» »

Rusija uspešno izstrelila tovorno plovilo Progress proti ISS

Rusija uspešno izstrelila tovorno plovilo Progress proti ISS

NASASpaceFlight.com - Ruska vesoljska agencija je danes v orbitu poslala plovilo Progress, ki bo na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) pripeljalo pomembne zaloge hrane in zraka. Progress M-13M na ISS pelje 2,9 tone tovora, od tega 750 kg goriva, 50 kg kisika, 420 kg vode in poldrugo tono tehnične in znanstvene opreme. Plovilo so izstrelili ob 11.11 uri po srednjeevropskem času z izstrelišča Bajkonur, po devetih minutah leta je doseglo stabilno orbito, v sredo pa se bo spojilo z ISS.

To je prva izstrelitev plovila Progress po avgustovski nesreči, ko je Rusija po 320 sekundah leta izgubila Progress M-12M. To je bila prva nezgoda z izgubo, ki je doletela plovila Progress. Ruska vesoljska agencija je po preiskavi ugotovila, da je za izgubo potiska, ki je povzročila neuspešno utirjenje in padec nazaj na Zemljo, kriva zamašitev linije z gorivom, ki je bila posledica napake v proizvodnji nosilne rakete sojuz U. Ker se omenjene rakete uporabljajo tudi za izstrelitve ruskih potniških plovil na ISS, so takoj po nesreči za nedoločen čas prekinili vesoljske polete.

Današnja izstrelitev torej ni pomembna za zagotavljanje nujnih zalog za obratovanje ISS, saj so jih letos julija nanjo prepeljali za polno leto, ampak ker bodo odslej ruske izstrelitve spet tekle po načrtih, kar vključuje tudi menjave posadk.

Plovilo Progres M-10M se je z ISS odlepilo včeraj ob 11.04, tako da je na ISS trenutno vezano le še rusko plovilo Sojuz TMA-02M, ki je junija na ISS pripeljalo sedanje prebivalce. Prav ti sojuzi so trenutno edina plovila, ki lahko na ISS prepeljejo človeško posadko, saj so Američani raketoplane Space Shuttle upokojili. Tovor pa lahko tja vozijo tudi Evropejci z ATV-ji in Japonci s HTV-ji. Ta hip so v okviru ekspedicije 29 na ISS dva ruska kozmonavta in ameriški astronavt, ki čakajo še tri kolege. Ti bi bili morali prispeti že v začetku septembra, a so zaradi avgustovske nesreče misije prestavili. Tako bo 14. novembra sojuz TMA-22 na ISS pripeljal tri nove prebivalce, s čimer bo trenutna ekspedicija popolnjena.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prvi Sojuz brez posadke po 33 letih s seboj nosi robota

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
84158 (3476) Pac-Man
»

Falcon 9 eksplodiral, oskrbovalna misija na vesoljsko postajo neuspešna

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
1812263 (9794) sidd
»

Rusija ob izstrelitvi izgubila satelit Meridian

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
247667 (5275) SuperVeloce
»

Sojuz uspešno pristal

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
54554 (3733) nekdo123
»

Rusija neuspešno izstrelila tovorno plovilo proti ISS

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
258682 (7166) antonija

Več podobnih tem