»

Vojna v Ukrajini ogroža proizvodnjo neona, kar lahko ohromi proizvajalce čipov

Slo-Tech - Zaradi pomanjkanja čipov številni segmenti industrij že več mesecev ječijo, po začetku spopadov v Ukrajini pa se utegne situacija še zaostriti. Ukrajina in Rusija sta vodilni dobaviteljici neona in paladija, ki se uporabljata pri proizvodnji polprevodniških čipov. V Beli hiši so že v začetku meseca posvarili pred možnimi prekinitvami dobavnih verig, če bi izbruhnila vojna. Za zdaj težav še ni, a se lahko to hitro spremeni.

ZDA praktično ves neon uvozijo iz Ukrajine in Rusije. Dobava iz prve bi se lahko ustavila zaradi vojne in zapiranja tovarn, Rusija pa bi lahko v odgovoru na sankcije omejila izvoz. Neon nastaja kot stranski produkt pri proizvodnji jekla, tehnični neon pa potem Rusija izvaža v Ukrajino, kjer ga prečistijo za uporabo v polprevodniški industriji. Ko je Rusija leta 2014 anektirala Krim, je cena neona poskočila za 600 odstotkov. Neon je potreben v laserjih (ArF), ki se uporabljajo pri proizvodnji čipov.

Druga težava je paladij, kjer sta glavni proizvajalki Rusija in...

49 komentarjev

Roskomnadzor pomotoma poleg Twitterja upočasnil več domen, tudi državne medije

Slo-Tech - Včerajšnje spotikanje Twitterja, do katerega so v Rusiji bistveno upočasnili dostop, ni šlo brez težav. Dasi je bil cilj kaznovati zgolj Twitter, je regulator Roskomnadzor storil napako in upočasnil še vrsto drugih tujih strani, denimo Microsoft in celo državni medij RT.com. Del akcije je bila namreč tudi domena t.co, ki jo Twitter uporablja za skrajševanje hiperpovezav, a so zaradi napake v izvedbi prizadeli vse domene, ki so vsebovale ta niz: torej tudi microsoft.com in rt.com.

Težavo so danes dopoldne odpravili, tako da je sedaj prizadet le še Twitter, ki je bil tudi prvotna tarča. A poleg Twitterja Rusiji niso všeč niti ostali zahodni velikani. Aprila bodo obravnavali še Facebook, Google, Telegram in TikTok, ki se jim takisto lahko primeri kakšna blokad ali vsaj upočasnitev. Dolgoročni načrt pa je vsilitev uporabe državni strežnikov DNS, ki bi seveda lahko preusmerjali uporabnike interneta z nezaželenih strani. Preizkušati so jo že začeli, zato so imeli ta teden nekoliko težav...

9 komentarjev

Twitter začasno ukinil račun madžarske vlade

Slo-Tech - Brez predhodnega obvestila je Twitter začasno onemogočil uradni račun madžarske vlade, so sporočili iz Budimpešte. Račun, ki je sedaj spet dostopen, je bil nedosegljiv nekaj ur. Namesto vsebine je bilo zapisano sporočilo, da Twitter ukine račune, ki kršijo pravila uporabe (Twitter suspends accounts which violate the Twitter rules). Istočasno so onemogočili tudi račun Remix News & Views (@RMXnews), ki pripada vladi naklonjeni medijski hiši in ki je še vedno nedostopen. Vladni predstavnik za odnose z javnostjo Zoltan Kovacs je dejal, da je naposled le prispel krasni novi svet, v katerem tehnološki giganti utišajo tiste, ki nimajo enakih mnenj kot zmešani liberalci (loopy liberals). Twitter še ni komentiral dogodka.

Twitter je v preteklosti že deaktiviral na primer Trumpov račun, a je šlo za dejanje posameznika, ki je to storil na lastno pest in je bil zato tudi sankcioniran. Še najbliže odstranjevanju vsebin politikov je bil Twitter, ko je napovedal jasno označevanje neresnic, kar

32 komentarjev

Facebook, Google in Twitter zaradi cenzure grozijo z odhodom iz Pakistana

Pakistanski premier Imran Khan

Slo-Tech - Prizadevanja držav, da bi obrzdale svobodo do izražanja in čim bolj cenzurirale internet, niso nič novega. Tehnološki velikani proti temu protestirajo, a le malokrat sprejmejo drastične ukrepe. Zato je zanimiv oster odziv, ki so ga Facebook, Google in Twitter pripravili na novo pakistansko zakonodajo. Podjetja so de facto zagrozila z odhodom iz države, s čimer bi bili prebivalci prikrajšani za najpriljubljenejše spletne storitve.

Ta mesec je v Pakistanu začel veljati nov zakon, ki uvaja stroge ukrepe na internetu z namenom zaščite prebivalstva pred škodo, ki jim je lahko povzročena na internetu. Ponudniki storitev na družbenih omrežjih morajo v 24 urah po zahtevi, ki jo izda posebna novoustanovljena vladna služba, odstraniti prijavljene vsebine. Prepovedano je prenašanje v živo (streaming), če oblasti vnaprej vsebino označijo kot neprimerno. Poleg tega morajo podjetja v Pakistanu odpreti lokalne podružnice, predvsem pa zagotoviti, da bodo vsi podatki shranjeni lokalno na...

7 komentarjev

Twitter meni, da morajo tudi politiki imeti pravico do izbrisa javnih objav

TheNextWeb - Twitter je onemogočil knjižnice API za dostop do izbrisanih objav, s pomočjo katerih sta delovali strani Politwoops in Diplotwoops. Omenjeni strani sta na enem mestu zbrali vse objave na Twitterju, ki so jih politiki ali diplomati objavili, pa kasneje izbrisali. Twitter je že maja onesposobil ameriško verzijo Politwoopsa, sedaj pa so onemogočili še Politwoops v vseh ostalih državah in Diplotwoops. Fundacija Open State (OSF), ki je vzdrževala omenjeni strani, je v petek zvečer prejela obvestilo iz Twitterja, da se obeta izklop.

Iz Twitterja so sporočili, da so se za to potezo odločili po temeljitem premisleku. Odločili so se, da je neupravičeno razlikovati med politiki in ostalimi uporabniki Twitterja, zato morajo imeti...

6 komentarjev

Twitterjevi umiki: sedaj Pakistan

Cenzuriran članek o cenzuri na Twitterju v pakistanski verziji New York Timesa.

EFF - Nekoč smo verjeli, da bo internet popolnoma odprt in svoboden medij, kjer cenzure ne bo. To je mogoče veljalo prvih nekaj let, sedaj pa je nadzor nad internetom že zelo učinkovit. To velja tudi za Twitter, ki je bil v arabski pomladi eno izmed glavnih orodij upornikov, kasneje pa je postal poslušen oblastem.

Sprememba se je zgodila leta 2012, ko je Twitter objavil novo politiko, ki jo je javnost poimenovala kar minicenzura. V skladu s to politiko si Twitter pridržuje pravico, da v posameznih državah umakne vsebine, ki so nezakonite, sporne ali kako drugače neprimerne. Priznati moramo, da se Twitter trudi, saj so javno objavljeni vsi zahtevki po odstranitvi vsebin, ki jih prejmejo.

Leta...

5 komentarjev

Turčija še vedno preganja Twitter

CNET - Turški premier Erdogan še vedno išče načine, kako v Turčiji prepovedati Twitter. Po marčevski blokadi, ki so jo morali potem odpraviti zaradi odločitve ustavnega sodišča, je naslednji poizkus davčna preiskava. Erdogan je namreč napovedal postopke zoper Twitter, ki po njegovih besedah krši turško zakonodajo in tam utajuje davke.

Erdoganov srd seveda izvira iz kritičnih sporočil o njegovi vladi, ki so jih na Twitterju objavljali nasprotniki režima. Ker blokada ni uspela, bo sedaj poizkusil drugače. Tako je Erdogan v televizijskem nastopu v soboto povedal, da so Twitter, YouTube in Facebook mednarodna podjetja, ki poslujejo z namenom ustvarjanja dobička. Tega ne zanika nihče, Erdogan...

0 komentarjev

Turško sodišče razveljavilo blokado Twitterja

Slo-Tech - Blokada Twitterja, ki jo je turška agencija za telekomunikacije izsilila pretekli konec tedna, se bo morala končati, je razsodilo turško upravno sodišče. Turška vlada je izrazila začudenje nad odločitvijo, a je potrdila, da bo odločitev spoštovala, čeprav je ne podpira. Utemeljitev bodo natančno prebrali in se odločili o nadaljnjih korakih.

Spomnimo, da je Turčija v petek začela blokirati Twitter, ker so se na družbenem omrežju začele širiti informacije o korupciji politikov. To so neprijetna razkritja za...

13 komentarjev

Turčija okrepila blokado Twitterja, grozi tudi YouTubu

Grafiti, ki kažejo način za obvoz blokade.

Slo-Tech - Turčija je še zaostrila petkovo blokado Twitterja. Uradni razlog za petkovo blokado je bilo Twitterjevo nespoštovanje odredb turških sodišč, ki so zahtevale odstranitev povezav, neuradno pa so razlog prihajajoče lokalne volitve prihodnjo nedeljo. Po Twitterju so se namreč širile informacije o korupciji, ki so neugodne za vladajočo garnituro.

Twitterjevi odvetniki so se zatem sestali z oblastmi v Ankari, zato so pričakovali zrahljanje blokade. Zgodilo se je nasprotno, saj je v soboto Turčija še zaostrila blokado Twitterja. Sprva je bilo namreč mogoče blokado obiti z uporabo mobilnih...

15 komentarjev

Število zahtevkov za odstranitev vsebin z Googla še vedno raste

Google - Google je objavil sveže poročilo o preglednosti, kjer pokažejo število in naravo zahtevkov, ki so jih v zadnjem polletju dobili za odstranitev vsebin iz svojih iskalnih rezultatov. Najnovejši podatki zajemajo obdobje od julija do decembra 2012 in kažejo, da se trend naraščanja števila zahtevkov povečuje. V tem času so prejeli 2.285 zahtevkov različnih vlad za odstranitev 24.179 kosov vsebine, kar je za približno tretjino več kot v obdobju pred tem. Ob tem Google ugotavlja, da se širi področje, ki ga želijo vlade in policije obvladovati, saj dobivajo čedalje več zahtevkov tudi za odstranitev politično nezaželenih vsebin.

Izpostavljajo tri pomembne točke. V zadnjem času se je več kot potrojilo število sodnih zahtevkov iz Brazilije, za kar so bile odgovorne oktobrske lokalne volitve. Kar polovica zahtevkov se je...

10 komentarjev

Google ureja cenzuro po državah

Techdirt - Kruta realnost mednarodnega poslovanja je, da bo podjetje slej ko prej trčilo na zahteve te, one, tretje ali zahodne države za odstranitev (cenzuro) določenih vsebin. Ker je proračun omejen, (pravnega) interesa za branjenje uporabnika pa pravzaprav ni, podjetja praviloma in brez vprašanj ugodijo takim zahtevkom. Stranska posledica tega je nezadovoljstvo uporabnikov, 3/4 in hitra tehnična rešitev pa omejitev cenzure na teritorij države prijaviteljice.

Minuli teden je bil to Twitter (withheld tweets), ta teden je to Google, vsaj za storitev brezplačnega gostovanje blogov Blogger.

Spremembo bodo bralci blogov na Googlovi domeni blogspot.com videli enkrat te dni, in sicer bodo nemški bralci bloga slovenia-taiwan.blogspot.com (izbira je naključna, sicer pa zapisi sploh niso slabi) preusmerjeni na slovenia-taiwan.blogspot.de, francoski na .fr in ruski na .ru. To bo Googlu omogočilo blokado specifičnih vrhnjih domen za specifične obiskovalce, tako da bodo lahko ob zahtevi države X za...

13 komentarjev