» »

Šolnine in poprov sprej

Šolnine in poprov sprej

Obkoljen policist si utira pot na svobodo.

vir: Los Angeles Times
Los Angeles Times - Uporaba poprovega spreja zoper mirne, a trdovratne in skrajno nadležne protestnike je v vidnem porastu. Po incidentu na ulicah New Yorka, ki si ga je konec septembra privoščil višji policijski svetnik Anthony Bologna [1], sta sprej minuli petek brez večjih zadržkov uporabila dva policista na ameriški univerzi UC Davis in to zoper ducat študentskih protestnikov, ki so sede na tleh in s sklenjenimi rokami nasprotovali odstranitvi s prostorov univerze. Do njih je pristopil policijski poročnik John Pike, dvignil kanister, jih vse poškropil po obrazu, nato pa dvema še na silo odprl usta in napolnil grlo. En fant je še po 40h minutah na mestu bruhal kri, nakar so vse končno popisali, aretirali in odpeljali v bolnišnico.

Petkov incident je del širšega dogajanja okoli financiranja univerze UC Davis, sicer 7. najboljše državne univerze v ZDA in 39. nasploh. Davis se kot del Univerze v Kaliforniji financira predvsem iz proračuna zvezne države, ki zadnja leta trpi krepko proračunsko luknjo (glej spodaj) in zato težko zagotavlja v preteklosti obljubljena sredstva. Že za šolsko leto 2009/10 so se spogledovali z 800 milijonov dolarjev težko luknjo, kar so takrat reševali s kombinacijo nižanja plač in obveznimi neplačanimi dnevi dopusta (od 10 do 24 na leto) za vse na univerzi izvzemši najvišje pozicije (28 članov sveta UC, Chancellorje 10h univerz v okviru UC in druge visoke člane, ki so namesto tega dobili znatno povišnico). Letos v začetku novembra so kot nujni ukrep želeli uveljaviti še do 80% povečanje šolnin v naslednjih štirih letih (8-15% letno), čemur pa so se študentje ostro uprli, sklicujoč se na zakon iz šestdesetih, s katerim je Kalifornija svojim državljanom obljubila dobro izveden javni visokošolski in univerzitetni izobraževalni sistem (se kaj tega zdi znano, sans the sixtees?). Dekan je obljubil alternative (molitve za dodatnih $411 mio od države s 40 milijardno proračunsko luknjo), a študentje so vztrajali s protesti do dokončne razrešitve problema, še dodatno vzpodbujani z valom #occupy akcij širom oble.

Predprejšji teden je začelo vodstvu univerze prekipevati in je nadnje poslala univerzitetno policijo s pendreki, ki so bili tudi uporabljani (glej prvi posnetek). Markantno je, da so policisti očitno in namerno zadajali udarce s konico palice, ne z njeno dolžino, kar je ustvarilo še hujše posledice. Posnetek nepotrebnega nasilja je hitro zaokrižil po YouTube-u in vzpodbudil nekatere člane profesorskega zbora, da so se tudi sami pridružili organizaciji protesta.



Ta petek se je manjša skupina protestrnikov s šotori in spalkami utaborila na campusu, a je rektorica (Chancellor Linda P.B. Katehi) od policistov zahtevala, naj jih nemudoma odstranijo, ker predstavljajo nevarnost za 'zdravlje in varnost' delavcev fakultete in študentov. Nekateri študetje so ukaz spoštovali, kakih ducat pa ne. Usedli so se na potko, sklenili roke in tako na miren način policistom pokazali, da se ne mislijo ukloniti njihovemu ukazu. Eden od policistov, poročnik John Pike (na sliki), je pristopil do njih in jih ob odsotnosti najmanjše provokacije temeljito poškropil z 'military-grade' poprovim sprejem. Nesrečneži so vztrajali - niso razklenili rok in si obrisali obraza, vstali, pobegnili, napadli policista, nič. Tam so sedeli še 40 minut, v bolečinah, dokler jih policija ni dokončno aretirala in odpeljala v bolnišnico. Na koncu so vse izpustili.



Fotografije in videoposnetek incidenta so bile še isti dan na voljo na internetu. Katehijeva je sprva opravičevala svoj ukaz in ravnanje policistov, na tiskovni konferenci v soboto zvečer pa je napovedala "ustanovitev komisije, ki naj bi v razmeroma kratkem času preverila ravnanje policije in pripravila priporočila za naprej", do uporabe poprovega spreja pa se več ni želela opredeliti. Ob izhodu iz stavbe jo je pričakala več sto glav dolga veriga študentov, ki so s tihim protestov izražali odkrito nasprotovanje in zaničevanje njene vloge v vsem skupaj. Ko je končno prispela do avta, je podala kratko izjavo za CNN, v kateri je le povzela že povedano na tiskovki, brez vidnih znakov sramu.

In policija? Uradno stališče v nedeljo je bilo, da sta njihova zaposlena ravnala v skladu s policijskimi pooblastili. Množica naj bi policista "obkolila" in "jima onemogočila odhod", zato sta bila primorana uporabiti prisilna sredstva. Poveljnik policijske postaje (Univerza ima svojo, kar je v ZDA precej običajno) je ob tem še dodal, da je bila odločitev za uporabo poprovega spreja sprejeta "na lici mesta", s čimer je želel povedati, da ni prišla ne od njega ne od rektorice. Tekom večera se je nota sicer malo spremenila, in sicer policija zdaj "raziskuje incident", vpletena policista pa sta na "plačanem administrativnem dopustu do nadaljnjega". Od Katehijeve nič posebno novega, le rezultate preiskovalne komisije je obljubila že v 30 dneh, so se pa študenti množično pridružili zahtevi enega od docentov za njen odstop.



** **

Kalifornijski grehi segajo že na začetek desetletja, ko je ta zvezna država z največjo ekonomijo v ZDA še imela znaten proračunski presežek. Guverner Davis (ime je zgolj po naključju enako univerzi) je znaten del denarja investiral v izobraževalni sistem, med drugim v garantirani vpis in šolnine za najbolj sposobne srednješolce ter v dodatne 4 milijarde letno za Univerzo. Potem se je zgodilo kar nekaj reči, med drugim energetski gigant Enron, ki je svoje čudežne obljube o dobičkih vzdrževal z neusmiljenimi špekulacijami na pravkar sproščenem kalifornijskem trgu z elektriko. Borzni posredniki v pisarnah Enronove stolpnice v Houstonu naj bi kar preko telefona naprošali upravitelje elektrarn, če lahko "najdejo izgovor za ugasnitev obrata", s čimer je na kalifornijskem trgu sredi zime 2001 (ko klime niso vklopljene) preprosto zmanjkalo elektrike. Država je 17. januarja uvedla izredne razmere, a je že bilo prepozno - njeni elektrodistributerji so bili tik pred bankrotom. Ljudje so več dni trpeli zatemnitve (odklope elektrike), Davis pa je bil primoran podpisati drage dologoročne nabavne pogodbe, ki bodo državo do konca desetletja skupaj stale vsaj 20 dodatnih milijard dolarjev. Zatem je bil odpoklican in na njegovo mesto je stopil junak iz avstrijske Štajerske, Arnold Schwarzenegger. Švarci je državo iz obdobja presežka pripeljal proračunsko krizo, ki se je uradno začela leta 2008 in še traja. Od takrat dalje ima univerza tudi težave s financiranjem (gre za državno univerzo, vendarle) in je prisiljena varčevati z obveznimi dnevi dopusta za vse zaposlene, rezanji plač in dvigi šolnin. Situacija je prav pomenljivo primerljiva z našo, ker smo tudi mi sanjali o ukinitvi študentskega dela in uvedbi šolnin (najraje oboje hkrati), trenutna vlada v odhodu zanikanju pa še zmeraj razmišlja o interventnem zakonu o zamrznitvi plač v javnem sektorju (prihranek 300 mio €), ker nam bodo sicer ti s svojimi nerazumno visokimi plačami (no ja) pojedli državo, medtem ko ima pri določeni slovenski banki na lepe oči položenih 3.4 milijarde evrov prikrite državne pomoči. Včasih je prav zanimivo vprašanje, kaj je tu vzrok in kaj posledica.

Mimogrede, egiptovska policija je ta vikend nad protestnike na Tarhirjevem trgu poslala salvo solzivca in gumijastih nabojev, pri tem ubila dva in jih ranila več sto, spet zato, ker so so drznili tam postavljati šotore. Državo ta teden čakajo predsedniške volitve.

[1] Zdaj posebni svetovalec policije na domačem Staten Islandu.

121 komentarjev

«
1
2 3

st0jko ::

welcome to the future..
keks?

Aston_11 ::

Ko en naci je policijski šef na linku. Mrtvohladno jih je ošprical. Je pa zanimivo, da so se študenti najprej smejali, kasneje jih je pa smeh minil, ko jih je opalil s tisto rečjo, ki spominja na neko lepljivo melaso.

Drago bo to špricanje s sprejem, bolj kot šolnine. V bistu so si ravnokar prislužili šolnino in še kaj jim bo ostalo.

Keyser Soze ::

Land of the Free and Home of the Brave!

Hmmm, tale US of A's je pa res ratala en velik Stanford experiment.
OM, F, G!

terryww ::

@aston
aha... policaj bo kvečjemu premeščen, študente, ki so v bolnici, bojo pa prestrašli z raznimi kaznimi, da bojo celi srečni, ko jim bodo dovolili odit
It is the night. My body's weak.
I'm on the run. No time to sleep.

Pyr0Beast ::

Zakaj študentje nebi plačali za lastne stroške zdravljenja?

(v bistvu zakaj policaj nebi plačal za stroške zdravljenja študentov)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Zgodovina sprememb…

poglejse84 ::

Fašizem na pohodu.

tony1 ::

Barabe... :8)

SanAndreas ::

Policajska sramota !!! :P
SanAndreas je doma iz Rimske Galaksije ima srebrn NLP :)

GeForce ::

Škoda da niso imeli takšnega pločnika kot pri nas pred parlamentom >:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: GeForce ()

lebang1 ::



Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: kuglvinkl ()

Keyser Soze ::

GeForce je izjavil:

Škoda da niso imeli takšnega pločnika kot pri nas pred parlamentom >:D

V Ameriki bi dejansko IMO blo par mrtvih. Če bi se naš "di(v)jaški parlament" zgodil tam gor.
OM, F, G!

Matako ::

No ja, solzivec velja za stalno ponudbo na protestih - se pa izgleda razlikujejo načini serviranja.

Čudi me, da niso policaji priredili tudi electric boogie tekmovanja (taser).
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

amigo_no1 ::

Sramota za celo državo.
Upam da se bodo vloge kmalu zamenjale in bodo dobre duše te naci policaje kak dan škropile s solzilcem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: amigo_no1 ()

Switch ::

Ali se sploh da razložiti dejanja policistov - jaz mislim DA. Oni pač dobijo ukaz, da morajo odstraniti študente iz ulice. Oni morajo prevzeti jezo več sto študentov, ki jo je pravzaprav zakuhal nekdo drug.
Seveda - ni prav, da so jih pošpricali s solzivcem in za svoja dejanja morajo odgovarjati. Vseeno pa nekako razumem, da če moraš razgnati preveč študentov - potem ti to nekako zmede presojo. Posebej, če je od rezultatov tvojega dela odvisna večerja tvojih otrok. Veliki šefi pač spravljajo male ljudi v velike dileme. Naslednjič naj jih gre Katehijeva razganjat skupaj s policisti - najbrž bi se počutila tako ogroženo, da bi naredila cel rafal okoli sebe.

Matako ::

Eh poprov sprej... to je za na pizzo... v Aziji bi pele bambusove palice in kung-fu tehnike.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

Phantomeye ::

Switch je izjavil:

Ali se sploh da razložiti dejanja policistov - jaz mislim DA. Oni pač dobijo ukaz, da morajo odstraniti študente iz ulice. Oni morajo prevzeti jezo več sto študentov, ki jo je pravzaprav zakuhal nekdo drug.
Seveda - ni prav, da so jih pošpricali s solzivcem in za svoja dejanja morajo odgovarjati. Vseeno pa nekako razumem, da če moraš razgnati preveč študentov - potem ti to nekako zmede presojo. Posebej, če je od rezultatov tvojega dela odvisna večerja tvojih otrok. Veliki šefi pač spravljajo male ljudi v velike dileme. Naslednjič naj jih gre Katehijeva razganjat skupaj s policisti - najbrž bi se počutila tako ogroženo, da bi naredila cel rafal okoli sebe.


Zmede presojo? Zmede presojo? Izvajanje sadizma ni zmedena presoja.

JanK ::

Ce lahko sedeci student na tleh nekemu profesionalnemu policistu zmedejo presojo, nima kaj biti policist! Kaj bo sele naredil nekomu, ki se mu upira? Ga kar ustrelil?
"Think about how stupid the average person is,
then realize that 50% are stupider than that"
-George Carlin

mr1two ::

Če bi policisti opravljali svoje delo, potem do tega nebi prišlo- se mu je pa očitno fajn zazdelo, da jih malo pošprica. Jaz na njegovem mestu nebi storil nič. Konec dneva- poročilo: mirni protesti, brez provokacij, nič.
To bi se mogle glave s študenti menit, ne policaji- oni so tam zato, da ne pride do kakšnih izpadov, ne pa zato da jih povzročajo. Tožbe so na mestu, ker to kar se je zgodilo je čisto izkoriščevanje uniforme. Da mene en v civilu tko s palco dreza ali šprica s poprovim sprejem, bi končal v kakšnem zanimivem položaju s palco in sprejem v kakšni luknji- tako mu pa ne smeš nič, saj te mirno označijo za huligana in tako dalje.
Svaka čast, da so teli protestniki tako mirno odreagirali, sam bi se verjetno bolj težko zadrževal... Je pa žalostno videt, da tko policaji delajo kot delajo(večkrat bi se mogli teli javni uslužbenci-miličniki vprašat ali je res to delo, ali so res za to plačani da tam neke protestnike tepejo? Mislim da ne. Še sami bi se mogli pridružit protestnikom- če se le strinjajo z njimi)

WarpedGone ::

Ce lahko sedeci student na tleh nekemu profesionalnemu policistu zmedejo presojo, nima kaj biti policist! Kaj bo sele naredil nekomu, ki se mu upira? Ga kar ustrelil?

Ko bo ta sedeči študent stopil v škornje profesionalnega policaja, bo ravnal kaj drugače? Zakaj točno?
Zbogom in hvala za vse ribe

mr1two ::

Spet, kot policaj se mora vprašati ali je on za to plačan - da tepe protestnike brez provokacije. Problem pri teh nasiljih je vedno brezglavo uboganje ukazov in okoliščine, v kakšnem primeru tudi taprav "pacient v uniformi".

WarpedGone ::

Ja, v uniformah je nadpovprečna zastopanost pacientov, žal - moč vpliva na psiho.
Po drugi strani bi pa on rad predvsem pršu cel in zdrav domov. Kako že gre, preventiva je bolš kot kurativa...

Če si šel srat na cesto, boš smrdel.
Zbogom in hvala za vse ribe

RobertDev ::

To bi se mogle glave s študenti menit, ne policaji- oni so tam zato, da ne pride do kakšnih izpadov, ne pa zato da jih povzročajo. Amen.

BladE_ ::

Prav jim je... Ne maram policajev, ker znajo biti včasih prov tečni za brez veze in tudi izkoriščajo svoj položaj ampak tukaj imajo razlog, da so naredili, kar pač so.. Nekdo malce višje je napisal spodaj citirano in se popolnoma strinjam...

Oni pač dobijo ukaz, da morajo odstraniti študente iz ulice. Oni morajo prevzeti jezo več sto študentov, ki jo je pravzaprav zakuhal nekdo drug...
Akcija - Reakcija

kalko ::

Sorazmernost anyone?

V urejenih pravnih državah nekako velja, da se solzivec uporabi v primeru ko oseba ogroža varnost ali premoženje in je drugače ni mogoče odvrniti ali obvladati.

Oh, wait. We're talking about USA.

next_byte ::

naj se že raztrešči ta drek od dreka,

morbo ::

Policaj je dobil nalogo da odstrani študente... ampak fat pig ne bo dvigal težkih študentov s tal, si še rejeno trebušno predpono utrže, pa kdove če je sploh zdravstveno zavarovan... Logično od tu sledi sprej in baton (le da tokrat ni delovalo, ker se stoični študenti niso lastnonožno razbežali in so jih potem pigsi vseeno morali dvigat v marico)

Tarzan ::

Če je res, da je prišlo do zlivanja česarkoli v usta, potem bi morali akterji in odgovorni sedet za najmanj pet let. Gre za hudo zlorabo položaja, za izživljanje nad nemočno (neoboroženo, če drugega ne) osebo in za zelo verjetno povzročitev precej hudih psihičnih in telesnih poškodb.

Poleg miljonskih odškodnin države, bi tukaj morali odgovorni sedet. Pika.

Afo ::

WarpedGone je izjavil:

Ce lahko sedeci student na tleh nekemu profesionalnemu policistu zmedejo presojo, nima kaj biti policist! Kaj bo sele naredil nekomu, ki se mu upira? Ga kar ustrelil?

Ko bo ta sedeči študent stopil v škornje profesionalnega policaja, bo ravnal kaj drugače? Zakaj točno?

Kot da (kot družba) ne stremimo k boljšemu, temveč k temu da je ravno toliko da še gre!
Mater kaka miselnost: "Sej jest ga bom kot policaj pošprical po faci, ker bi me on tut."

Torej: zakaj točno bi ravnal drugače, te zanima. Zato ker nismo opice (še te se lepše obnašajo, pa obmetavajo z drekom in ne s solzivcem)!

P.S. aja pa ne me j*****! kako so že oni ogrožali varnost? A ogrožaš varnost ker sediš zunaj?
Mislim v bistvu so posprejal skupino študentov ker so sedeli! Čestitke.
Tisti, ki se s tem strinjate, si zaslužite vsako tako ravnanje s strani policije.
Bolje biti mlad in neumen, kot samo neumen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Afo ()

WarpedGone ::

Tisti, ki se s tem strinjate, si zaslužite vsako tako ravnanje s strani policije.

Ne vidiš da si isti?
Vi : nam.
Zbogom in hvala za vse ribe

Switch ::

morbo je izjavil:

Policaj je dobil nalogo da odstrani študente... ampak fat pig ne bo dvigal težkih študentov s tal, si še rejeno trebušno predpono utrže, pa kdove če je sploh zdravstveno zavarovan... Logično od tu sledi sprej in baton (le da tokrat ni delovalo, ker se stoični študenti niso lastnonožno razbežali in so jih potem pigsi vseeno morali dvigat v marico)


Seveda, vse to se plete po policistovi glavi: "Zakaj mi je tega treba? Kje bom dobil novo službo, če tega ne naredim? O, poglej kakšno moč imam, kadar nosim uniformo! Zakaj zaboga so študenti tako zoprni? Kdaj bo konec delavnika?" Podzavestno se mu v glavi dogajajo tudi procesi, kot v filmu Das Experiment.

Ne me narobe razumeti - policaje je treba za njihova dejanja kaznovati. Tukaj je odgovornost direktna in dokazi precej enostavni. Študent si bo sicer zapomnil, kako je eno uro bruhal kri, ampak po nekaj mesecih se mu bo zdravje povrnilo. Čeprav je zadnja poved malo cinična, pa se ne more primerjati s škodo, ki jo je storila Kalihinijeva - ona bo z dvigom šolnin na rob obubožanja spravila večino študentov fakultete in jim zamorila življenje za več let, če ne kar celo življenje.

Zganjanje jeze na policaje je seveda precej bolj enostavno, kot dokazovanje krivde Kalihinijevi (in pač vsem ostalim) - zgražanje nad policaji ne bo pomagalo (tam bodo zmeraj nekaj poštenih ljudi in nekaj ego-freakov), treba je obračunati s tistimi, zaradi katerih je prišlo do protestov.

Aston_11 ::

Mene nič posebno ne moti, da so študente malo popoprali. Kar so iskali, to so dobili. Po slovensko bi bilo, da bi jim morali še nagrado dati, ker so delali probleme.

WarpedGone ::

Ja.
Mene žuli predvsem to poenostavljeno pljuvanje po policajih. Študentska inteligenca ni sposobna sprevidet, da so policaji pod črto povsem običajni ljudje? Nism reku 'normalni' z razlogom. Manijaki so povsod, tolerančna meja je pri vsakem drugačna, dnevna zgodovina je pri vsakem drugačna.

Ko pride na sceno policija, je drek že prletel v ventilator. Ja, lahko jokaš da smrdiš ampak o tem bi moral razmislit, preden si se postavu pred ventilator. Posle Hebanja nema kajanja.

Za počasne bralce: ja, obnašanje in akcije policistov je treba obravnavat in po ustrezno sankcionirat. Zmerjanje policistov s pigs pa kaže le na avtorjevo žalostno nizko raven razumevanja ustroja in delovanja družbe.
Zbogom in hvala za vse ribe

Daedalus ::

Zadeva je simpl. Ime policaja je znano. Z malo spretnosti naslov dobiti ni problem. Mene bi na njegovem mestu zelo skrbelo. Kar talaš... lahko hitro dobiš nazaj. In tole, ne glede na mnenje nekaterih, je prekoračitev pooblastil. Če bi se študenti odločili na podoben način upret, bi tale policaj tenko piskal. Dokler ljudje mirno protestirajo, jih velja pustiti na miru. Miren protest je menda v menda demokraciji, dovoljen način izražanja mnenja.

Lahko se pa tudi strelamo... če je to oblasti ljubše.

Ko pride na sceno policija, je drek že prletel v ventilator. Ja, lahko jokaš da smrdiš ampak o tem bi moral razmislit, preden si se postavu pred ventilator. Posle Hebanja nema kajanja.


Ma kak drek. Na protestu na Kongresnem trgu je tudi bila policija. Zelo zdolgočasena policija, ki ni povzročala težav.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Mipe ::

V Siriji pobijajo protestnike, svet pa nič... v Ameriki posprejajo študenta, pa je cel halo.

Phantomeye ::

Mipe je izjavil:

V Siriji pobijajo protestnike, svet pa nič... v Ameriki posprejajo študenta, pa je cel halo.


amerika naj bi bila demokraticna. napadat druge drzave in tja izvazat demokracijo je ok. lastna pravila imajo pa v 'centru' demokracije vedno manj veljave.

Matako ::

Daedalus je izjavil:

Zadeva je simpl. Ime policaja je znano. Z malo spretnosti naslov dobiti ni problem. Mene bi na njegovem mestu zelo skrbelo.


Mene pa ne bi.

Pozabljaš da je tip kifeljc in to zarukan - ne vidim razloga, da ne bi imel v predsobi pripravljene kake šibrovke ravno za take obiske. In veselje do nje uporabe, seveda.

Po mojem tukaj študentom ne preostane drugega kot požreti (lol) stvar dol in se malo bolj pripraviti, da se naslednjič ne bodo znašli v podobni situaciji. Protestiranje je v državah, kjer ima policija _dejanska_ pooblastila (vključno z uporabo strelnega orožja po lastni presoji) umetnost, ki zahteva priprave, znanje in opremo (priporoča se ogled kakega protesta v J.Koreji) - sicer jo lahko celo skupiš.

V bistvu so jo še poceni odnesli.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

Phantomeye ::

pa ne glede na kakršne koli psihoanaliticne raziskave k jih tle na slotechu delate, tisti policaj ni imel NOBENE pravice naredit, kar je naredil Ne glede kako obrneš zadevo. ce furamo tle demokracijo, valda

Pyr0Beast ::

Lahko pa v Ameriki posprejajo študente pa tudi ne bo nič

Would you like that ?
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Highlander ::

Pismu, podobne pi******* so se skoraj socasno dogalaje tudi tule v kampusu McGill University v Montrealu v Kanadi.

link

Dne 10. novembra so potekale demonstracije proti dvigu solnin (in se vecjega privatiziranja univerz) po vsem Quebec-u, tudi na McGill-u. Tu so studentski protestniki po sicer mirnem shodu mirno obkrozili stavbo administracije, 9 jih je pa tudi vstopilo - izvedlo ti. "occupy". Ko so se s predstavniki administracije zmenili za mirni odhod brez posledic za deveterico, jih je zunaj pricakala 40-clanska policijska okrepitev v obliki (neslavnega) riot-squada in napadla studentsko mnozico - padale so batine, pepper spray in solzivec.

Dne 13. novembra je sledilo zelo mirno zborovanje mnozice (baje okoli 1000) studentov in tudi nekaterih clanov fakultet z odmevi na sokantne dogodtke in nacrte za naprej. Ravnatelijca fakultete sicer zanika, da bi oni poklicali riot squad in je pozvala dekana pravne fakulteta k "neodvisni" preiskavi, vendar mu studentje ne zaupajo in so ze organizirali svoje "neodvisen" preiskovalne organe...

Vse to pa je se zacinjeno s protesti enega od sindikatov na McGill-u, ki potekajo vse od septembra - ti so lahko le od dalec opazovali, saj imajo sodno prepoved vstopa v kampus. Naslednji dan, 11. novembra, pa je bilo sploh zanimivo, ko je v kampu prisla prava vojska streljat s 105 mm topovi - a ne ljudi, pac pa salve v zrak v znamenju praznovanja dneva spominjanja (na padle v vojnah).

Daedalus ::

Po mojem tukaj študentom ne preostane drugega kot požreti (lol) stvar dol in se malo bolj pripraviti, da se naslednjič ne bodo znašli v podobni situaciji. Protestiranje je v državah, kjer ima policija _dejanska_ pooblastila (vključno z uporabo strelnega orožja po lastni presoji) umetnost, ki zahteva priprave, znanje in opremo (priporoča se ogled kakega protesta v J.Koreji) - sicer jo lahko celo skupiš.


In seveda se želimo zgledovati po takih državah, rajt? Ki nad neoborožene in mirne protestnike pošilja "strelaj po lastni glupi presoji" policaje. Dober si, ni kaj.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

T-h-o-r ::

pravica do uveljavljanja demokracije v praksi je v usa na visokem nivoju

since the 50's
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

next_byte ::

mja, mislim da so mirni protesti popolnoma brezveze, potrebna je anarhija. In obglavljanje, ostalo je zgolj besedičenje brez smisla. če do tega ne pride boljše da človek se enostavno znajde in gleda na vse strogo egoistično, ividiualistično, ter poizkuša obogateti sicer bo tako ali tako bil matretiran celo življenje.

tisti ki majo oblast, neupoštevajo. ljudi kateri je nimajo. vse kar imajo je dvoje rok in glavo in to je boj.

Zgodovina sprememb…

T-h-o-r ::

next_byte je izjavil:

mja, mislim da so mirni protesti popolnoma brezveze, potrebna je anarhija. In obglavljanje, ostalo je zgolj besedičenje brez smisla. če do tega ne pride boljše da človek se enostavno znajde in gleda na vse strogo egoistično, ividiualistično, ter poizkuša obogateti sicer bo tako ali tako bil matretiran celo življenje.

tisti ki majo oblast, neupoštevajo. ljudi kateri je nimajo. vse kar imajo je dvoje rok in glavo in to je boj.

saj do tega bo prišlo


ampak seveda bodo krivi protestniki, ne oblast, ki že od vsega začetka kuri ogenj s pretepanjem in mučenjem mirnih protestnikov, ki sedijo po parkih, pred univerzami
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

Matako ::

Daedalus je izjavil:

Po mojem tukaj študentom ne preostane drugega kot požreti (lol) stvar dol in se malo bolj pripraviti, da se naslednjič ne bodo znašli v podobni situaciji. Protestiranje je v državah, kjer ima policija _dejanska_ pooblastila (vključno z uporabo strelnega orožja po lastni presoji) umetnost, ki zahteva priprave, znanje in opremo (priporoča se ogled kakega protesta v J.Koreji) - sicer jo lahko celo skupiš.


In seveda se želimo zgledovati po takih državah, rajt?


Pojma nimam! Nisem o tem niti razmišljal, ko sem to pisal. Ima sploh vezo?

Gre za situacijo in kako se odzoveš nanjo. Kaj narediš, če se srečaš z medvedom? Razjarjenim policajem? Obkrožen s športno oblečenimi mladeniči, ki se nadejajo zabave na tvoj račun?

Je sploh fer, da se znajdeš v taki situaciji in kaj ti pomaga, če ni?

EDIT: Spominja na tisto, ko te povozi avto, ko imaš zeleno - imaš prav, samo povožen si še vedno.
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

Manu ::

WarpedGone je izjavil:

Tisti, ki se s tem strinjate, si zaslužite vsako tako ravnanje s strani policije.

Ne vidiš da si isti?
Vi : nam.


Ni isti. Ni napisal, da si iz čistega miru (brez povoda) zaslužiš tako ravnanje.

Napisal je, da če se s tem strinjaš si zaslužiš tako ravnanje.

Če kdorkoli odobrava takšno ravnanje policista kot v tem primeru, potem je nekaj narobe s to osebo v smislu pomanjkanja sočutja do soljudi.

Sočutje je tisti element v človeški psihi, ki omogoča red v družbi. Sočutje je temelj družbe. Kdor ni sposoben sočutja je neciviliziran. Prasec - je beseda, ki se uporablja kot prispodobo za take ljudi.

Red se v družbi vzpostavi s pravičnimi odnosi. Merilo pravičnosti pa je etika ali sočutje. "Kakor želiš da drugi ravnajo s tabo, tako ti ravnaj z drugimi." Zelo preprost koncept, ki je temelj družbe.

Če koncepta etike ne sprejmemo, potem družba na koncu razpade.

Deklaracija človekovih pravic, na primer, temelji na etiki. Odprava suženjstva temelji na etiki. Etika in inteligenca sta temelja civilizacije.
Sredi spečih in nepazljivih je modrec buden in pazljiv -
po poti gre kot hiter konj, ki je prehitel šibko kljuse.

next_byte ::

T-h-o-r je izjavil:

next_byte je izjavil:

mja, mislim da so mirni protesti popolnoma brezveze, potrebna je anarhija. In obglavljanje, ostalo je zgolj besedičenje brez smisla. če do tega ne pride boljše da človek se enostavno znajde in gleda na vse strogo egoistično, ividiualistično, ter poizkuša obogateti sicer bo tako ali tako bil matretiran celo življenje.

tisti ki majo oblast, neupoštevajo. ljudi kateri je nimajo. vse kar imajo je dvoje rok in glavo in to je boj.

saj do tega bo prišlo


ampak seveda bodo krivi protestniki, ne oblast, ki že od vsega začetka kuri ogenj s pretepanjem in mučenjem mirnih protestnikov, ki sedijo po parkih, pred univerzami


Dvomim ljudje bodo gledali svoje egoistične, individualne potrebe. Sej dan danes je prepovedano si med seboj pomagat, uradno saj je to že delo na črno. naprimer če ti prijatelj zamenja žarnico. ali pomaga položiti ploščice. Spodbuja se tekmovalnost med ljudmi, ne pa sodelovanje. In tudi če bi prišlo do tega, je problem kako zagotoviti, da se sistem nebi spet povampiril.

T-h-o-r ::

ja kako bo

veliko nedolžnih ljudi bo po nepotrebnem nastradalo, nato pa se bodo spet šli naši vaši so bolj krivi
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

Phantomeye ::

Jaz mislim, da je bil namen tega popranja - provokacija. Zakaj? Zadnje čase se v medijih govori samo tem, da policisti delajo štalo in zgago, ne pa protestniki (kar se nekako pričakuje od njih).
Policisti bi sedeče studente lahko z MINIMALNO silo dali narazen, pobasali v marice in jih odpeljali. Pa tega niso storili. Zdi se mi, da so jih policaji želeli 'sprovocirat', da bi jih študentje napadli (tako ali drugače). Policisti bi avtomatsko dobili pooblastitev za uporabo 'potrebne' sile, jih s pendreki in solzilci nevtralizirali, vrgli v marico in odpeljali.
Časopise bi pa zajel ogromen headline, kako so se nasilni študentje povzročali izgrede, prisebni policisti pa so zadevo pravočasno preprečili.

Vsaj meni se je zdelo, ko da čakajo, da se kakšnemu študentu strga.

T-h-o-r ::

ko se kakšnemu bo, jih ne bodo zbasali v marico


ampak bodo policiste vozili v truglah
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Šolnine in poprov sprej (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / NWO
12131035 (21860) CaqKa
»

Stephen Hawking bo obiskal Slovenijo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
8210592 (6437) sidd
»

Kritika vlade je KAZNIVA! (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Problemi človeštva
21613924 (9907) luli

Več podobnih tem