» »

Aprila prvi komercialni polet na ISS

Aprila prvi komercialni polet na ISS

Ars Technica - Ko je NASA lani upokojila svoje raketoplane Space Shuttle, so se znašli v veliki zadregi. Prvič po začetku vesoljske ere se je namreč zgodilo, da NASA nima tehnologije za dostavo človeka v vesolje. Še več, trenutno NASA nima niti tehnologije za vzdrževanje in dostavo surovin na mednarodno vesoljsko postajo (ISS), zato se mora zanesti na EU, Rusijo in Kitajsko. Od teh ima le Rusija tehnologijo za prevoz ljudi, ostali pa za tovor. Ruske rakete so sicer robustne, a lani je grozila celo evakuacija ISS, ker zaradi težav nekaj časa niso smele leteti. V ZDA zato že več let teče projekt javno-zasebnega partnerstva, v sklopu katerega štiri podjetja (Blue Origin, Boeing, Sierra Nevada, SpaceX) z večidel državnim denarjem razvijajo svoje rešitve za polete v vesolje. Včasih se ti ponesrečijo, drugič delujejo po načrtih.

SpaceX trdi, da bodo prvo podjetje, ki bo uspešno izvedlo komercialni let do ISS. Kot so povedali na nedavni konferenci, se ima to zgoditi že v začetku maja. Okno za izstrelitev se odpre 30. aprila, tri dni pozneje pa naj bi se misija COTS 2/3 spojila z ISS. Gre za zelo pomemben let, saj bo NASA dobila prvi dokaz, da odločitev za javno-zasebno partnerstvo in prepustitev razvoja zasebnim podjetjem, ni bila slaba odločitev. Ostali razvijalci so v precejšnjem zaostanku za SpaceX.

Druga pomembna prednost podjetja SpaceX je večkratna uporabnost plovila Dragon, saj vsa ostala konkurenca za prevoz tovora na ISS uporablja plovila, ki so uporabna le enkrat. Tako naj bi polet z Dragonom stal okoli 133 milijonov dolarjev, medtem ko samo izgradnja ATV (evropsko tovorno plovilo) stane 300 milijonov dolarjev, pri čemer potrebujemo vsakokrat novo plovilo.

8 komentarjev

Yugos ::

tuš bo sigurno prvi gor

Blazz ::

Včasih je kar težko verjeti/dojeti kako drago je prenašanje par ton robe do ISS. Pa ISS sploh ni daleč v orbiti... tistih 350 kilometrov...

Poldi112 ::

Ampak čas je na naši strani. Z vsako tono, ki jo izvozimo ven, se nam zmanjša gravitacija in posledično energija, potrebna, da pridemo gor :)
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

dux ::

@Poldi112: To ni res, ker Zemlja vsako leto pridobi maso ~ 100 ton na račun meteoritov.
Upanje je v nasih odlocitvah

Mipe ::

In komercializacija vesolja bo s tem naredila naslednji veliki korak. Prvi korak je bila komercializacija orbite. Koliko satelitov je komercialnih?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mipe ()

desperados ::

@dux: Kakor sem jaz prebral zamlja vsako leto več mase zgubi kot pa jo pridobi. Predvsem zaradi helija (tega je baje ekstremno malo v ozračju ter ga bo zato "kmalu" na zemlji zmanjkalo) ter vodika.
vir

Nikec3 ::

SpaceX ima zelo ambiciozne načrte, za zdaj jim kar uspeva, edini problem je, da so prepočasni. Med zadnjo in prihodnjo odpravo bo namreč minilo eno leto in pol.
@WarpedOne o Elonu Musku:
"ST inteligenca serijskemu izdelovalcu "čudežev" očita pomanjkanje inteligence"

Invictus ::

V primerjavi z NASA delajo s skoraj svetlobno hitrostjo. In porabijo precej manj denarja.

Dober članek:

http://www.airspacemag.com/space-explor...

Priporočam branje.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Elon Musk - prihodnost raziskovanja vesolja?

Oddelek: Znanost in tehnologija
287235 (4868) DarkSite
»

NASA financira zasebne naslednike programa Space Shuttle (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
5812414 (11241) Bistri007
»

Sojuz uspešno izstreljen

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
52501 (2149) Key Quest
»

Rusi nameravajo graditi komercialno vesoljsko postajo

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
83851 (3177) Jst
»

Bodo Space Shuttle leteli do leta 2011?

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
82893 (2167) WarpedOne

Več podobnih tem