» »

Microsoft se spet brani očitkov podkupovanja pri javnih razpisih

Microsoft se spet brani očitkov podkupovanja pri javnih razpisih

Dnevi odprtih vrat 2010, Microsoft Pakistan.

vir: ProPakistani
The Wall Street Journal - Wall Street Journal poroča, da Microsoft že nekaj časa sodeluje z ameriško vlado v preiskavi očitkov podkupovanja za pridobitev javnih razpisov v nekaterih tujih državah, konkretno na Kitajskem, v Italiji, Bolgariji, oz. od nedavnega še Rusiji in Pakistanu. V Rusiji naj bi podkupili uslužbence enega od večjih državnih podjetij, v Pakistanu pa naj bi, sodeč po navedbah anonimnega prijavitelja, sfinancirali petdnevno luksuzno potovanje v Egipt za državnega uslužbenca (+ ženo), ki je odločal o izbiri dobavitelja pisarniške programske opreme. Tri mesece kasneje je Pakistan nabavil za 9 milijonov dolarjev licenc za MS Office.

Vsi očitki naj bi bili sveži; iz obdobja zadnjih 8 mesecev. Ameriška vlada ima jurisdikcijo na podlagi posebnega zakona, ki ji dovoljuje pregon domačih podjetij, osumljenih kaznivih dejanj podkupovanja drugje po svetu.

Microsoft je obstoj preiskave potrdil tudi na svojem blogu. Hkrati so namignili, da morebitne nečednosti niso posledica delovanja njihovih zaposlenih, ampak bolj njihovih poslovnih partnerjev (authorized resellerjev). Dodali so, da v okviru njihovega pravnega oddelka (1100 ljudi v čez 50 državah) deluje tudi 50 zaposlenih, katerih edina naloga je skrb za zakonito in etično delovanje, vključno s tistim pri prijavah na javne razpise.

Javna naročila za Pisarno in Okna so že tradicionalno ena od Microsoftovih zlatih jam, kjer se res veliko zasluži. Očitkov kurupcije ali vsaj favoritizma na javnih razpisih so se večkrat rabili braniti tudi pri nas. Pred obnovo krovne pogodbe za 2011-14 je potem naša vlada najavila nenadni prehod na odprto kodo, ki pa se, po intenzivnem lobiranju saj-veste-koga kasneje ni zgodil. Je pa padlo nekaj malega popusta, kar je kul, glede na to, da smo vse ostale točke te sicer standardizirane pogodbe dali bistveno manj pripomb kot okolišče države.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Juniper backdoors

Oddelek: Informacijska varnost
357320 (5764) jukoz
»

Načelo ekonomičnosti

Oddelek: Loža
4212340 (11045) alexa-lol
»

Zahod bojkotira pakistansko internetno cenzuro

Oddelek: Novice / NWO
4717375 (15762) BlueRunner
»

Črna lista podjetij (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
766489 (5084) BlueRunner

Več podobnih tem