» »

Nimate Facebooka? Verjetno ste terorist

Nimate Facebooka? Verjetno ste terorist

Slo-Tech - Zgodilo se je že, da so delodajalci na razgovoru za zaposlitev od kandidata zahtevali geslo za Facebook in druga socialna omrežja, kjer sodeluje. To ni dovoljeno. Povem običajno pa je, da delodajalec potencialne novozaposlene preveri prek interneta in poišče, katere podatke o sebi delijo z javnostjo. Zato velja biti pri objavljanju stvari na internetu sila previden, marsikdo pa svetuje, da Facebooka sploh ne bi uporabljali. A raziskovalci, da je to vsaj toliko sumljivo kakor pretirana uporaba, piše Tagesspiegel.

Debata se je razvnela po streljanju v Denverju ta mesec, ko je 24-letni James Holmes med premiero novega filma iz serije Batman Vzpon Viteza vse naokrog streljal in ubil 12 ljudi. Za razliko od lanskih napadov v Oslu se Holmes tokrat nikjer na internetu ni hvalil ali vsaj razglabljal, kaj bo storil. Breivik je na spletu komuniciral z enako mislečimi in je sestavil celo obsežen manifest (ki resda ni bil nikjer javno priobčen), Holmes pa je - kar se interneta tiče - duh. Ni imel Facebooka niti Twitterja, na forumih je objavil le nekaj prispevkov, pa še to pod psevdonimom. Navzven torej nihče ni mogel posumiti, da bo Holmes izvedel takšen napad. Breivik tudi ni imel Facebooka in je uporabljal neprepoznavne psevdonime na forumih, a je imel doma vsaj sestavljen manifest, pa tudi na sojenju je večkrat povedal, kaj so bili vzroki in povod za njegov napad. Holmes je za zdaj na sojenju videti apatičen in odsoten.

A psihologi pravijo, da je tako vedenje lahko znak resne psihološke bolezni. V študiji, ki so jo izvedli lani, so ugotovili, da so mladi moški, ki se pretirano izogibajo spletni komunikaciji, prav tako tako bolj nagnjeni k depresiji kakor to velja za prekomerne uporabnike socialnih omrežij. Podobnega mnenja so tudi nekateri delodajalci v ZDA, kjer imajo v kadrovskih oddelkih filozofijo, da kdor nima računa na Facebooku, gotovo nekaj skriva, torej ni primeren za zaposlitev. V Evropi tako ekstremnih prepričanj še, se pa delodajalci skoraj vedno podajo na internet in posameznika poiščejo na Googlu in Facebooku pred zaposlitvijo.

38 komentarjev

lopov ::

Ja suuuper. Pa glih s FB se mislim skidat, dokler mi možgani kolikor toliko "delajo".

zmaugy ::

Delodajalci, ki razmišljajo na ta način, si ne zaslužijo sposobnih kadrov. Lepo da se tako sami diskvalificirajo.

driver_x ::

Točno tako.

Wox ::

Brez veze, pa btw terrorist != mass murderer.
Commodore 64

akasa ::

Zadn cajt da se ukine ta fb (čeprou mam tut jst račun ;(()

Wox ::

akasa je izjavil:

Zadn cajt da se ukine ta fb (čeprou mam tut jst račun ;(()

Pa da bomo vsi verjetni teroristi.:)
Commodore 64

bsaksida ::

Imam FB, a ga ne uporabljam, ker nisem videl potrebe po njem in se mi zdi brez veze.

Wox ::

Začni uporablat, da nas ne boš postrelu enga dneva.:)
Commodore 64

Shegevara ::

V velenju pa medtem že novačijo vse ne-uporabnike facebooka.

http://www.rtvslo.si/crna-kronika/pri-v...

Looooooka ::

Wox je izjavil:

Brez veze, pa btw terrorist != mass murderer.

Ce se ne strinjam z njim in sem podpornik idej tistih, ki jih je ubil oz ce je imel nek vecji razlog za pobijanje ljudi(mora ustavit/kaznovat vlado)...potem je terorist.
Ce se ti strga in koknes zeno...potem sosedovega psa in nadaljujes do Poste, ker ti se ni zmanjkalo nabojev in ker si pac se zmeraj jezen...potem pac nisi terorist :)

Drugac je pa to zlo subjektivna stvar...se posebej ce gledas americane. Za njih je ze post, kjer napises, da bi blo treba ubiti _insert_their_politican_here_, ker je nesposoben, ze teroristicno dejanje.
Pri nas, kjer se mamo nekaj racionalnega razmisljanja je to pac jeza nezadovoljnega drzavljana.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Looooooka ()

puffs ::

Halo? Tip ni bil noben duh na internetu. Ker wtf članek.

Wox ::

Looooooka je izjavil:


Ce se ne strinjam z njim in sem podpornik idej tistih, ki jih je ubil oz ce je imel nek vecji razlog za pobijanje ljudi(mora ustavit/kaznovat vlado)...potem je terorist.
Ce se ti strga in koknes zeno...potem sosedovega psa in nadaljujes do Poste, ker ti se ni zmanjkalo nabojev in ker si pac se zmeraj jezen...potem pac nisi terorist :)

Drugac je pa to zlo subjektivna stvar...se posebej ce gledas americane. Za njih je ze post, kjer napises, da bi blo treba ubiti _insert_their_politican_here_, ker je nesposoben, ze teroristicno dejanje.
Pri nas, kjer se mamo nekaj racionalnega razmisljanja je to pac jeza nezadovoljnega drzavljana.

Sej maš prau. Tale Norvežan je lahko množični morilec in obenem terorist.
Se bodo pa zdajle, ko je čas kislih kumaric, vrli novinarji razpisali o marsikaterih neumnostih.
Commodore 64

Grumf ::

Mah, to dezinformacijo je po mojem sprožil facebook, da dobi nekaj več registracij :D

Prav, bom pa fake profil naredil.
Human beings, who are almost unique in having the ability to learn from the
experience of others, are also remarkable for their apparent disinclination
to do so.

dr.Akula ::

puffs je izjavil:

Halo? Tip ni bil noben duh na internetu. Ker wtf članek.

Lol kaj piše v tvojem linkanem članku pod to sliko: Interests: Glimpses into Holmes' apartment show that he had a poster of the video game Soldiers of Misfortune.
Mogoče so pa mislili na tole

:D

ni podatka

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

gruntfürmich ::

terorist sem:D no, ne še. morda pa bom postal:))

pa tudi st bi se lahko zadržal takih neumnih novic. sploh ko je govora o nekih psihologih, ki nekaj na novo izumljajo. ker se vedno znova zdi, da je dandanes psiholog že vsak, najglasnejši pa so s povprečnim iq.ujem. in kot tak ne more nekaj pametnega pogruntat...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

dexterboy ::

Jaz že imam račun, ampak se prijavim zgolj parkrat na leto. Torej sem najbolj nevaren državljan?
Imam "kao" račun, v resnici pa doma delam bombe, na vratih garaže napisan manifest, gledam v tla in se ne pogovarjam veliko... :))
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

vesolc ::

nepotrebna novica...krneki

listje123 ::

Ja se strinjam z veslojcem, drugače pa glede facebooka, ko pogledam mlada dekleta ki se slikajo napol naga in se potem objavljajo na facebook in nato se dobi kak norc,ki lahko s parimi kliki na facebook ugotovi praktično vse njene podatke, s prijaznimi pogovori dobi na zmenek in tam posili ona zanosi o njemu ne duha ne sluha.
In še zelo zelo veliko je drugih primerov ki so si s facebook zagrenili življenje amen.

gnilojabolko ::

Krneki in ce ne maras socialnih omrezij itn si kar oznacen za psihopata, sociopata in se kaj.... Bravo ameriska pamet!

Gavran ::

" V študiji, ki so jo izvedli lani, so ugotovili, da so mladi moški, ki se pretirano izogibajo spletni komunikaciji, prav tako tako bolj nagnjeni k depresiji kakor to velja za prekomerne uporabnike socialnih omrežij. "


Od kdaj pa sodelovanje na forumih ni več spletna komunikacija? Imam sicer (fake) fb account, ki ga odprem dvakrat letno, to pa je tudi vse. Zato pa sodelujem na kakšnih desetih forumih. A se kvalificiram za terorista?
Bodimo strpni do virusov. Tudi virusi gripe, prehlada in AIDSa morajo živeti.

Phantomeye ::

eh terorist je itak vsak, ki je v manjšini in nasprotuje večjemu. Zato ker večje lažje najde podporo in izgovore za svoja dejanja.

morbo ::

Ni imel Facebooka niti Twitterja, na forumih je objavil le nekaj prispevkov, pa še to pod psevdonimom.

Prepoznam se v tem psihološkem profilu.

Imate srečo da v Sloveniji še ne morem kupit avtomatskega orožja v veleblagovnici in protioklepnih nabojev na mimovrste, sicer bi vam pokazal!!

amigo_no1 ::

Tippo v članku, zadnji stavek:
V Evropi tako ekstremnih prepričanj še ni, se pa delodajalci skoraj vedno podajo na internet in posameznika poiščejo na Googlu in Facebooku pred zaposlitvijo.

Zgodovina sprememb…

St235 ::

V bistvu gre za tipično novinarsko raco. Že večkrat ugotovljeno dejstvo je bilo, da so serijski in množični morilci (kako to enačit z teroristi ve samo zablojen avtor zgornjega sestavka) asocialni in da ne tvorijo socialnih mrež tako kot večina ljudi. Seveda tega ni mogoče posplošit na popolnoma vse, je pa to skupni imenovalec precejšnjemu številu. Predvsem kadar govorimo o psihopatih, pri sociopatik je malce bolj komplicirano.

Pri tem je popolnoma irelavantno ali je to FB, tweeter ali pa društvo kleklaric. Tako samo dejstvo ali imaš FB profil ni vredno pol k****. Šele če lahko ugotoviš, da je nek posameznik popolnoma asicialen (tako v virtualnem ali resničnem življenju) lahko začneš vleč kakšne sklepe. Ampak to pač zahteva intelekt od pisca novic.

dam roko v ogenj, da Holmes pravtako ni bil član košarkaške ekipe, ni imel tedenki bowling večerov in se ni ob sobotah z kolegi obival na pivo in prestice.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

Observer ::

@ Lakotni29 - vzel si mi besede z jezika.
Kljub temu ne morem verjet kako lahko nekdo ki uporablja več kot dve možganski celici razmišlja na ta način:
Podobnega mnenja so tudi nekateri delodajalci v ZDA, kjer imajo v kadrovskih oddelkih filozofijo, da kdor nima računa na Facebooku, gotovo nekaj skriva, torej ni primeren za zaposlitev.

St235 ::

spet površno povzemanje. To da zgooglaš nekoga je v 21. stoletju postal normalen postopek preverjanja kandidata/poslovnega partnerja. In to da google o nekom ne najde nič, še FB profila ne tudi nekaj pove o posamezniku. Kaj in kakšno težo temu pripisat temu dejstvu je nemogoče pavšalno ocenit ampak enako ni mogoče trdit, da to nič ne pomeni.

kronik ::

FB je super orodje za obveščevalne službe, saj brez napora dostopajo do vseh podatkov, vključno s pravim imenom in priimkom. Pred FB se ni noben s pravim imenom pojavljal na spletu. Še lastnika IPja ne rabijo iskat, sanjska služba.

Smo pa ne-uporabniki teh storitev veliko trši oreh za profiliranje, zato nas je najlaže označit za teroriste. :D
Če pa še blokiraš razne cookije, trackerje, uporabljaš enkripcijo, pa si itak za odstrel brez sojenja.

St235 ::

Najbolj smešno pri vsem tem pa je da se za teroriste označujejo samo uporabniki sami in pa avtor te novice. Nikjer drugje ni govora o nikakršnih teroristih. Zgolj o povezavi asocialnega obnašanja in streljanja, kot je bilo zadnje v kinu.

in še enkrat: Odsotnost FB profila je lahko del ocene o asocialnosti posameznika, nikakor pa smo zgolj obstoj ali neobstoj profila ne pove ničesar o socialni mreži posameznika.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

guest #44 ::

To je res ja, pred FBjem imena in primka ne bi nikoli po nepotrebnem dal na net. Sedaj je kar je.

dzinks63 ::

Cilj je spraviti čimveč ljudi pod kontrolo, nekateri so na to pristali samovoljno, druge pa bi radi v to prisilili, vse skupaj je le propaganda.

Relanium ::

Naj že enkrat potegnejo glavo ven iz zemlje in pogledajo kje so dejanski vzroki za takšne pohode.
So pač preveč očitni, da bi kdo opazil... (ali pa jih nihče noče opazit oz. jih ne zna povezat)
Pa FB gor al pa dol, veze nima.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Relanium ()

kr1ženska ::

St235 je izjavil:

Najbolj smešno pri vsem tem pa je da se za teroriste označujejo samo uporabniki sami in pa avtor te novice. Nikjer drugje ni govora o nikakršnih teroristih. Zgolj o povezavi asocialnega obnašanja in streljanja, kot je bilo zadnje v kinu.

in še enkrat: Odsotnost FB profila je lahko del ocene o asocialnosti posameznika, nikakor pa smo zgolj obstoj ali neobstoj profila ne pove ničesar o socialni mreži posameznika.


Jaz bi čestitala avtorju tega članka. Z samim naslovom je vzbudil nevrjetno bralnost povsem povprečnega "trashy" članka. Oziroma Facebook je najvrjetneje bogatejši za kar nekaj na novo ustvarjenih profilov.

Se strinjam. Je le del ocene nekaterih posameznikov kar ne pove nič o posamezikih samih (vedno in povsod in pri vsem so izjeme) in res ne pove nič o socialni mreži posameznika.

Če se s tem ne strinjate, potem predlagam, da se dobimo vsi "očitno teroristi" na kup in pričnemo z teroriziranjem sveta! mwahaha ;(

morbo ::

kr1ženska je izjavil:


Če se s tem ne strinjate, potem predlagam, da se dobimo vsi "očitno teroristi" na kup...

Ne, ker če se ne-lastniki FB profilov dobimo na pijači, pomeni da socializiramo, ergo nismo več teroristi (masovni morilci, whatever). Kar lepo naj vsak sam doma polira cev in ko bodo glasovi v glavi postali dovolj tečni... LOCK'N'LOAD BABY!!

spamer ::

Lol so smesni, pa sej, ce naredis pokol na kaksni soli ali ce se razstrelis sredi trznice, se ne pomeni da si terorist lol, saj to lahko stori vsaka budala. Terorist je clovek, ki terorizira ljudi, pa ceprav nikogar ne ubije. To so predvsem nasi politiki, vojaki, mafija, itd...
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

Berserker ::

Jah in od kdaj se šteje registracija na fb za socializacijo ? Lahko ti dodaš do 1000 folka, pa se ne rabiš pogovarjat niti besedice.

St235 ::

Berserker je izjavil:

Jah in od kdaj se šteje registracija na fb za socializacijo ? Lahko ti dodaš do 1000 folka, pa se ne rabiš pogovarjat niti besedice.

uporaba FB je nedvoumno oblika socializacije, nič več in tudi nič manj.

RejZoR ::

Torej sem jezst ok, ker FB profil imam ampak ga sploh ne uporabljam.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

[D]emon ::

Mene v nobenem primeru potencialni delodajalec ne bi nasel na Facebook-u, ker je moj profil popolnoma nepovezan s preostankom mojega "online presence".
Mavrik ta forum uporablja za daljsanje e-penisa. Ker si ne upa iz hise.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Evropski varuhi zasebnosti: delodajalci ne smejo preverjati kandidatov na družbenih o (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
9225560 (21228) PaX_MaN
»

Nimate Facebooka? Verjetno ste terorist

Oddelek: Novice / Zasebnost
389541 (6632) [D]emon
»

Prepoved uporabe FB v privat življenju (strani: 1 2 )

Oddelek: Informacijska varnost
5812465 (10446) fizikalac
»

Facebook zmanjšal količino podatkov, ki jih posredujejo uporabnikom

Oddelek: Novice / Zasebnost
4619478 (16555) cegu
»

Ko monopol prevlada...

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
294124 (2852) poweroff

Več podobnih tem