» »

Francozi sprejemajo HADOPI 2

Francozi sprejemajo HADOPI 2

Ars Technica - Kontroverzni francoski zakon o nadzoru interneta, ki se v žargonu imenuje kar HADOPI, in uvaja prisilno izključitev uporabnikov z interneta kar po diskreciji ponudnikov dostopa do interneta po treh kršitvah in blokiranje spornih strani, je letos junija padel. Prvikrat se je spotaknil že aprila, ko ga presenetljivo ni potrdil spodnji dom francoskega parlamenta. Ko so ga po velikonočnih praznikih vendarle uspeli potrditi v obeh domovih, ga je junija zavrnil ustavni svet (Conseil constitutionnel) zaradi omejevanja svobode izražanja ter zaradi kršitve domneve nedolžnosti.

Zgodba te dni dobiva nadaljevanje. Včeraj so namreč v spodnjem domu z 285 glasovi za in 225 proti sprejeli osnutek popravljene verzije (HADOPI 2), ki odgovarja na očitke ustavnega sveta. Nova revizija predvideva sodniški odlok o izklopu interneta uporabnikom, ki pa na zaslišanju sploh ne bo potreboval osumljenega uporabnika. HADOPI 2 prav tako od uporabnikov terja, da svoje dostopne točke do spleta zavarujejo, tako da izgovarjanje lastnikov nezaščitenih točk Wi-Fi, da je njihovo povezavo uporabljal kdorkoli drug, odpade. Francoske organizacije za zaščito digitalnih pravic so ogorčene, saj naj bi HADOPI 2 kršil pravico do obrambe obtoženih. Zakon predvideva kazni v višini 300.000 evrov za kršitelje, ki se ne bi odzvali na e-poštna opozorila. Glasovanje o končni verziji bo 22. septembra.

35 komentarjev

ALT ::

crazy french people :D

T-h-o-r ::

sacre blue
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

Tarzan ::

300.000 EUR, če mi mail zgnije v spam filtru?

T-h-o-r ::

nice, no?
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

alesl ::

Zagotovo se bo našel kakšen bistroumnež, ki se bo spomnil prenašati sporne vsebine preko shackane dostopne točke, ki se npr. uporablja v parlamentu :). Bi bilo zanimivo videti, če bodo v tem primeru tudi sebi poslali opomin (potem seveda, če/ko bo zakon sprejet).

Pyr0Beast ::

Nova revizija predvideva sodniški odlok o izklopu interneta uporabnikom, ki pa na zaslišanju sploh ne bo potreboval osumljenega uporabnika.
WTF!!!!

Kje je pravica do zagovora pred sodiščem tukaj ? Bodo naredili isto sranje kot z terrorist in patriot act kjer te samo strpajo v keho ?
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Spc ::

Nova revizija predvideva sodniški odlok o izklopu interneta uporabnikom, ki pa na zaslišanju sploh ne bo potreboval osumljenega uporabnika.

Kak te to gre ?
 

war-dog ::

nekakor to sploh nima smisla... glede na to da že nekaj let delajo WiFi omrežja po Parizu, ki so free for all...
Object reference not set to an instance of an object.

Tear_DR0P ::

kaj jamrate a mate kaj za skrivat?
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

vorantz ::

kaj jamrate a mate kaj za skrivat?


Ja, ti?

roberto1 ::

tile ukrepi so skrb vzbujajoči, ne samo za tiste ki si downloadajo muzko in filme, ampak za vse ki jim svoboda kaj pomeni. Mislim da je kršenje avtorskih pravic z downloadanjem samo izgovor, da lahko državne institucije izvedejo popoln nadzor nad uporabniki na internetu, ki je postal kar preveč svoboden:) Tega se moramo pazit! lpt
Someday never comes!

johanblond ::

nekakor to sploh nima smisla... glede na to da že nekaj let delajo WiFi omrežja po Parizu, ki so free for all...


14 dni nazaj bil gor, našel po 50 omrežij, vsa po vrsti zaklenjena

amigo_no1 ::

wpa(2) zaklenjena ?

Tear_DR0P ::

Ja, ti?

ogromno - zato sem tudi proti kameram na vsakem koraku in podobnim nadzornim sistemom.ampak večino udari šele ko začnejo pretepati pirate
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Dragi ::

Prov svašta, Francozi bodo sprejel, zatem bodo sprejele še ene 2-3 države EU nakar se bo uveljavlo kot zakon v vseh državah EU in pol bomo še mi to dobil. Gud, ne?

jlpktnst ::

Problem je bolj kot pravijo, da spominja na patriot act. Lahko te lepo zaprejo brez sojenja in obrambe. Niti ni nujno, da veš zakaj. Imenitno orodje za odstranjevanje ljudi. Sploh je pa zelo preprosto podtaknit to.

Ne rečem, da so realni problemi file sharinga, samo to se ne rešuje tako.

butl4d ::

Ironično je le dejstvo, da se [e-]demokracija končuje na istem mestu kjer se je izrodila :)

VidKo ::

Veliki brat začenja svoj pohod...
http://www.commit.si
spletna računalniška trgovina za overclockerje, gamerje in modderje

G-man ::

Jaz bi šel k pobudnikom tega zakona shekat WIFI in laufat P2P. Saj so si sami krivi, če si ne znajo pravilno zaščitit omrežja, ne?

Lonsarg ::

Torej prvega zakona le niso sprejeli, ampak to šele višje, ravno na domu bi pričakoval da ne bi. Torej kako naj bi delovala demokracija? ljudje volijo take ljudi, ki bodo glasovali ravno o teh zakonih tako, kot si to ljudje želijo. Sam politik bi potem zaradi tega da obdrži položaj glasoval tako kot želi večina ljudstva.

Zanimivo, da ti politiki tega ne delajo, namreč vsi jasno vejo, kako bi sami ljudje na takem glasovanju glasovali. Torej delajo zavestno proti volji volivcev, ja kaj dobiti seznam pa volit tistih 215, ki so glasovali proti, pa bodo drugič razmislili kako bodo glasovali...

No to je bla zdej iluzija, take demokracija žal nimamo in lahko ti posamezniki kar glasujejo nekaj s čimer se populacija ne strinja, potem moramo pa ljudje z vstajo pa takimi stvarmi spreminjat zakone, ker demokracija ne deluje, žalostno...

naj umetna inteligenca vodi državo, vsak takle zakon pa bi preko maila ludje glasovali, bi pač za vse pomembne stvari si vsak teden vzel da bi poglasoval,vse elektronsko.

mtosev ::

me zanima koliko casa da to pride v SLO, ker je potem pecenih 90% internetnih userjev v SLO.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

darksamurai ::

Potem pa resnično upam, da bo nek heroj doma naredil EMP generator. Si boš prek torrentov potegnil linux, pa ti bojo odklopli internet pa še kej... wtf?!? ok, vem, da se prek p2p pretaka 99% piratskih datotek ampak vseeno. Da je sama uporaba p2p kazniva?!? Tudi uporaba avtomobilov bi lahko bila prepovedana, ker lahko divjaš po cesti pa s tem CELO koga ubiješ.

Zgodovina sprememb…

Lonsarg ::

Kje pa piše da je uporaba p2p prepovedana? S tem zakonom hočejo, da ISP pregleduje promet in če vidi da je kak ilegalna stvar šla čez da se potem stvari premaknejo.

Aja, da povem eno fino stvar, kako bi en rancoz še vedno lovdal, čeprav bi bil ta zakon sprejet. mal zakomplicirano z tehničnega vodika razumet, nastavit pa čisto izi. najbrž vas večina ve, da bojo zamenjali ipv4 portokol z ipv6? No ipv6 že kar konkretno lavda ene 2 leti, vsa hrbtenična mreža je povezana. ISPji ti do doma prpelejo samo ipv4 internet. Ampak za promocijo ipv6 interneta obstajajo tunelbrokerji, ki ti zastonj dajo ipv6 tunel o tvojega računalnika.

V morej primeru sem tukaj dobil ta tunel:
http://tunnelbroker.net/

Torej jaz sem dobil ta tunel in mam tunel do Amsterdamovega ruterja, torej ves ipv6 promet je zapakiran v en tunel, in torej vidi ISP samo ta tunel, znotraj tunela pa lahko lavfaš p2p preko ipv6:) Piratebay je ravno malo nazaj naredil ipv6 tracker, samo bo še malo trajalo da bo se dalo vse torente prek tega dobiti.

Aja pa ipv6 podpira multicast, to pomeni da lahko en paket pošleš/uploadaš veš IPjem naenkrat, torej ti maš samo 10KB/s uplovda, ampak lahko z hitrostjo 10KB/s hkrati tistoč seederjem pošiljaš :D ipv6 je zakon za p2p2, samo kaj ko bo še ene 10 let, da bo vse na ipv6 in da bojo torrent programi podpiral multicast,

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

poweroff ::

Azgard - ali pa VPN... :D

Sicer se mi pa zdi, da ste sami hoteli tole. Že več let po forumu poslušam kako nekateri razlagate, da bi moral biti v primeru, da nekomu shekajo računalnik in potem preko njega pošiljajo spam - ta človek soodgovoren, ker ni dovolj poskrbel za varnost.

No, zdaj bi Francozi to radi uzakonili - če ne boš imel zaprtega WiFija, boš pač res kaznovan.

Ja?
sudo poweroff

darksamurai ::

ISPji bojo pa mal težko pregledovali če so datoteke res legalne ali ne. Torrenti že sami po sebi naredijo 10000000000000000 paketkov, povrh tega pa je še veliko datotek sestavljenih iz manjših rar koščkov. Da bi pa za vsakega uporabnika delali 100% kopije prenosa in na konc še razpakirali pakete in pregledovali... mission impossible! Že siol ne bi mogel slediti temu, kaj še le večji francoski ponudniki.

Uporaba raznih hash algoritmov pa tud ni primerna, zaradi collisionov.

Zgodovina sprememb…

Lonsarg ::

Jaz bi pa rad videl, da zakon sprejmejo, sam za probo, da ga bodo potem čez en dan ukinili, namreč od psrejetja, bo naslednji dan sodišče prejelo kikih miljon ali pol miljona pritožb, pa naj to vse predelajo:D Res prav rad bi videl da jih useka, da pridejo k pameti.

poweroff ::

darksamurai - kaj pa če pogleda samo requeste?
sudo poweroff

Lonsarg ::

A je kdo kaj bolj tehnično podkovan, kaj pomeni, če v utorrentu naštimaš na enkripcijo podatkov? Maš vsiljeno, ali pa samo k je možno, če bi dal vsiljeno bi lahko vlekel samo iz seeedov, ki imajo tudi enkripcijo?

ABX ::

Sej tudi ta predlog bo eventualno zavrnjen ker je protiustaven.

Je pa jasno da so Francoskemu predsedniku bolj pri srcu pravice korporacije kot ljudstva. Zelo fašistično obnašanje.

To je nekako tako kot da bi najstniku prepovedali se šolat, ker so ga dobili z joitnom v roki. In o tem ne bi odločal sodnik ampak ravnateljica.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ABX ()

ABX ::

Ironično je le dejstvo, da se [e-]demokracija končuje na istem mestu kjer se je izrodila :)


Zanimivo ja, mogoče pa so prav Francozi tisti ki se morajo boriti tudi za e-demokracijo. Ker USA, je že zdavnaj prešaltala na e-Fašizem.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ABX ()

ABX ::

wpa(2) zaklenjena ?


Do danes so vse mehanizme zaščite razbili, zadnji WPA je sicer še varen, vendar vemo kako te zadeve končajo in kako se znajo določena podjetja posodabljat.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Lonsarg ::

Ni res, tudi WPA je varen pred tem da nekdo prek tvoje povezave vleče torrent. WPA so samo delno razbili, d lahko kake zaupne podatke preberejo, ki jih pošiljaš ruterju, ali pa ti malo ruter zablokirajo. Tak da proti temu, da ti mimoidoči uporablja tvoj internet je dovil katerikoli WPA. WPA2 pa je tudi popolna zaščita, d lahko rpek njega recimo plačuješ NLB Klik, ker pri WPA ima nek odstotek špans da semu userje in ti ga skini, sicer malo šans.

Aja, čakam na novo novico tle na slo tech, je bila na rač novicah že, tudi naciolana skupščina je sprejela nov HADOPI 2 zakon, torej jaz tko razumem da je že v veljavi? Samo operaterji morajo še ustretno tehnično zagotovit. ne mroemv verjeti... Sicer opozicija se bo prtožila še.

ABX ::

Ni res, tudi WPA je varen pred tem da nekdo prek tvoje povezave vleče torrent.


http://hardware.slashdot.org/story/09/0...


There is no such thing as 100% security.

Poleg tega večina ljudi pušča defualt gesla. Tako da vse kar rabiš je okužit domač PC, od tam naprej pa lahko delaš kar želiš.

P.S: Moj wireless router je odprt, če si v dometu, imaš zastonj Internet. Za varnost pa sem uredil vlan in blokiral netbios porte.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ABX ()

Lonsarg ::

Hac, s katerim so sheckali WPA ne dobi ključa od WPA povezave, ampak je taka metoda, da pride do nekaterih podatkov brez tega kluča.
In še ta hack, da pride do tvojih podatkov je odvisen od sreče, recimo ne uspe, če je pšreveč bussy network. In ne uspe, če imš dolgo geslo, še če imaš vse na minimum more imeti sreče mal,oziroma mora dlje ti snifat, da mu uspe.

Edino WEP so popolnoma shekal, da ti lahko tudi do nastavitev ruterja pride, internetno povezavo uporablja, torej ala v nulo vse ti lahko nardi.

In ja tudi moj wireless je odprt in če sprejmejo pri nas zakon HADOPI, potem ga bom pustil odprtga, ker v primeru kršitve p2p plačam 1500 EUR, namesto kazni do 300 000 za kršitev avtorskih pravic in po možnosti še zaporno kazen:)

ABX ::

300.000$ kazni je v US, kjer vlada e-Fašizem. V Španiji recimo je sodnik rekel da to ne predstavlja kaznivega dejanja.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Francija sprejema zakon o cenzuri interneta

Oddelek: Novice / NWO
359375 (8164) Pyr0Beast
»

Francija bo vsiljivo nadzorovala rabo interneta (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
44499605 (93295) Manu
»

Francoski HADOPI 2 stopa v veljavo

Oddelek: Novice / Zasebnost
447947 (6740) SkipEU
»

Francozi sprejemajo HADOPI 2

Oddelek: Novice / Zasebnost
355744 (4524) ABX
»

Hadopi je mrtev

Oddelek: Novice / Zasebnost
315704 (4020) SkipEU

Več podobnih tem