» »

Ustekleničena pitna voda

Ustekleničena pitna voda

«
1
2

durrenmatt ::

EKO misel: Za liter vode četrt litra nafte?
25.05.2008:

Piše: Sonce

Ustekleničena voda je najpopularnejša pijača na svetu, njena prodaja pa še vedno raste-zlasti prodaja pitne vode iz plastenk. Očitno se je modni trend v Slovenijo prenesel iz tujine, saj si ljudje želijo čiste, neoporečne in okusne vode. Za proizvajalce in trgovce je to seveda velik posel, zato ga tudi dobro reklamirajo.

A z uporabo takšne vode se ustvarja vedno več okoljskih problemov, kot so ogromno odpadne plastične embalaže, izdelane iz nafte, predvsem pa velika poraba energije za proizvodnjo, ustekleničenje, shranjevanje, hlajenje in dostavo takšne vode.

Pa začnimo z denarjem!
Ustekleničena voda je v svetu kar 240 do 10 000 krat dražja od vode iz pipe. Seveda stane polnjenje vode, proizvodnja in prevoz plastenk, zamaškov, nalepk, da ne omenjamo distribucije vode. Ne pozabimo da je voda zelo težka za prevoz. nedvomno stane tudi zbiranje in predelava plastenk, čeprav je recikliranja premalo. Slovenci smo za trendovsko vodo pripravljeni plačati tudi do 1000. krat več, čeprav za njo velja enak pravilnik o kakovosti kot za vodo iz pipe.

Kako je z kakovostjo vode iz plastenk?
Kakovost pitne vode, in seveda tudi vode iz plastenk, določa pravilnik o pitni vodi ( Ur. I. 19/2004). Pravilnik je dober in usklajen z evropskimi smernicami, drastično pa je zaostril koncentracijo nekaterih škodljivih snovi, npr. pesticidov. Upravljavcu vodovoda nalaga vzpostavitev notranjega nadzora po sistemu spremljanja kakovosti od vodnega vira do pipe pri porabniku.

Voda, ki priteče na pipo je sveža in bogata z kisikom, pri vodi iz plastenke pa gre lahko za postano vodo. Nekateri proizvajalci pijač imajo res srečo, saj so na svojih dvoriščih sredi mest »odkrili« najbolj kakovostne vodne vire in postavili donosne polnilnice.

Le peščica med njimi prodaja pravo izvirsko vodo z boljšo kakovostjo na izviru. Težave so tudi, ko gre za primerjavo kakovosti ustekleničene vode, saj iz etikete ni dovolj razvidno, za kakšno vodo točno gre. Označevanje kakovosti bi moralo biti jasno razvidno in za potrošnika enostavno.

Večina vode je ustekleničena v steklenicah iz polietilentereftalata ali PET, ki za reciklažo ne zahteva velike količine energije in pri sežigu v ozračje ne izpušča klora. Vendar se žal tovrstne embalaže v svetovnem merilu reciklira vedno manj. Celo v razvitem svetu manj kot četrtino. Neprijetna resnica je, da s pitjem vode iz plastenk po nepotrebnem ustvarjamo odpadke in obremenjujemo naše okolje.

Glavni očitek o pitju vode iz plastenk pa gre na račun nerazumno velike porabe pretežno fosilne energije. Naslednje številke so prav grozljive. Za izdelavo tipične enolitrske plastenke, zamaška in ostalega pakiranja porabimo okrog 3.4 mega joulov energije. Sodček nafte v sebi hrani okrog 6000 mega joulov energije, kar pomeni da iz enega sodčka nafte naredimo okrog 1760 enolitrskih plastenk.

Če bi 2 milijona Slovencev vsak dan v letu popilo le eno tako steklenico, pomeni to, da smo samo za vodo iz plastenk porabili ca. 415 000 sodčkov nafte. Tej količini nafte pa moramo prišteti še fosilna goriva, ki smo jih porabili, ko smo vodo polnili, prevažali, jo hladili najprej v trgovini in nato še v domačem hladilniku. Energija se porabi tudi, ko gre za komunalni odvoz plastenk in njihovo morebitno recikliranje.

Če bi želeli ponazoriti vso omenjeno energijo z nafto, si predstavljajte, da vsakič, ko izpraznite litrsko plastenko, v njej porabite tudi četrt litra nafte. Si predstavljate, za kakšne količine nafte gre, ko začnemo operirati z globalnimi številkami? V ZDA na primer ocenjujejo, da gre samo za vodo v plastenkah na leto 17 milijonov sodčkov surove nafte.

Za konec pa še najbolj ironično dejstvo, na katerega malokdo pomisli. Za en liter ustekleničene vode so proizvajalci tekom delovnega procesa rabili kar tri litre vode, ki je bolj ali manj onesnažena končala kot odpadna voda. Menim, da zaključni komentar ni potreben, še zlasti ne v Sloveniji, ki se (še) ponaša z zelo kakovostno pitno vodo. In to iz vodovodne pipe.

Prof. dr. Lučka Kajfež Bogataj

TESKAn ::

Mi je prav žal, ampak ko vidim, da je spodaj podpisana lučka, ki iz riti potegne številke, da izpade bolj pametna (glej temo o premogu in megabajtih), se mi zraven takoj postavi ena lučka, ki opozarja na morebiten BS. Tako da ne verjamem nekim iz zraka potegnjenim številkam - lahko so večje, lahko so manjše.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

joze28 ::

Saj številke niso pomembne. Važno je sporočilo.

BigWhale ::

Sporocilo je traparija. Pa ce bi za liter vode v plastenki ponucali 100 litrov vode iz pipe, se ne bi bilo nobene katastrofe. Vode nam ne primankuje, dokler je imamo toliko kot je imamo jo je treba cimvec ponucat!

celebro ::

Sporocilo je traparija. Pa ce bi za liter vode v plastenki ponucali 100 litrov vode iz pipe, se ne bi bilo nobene katastrofe. Vode nam ne primankuje, dokler je imamo toliko kot je imamo jo je treba cimvec ponucat!


Nafte in prostora za odpadke je pa malo manj, a ne.

R33D3M33R ::

Če bi ljudje pomislili še malo na okolje in ne na lastno rit, tega začaranega kroga ne bi bilo.
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

tonimona ::

Kakšno zvezo imata ustekleničena voda in plastenke? Lučka, Lučka, bo treba malo v šolo, da ti razložijo razliko med steklenico in plastenko.

cyber_killer ::

Dokler obstaja profit se ne bo nic spremenilo. Pa ti prof.dr.bla bla naj se zacnejo z drugimi stvarmi ukvarjat ne pa to filozofijo prodajat, za katero vemo ze cisto vsi.

R33D3M33R ::

Kakšno zvezo imata ustekleničena voda in plastenke?


Razloži zakaj ne bi imela veze.
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

BigWhale ::

Ti bom jaz. Ok?

U-STEKLE-nicena voda.

P-LASTEN-KA.

Razumes? :>

R33D3M33R ::

Aja. Ja, mi je že jasno. Grem uplastenit vodo iz pipe, če bom slučajno postal žejen :>
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

SmeskoSnezak ::

off: Ja, sarkazem... bi rajš kaj pametnega enkrat napisal ali misliš samo norca brit?
@ Pusti soncu v srce... @

1024 ::

Voda, ki priteče na pipo je sveža in bogata z kisikom, pri vodi iz plastenke pa gre lahko za postano vodo.


PA NE SAMO TO! Kaj pa co2 mehurčki!! :O


Menim, da zaključni komentar ni potreben, še zlasti ne v Sloveniji, ki se (še) ponaša z zelo kakovostno pitno vodo. In to iz vodovodne pipe.


V isti sapi bomo slišali še o nitratih in nitritih ter o izšuševanju podtalnic.

Problemi človeštva rabijo samo eno temo 'LKB', za vse te neumnosti.
Fish knows everything.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 1024 ()

Double_J ::

Ja potem, ko sem kar nekje naj nekomu na vrata potrkam za kozarec vode?

Kako si to predstavlja?
Dve šivanki...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Double_J ()

hamax ::

> Voda, ki priteče na pipo je sveža in bogata z kisikom

Jaz za absorbiranje kisika uporabljam pljuca in ne zelodca, tako da ne vem kaksno vezo ima ta komentar.
Sicer pa bi moral bit ze navajen topshop-like izjav od Lucke...

T-h-o-r ::

za kisik večinoma uporabljaš kri :)
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

BigWhale ::

No, naj poizkusi nekdo ziveti v novi hisi, kjer so ravnokar zgradili vodovod. Vodovod pa je bil ravnokar postavljen tudi po celi ulici.

Tisti bledorumeni tekocini, ki pritece iz pipe tezko reces voda. :>

fabrskd ::

Ma kakšen četrt ena za ena kaj.

Pr ns čist lepa voda teče...vredna litra nafte.
Screw you guys i'm going home!!!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: fabrskd ()

Pyr0Beast ::

Voda, ki priteče na pipo je sveža in bogata z kisikom
Zanimivo da so ameri tudi že pri nas lep čas prodajali vodo 'obogateno' s kisikom. Okus ? Sladek. Pa ne zaradi kisika ..
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Invictus ::

Sporocilo je traparija. Pa ce bi za liter vode v plastenki ponucali 100 litrov vode iz pipe, se ne bi bilo nobene katastrofe. Vode nam ne primankuje, dokler je imamo toliko kot je imamo jo je treba cimvec ponucat!


Sporočilo ni traparija.

Samo hoče povedati o nečimrnosti ljudi, ki so preleni, da bi si sami napolnili steklenico vode doma iz pipe, ampak jo gredo raje kupit.

Pa zgrešil si poanto. Tukaj gre za dejstvo koliko se porabi nafte za ostale stvari. voda sama je tukaj nepomembna.

LP I.

Infinity ::

aha, in tukaj nastane problem.
Jaz bi rade volje pil vodo iz pipe, jo pri dekletu vedno, saj ima za moje pojme boljši okusin me nevem zakaj bolj odžeja, vendar pa imamo pri nas pod zemljo po celem okolišu še azbestne ter svinčene cevi, povrh usega pa je zbiralnik iz kjer voda prihaja onesnažen tako da kar zaudarja voda ki pride iz pipe.
No sedaj naj mi pa ta prof. dr. Lučka pove kako naj si napolnim flašo iz pipe in pri tem probam ostati zdrav. In ja sporočilo je BS saj v trenutnih razmerah to žal drugače ni mogoče, ko pa bo vodovod zrihtan in pa vodna zajetja, takrat pa naj se najdejo vrli veleumi in začnejo razpravljat o tem kaj je smislno in kaj ne.

LP Infinity

TESKAn ::

Tukaj gre za dejstvo koliko se porabi nafte za ostale stvari.

In? Praviš, da moramo začet živet, kot so naši dedje in babice? Ti to že prakticiraš in si se odpovedal praktično vsemu, kar ti nudi moderna tehnologija?

Sprijaznite se, da je lučka samo še ena v dolgi vrsti nakladačev, ki bi prepovedali drugim vse, sami pa še vedno živeli po starem. Nekako kot al gore, ki pride s privat letalom in začne razlagat, kako morajo ljudje manj uporabljati letala...
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

para! ::

Samo hoče povedati o nečimrnosti ljudi, ki so preleni, da bi si sami napolnili steklenico vode doma iz pipe, ampak jo gredo raje kupit.


Ja, ali pa grdi nečimrni ljudje, ki so preleni, da bi si sami napolnili steklenico doma narejenega soka, ampak ga gredo raje kupit!

Res smo nečimrni :D

Mimogrede, govora je o plastenkah ;)

lp
Death before dishonor!

joze28 ::


Jaz bi rade volje pil vodo iz pipe, jo pri dekletu vedno, saj ima za moje pojme boljši okusin me nevem zakaj bolj odžeja, vendar pa imamo pri nas pod zemljo po celem okolišu še azbestne ter svinčene cevi, povrh usega pa je zbiralnik iz kjer voda prihaja onesnažen tako da kar zaudarja voda ki pride iz pipe.

Azbestne in svinčene cevi nimajo nobene veze s kakovostjo vode.

kozjakovec ::

Bistvo članka je v tem,da 1 l plastenke vode porabimo veliko energije,kemikalij,nafte,vode ter precej denarja,podobno vodo pa imamo ves čas na razpolago .Glede kvalitete se pa vprašajte nasledne:
-zakaj se odprta ustekleničena voda v 24 urah ne usmradi,voda iz pipe pa se?
-kakšna je kvaliteta ustekleničene vode,če je ta izpostavljena raznim temperaturnim vplivom,npr.prevoz v poletnem času(znano je,da se pod vplivom temperature iz plastične mase izločajo nekatere nevarne kemikalije)
Vsebnost kisika v vodi je znak ,da voda ni bila izpostavljena temperaturnim vplivom,hkrati pa je znak,da v vodi niso nezaželjene snovi(organske in anorganske),ker te porabljajo kisik.

PaX_MaN ::

Med pridobivanjem PETa nastaja voda kot stranski produkt...
Acetaldehid nastaja tudi naravno, v sadju. Nastane med procesiranjem in potem difuzira v shranjeno tekočino. Drug problem je antimonov trioksid, ki je uporabljen kot katalizator. Ampak tudi ta je precej neškodljiv, v vodo ga pronica kak odstotek dnevno največje dovoljene zaužite količine.

Pyr0Beast ::

-zakaj se odprta ustekleničena voda v 24 urah ne usmradi,voda iz pipe pa se?
Misliš reči, zakaj voda iz pipe dobi postan okus ? Minerali se preprosto kristalizirajo.
V stekleničeni vodi so ti minerali odstranjeni.

Če se usmradi je pa to problem fekalij.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

neres ::

Jaz zelo pozdravljam to sporočilo gospe Lučke.

Pitje vode iz plastenk je ena tak bedast trend, ki potem spremeni navade in pričakovanja v zvezi z vodo iz pipe. Npr. v Italiji imajo že tako navado, da na veliko pijejo iz plastenk in smatrajo vodo iz pipe kot nezdravo (upravičeno ali ne). Posledično se lahko zgodi, da se ne bo vzdrževalo kvalitetnega vodovoda, ker voda iz pipe je itak samo za reveže...

Da je treba pridelat plastiko, vozit plastenke okoli in vse to... je najbrž vsakemu jasno in ne rabimo nekih hudih znanstvenih raziskav, da je to vsaj bolj potrošno, če ne tudi okolju škodljivo.

Sicer res da voda iz plastenk ustvarja nova delovna mesta in konec koncev naj folk prodaja kar hoče, dokler bom lahko pil kvalitetno vodo iz pipe in dokler me ne bojo zastrupljali s sajami zažganih plastenk. :D

kozjakovec ::

Velika večina ustekleničenih vod se prodaja kot popolnona naravne,torej tudi minerali niso odstranjeni(nekatere se prodajajo kot mineralne).A je mogoče kdo na plastenki prebral,da je brez konzervansev?

Luka Percic ::

Prostora za smetišča je ogromno, nafte pa tudi.

Zakaj komplicirat ter igrat na čustva pa nevem.

Je pa res da je ustekleničena voda dokaj BS. Če rabiš pač rabiš, ni pa to za vsakodnevno rabo.

Kontrola kakovosti vode naj bi bila celo slabša kot pri vodovodu; vodovod mora oddajat stalne vzorce na preverjenje, medtem ko je ustekleničena voda "hrana" kjer se vzema samo naključne vzorce, v precej manjši pogostosti.
Ampak sej ni problema, večina vod itak polnijo iz vodovoda.

PaX_MaN ::

in dokler me ne bojo zastrupljali s sajami zažganih plastenk. :D

PET zgori v vodo in CO2. Če je pravilno zažgan, afkors. Če ni, pomeni, da je šla koncesija v nesposobne roke.

kozjakovec ::

Res pa je ,da je ustekleničena voda še najbolj zdrava pijača,ki se dobi oz. kupi v trgovini.

Pyr0Beast ::

Velika večina ustekleničenih vod se prodaja kot popolnona naravne,torej tudi minerali niso odstranjeni(nekatere se prodajajo kot mineralne).A je mogoče kdo na plastenki prebral,da je brez konzervansev?
Rekel sem samo, da so ti minerali kateri povzročajo ta efekt odstranjeni. Nekateri, ne vsi. Predvsem večina kalcija ter magnezija.

PET zgori v vodo in CO2. Če je pravilno zažgan, afkors. Če ni, pomeni, da je šla koncesija v nesposobne roke.
Po možnosti dobiš še kakšne rakotvorne fenole in ftalate ven.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Infinity ::

Azbestne in svinčene cevi nimajo nobene veze s kakovostjo vode.


me zanima koliko časa bi pil vodo ki se pretaka po ceveh iz azbesta in svinca.
In po zadnih podatkih ki jih imam sta tako svinec kot azbest škodljiva človeškemu telesu, zato pa lahko rečem da voda ni kvalitetna, nima veze kakšna je v zajetju (tam je btw taka, da je nebi pil) kajti ko pride do nas je nevem koliko drugih strupov v njej in ni primerna za pitje.

kozjakovec ::

Svinčene vodovodne cevi naj bi bile(nas so v šoli tako učili)eden izmed vzrokov,da je propadlo rimsko cesarstvo(vzrok naj bi bila zastrupitev ter njene posledice na vldajočo elito,ki si je lahko take cevi privoščila).Azbest pa je problematičen če ga vdihavamo oz. pride v pljuča,tako vsaj po mojem azbestne cevi niso tako zdravstveno problematične,je pa dejstvo,da so lahko lomljive.Posledica pa so visoke vodne izgube zaradi puščanja ali pa vdor fekalij v pitno vodo.

WamPIRe- ::

Js doma zmerom pijem vodo iz pipe... imamo srečo in je voda odlična. Imamo pa svoje zavetje in svoj vodovod.
Msi Z77 | Intel i7-3770K | Kingston HyperX DDR3 16GB
CM Silent Pro Gold 700W | Asus RTX 2080 | Samsung 850 EVO 250GB
Samsung 850 EVO 500GB | 2x Asus ROG PG279Q

Pyr0Beast ::

Azbest je problematičen tako ali drugače, je pa res da take cevi zdržijo po 120 let BP.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Luka Percic ::

Azbest je problematičen samo v pljučih.

Torej drobljenje suhega materjala na zraku, ter vdihavanje tega oblaka.

username ::

Sporočilo ni traparija.

Samo hoče povedati o nečimrnosti ljudi, ki so preleni, da bi si sami napolnili steklenico vode doma iz pipe, ampak jo gredo raje kupit.
Pa kaj to tebe briga? Če jo kupi iz lastnega žepa, je to povsem njegova stvar.

Tukaj gre za dejstvo koliko se porabi nafte za ostale stvari. voda sama je tukaj nepomembna.
copy-paste: Pa kaj to tebe briga? Če jo kupi iz lastnega žepa, je to povsem njegova stvar.

Naj gre za vodo, nafto, ali kaj tretjega: imam absolutno pravico, da kupim toliko kot mi moja denarnica dopušča, če se tako odločim. Ter da kupljeno porabim tako, kot se sam odločim.

Sicer pa sem do trditve 'četrt litra nafte' itak skrajno skeptičen, milo rečeno. Glede na nekatere Lučkine 'izračune' v preteklosti (npr tisto o premogu na megabajt) zelo skeptičen.
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

šernk ::


Samo hoče povedati o nečimrnosti ljudi, ki so preleni, da bi si sami napolnili steklenico vode doma iz pipe, ampak jo gredo raje kupit.


ne hvala, vodo ki smrdi po kloru ne mislim piti, torej je tista v trgovini vsaj v tem boljša. za primerjavo: danes spijem na mesec 1l vode...pred dodatkom klora sem jo spil 1l na dan (iz pipe in poleti mnogo več kot 1l/dan).

ko so nesli na test vodo iz pipe: odlične kakovosti (le 95% vaščanov je ne more piti), testirana voda pri izviru pa joj najbolj nevarna na svetu...s tem da jo je užitek piti in se ni z njo v 100letih še nihče zastrupil
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

Tear_DR0P ::

Prostora za smetišča je ogromno, nafte pa tudi.

prostora za smetišča sicer ni več sploh - vsaj določena mesta imajo probleme s tem. ampak to še vedno ne pomeni da je treba spiti manj ustekleničene vode :) če imajo ljudje denar za ustekleničeno vodo, naj jo pijejo - določeni pa imajo kot BW težave z vodovodom ali pa celo z zdravjem in so v to prisiljeni
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Pyr0Beast ::

Azbest je problematičen samo v pljučih.
Tudi v črevesju zna povzročati pravo zgago.

Pa kaj to tebe briga? Če jo kupi iz lastnega žepa, je to povsem njegova stvar.
Če kupi šibo da te z njo tepe po glavi je to tudi povsem njegova stvar ?

Naj gre za vodo, nafto, ali kaj tretjega: imam absolutno pravico, da kupim toliko kot mi moja denarnica dopušča, če se tako odločim. Ter da kupljeno porabim tako, kot se sam odločim.
Tvoja svoboda se konča točno tam kjer se začne svoboda drugih.

..s tem da jo je užitek piti in se ni z njo v 100letih še nihče zastrupil
.. hja to je problem mikroorganizmov potem. Klor se dodaja za zmanjšanje količine koliformnih ter ostalih bakterij v vodi. Po domače povedano imate vodo zasrano. Zakaj? V 90% primerov je za to krivo trosenje gnoja naokoli ter zlivanja gnojnice kar v potok ..
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

joze28 ::

s čim bi pa ti gnojil? superfosfat?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: joze28 ()

Pyr0Beast ::

S postanim in ne svežim gnojem po možnosti.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

šernk ::

..s tem da jo je užitek piti in se ni z njo v 100letih še nihče zastrupil
.. hja to je problem mikroorganizmov potem. Klor se dodaja za zmanjšanje količine koliformnih ter ostalih bakterij v vodi. Po domače povedano imate vodo zasrano. Zakaj? V 90% primerov je za to krivo trosenje gnoja naokoli ter zlivanja gnojnice kar v potok ..


višje od izvira vode je le ena hiša in še ta je oddaljena 500m...in daleč naokoli ni sledu o kakršnem koli gnojenju, sploh ne zadnjih 30let ko je bližnja vas opuščena in še ta je oddaljena 200m od izvira in leži nižje od njega
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

Pyr0Beast ::

Zakaj jo je potem potrebno klorirati ?
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Double_J ::

Tudi v črevesju zna povzročati pravo zgago.


Azbesta sploh ni, dokler ni material hudo obremenjen. Ne nabijej.
Dve šivanki...

Pyr0Beast ::

Azbesta sploh ni, dokler ni material hudo obremenjen. Ne nabijej.
In kaj potem azbestno-cementne cevi drugega pomenijo ? Zadeve so ponekod že zelo stare in potrebne menjave.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Double_J ::

Azbest se ne sprošča kar tako. Moraš stvar zagret s kakim fleksom najmanj.
More biti tudi temperaturna obremenitev.
Dve šivanki...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Double_J ()

šernk ::

Zakaj jo je potem potrebno klorirati ?


vprašaj tiste pametnjakoviče ki so postavili napravo za kloriranje:'( in zanjo zagonili preveč denarja


edit:
Azbest se ne sprošča kar tako. Moraš stvar zagret s kakim fleksom najmanj.
More biti tudi temperaturna obremenitev.


a daj no ko pa stopim na azbestno ploščo in jo prelomim...pride pa res do velikih temperaturnih obremenitev
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: šernk ()
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Filtri za vodo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11721713 (10190) denabiker
»

Voda iz pipe vs voda iz plastenke? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5811273 (9182) Spajky
»

Voda iz pipe v plastenko, rok uporabe

Oddelek: Loža
135698 (4612) clothes
»

Zdrava Voda iz Pipe? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7926555 (24035) SkIDiver
»

Inšpektorat: Ni dokazov o oporečnosti vode (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
926354 (4848) BlaY0

Več podobnih tem