» »

Zaradi zasebnosti manjši zapleti pri Facebookovem prevzemu WhatsAppa

Zaradi zasebnosti manjši zapleti pri Facebookovem prevzemu WhatsAppa

vir: CNet
CNet - Facebookov ogromni prevzem podjetja WhatsApp z istoimensko aplikacijo za 19 milijard dolarjev je naletel na prve čeri, saj sta dve skupini za zaščito potrošnikov vložili pritožbo pri zvezni komisiji za trgovino (FTC). EPIC (Electronic Privacy Information Center) in CDD (Center for Digital Democracy) trdita, da bo prevzem negativno vplival na uporabnike storitve WhatsApp, čeprav podjetje zagotavlja, da spremembe ne bodo čutili.

Filozofija WhatsAppa in Facebooka je precej drugačna. Medtem ko Facebook ne skriva, da želi o uporabnikih zvedeti vse in še več ter jih aktivno vzpodbuja k deljenju podatkov (zakaj, mislite, vas Facebook sprašuje, kdaj boste izpolnili manjkajoča polja v profilu in vam celo v odstotkih prikazuje, kako daleč ste z izpolnjevanjem?), je WhatsApp drugačen. Ta se je od nekdaj distanciral od osebnih podatkov uporabnikov, kar je bila ena izmed njegovih konkurenčnih prednosti. Prav to sedaj moti EPIC in CDD.

Facebook sicer še ni uradno povedal, kaj točno nameravajo storiti z WhatsApp in kako ga bodo vključili v svoj poslovni model, ki sloni na prikazovanju ciljanih reklam. Podali so le megleno zagotovilo, da sprememb za končne uporabnike ne bo. Ker je WhatsApp v pogojih uporabe uporabnikov obljubil, da njihovih podatkov ne bodo zbirali ali celo prodajali, Facebook pa seveda zbira podatke o uporabnikih, tudi v prevzetih podjetij. Zato EPIC in FDD pozivata FTC, naj prevzem ustavi, dokler se te težave ne rešijo. Če pa se to ne bo zgodilo, zahtevajo, naj se Facebooki naloži obvezna ločitev osebnih podatkov uporabnikov WhatsAppa iz ekosistema Facebook.

Facebook v odgovoru pravi, da prevzem v nikakršni meri ne vpliva na pogoje uporabe WhatsAppa, ki bo ostal ločen izdelek in blagovna znamka.

FTC bo po vsej verjetnosti transakcijo dovolil, če sodimo po zgodovini. Nekajkrat se je sicer oglasil, ko je šlo za zasebnosti, recimo pri Googlovem fiasku z družabnim omrežjem Buzz. EPIC-ove pritožbe imajo pri FTC sicer sorazmerno visoko težo, a niso vedno uslišane. Googlu je na primer dovolil prevzem DoubleClicka, čeprav je FTC nasprotoval.

4 komentarji

usoban ::

Googlu je na primer dovolil prevzem DoubleClicka, čeprav je FTC nasprotoval.

FTC dovolil, ceprav je nasprotoval? :)

LJ4L ::

Ah ja...
LP from LJ

wechta ::

hehe :)

lambda ::

... je WhatsApp drugačen. Ta se je od nekdaj distanciral od osebnih podatkov uporabnikov, kar je bila ena izmed njegovih konkurenčnih prednosti.

No, ne bo ravno držalo ...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

WhatsApp ima dve milijardi uporabnikov

Oddelek: Novice / Zasebnost
267814 (2742) KTr1sk
»

Prevzem WhatsAppa: Facebook bo zaradi laganja EU plačal 110 milijonov evrov kazni

Oddelek: Novice / Tožbe
105077 (4297) c00L3r
»

WhatsApp bo delil uporabniške podatke s Facebookom in pripeljal oglaševalce

Oddelek: Novice / Zasebnost
2713606 (10990) slitkx
»

WhatsApp prispel na Windows in OS X

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
53838 (528) poweroff
»

WhatsApp bo povsem brezplačen

Oddelek: Novice / Ostale najave
2912264 (10249) smihael

Več podobnih tem