in evropski organi pregona so v usklajeni akciji, ki je trajala več kot leto dni, zasegli domeno ter infrastrukturo hekerskega foruma RaidForums in aretirali ključne administratorje.

Po večini odmevnejših kraj podatkov v zadnjih letih smo bili lahko sigurni, da se bodo v tej ali oni obliki znašli na enem mestu: spletnem forumu RaidForums, ki je postal ena poglavitnih oglasnih desk za malopridneže, ki so se želeli zbarantati za pridobljeno robo. Forum je nastal leta 2015 in kakor pove ime, je bil sprva namenjen organiziranju spletnega ter elektronskega nadlegovanja (raids), nato pa se je preobrazil v bazar za trgovanje z nelegalno pridobljenimi podatki. Struktura in delovanje sta do danes postala zelo dovršena; uporabniki so lahko v zameno za različne ravni naročnin dostopali do zaprtih delov foruma, ki so ponujali privilegiran dostop do oseb visoko v sferah kiberkriminala, administratorji pa so osebno posredovali pri največjih poslih.

Toda v letošnjem februarju je v...

10 komentarjev

V Nemčiji aretirali slovenskega obsojenega hekerja Matjaža Škorjanca

Dnevnik - Nemška policija je minuli teden aretirala 33-letnega slovenskega hekerja Matjaža Škorjanca (nadimek Iserdo), za katerim so ZDA razpisale priporni nalog in mu čez Lužo grozi 50 let zapora. Novico o aretaciji je potrdil tudi Škorjančev oče. Škorjanca obtožujejo, da je v letih 2008-2013 sodeloval v hudodelski združbi, ki je z računalniškimi vdori ukradla več milijonov evrov. Nemška policija ga je ustavila pri rutinskem nadzoru prometa na avtocesti A8 na nemško-avstrijski meji.

Obtožnica, ki jo je ameriško tožilstvo vložilo zoper Škorjanca, je javno dostopna od septembra. V njem Škorjancu in še trem članom hudodelske združbe, med katerimi je tudi v Sloveniji živeči srbski državljan Mentor Leniqi iz Gorišnice, očitajo vodenje foruma Darkode. Škorjanc naj bi bil njegov ustanovitelj. Poleg Slovencev sta obtožena še Španec Florencio Carro Ruizu in Američan Thomas McCormick, ki je že aretiran. Žrtvam so med delovanjem foruma Darkoda, kjer so si delili zločinske prakse in metode,...

90 komentarjev

Našima hekerjema grozi ameriški zapor

vir: Pixabay

Slo-Tech - Zvezno sodišče v Washingtonu je sporočilo, da so vložili obtožnico proti četverici, osumljeni kriminalnega združevanja ter bančnih in drugih prevar, kraje identitet, vdiranja in izsiljevanja, vse to v povezavi s spletnim forumom Darkode. Med njimi sta tudi dva prebivalca naše države, in sicer Matjaž Škorjanc iz Maribora, znan tudi po vzdevku Iserdo, drugi pa je Mentor Leniqi iz Gorišnice, sicer srbski državljan. Poleg njiju sta med obtoženimi še Španec Florencio Carro Ruizu in Američan Thomas McCormick. Mccormicka je ameriška policija pridržala že lani, trojica tujcev pa je za zdaj še na svobodi, sodišče pa je izdalo nalog za njihovo aretacijo.

Obtožnica jih dolži, da so od leta 2008 pa vse do 2013 kradli osebne...

88 komentarjev

Razbili hekersko skupino GozNym

Slo-Tech - V policijski akciji v ZDA, Nemčiji, Gruziji, Moldaviji, Ukrajini in Bolgariji so razbili hudodelsko združbo GozNym, ki je v zadnjih letih s hekerskimi napadi in zlonamerno programsko opremo skušala pridobiti za več kot 100 milijonov dolarjev protipravne premoženjske koristi. Opeharili so vsaj 40.000 žrtev. V ZDA so zaradi kraj in pranja denarja podali obtožnice zoper deset posameznikov, a jih je pet še na prostosti. V Nemčiji sta obtožena dva, prav tako v Gruziji, kjer je med obtoženima tudi kolovodja, še en član skupine pa je obtožen v Moldaviji. Enega člana je Bolgarija izročila ZDA.

GozNym je malware, ki je nastal kot fuzija programov Nymaim in Gozi. Prvi je namenjen vdoru v sistem in namestitvi drugega kosa malwara na računalnike. Nymaim se je do leta...

8 komentarjev

Velika Britanija se odreka Huaweiju, finančna direktorica aretirana v Kanadi

The Wall Street Journal - V Kanadi so pridržali finančno direktorico kitajskega velikana Huawei, ki ji sedaj grozi izročitev ZDA. Kitajska je že zahtevala, da Meng Wanzhou, ki je tudi hči ustanovitelja podjetja, nemudoma izpustijo. Pridržali so jo že minuli teden, a na njeno željo informacije niso javno objavili. Kanada je šele včeraj pozno zvečer potrdila aretacijo.

Mengova je ena izmed podpredsednic podjetja in najvplivnejših oseb v Huaweiju. Natančen razlog za aretacijo ni znan, je pa znano, da ZDA preiskujejo Huawei zaradi suma kršitve sankcij proti Iranu. ZDA tudi zahtevajo njeno izročitev, o čemer bodo kanadska sodišča še odločala. Jutri bo potekalo zaslišanje, na katerem bo sodnik odločil, ali jo bo proti plačilu varščine spustil na prostost. Zaradi sodne odredbe...

23 komentarjev

Evropski parlament sprejel pravila glede čezmejne dostopnosti digitalnih vsebin

Evropski parlament - Evropski parlament je ta teden sprejel pravila glede čezmejne prenosljivosti digitalnih storitev. Ta bodo državljanom dala možnost, da povsod v EU dostopajo do istih naročniških (pretočnih) vsebin, kot jih imajo na voljo doma - denimo Netflixa, HBO, Amazon Prime ali Spotify. Za je glasovalo 586 poslancev, 34 jih je bilo proti, 8 se jih je vzdržalo.

V različnih državah EU imajo državljani na voljo različne vsebine, s čimer mislimo na filme, nadaljevanke, glasbe, igre, športne vsebine itd. Že to ni v skladu z idejo o enotnem digitalnem trgu, a do poenotenja po celi EU je še daleč. Nova pravila odpravljajo manjši del teh težav. Namreč, doslej pri prestopu meje kar naenkrat nismo imeli več dostopa do istih vsebin, ki smo jih naročili in plačali doma. Odslej bodo...

31 komentarjev

Epilog Playpena: 30 let zapora za kolovodjo, 900 aretiranih

Slo-Tech - Ta teden se je končala velika dvoletna operacija Playpen FBI in organov pregona v več drugih državah, s katero so razbili največjo pedofilsko skupino na internetu. Aretirali so več kot 900 ljudi, ustanovitelja strani pa so že obsodili na 30 let zapora.

Spletna stran Playpen za izmenjavo otroške pornografije je začela delovati leta 2014, na kar so ovaduhi FBI hitro opozorili. Ker je stran obratovala na omrežju Tor, je bilo praktično nemogoče odkriti njeno lokacijo. Toda vsaka tovrstna stran ima tudi denarni tok, ki mu je precej laže slediti. Ko ustanovitelj strani naredi še kakšno napako, kar se praviloma zgodi, pa ga lahko identificirajo. Tako je ustanovitelj Playpena decembra 2014 pomotoma razkril pravi IP-naslov spletne strani, kar je bilo dovolj,...

23 komentarjev

Zaprli hekerski forum Darkode in priprli kolovodje, obtožen tudi Slovenec

Europol - V usklajeni akciji so policisti iz več držav zaprli hekerski forum Darkode, kjer so si člani izmenjevali in prodajali varnostne ranljivosti, orodja za vdiranje ter ukradene informacije, obenem pa so pridržali 28 ljudi, so sporočili z ameriškega pravosodnega ministrstva. S tem so odsekali lovke največjemu tovrstnemu nezakonitemu forumu, kjer je občevanje potekalo v angleščini. Na internetu sicer po ocenah preiskovalcev obstaja okrog 800 podobnih forumov, a je bil Darkode med največjimi, najbolj obiskanimi in najbolje založenimi.

Europol je potrdil, da so v operaciji, ki jo je vodil FBI in pri kateri je sodelovala evropska enota EC3 (European Cybercrime Centre), sodelovali organi pregona...

20 komentarjev

Megaupload nedosegljiv, operaterji aretirani

The Wall Street Journal - Ameriški zvezni preiskovalni urad (FBI) je pravkar potrdil zaprtje priljubljene spletne strani za gostovanje datotek MegaUpload in aretacijo večine vodilnih članov. Obtoženi so načrtnega in obsežnega "spletnega piratstva", povečini piratskih kopij filmov in tv serij, ki se na veliko gostujejo na tem omrežju. Skupaj naj bi sedem članov ti. "Mega zarote" s kršitvami avtorskih pravic in pranjem denarja povzročilo za pol milijarde dolarjev škode in pri tem zaslužilo 175 milijonov dolarjev. Seznam premoženja, ki jim ga mislijo zaseči, obsega 110 točk, med njimi številne bančne račune, račune pri spletnih bankah, avtomobile in umetniška dela.

Domena megaupload.com je sodeč po whois.com še vedno vpisana na honkonško družbo Megaupload Limited,...

159 komentarjev

V Mariboru nadaljevanje hišnih preiskav in aretacij v primeru Mariposa

RTV Slovenija - Julija lani je slovenska policija v sodelovanju z ameriškim FBI-jem in špansko CNP aretirala (in kasneje izpustila) 23-letnega in 24-letnega Mariborčana ter izvedla več hišnih preiskav na območju Maribora, Celja in Kršega, ker so sumili, da je aretirani heker z vzdevkom Iserdo, po neuradnih podatkih študent mariborske FERI, glavni pisec programa Mariposa. Takrat so pridržali dve osebi in zasegli 75 kosov računalniške opreme.

Program, ki naj bi ga Mariborčan prodal španski hudodelski združbi, naj bi od leta 2008 po spletu okužil 13 milijonov računalnikov in vzpostavil tako imenovani botnet - omrežje kompromitiranih računalnikov, ki izvajajo ukaze upravljavca virusa. Delovanje botneta so...

86 komentarjev

FBI dobil podatke o napadalcih Anonymous iz PayPalovih dnevnikov

Wired News - Prejšnji teden smo poročali, da je FBI med racijami aretiral in obtožil 14 ljudi, ki jih sumijo sodelovanja v hekerski skupini Anonymous. Obtoženi so po Computer Fraud and Abuse Actu, poleg njih pa so preiskali še prostore 35 drugih osumljencev v iskanju dodatnih dokazov. Iz zaprisežene pisne izjave FBI-jevega agenta Chrisa Thompsona, ki je bila uporabljena pri pridobitvi ene izmed sodnih odredb za hišno preiskavo, je sedaj razvidno, kako so ugotovili identiteto teh posameznikov.

Podatke jim je posredoval PayPal. Spomnimo, da je lani 4. decembra PayPal zamrznil račun WikiLeaksa, kamor so lahko prejemali donacije. To je izzvalo srd internetne skupnosti, kar...

32 komentarjev

FBI aretiral vsaj 14 domnevnih članov Anonymousa

vir: CNN
CNN - Ameriški Zvezni preiskovalni urad (FBI) je včeraj izvedel več deset hišnih preiskav in aretiral več pripadnikov znane hekerske skupine Anonymous. Informacije so skope, viri citirajo različno število aretacij, znano pa je, da so preiskave izvedli v več zveznih državah in da so pridržali vsaj 14 oseb, osumljenih sodelovanja v skupini Anonymous.

FBI je za CBS News potrdil, da so izvedli hišne preiskave v New Yorku, Kaliforniji, New Jerseyju in na Floridi, pri čemer so aretirali vsaj 14 oseb. Zasegli so tudi mnogo računalniške opreme. CNN poroča, da so v šestih poslopjih na Long Islandu, v Brooklynu in Bronxu v New Yorku zasegli več računalnikov, domnevno povezanih z Anonymousovimi člani, medtem ko so bile aretacije izvedene v drugih preiskavah....

41 komentarjev

Nadaljnje preiskave prostorov domnevnih članov LulzSeca

ComputerWorld - Čeprav je hekerska skupina LulzSec za vikend objavila, da se bodo razpustili in prenehali delovati, organi pregona po celem svetu še vedno intenzivno raziskujejo identitete šestih kolovodij skupine. Prve sadove naj bi bila obrodila že tudi aretacija Ryan Clearyja iz Velike Britanije, ki sicer ni med vodilnimi člani skupine, a je policiji posredoval nekatere pomembne informacije.

Na podlagi teh informacij je ta ponedeljek ameriški FBI v kraju...

6 komentarjev