» »

Igralci igre Foldit pomagali odkriti strukturo encima

Igralci igre Foldit pomagali odkriti strukturo encima

Nature - Foldit je eksperimentalna računalniška igra, ki so jo razvili na Univerzi v Washingtonu. Igra pomaga razvozlavati problem zvijanja proteinov, ki je biokemijsko dobro poznan, a računsko izjemno zahteven proces. Obstojijo algoritmična orodja za izračunavanje zvitja proteinov (najbolj znan je projekt distribuiranega računanja Folding@home), Foldit pa poizkusi problem napasti še z druge strani, in sicer z uporabo človeške intuicije oziroma sposobnosti možganov za prepoznavanje trirazsežnih predmetov. Rezultati so uporabni tudi v resnični znanosti.

Biokemiki so si dlje časa razbijali glavo z vprašanjem, kako se zvije encim retrovirusna proteaza M-PMV, a odgovora niso našli. Zato so problem predstavili igralcem igre Foldit, ki so v treh tednih uspeli ugotoviti dovolj dober približek za tridimenzionalno strukturo encima, da jo je lahko ekipa raziskovalcev na namenskih orodjih izboljšala do uporabne oblike.

Zoran Popović z Univerze v Washingtonu pojasnjuje, da je bil Foldit razvit prav s tem namenom, saj obstoji vrsta problemov, ki samo z uporabo računalniške surove moči ali samo človeške intuicije niso rešljivi. Streti jih je mogoče šele z uporabo kombinacije obeh in tod blesti Foldit. Eden izmed soavtorjev Foldita Seth Cooper pojasnjuje, da imajo računalniki izjemno slabe prostorske sposobnosti, medtem ko ljudem to ne predstavlja nobenega problema. Zato so razvili Foldit.

Poznavanje zvitja proteinov je pomembno pri načrtovanju zdravil, kjer je za pripravo aktivnih učinkovin ključno razumevanje interakcij med tarčnim mestom in aktivno učinkovino. To ni odvisno le od vrste atomov in njihove zaporedne povezave, ampak tudi od trirazsežne zgradbe, zaradi katere so v biomolekulah pogosto drug ob drugemu atomi, ki so v raztegnjeni verigi daleč vsaksebi. Brez poznavanja zvitja je torej nemogoče razumeti interakcije molekul, prav tako pa je napačno zvitje odgovorno za nastanek nekaterih nevrodegenerativnih bolezni.

5 komentarjev

Manu ::

Intuicija v znanosti? Kaj pa je to? Nekaj, kar obvladajo samo naši možgani, računalniki pa ne? Če je tako, potem računalniki še dolgo ne bodo mogli simulirati naših možganov, če sploh.
Sredi spečih in nepazljivih je modrec buden in pazljiv -
po poti gre kot hiter konj, ki je prehitel šibko kljuse.

Mipe ::

Bodo, bodo. Intuicija = sklep na podlagi sorodnih izkušenj. Čim bodo računalniki znali pridobivati izkušnje in jih razpoznavati, bodo obvladali tudi intuicijo.

c0dehunter ::

Bi preizkusil, pa imajo spletno stran popolnoma nefunkcionalno.
I do not agree with what you have to say,
but I'll defend to the death your right to say it.

amigo_no1 ::

Zgoraj desno piše:

Get Started: Download


Želiš še kaj več ?

Manu ::

Prej ni funkcionirala. Karkoli si kliknil je vrglo na domačo stran. Zdaj pa vidim, da spet dela.
Sredi spečih in nepazljivih je modrec buden in pazljiv -
po poti gre kot hiter konj, ki je prehitel šibko kljuse.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Folding@Home (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
6210142 (2748) quadrok3100m
»

Evolucija deluje tudi na prione (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
648830 (5414) mihl
»

Naši raziskovalci uspešni na področju sintezne biologije

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
443981 (3981) MarkoDolinar
»

Iskanje novih zdravil s simulacijami in evolucijo

Oddelek: Znanost in tehnologija
363580 (2882) dukenukem
»

Raztopina, ki bo reševala življenja (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
617854 (6137) antonija

Več podobnih tem