» »

Facebook predstavil Graph Search

Facebook predstavil Graph Search

Facebook - Danes ob 19.00 uri po našem času je imel Facebook novinarsko konferenco, o temi katere so bili sila skrivnostni. Zato je danes širno internetno občestvo, ki dogodku ni moglo prisostvovati na licu mesta, bolščalo v svoje zaslone in čakalo. Dočakali smo Facebook Graph Search. Z drugimi besedami je to najbolj personalizirano iskanje po spletu glede na lastne preference in zgodovino.

Pri iskanju se večinoma zatekamo h Googlu, mogoče še k Yahooju in Bingu. Vsi ti iskalniki prikazujejo vsem ljudem podobne zadetke. V zadnjem času so ti resda do neke mere personalizirani ali vsaj geografsko filtrirani (kar mnogokrat povzroča sive lase, ker enostavno ne vemo, kaj natančno bo kdo drug našel), a Facebook gre tu korak dlje. Z vsemi informacijami, ki jih prek Facebooka delimo s prijatelji, je ta postal izredno dobro založeno skladišče osebnih podatkov. Facebook ve o vas precej več, kot si mislite, in to celo stvari, ki mu jih niste povedali. Vse to bo Facebook izkoriščal za globoko personalizirano iskanje, ki bo postalo tretji steber Facebooka. Prvi steber je trenutno Newsfeed, kjer najdemo aktualno dogajanje, drugi steber pa Timeline.

V Graph Searchu bo mogoče najti na primer vse slike, ki so nam bile všeč v nekem časovnem obdobju (kliknili smo Like), vse prijatelje, ki živijo v Ljubljani, najnovejše filme, ki nam bodo verjetno všeč (glede na okus in priporočila prijateljev), vse prijatelje, ki so leta 2008 potovali v ZDA, vse slike osebe X z Y itd. Facebook pojasnjuje, da bo Graph Search omogočil iskanje po stvareh, za katere doslej nismo pomislili, da bi jih spraševali na internetu, ker so preveč personalizirane.

Graph Search še ni na voljo za vse uporabnike. Kdor ga hoče preizkusiti, se mora prijaviti na strani in počakati, da ga povabijo. Za zdaj je omejen na uporabnike ameriške jezikovne inačice, sčasoma pa bo postal dostopen vsem.

Kaj pa zasebnost? Ni presenetljivo, da Facebook zagotavlja, da je Graph Search uvideven. To pomeni, da spoštuje nastavitve zasebnosti in da pri iskanju vidimo le zadetke z informacijami, ki so jih njihovi lastniki odobrili. Torej, vidimo lahko, kar ima vidnost javno oziroma kar naši prijatelji delijo z nami. Kako to deluje v praksi, še ni mogoče preizkusiti, ker Graph Search v Sloveniji še ne deluje. Bodo pa gotovo novo storitev budno premotrili evropski in ameriški varuhi zasebnosti, tako da bomo zelo kmalu slišali, kako to deluje v praksi.

Kaj povedati za sklep? Internet se personalizira, če nam je to všeč ali ne. Po eni strani je to dobro, saj imamo tako precej večjo verjetnost, da najdemo vsebine, ki nas zanimajo in so za nas relevantne. A to ima tudi slabe strani. Od personalizacije do cenzure je le majhen korak, pa tudi če pustimo paranojo ob strani, so posledice personalizacije tudi negativne. Počasi se izteka doba, ko je bilo mogoče dati navodila po telefonu V Google vpiši ta in ta pojem, klikni prvo povezavo in namesti program. Vsak bo videl svoje, v Facebooku pa bo to še precej izraziteje. Kar nekoliko pa je grozljivo zavedanje, kaj vse Facebook ve o nas. In če mislite, da o vas ne ve ničesar, ker niste njegov član ali ker zelo pazite, kaj vnašate vanj, se krepko motite. Omenjajo vas lahko vaši prijatelji, označujejo vas lahko na slikah, se o vas pogovarjajo v Facebookovih pomenkih in pri orodju za iskanje prijateljev Facebooku celo posredujejo svoje prijavne podatke za e-pošto, ki jo Facebook prebrska in mimogrede najde tudi vas. V bistvu je paradoksalno, da če niste član Facebooka, nimate nobene možnosti tega nadzorovati in ukrepati. O tem smo že obširno pisali.

Namen teh vrstic vas ni prestrašiti ali odvrniti od uporabe, ampak dati v premislek vse dostopne informacije. Facebook je pač tu in bo ostal del našega življenja. Poskrbeti moramo, da nas ne bo oviral in razgaljal.

11 komentarjev

Lion29 ::

itak bo spet cel kup komentarjev kolk je to slabo, in o posegih v zasebnost, etc...

zadnje case FB zelo dobro skrbi za nastavitve zasebnosti... sam nisem imel s tem nikoli nobenih problemov... zdaj jih mam pa se manj :)


nekateri omenjajo, da je s tem FB napovedal vojno googlu.... razen tega, da je oboje search nimajo skupnega skoraj nic in sta komplementarna...


ko sem videl pri PRju nekaj nacinov uporabe, se mi zdi zadeva zeloo uporabna... sploh pa ker mi je search v FBju vedno povzrocal sive lase
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

Marat ::

Do zdaj je bil FB search crap, me zanima kako se bo obnesel tale Graph Search...

Glugy ::

Nevem zakaj naj bi bil personalizirano iskanje nekaj pozitivnega? Jaz mam pa rajš da je neodvisno od mojih prejšnjih iskanj ker si tko bl širm obzorje, ne pa da sm vse bl vpet v svoj en in ist mehurček znanja in zanimanj ki me že tako ali tako obdaja pa da spoznavam podobne stvari k jih že tko al tko pozanm. ne vem no. To je spet neka fora da bodo pol na podlagi tega lahko podjetja kupovala vidnost uporabnikom ciljnih skupin. In čisto nič drugega.

JesusChrist ::

tudi jaz mam na guglu rajši sklopljen personalized search ker je to en crap od crap-a. glugy je povedal zakaj. boš iskal za dve podjetji iz ene stroke nekaj in kasneje boš iskal tretje podjetje iz iste stroke - personalized search ti bo vsiljeval še vedno prvi dve podjetji... NO THX.
remember, the clock is ticking. run like no tomorrow.

blackbfm ::

kaj pa če bi ta search vedel a hočeš iskat neodvisno al odvisno od prejšnjih iskanj? mislm verjetno je v tem ravno fora vsega, da iskalnik VE kaj želiš

JesusChrist ::

blackbfm je izjavil:

kaj pa če bi ta search vedel a hočeš iskat neodvisno al odvisno od prejšnjih iskanj? mislm verjetno je v tem ravno fora vsega, da iskalnik VE kaj želiš


in kako bi lahko vedel, če boš prvič nekaj iskal?
remember, the clock is ticking. run like no tomorrow.

Lion29 ::

@glugy in @ninjeti: kaj ima google personalizirano iskanje veze s to novico?


tukaj se gre ato, da bos iskal po svojih podatkih

torej:
- moji prijatelji, ki so kadarkoli sli v egipt
- slike na katerih je moj prijatelj Benjamin
- vse slike, ki sem lajkal ta mesec

etc


ne vem kaj ma to veze z googlovim personaliziranim iskanjem....

to je isto pa, kot ce bi iskal bo svojem gmailu....a tam tudi izklopis personalizirano???
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

Ales ::

Hm, ne, Graph Search je iskanje po *spletu*.

Tako da seveda je povezano oz. primerljivo z personalizacijo spletnega iskanja pri drugih ponudnikih, kot je npr. Google.

Lion29 ::

Ales je izjavil:

Hm, ne, Graph Search je iskanje po *spletu*.


R U kidding me?

TLE imas predstavitev

With graph search you can look up anything shared with you on Facebook, and others can find stuff you've shared with them. Each person sees unique results.



ni nobeno iskanje po spletu ampak po tvojem FB-ju... uporablja pa nekatere elemente od zunaj (s pomočjo Binga)...
Founder and CTO @ Article-Fatctory.ai

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lion29 ()

Ales ::

In ti "elementi" od zunaj so od kod..?

Ales ::

Če pustim ob strani, kako zadevo predstavljajo...

Meni se dozdeva, da se bosta Facebook in Google dobro počila ob tem bližnjem srečanju. Štartala sta z nasprotnih koncev, Google je začel z iskalnikom in je s te začetne točke zbiral osebne in druge podatke na vseh mogočih področjih, Facebook pa ravno obratno. Kaj bo sledilo iz velikega poka bomo pa videli...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Začetek sojenja proti Facebooku

Oddelek: Novice / Tožbe
97803 (6016) Afo
»

Problem z facebookom

Oddelek: Pomoč in nasveti
101172 (1011) kunigunda
»

Največja skupinska tožba zoper Facebook v Avstriji

Oddelek: Novice / Tožbe
2312532 (10527) nekikr
»

Facebook predstavil Graph Search

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
114963 (3739) Ales
»

Alternativni spletni iskalniki (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7211722 (10713) matej_jack

Več podobnih tem