» »

Sledenje gibanja posameznikov s "pomočjo" pitne vode

Sledenje gibanja posameznikov s "pomočjo" pitne vode

Schneier.com - Raziskovalci Lesley A. Chesson, Luciano O. Valenzuela, Shannon P. O’Grady, Thure E. Cerling† in James R. Ehleringer iz University of Utah so v reviji The Journal of Agricultural and Food Chemistry objavili zanimiv članek z naslovom Links between Purchase Location and Stable Isotope Ratios of Bottled Water, Soda, and Beer in the United States

Odkrili so namreč, da je s pomočjo ugotavljanja razmerij med naravno prisotnimi izotopi v pitni vodi mogoče ugotoviti lokacijo vodnega vzorca. Tako so uspešno locirali 33 vodnih vzorcev v različnih ameriških mestih.

Raziskovalci ugotavljajo, da bi bilo s pomočjo metode oziroma s pomočjo analize proteinov v laseh, mogoče odkriti gibanje posameznika. Zaužita voda se namreč v telesu porabi pri tvorbi teh proteinov, analiza pa bi lahko pokazala ali se je določen posameznik v določenem obdobju res gibal na območju z danim razmerjem naravno prisotnih izotopov v pitni vodi.

21 komentarjev

popster ::

Čakaj a je potem odvisno tudi kje pljuneš?

antonija ::

Zaužita voda se namreč v telesu porabi pri tvorbi teh proteinov

...tako kot vsa druga voda ki jo popijemo/pojemo poleg navadne vode. Sej "hipoteza" se slisi kul, sam delala pa ne bo :)

Drugace pa kolikor vem pri nas znajo povedat iz katerga geografskega obmocja prihaja doloceno olivno olje (slovenija in severna italija se mi zdi da sta bli vkljuceni), pa mislim da so iste stvari poceli za slovenska vina. Rezultati so bli povecinoma dobri, ceprav glih za na sodisce pa tud niso bli (prevec "dvomljivih" rezultatov in podobno).
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

popster ::

Ja samo kaj ti pomaga če neseš sabo vodo v plastenki, alpa če piješ samo kokakolo, to je bolj "v glavnem" mogoče

Tomas 33 ::

Gledano drugače, zveni kot:
Pijte vodo iz plastenke in vas veliki brat ne bo mogel slediti.
;(

PJani ::

Ok in sedaj bodo začele velike korporacije kupovati lase od frizerjev, da bodo lahko spremljali vzorec premikanja ljudi. To več ni normalno.

Malo near topic:
"Veselo" se nahajamo v dobi modernega suženjstva, zanimivo je to, da ljudje tega nočejo sprejeti oz. to preslišijo, ker se majo preveč dobro.

Če pogledaš veliko sliko. Države kot države ne obstajajo več, namreč vsaka korporacija je svoja "država", ki jo tvorijo različni sloji potrošnikov.

Edit:
aja pa itak vsa voda, ki jo dobiš v plastenki je točena iz pip.
C/C++

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PJani ()

.:joco:. ::

Link na članek ne dela, ker rabiš cookie, ki ga dobiš na schneier.com. Od tam klik na članek dela.

Gledano drugače, zveni kot:
Pijte vodo iz plastenke in vas veliki brat ne bo mogel slediti.

Ubistvu so tukaj pokazali ravno to, da je velika večina vode, ki jo človek zaužije, lokalne, ne glede na to ali je TAP, soda ali beer, ker se zaradi transporta nafila nekje v bližini.

Zanimivo že. Ampak verjetno zelo netočno, nezanesljivo in neuporabno (vsaj kar se kakih sodišč tiče).
Je pa super iztočnica za conspiracy theoriste...
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

jlpktnst ::

Uporabno za sledenje ja, samo ne pa za sodišče.

Jaka83 ::

Če sem prav razumel, je to bolj CSI varianta - da bi v primeru zločina dokazali, da si se gibal v tistem območju - recimo.

Sledijo nas že itak lahko veliko lažje in ceneje, saj ima že vsak posameznik vsaj eno elektronsko napravo, ki ima dostop do mobilnega omrežja. Ne vem zakaj je folk tako paranoičen.

antonija ::

da bi v primeru zločina dokazali, da si se gibal v tistem območju - recimo

Lahko edino povejo da si v zadnjih n-dneh (tednih mesecih) pil vodo (oz. produkt iz te vode) ki izvira na tistem obmocju. Za vse ki pijejo union bi tako veljalo da so iz ljubljane, za vse ki konzumirajo heiniken pa iz... kjekoli ze pac flasirajo heiniken za slovenijo.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Jaka83 ::

@antonija
Govorimo za USA (tako kot novica), v SLO (in še kje drugje) je to itak neuporabno.

antonija ::

Sej tud v ZDA ni uporabno. Pitje vode iz pipe na enih predelih sploh ne pride v postev, coca-cole in bud-lighte pa tud flasirajo v fabrkah, ki pa tud niso v vsakem naselju. Tko lahko v najboljsem priemru poves al je nekdo pil pir iz east al pa iz west coasta, to je pa tud vse. Za clanek je pa fin material, sam micken "raztegnjena" hipoteza.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Furbo ::

Še en kandidat za nagrado za neumne izume.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3821DW, DELL U3014

antonija ::

"Izum" je iz akademskega vidika cist super, problem je bolj v editorjih. Ta revija (in tud druge iz tega podrocja) zadnje case vedno bolj tezijo za "novelty factor"-jem in pa strasno so navduseni nad vsem kar je CSI-like. Zato pac avtorji v zakljucek vtaknejo kaksno mickeno bolj korajzno (ki bi cez nevemkolk let znala bit clo pravilna, ampak s tem se noben ne obremenjuje), da pride clanek lazje skozi.

Akademike se ocenjuje glede na objave (in samo glede na objave), za objavit clanek moras bit pa od editorja bitch. Jebiga.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Cebela ::

Zaužita voda se ne porablja za tvorbo proteinov.... Proteini so sestavljeni iz amino kislin, ki jih pridobimo s hrano in amino kislin, katere pridela naše telo, pa še ti ne porabljajo vode za svoj nastanek. Pa tudi, če bi jo, ni možnosti, da bi lociral od kje je bila voda, ki se je porabila v neki reakciji v telesu.

Z drugimi besedami, teorije za retarde.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Cebela ()

gzibret ::

Vsako območje na zemlji ima svoje izotopske ter elementarne tracerje. Določena območja imajo naravno povišane koncentracije nekega elementa, druga območja so osiromašena z nečim ipd... Voda seveda odraža tele tracerje, ni pa edina snov, s katero lahko določujemo, kje se osebek giblje.
Vse je za neki dobr!

.:joco:. ::

Me tut zanima kje so videli tukaj povezavo.. Pri nastanku peptidne vezi voda nastane, ne pa se porabi. Je pa res da beljakovine večinoma niso samo polipeptid.
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

dzinks63 ::

Takšna novica je za na 24h. Tole bi recimo lahko veljalo za ljudi na območjih zunaj civilizacije. V mestih pa imaš hipermarkete v katerih imaš na izbiro 100+ vrst vode in drugih pijač iz celega sveta, pa je vse skupaj bv. Lahko pa bi na ta način recimo raziskoval gibanje živali, recimo ptic, če bi imel dovolj popolno dato za nahajališča vod po celem svetu.

jlpktnst ::

Ja samo še vedno če imajo srečo, si spil 1 kozarec lokalne vode ki ima prisoten nek zelo redek element v veliki količini :D Pa si ga naj* Tako da verjetno bo občasno dalo to dobre rezultate, ne pa vedno, in ne 100% reliable. Kot dopolnilo h še čem ali pa kot pomoč za začetek iskanja sledi.

klavdijL ::

če si pravi moški in piješ samo pivo zjebeš sistem :D

.:joco:. ::

jlpktnst, not...
"Is science true?"
You don't get it.
Science is the process of trying to find out what's true.

antonija ::

Ne gleda se "redkih elementov", ampak izotopsko sestavo dokaj pogostih elementov. In ce si iz ljubljane in pijes cider (ki ga samo uvazajo, pri nas ga se noben ne flasira) potem si s takim izotopskim razmerjem ne morejo velik pomagat. SPloh ce zdraven pojes se kaksno nektarino iz italije al pa ananas iz... kjerkol ze ananase uvazamo.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pomoč glede UV-C svetilk/LED diod

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
5850 (750) SeMiNeSanja
»

Odtujenost od narave (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
15022932 (20559) guest #44
»

Zakaj so škropiva škodljiva? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
15223403 (16068) Pyr0Beast
»

Obeta se sprememba periodnega sistema

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
84290 (2940) Jst
»

Ustekleničena pitna voda (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
698615 (7111) durrenmatt

Več podobnih tem