» »

WhatsApp bo dobil snemanje pogovorov

WhatsApp bo dobil snemanje pogovorov

Slo-Tech - Priljubljena aplikacija WhatsApp s 600 milijoni uporabnikov bo v prihajajoči verziji dobila podporo za glasovne storitve, medtem ko je trenutno omejena na pošiljanje sporočil (ki so lahko tudi kratki zvočni posnetki). Pogovarjanje prek VoIP ni nič neobičajnega, saj ga podpira že kopica aplikacij, med katerimi so najbolj znane Viber, Skype, Google Hangout in Facebook. Toda WhatsApp bo dobil tudi sposobnost snemanja pogovorov, ki je precej redkejša (in nevarnejša).

Za Skype in Google Voice že obstajajo dodatki, ki omogočajo snemanje pogovora, a WhatsApp bo to možnost resnično približal uporabnikom, ker bo vgrajena v samo aplikacijo in jo bo mogoče uporabiti z enim samim pritiskom na gumb. To bo tudi največja razlika od ostalih programov, ki načeloma nudijo zelo podobne funkcije. Ob tem ne smemo pozabiti, da je lastnik WhatsAppa prav Facebook, kar nas ob snemanju pogovorov navdaja z neprijetnim občutkom.

Snemanje pogovorov pa odpira vprašanje zakonitosti tega početja. Medtem ko je v ZDA v nekaterih zveznih državah dovolj, da za snemanje pogovora ve en udeleženec, je v Sloveniji zakonodaja strožja. Snemanje telefonskih pogovorov je prepovedano brez privolitve udeležencev, razen v primeru zakonite poslovne prakse (na primer klicni centri, pomoč uporabnikom, telefonska prodaja), kjer pa mora biti stranka predhodno obveščena o snemanju, namenu in času hrambe posnetka.

Tehnologija napreduje bistveno hitreje kot družba. Bližamo se točki, ko se bo beležilo vse, kar storimo in rečemo, ves čas in povsod. In to ni nujno dobro.

8 komentarjev

shadeX ::

Sprašujem se ali so to funkcionalnost vgradili z namenom da bi pomagali uporabnikom... ali sebi.

...:TOMI:... ::

Sploh ne razumem, da tega že sami telefoni nimajo vgrajenega, niti vse aplikacije za klice.

Vedno lahko snemaš klice z zunanjim snemalnikom, tako pri prastarem PSTN telefonu, kot pri najnovejših telefonih. V vsak telefon današnjih časov lahko vtakneš 3,5 mm jack in drugi konec kabla v kasetofon-snemalnik, diktafon, računalnik ali kako drugo napravo za snemanje.
Tomi

Cryptonom ::

A ni tako ,da glasovni klici gredo preko CPU?in je onemogočeno snemanje?

kronik ::

Brez vednosti vseh vpletenih je snemanje prepovedano.

antonija ::

Sploh ne razumem, da tega že sami telefoni nimajo vgrajenega, niti vse aplikacije za klice.
Svoj cajt androidi niso omogocali snemanja pogovorov, razen pri nekaterih modelih so izvedle neke napol delujoce workarounde da so prisli do zvoka. Zadeva je namenoma disablana (vsaj za koncne uporabnike).

Brez vednosti vseh vpletenih je snemanje prepovedano.
Telefon bi lahko komot na zacetku pogovora najprej rekel "Pogovor se snema" (pomoznoti z enako hitrostjo kot berejo drobni tisk na TV reklamah za zdravila) in bi uradno bili vsi seznanjeni. Pomojem nebi skoraj nihce odlozil telefona ce bi to slisal.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

...:TOMI:... ::

To je bedarija, priklopiš diktafon na 3,5 mm jack in snemaš, pa nobeden ne ve. Oziroma telefon ima lahko SW in HW onemogočeno snemanje, pa se še vedno da na primitiven način vse narediti. Big deal, za tistega, ki hoče imeti posnete pogovore.
Tomi

Arctander ::

Ja in ne. Prej je moral Francl v BigBang in nabavit diktafon ter kabel, zdaj bo pa pogovore z Jožico snemal samo s pritiskom na tipko. Just for teh lulz, ker pač lahko, je enostavno in ga nič ne stane.

Olórin ::

torej še ena aplikacija, ki je v lasti facebooka bo imela v sistemu direktno dovoljenje poslušati okolico brez da bi uporabnik za to vedel ali izrecno kliknil/zahteval?

eh, škoda, whatsapp mi je bil všeč. škoda ga bo izbrisati.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Olórin ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Anonimizacija mobilnih komunikacij (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
9226645 (24317) SmeskoSnezak
»

Tudi Viber dobil šifriranje pogovorov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
7023956 (18713) matijadmin
»

WhatsApp prispel na Windows in OS X

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
53879 (569) poweroff
»

WhatsApp bo povsem brezplačen

Oddelek: Novice / Ostale najave
2912429 (10414) smihael
»

WhatsApp prihaja na osebne računalnike, a kot polizdelek

Oddelek: Novice / Android
87195 (5568) crystal

Več podobnih tem